Een Drentsche Patrijs heeft woensdagavond in de Hubertusbossen bij Heeze een ree doodgebeten, de twee kalveren die ze droeg zijn daarbij ook om het leven gekomen.
Ik vind dit toch echt weer een staaltje van onverantwoord hondenbezit. De boswachter vertelt in het artikel dat er een aanlijnplicht is maar dat ze een hond die naast de eigenaar loopt door de vingers zien. Enorm coulant, meer te jammer het is dat iemand die zijn hond dus niet onder controle heeft het voor de andere hondenbezitters verpest.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond bijt (woensdagavond) drachtige ree dood " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
meten met 2 lijnen
of aan de lijn of onder controle
als ze zelf hun regels al niet handhaven, waarom zou je dan als je niet 200% je hond onder controle hebt em aanlijnen.
het is verschrikkelijk als zoiets gebeurd.. en het verpest een hoop inderdaad
Omdat er dan dingen zoals dit of vergelijkbaar kunnen gebeuren.
De regel is natuurlijk gewoon dat elke hond aangelijnd moet zijn maar ze zijn er blijkbaar niet op uit om zo veel mogelijk boetes uit te schrijven maar om gewoon alles in goede banen te leiden en zien waarschijnlijk daarom meestal een hond die netjes naast z'n baas loopt door de vingers.
Ik vind het heel schappelijk zoals ik het ook zeer schappelijk vind dat de eigenaresse van de Drentsche Patrijs alleen een waarschuwing heeft gekregen voor het doodbijten van de ree. Men heeft de foto's op twitters gezet en redeneert waarschijnlijk dat publiciteit meer effect heeft om zodoende alle hondenbezitters op hun verantwoordelijkheid te wijzen dan aan dit éne persoon een boete uit te delen.
dacht dat er al een topic hierover was geopend ?
Oh?
Ik ga effe zoeken.
-edit
ik kan niks vinden hoor, het zou dan toch in "Overig" moeten staan
Vreselijk als dit soort dingen gebeuren.
Mijn bouvier is een schat van een hond en vertrouw ik, maar bij wilde dieren zou ik haar altijd aangelijnd houden. Je weet nooit wanneer het jachtinstinct (dat elke hond heeft!) op komt zetten. Hoe vaak lees je het wel niet dat een hond een schaap gedood heeft? Ik heb zelfs gezien dat 2 honden in het asiel gezet werden omdat ze samen een schaap gedood hadden.. De honden worden als schuldige gezien, terwijl het eigenlijk heel natuurlijk gedrag is.
Vito heeft altijd goed geluisterd en die heb ik altijd met desnoods wat stemverheffing wel kunnen stoppen. Ze is ook zo'n kluns dat bijvoorbeeld een haas haar binnen 25 meter de verkeerde kant op stuurt. Altijd wel leuk om te zien dat ze dan 200 meter de verkeerde kant op rende en daar bleef zoeken terwijl ik al lang gezien had dat het haas heel ergens anders was.
Bij katten is het een ander verhaal omdat die vaak inééns stoppen. Ze heeft toen ze klein was daar een keer een haal van gehad en ik ben altijd bang geweest dat zoiets haar een keer een oog zou kosten. Vannacht wilde ze er achter één aan gaan die blijkbaar in de tuin zat. Ze kan amper normaal lopen maar dat vergeet ze op zo'n moment. Ik kon haar uiteraard stoppen met m'n stem maar ze had het er moeilijk mee, terwijl we buiten de tuin als ik haar tot de orde roep gewoon zo'n beesie kunnen passeren.
Die kat was een indringer op haar terrein
Maar met Dribbel kan ik ook gewoon langs katten ed lopen. We hebben zelf ook 2 katten en 2 konijnen, maar ze doet er niets mee. Ze slaapt met 1 kat in de mand (lees: de kat kruipt bij haar in de mand). Toch durf ik haar niet los in de tuin te doen als de konijnen los zijn, terwijl ze vanachter de schuifpui helemaal geen oog op de konijnen heeft.
Ook op de paasvee, was ze een koe aan het aflebberen en de koe was haar aan het aflebberen. Ze waren grote maatjes. Toch zou ik haar daar nooit los laten.
Vogels vind ze overigens wel heel leuk om weg te jagen, het is niet zo dat ze ze wil pakken.
