Die regels gaan wel veel waarde hebben
Juist nu ze zo op de fokkers gaan "zitten"
Het is zelfs zo dat een rasvereniging voor alle kosten op kunnen daaien mochten zij te veel met een combinatie bemoeien of juist niks aan gezondheids eisen hebben,een hond van een fokker die aangesloten is bij deze vereniging.
Bv. een rasvereniging die een comb goed moet keuren voordat een fokker mag fokken......dan zal deze rv dus hoogstwaarschijnlijk door de rechter als "schuldige" gezien worden......
Die setter zaak.....als deze comb goedgekeurd zijn zijn door een rv.....dan had die fokker die kosten op hun kunnen verhalen.
Maar ook rv die dus niks aan gezondheid hebben staan in hun rasspecyfiek fokregelement........ kunnen verantwoordelijk gesteld worden
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "(wurg) contracten bij aanschaf hond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Als ze niet rechtsgeldig zijn...Ik ken gevallen waarbij er een advocaat aan te pas is gekomen omdat de koper zich niet aan het contract hield en waarbij de fokker wel degelijk zijn gelijk gekregen heeft....
volgens mij worden er nu een aantal zaken door elkaar gehaald
voor de wet is een hond een ding, en daarvoor gelden dezelfde regels als voor het kopen van een auto, tv, nieuwe vloerbedekking, you name it...
de koper (= het baasje) heeft wettelijk een aantal rechten, zoals alle consumenten hebben wanneer ze een product kopen
de koper heeft ook een aantal plichten (na het sluiten van de koopovereenkomst): onder andere de afgesproken koopprijs betalen (en een onderzoeksplicht), maar alle overige clausules ("plichten") uit zo'n contract zijn niet rechtsgeldig
dit:
Zo hard als het klinkt, maar voor de wet is een hond inderdaad een ding en levert een fokker een product.
Ik vind het als liefhebber moeilijk er zo over te denken maar het is wel waar.
Ik kan me bij de eerste twee niet meer herinneren of we een contract getekend hebben, bij Shadow en Spot iig niet. We hebben een goed contact en ik weet zeker dat de honden altijd terug zouden kunnen naar de fokker. Sterker nog, als wij zonder honden op vakantie gaan, heeft pension de contact gegevens van de fokker en hebben wij de afspraak dat als er iets met ons gebeurt, ze daarheen mogen. Ze weten dat wij geen fokplannen hebben, dat ze wel altijd onze reuen mogen gebruiken en een keer was er belangstelling voor een van onze honden van een derde. Uiteindelijk is het niets geworden, maar dan zou dat wat mij betreft alleen met goedkeuring van en via onze fokker gaan en is het dekgeld ook voor hen.
Ik trek wel een lijn bij showen; ik weet dat ze het leuk zou vinden als ik het deed, maar in mijn geval was het eens maar nooit weer. Als ze wil, mag ze ze ophalen en showen, maar ik doe het zelf niet. Kan mijn tijd wel beter besteden...
In de gevallen dat de koper een uitstekend contact heeft met de fokker; geen vuiltje aan de lucht.
Maar ergens (en Frank stelt me al wel gerust) blijf je 'als leek' toch wel bang voor de 'uitdraai' van zo'n contract.
Ik heb mijn hond geadopteerd van een bureau.
Ik moest een grote som betalen voor onkosten die ze zouden hebben gehad; alle inentingen vielen hieronder....maar die waren om te beginnen al niet volledig gegeven . Ik heb het geregeld en mijn da betaald. (dubbel niet?)
Ook moest ik haar laten steriliseren, en de documenten met verklaring van de da doorsturen. Was prijzig die sterilisatie....had ik dat geweten, dan liever een reu. (financieel gezien)
en ook; als ik ergens een verwaarloosd hondje tegenkom en besluit ervoor te gaan zorgen, dan is dat mijn verdienste. Niet door een papier dat me verplicht.
Ik weet het....als leek ben je toch altijd een beetje 'bangig' van lettertjes in een contract...
Vanuit een adoptiebureau of asiel gezien snap ik al de clausules....maar het is in de gevallen van een 'kwaadwillende' koper dat ze er dan toch net geen vat op hebben....doel gemist...(en dan nog niet eens rechtsgeldig)
Het enige wat helpt is CONTACT houden. Menselijk, niet op papier...
toen ik na het overlijden van mijn vorige hondje een nieuwe pup wilde aanschaffen, heb ik ook gedacht aan een labradoodle. Echter ik kon en kan niet akkoord gaan met de volgende wurg elementen in de contracten van beide labradoodle verenigingen.