Het is meer dat ik mijn hond wil beschermen voor een foute "keuze". Jouw hond kan ook ineens in dat jachtdrift terecht komen, waarop die niet meer naar jou luisterd en dus alsnog achter die haas aan rent of achter een schaap, een paard, een koe, een ree, een vogel etc. Het kan iedereen overkomen. Maar het feit dat sommige hondeneigenaren een grenseloos vertrouwen in hun hond heeft en niet kijkt naar de natuurlijke drift van een hond.. Daar gaat het in mijn ogen te vaak mis.
En het wilde dier kan ook ineens uithalen naar jouw hond.
Mijn ene kat is grote vriendjes met mijn konijnen en vissen, maar als er een duif in de tuin probeert te landen, hou ik mijn hart vast.. ze wil het echt aanvallen.
Er is wel aleen topic over, http://www.hondenpage.com/hondenforum/155273/en-daarom-honden-aangelijnd-waar-het-moet...-.php
Hoe heeft dat nou zo kunnen gebeuren... Ik weet niet hoe ik dat me voor moet stellen.. Baasje stond erbij en keek erna? Ik neem aan dat het wel even duurt voordat een hond zo'n ree de keel doorgebeten heeft. Stel dat je op een afstand staat, dan ren je er toch heen als je hond niet luistert naar je?
Ja instincten zijn moeilijk te stoppen maar dan nog... Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn hond een ander dier zoiets aan zou doen. Gelukkig hebben we tegenwoordig niet meer echt honden hier die zoiets zouden doen. (hoog bejaard frutseltje en een pup). Onze jackrussell had vroeger wel echt een jachtinstinct van hier tot tokio en heeft wel eens een egel dood gebeten en alle pinnen eruit getrokken toen hij alleen in de tuin was. En heeft ook één keer achter de koeien aangegaan toen m'n vader hem mee had... nooit meer. Hij probeerde de koeien door het prikkeldraad uit hun wei te jagen. Als je dat weet dat je hond tot zoiets in staat is dan moet je hem niet zomaar los laten..
Toevallig speelt dit enorm in Lelystad. Daar wil de staatsbosbeheer een max van 3 honden in het bos per persoon.
Mijn hondenuitlaatservice is daar nu enorm de dupe van, ze is een van de weinigen die een hus diploma heeft. En zij heeft de honden onder apel.
Op dit moment word ze geïnterviewd over het onderwerp, grappige is dat mijn Jessie erbij is.
Maar stel ze mag max 3 honden, dan kan ze haar broodwinning gedag zeggen.
De goeden lijden weer onder de kwaden
Dat hebben ze op het geestmerambacht bij ons al gedaan. Maar nog zie je uitlaatservice mensen met een hele roedel honden los. Ik zag er laatst 1 die heel chagerijnig keek, de ene hond een schop voor zijn kont gaf en bij mijn hond op haar voeten ging staan.. Daar werd ik dus echt even niet vrolijk van.. De honden wilden alleen maar met elkaar spelen, dat is toch ook 1 van de leuke dingen van het uitlaten van de honden?
Ik zou mijn hond nooit mee kunnen geven aan een uitlaatservice.
Uitlaatservice..
Je moet inderdaad de 'neusjes van de zalm' er zien uit te vissen.
Ik had groot vertrouwen in de mijne, maar nu bemerkte ik bij blondes een lelijke wond aan zijn linker voorpoot en een wondje bij zijn oor. Duidelijk beet plekken.
De leidster zegt van nikst te weten... ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Ze let toch op de honden???
On- topic- over het doodgebeten dier in een natuurgebied. Diep treurig is het!
Ik laat geen ene hond los op dat soort plaatsen, geen haar op mijn hoofd!
Als ik nu al merk hoe gefascineerd Rocky naar een schaap kan kijken, en Blondes achter iedere eend aan wil... dat kan gewoon niet!
Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben.
Ik heb wel een vrouw die ik kan bellen die dan aangelijnd een rondje met mijn hond door onze woonwijk doet. Dit heb ik een jaar geleden gezocht voor het geval dat. Gelukkig is het nooit nodig geweest. Wel heb ik 2x de hulp van een buurvrouw gevraagd. 1x omdat wij aangereden waren en 1x omdat wij later thuis zouden komen dan verwacht.
Nu dat ik nog maar 1 hond heb, is het ook makkelijker om haar bijvoorbeeld bij mijn ouders te brengen.
Zo te lezen heb ik geluk met mijn hus, zij loopt minimaal een uur en volgt nog allerlei cursussen.
Ik geef mijn honden alleen aan haar mee, het zijn chihuahuas en die kan je niet zomaar tussen een roedel zetten. Zij neemt haar verantwoordelijkheid serieus.
staatsbosbeheer maakt het zichzelf ook wel lastig dan.
Wel een aanlijnplicht hebben maar hierop niet te controleren.
Dan vind ik het ook niet verwonderlijk dat het een keer mis gaat.
Want ook al heb je je hond ogenschijnlijk onder appel.. dan nog kan zomaar ineens dat jachtinstinct bovenkomen.
en een drentse Patrijs blijft een jachthond..
Ik heb verhalen gelezen over jachthonden die compleet schokbanden om kregen zodat ze niet ongewenst achter iets aan zouden gaan..
Ik vind het nogal dommig van Staatsbosbeheer om, ondanks dus blijkbaar een verbod, toch toe te staan dat honden los lopen..
Een controleer kan in die 10 sec dat hij een hond ziet nooit vast stellen of zijn eigenaar hem voor de volle 100% onder appél heeft staan..
En als het dan ook nog eens jachthonden betreft...
Dan vind ik zou je een soort van loosloop-certificaat/vergunning moeten invoeren..
Als een boswachter een eigenaar met hond passeert waarbij de hond netjes naast de baas blijft lopen, kan hij daar wel het één en ander aan aflezen. Zelf maak je toch ook een inschatting als je een vreemde hond met baas tegenkomt bij het uitlaten?
Daarbij het is ook geen regel hè, er wordt mééstal een oogje dicht geknepen.
Ik lees in de topic openingspost dat er een aanlijnplicht in dat gebied is..
Als staatbosbeheer er dus zelf voor kiest dat ze af en toe een oogje dichtknijpen dan moeten ze niet "janken" als het een keer mis gaat.
Een hond die naast de eigenaar loopt is niet automatisch ook een hond die naast de eigenaar blijft lopen als er een drachtige ree in de beurt is.
Geval van "eigen schuld, dikke bult" voor staatsbos beheer
Dat vind ik wel erg kort door de bocht.
Deze hond liep dus niet strak naast de bazin maar was rond aan het rennen, iets waarvan de boswachter ook zegt dat dat dus niet de bedoeling is.
Een eigenaar weet zelf het beste of zijn hond goed luistert.
Als ik mijn hond laat volgen (of zoiets) dan gaat deze echt niet er inééns vandoor en mocht ze om de één of andere reden dat wel willen doen dan weet ik haar met m'n stem te stoppen. Met haar kon ik dus makkelijk los door zo'n bos.
ik ken genoeg mensen die zelf vinden dat hun hond prima los kan maar de realiteit is anders.
Mensen hebben vaak een blinde vlek wat betreft het gedrag van hun eigen hond.
Ik vind het uiterst onverantwoord van Staatsbosbeheer dat ze er zelf voor kiezen om hun eigen regels niet na te leven terwijl ze zelf ook wel weten dat er drachtige reeën rond lopen.
Daarnaast is zo'n "we zien het door de vingers"beleid heel onduidelijk.
Je krijgt dat het geval van "ja maar die hond loopt ook los, dus kan de mijne dat ook"
Ik zou het met Punk ook aandurven, die blijft ook écht aan mijn been plakken. Daarbij kan ze, nu ze ouder is, zo'n ree niet eens meer bij houden. Cosmic zou ik in zo'n bos zeker vasthouden, die duikt ook de bosjes in, en komt ook (nog) niet (direct) terug wanneer ik dat vraag. Al vraag ik me af of een hondje van 11 kg zo'n ree aan kan? Hoewel, een Drentsche Patrijs zal wel niet héél veel zwaarder zijn?
Ik stem voor boetes uitdelen bij eigenaren die hun honden los laten lopen waar het niet mag. Er zijn ook al twee schapen gepakt hier op de kinderboerderij in de buurt door een dommerd die zijn hond daar los liet terwijl dat niet mocht. En de boerderij moet voor de kosten opdraaien. Dat vind ik niet kunnen. De eigenaar voor zo'n hond zou een boete moeten krijgen!
nee maar dan vind ik het ook eigen schuld dikke bult... van de persoon die aangereden wordt dan..
ik vind dat staatsbos beheer, zeker in een periode waarin er kwetsbare dieren rondlopen, de regels moet handhaven.. en als ze er dan zelf voor kiezen om dit niet te doen.. tja dan moeten ze ook niet klagen als het een keer mis gaat..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond bijt (woensdagavond) drachtige ree dood " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?