Ik ben tegen het castreren/steriliseren van honden op jonge leeftijd zonder medische noodzaak.
Bovendien wordt betaald voor de pups, doch deze zijn pas (volle) eigendom als de pup gesteriliseerd/gecastreerd is. Daarom is mijn keuze uiteindelijk gevallen op een poedel.
citaat
ALAN vereniging
Australian Labradoodle pups moeten worden gecastreerd of gesteriliseerd voordat zij naar hun nieuwe baasjes gaan, of ze moeten met een contract verkocht worden. Hiervoor gelden de volgende afspraken;
de pup moet gecastreerd/gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 1jaar
tot het tijdstip van castratie/sterilisatie blijft de hond op naam van de fokker staan in de database van de ALAEU
Geplakt uit < http://www.alanl.nl/pr/subpage.php/pagecode=Subpage_fokreglement>
einde citaat
citaat
IEALB vereniging
7.1. De fokker garandeert dat alle puppies die niet voor de fok gebruikt worden zullen worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat ze het huis/gezin van de fokker verlaten en naar hun nieuwe eigenaren gaan. Dit om de broodfok en/of doorfok tegen te gaan.
NB. De castratie bij een reu betreft altijd een volledige castratie.
7.3. Indien de pup nog niet gecastreerd kan worden (op medische gronden, ter beoordeling van de dierenarts en te vermelden op het De-sexing formulier dat wordt ondertekend door de dierenarts én de fokker) blijft de fokker mede-eigenaar van de pup en wordt er naast het koopcontract gewerkt met een castratiecontract.
Bij een uitgestelde castratie krijgt de pupkoper van de fokker een relevante De-sexing formulier (toegestuurd).
Het mede-eigenaarschap vervalt wanneer de castratie is uitgevoerd.
Geplakt uit < http://www.iealb.eu/NL/Fokreglement.htm
Ik heb dit eens aandachtig gelezen mede omdat een kennis geïnteresseerd was in de labradoodle vanwege medische redenen. We hebben er vanavond over gesproken en hij ziet er van af. Een wurgcontract voor een hond!!!!
Had goede gedachtes over de raad maar dit slaat eigenlijk nergens op. Is de raad er om de labradoodlefokker te beschermen? Vindt het naar "broodfok" ruiken.
De labradoodle krijgt geen stamboom van de Raad van Beheer, aangezien de RvB dit ras niet erkent.
Toen ik Rocky ophaalde bij een vriendin van degene waar hij in opvang zat moest ik ook een contract tekenen waarin stond dat hij als ik niet meer voor hem kon zorgen terug moest naar het opvangadres.
Ik heb het getekend maar kan dat papiertje net zo goed in de klikko gooien want het stelt helemaal niets voor.
Er staat bijv. niet eens het adres op waar hij in opvang zat. Hoe kan ik hem dan terug brengen?
Mijn adres staat er ook niet op dus ze weten ook niet waar hij nu al 2 jaar is.
Bovendien was hij behoorlijk verwaarloosd en ik stuur toch echt geen hond terug naar een adres waar hij niet goed onderhouden is. Toen ik een half jaar later een mail stuurde met een foto waarop duidelijk te zien was hoe hij opgeknapt was en waarin ik vertelde hoe het met hem ging heb ik geen enkele reactie gekregen.
absoluut met onderstaande quote eens.
in ons aankoop contact staat ook dat als we evt Messi weg zouden doen hij naar de fokker terug gaat en zij een nieuwe baas voor hem zoeken!
vind ik ook een goed punt, cker vanuit de fokker zijn opzicht.
Het is soms een rare wereld, de fokkerswereld. Het moge duidelijk zijn dat als een hond verkocht is de nieuwe eigenaar ook de rechten bezit over deze hond. Wel of niet castreren is een vraag voor de nieuwe eigenaar die daar een keuze in heeft. Als je iets koopt ben je eigenaar en dat geldt voor wasmachines, auto's, koffiezetapparaat en geen enkele winkelier gaat voor mij bepalen welke waspoeder ik moet gebruiken, welke benzinemerk er in moet en welke koffie ik moet drinken. *(vergeef me de vergelijking) Adviseren mag natuurlijk, maar ik vind persoonlijk dat alle fokkers die zich verlagen tot dit zeer misleidend gedrag wel heel egoïstisch aan de gang zijn. Ook juridisch houdt het geen stand. Contract moet er zijn maar daar horen heel andere zaken in te staan dan het willen behouden van de eigendomsrechten van de fokker.
Ik vind niet altijd dat de rasvereniging het bij het juiste eind heeft. Dan bedoel ik de verplichte onderzoeken op erfelijkheden. Sommige dingen zoals DM (Degeneratieve Myelopathie) zijn niet overal verplicht. Ook vind ik bepaalde eisen zoals een minimum schofthoogte of vachtkleuren wat overdreven.
Wat ik ook vreemd vind: sommige verenigingen stellen het testen op erfelijkheid niet verplicht door een onafhankelijke dierenarts uit te laten voeren. Ze gebruiken dan gewoon een thuistest.
Ik ken een fokker die dit niet eerlijk doet. Hij pakt gewoon speeksel van een hond waarvan hij weet dat deze vrij is van alles. Op het formulier vult hij het chipnummer in van de hond waarmee hij wil fokken...
Ik zoek een fokker uit waarvan ik vind dat hij/zij voor mij de juiste eisen reeel stelt. Vaak zijn dit fokkers die zich ook aan de eisen van de vereniging houden, maar daar nog wat verder in gaan. Bijv.: Wel testen op DM, en wel die ene hond gebruiken (die misschien wat minder mooi is voor de show) omdat deze nieuw bloed in de lijn brengt. Er moet nl. ook vaak getest worden op verwantschap/inteelt. Bij de verenigingen staat daar dan een minimum percentage voor. Er zijn fokkers die daar ver onder willen blijven. Zo'n fokker heeft bij mij een streepje voor!
Ik kreeg gisteren een contract opgestuurd en ik moet zeggen. Het zat slim in elkaar. Beide partijen hebben rechten maar in de meeste gevallen is de koper de lul en heeft hij geen poot om op te staan. Ik wist niet wat ik mijn kennis moest adviseren.
Ik zou zeker voor een andere fokker kiezen... Het moet toch niet gekker worden. Overal op internet lees ik dat al deze contracten echter hele grote onzin zijn. Je koopt een hond daar mee ben jij de eigenaar en heeft de fokker geen zeggenschap meer over de hond. Dat de fokker betrokken wil blijven bij het verdere leven van de hond vind ik wel weer heel fijn .. Maar verder na het afrekenen van de hond is de hond van mij en klaar is Klara. Zou de fokker ook blij zijn als ik hem de jaarlijkse prikken of andere doktersrekeningen laat betalen... Nee zal het antwoord zijn. Want dan is het opeens weer mijn hond. Dus wat verkocht is blijft verkocht ..daar mee is de kous af.. Ik zou dus nooit geen hond kopen waar ik een evt contract moet ondertekenen. Het moet niet gekker worden hoor !!!
ik denk dat fokkers hun clausules ook weleens te licht opnemen
heel vaak is het "de hond MOET terug naar ons"
maar ik weet van meerdere mensen dat "hun" fokker, na een paar jaar is gestopt
soms om ziekte, soms om scheiding, soms om financieen of een verplichte verhuizing
en dan.... kan je dan als pupkoper eisen dat de fokker de hond toch terug neemt ??
nee toch, dat is net zo krom als een fokker kan eisen dat je de hond aan hen terug moet geven
of je de hond niet zou mogen castereren, showen, mee fokken of wat dan ook.
het is ontzettend fijn als over en weer de contacten goed zijn
wat ook prettig is, is als er binnen het ras een opvang-net is, wat betreft herplaatsers
ik denk dat op die manier al menig rashond een nieuwe baas heeft gevonden
zeker als een hond een wat meer ervaren baas zoekt die bekend is met rastypische eigenschappen
maar dit werkt natuurljik alleen voor rashonden met stamboom die vaak via de rasvereniging gefokt moeten zijn.
op zichzelf een contract is heel verstandig, ook bij herplaatsers, dat maakt alleen maar duidelijk welke verplichting er over en weer is aangegaan, welke papieren er bij de hond horen, welk bedrag is of moet worden betaald etc
al het andere........
de fokker krijgt wel steeds meer verplichtingen tot het trachten te komen tot gezonde pups
dat stukje zou nog weleens behoorlijk mee kunnen gaan spelen in de toekomst
maar dat heeft niets te maken met welke verplichting dan ook van de koper van de pup.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "(wurg) contracten bij aanschaf hond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?