Utrecht: http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/nl/Pages/default.aspx?refer=/dgk
Houd er wel rekening mee dat je dier hier een studieobject is, en dat waar je bij een gewone DA praktijk enkel de DA aan je dier hebt, dat er in Utrecht ook de studenten op losgelaten worden.
Meestal heb je een verwijzing nodig van je eigen DA, Utrecht is meestal 2e lijns.
Voor paarden dan toch.
Ik vind het zelf geen prettig idee op een factuur te hebben staan "zoveel korting ivm studiemogelijkheden". Ben daar (helaas) 2 keer geweest met een paard.
Tuurlijk hebben ze daar alle mogelijkheden, maar een paard met een koliekaanval wat een keer onderzocht moet worden, of hetzelfde vervelende onderzoek 3 keer moet ondergaan.
Neuh...als ik daar niet heel dringend meer naartoe moet, en zeker voor een hond zijn er genoeg goeie dierenartsen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Woekerprijzen bij dierenartsen !!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Oei, nee. Dat wist ik niet. Ik dacht dat ze in een kliniek toch meer gespecialiseerd zouden zijn en dat het ook gewoon een dierenarts was die dan de hond zou nakijken.
Universiteits kliniek gezelschapsdieren is een academisch dierenziekenhuis met tweede en derdelijns dierenartsen. En bij een academisch (dieren)ziekenhuis horen nou eenmaal co-schappers.
Want iedereen wil een dierenarts die alles al kan en weet, maar ze moeten het ergens leren, he...
In Utrecht worden (in NL) alle toekomstige dierenartsen opgeleid, het zijn dan wel alleen maar laatste jaars studenten die ook de onderzoeken op je dier mogen doen, maar ik heb het verschillende keren meegemaakt, en kies ervoor om (zeker met een hond) ergens anders naar toe te gaan.
Of ik moest al iets acuut levensbedreigends hebben aan een hond, wat geen andere DA meer opgelost kreeg, maar dan als laatste redmiddel.
In België duurt de veeartsenij opleiding 5 jaar en is heel zwaar (deel farmacie en chemie)
Onze parel ligt in Gent. (Boerenkot)
In Merelbeke is de kliniek.
boerekot is de fac van de Bio Ingenieurs (studeer ik zelf momenteel)
De Dierengeneeskunde is de Sterre maar die doen bijna alles in Merelbeke klopt!
Maar een dieren 'ziekenhuis' dat volleerde en gespecialiseerde DA in dienst hebben is DAC malpertus te heusden.
Saartje; 20 jaar geleden heette dat nog zo. Niet? Was een groot geheel toen.(wij noemden toen waarschijnlijk alles Boerekot)
In Heusden; goede tip!
Het heet het Boerekot omdat vroeger de richting Bio Ingenieur eigenlijk Landbouw Ingenieur was en dat de eersten die voor deze richting kozen de zogezegd net iets slimmere 'boeren' waren.De faculteit Bio ingenieurswetenschappen is op die manier dus het boeren kot geworden.
Vroeger stonden er ook serres e.d. de hele inrichting van de faculteit was heel anders dan de andere faculteiten zoals bvb letteren en wijsbegeerte.
Met de tuinen, de grote binnenplaats, de serres (of veranda's voor de NLers)... Had het veel weg van een veredelde boerderij
En dus zo komt het tot de naam Boerekot en wij (de studenten) zijn de boerekotters .
Het is net zoals de Burgies de burgerlijk ingenieurs zijn
Nu terug ontopic:
Ik ga zelf naar Heusden voor grotere dingen. Gewone consulten zijn aan de dure kant maar de grotere dingen zijn daardoor wat goedkoper. Het is ook fijn dat elke DA zijn expertise heeft en je direct bij de DA terecht komt waarbij jouw huisdier hoort.
Ze zijn mee met de laatste scholingen enz... Nieuwe aparaten en slimste technieken. Alleen het voedingsadvies is niet zo heel goed, maar dat zit niet in hun opleiding he...
oei.... ik had toch echt niet het idee dat ik met Bamse bij tweede rangs dierenartsen terecht ben gekomen hoor. ik moest ook een verwijzing hebben als eerste, en deze dierenarts waar ik de verwijzing vroeg, had nog nimmer dat wat Bamse had mee gemaakt, vandaar ik toch echt niet de indruk had dat ik bij tweederangs dierenartsen ben geweest.
ik weet dat ze van heinde en ver komen daar, niet alleen uit Nederland.
en het ligt aan jezelf of je anderen coassistenten aan je hond laat komen. dat ze mee kijken okee, maar ik heb een gedegen orthopeed gehad die Bamse behandeld heeft, geopereerd, en ook de neurologen, dat waren ook goeie specialisten.
ze zijn zeker kundig in utrecht. en het zijn niet de studenten die diagnosticeren en de behandeling uitvoeren. dat zijn toch echt de specialisten. de studenten doen wel ook onderzoeken e.d. maar er is mij telkens eerst gevraagd of ik het goed vond dat ze aan mijn hond kwamen.
maar de specialist is degene die telkens meekijkt, of het onderzoek nog een keer zelf uitvoert, zodat je zeker bent van een kundige behandeling.
In Belgie zijn veel opleidingen aanzienlijk korter.Mijn 2 nichtjes hebben beide hun opleiding tot verloskundige in Belgie gevolgd en bewust niet in Nederland.
Ondanks het verre reizen en in hotels verblijven, scheelde dit ze al met al toch ruim 2 jaar.
nou.... wij waren ooit eens in de universiteit van Merelbeeke met onze hond
die moest/zou aan zijn rechterschouder geopereerd worden, door professor Bernadette van Rijssel (geweldieg arts en mens trouwens, echt zooo super)
en wat doen de studenten laatste jaars...........
ze zetten het infuus in de rechtervoorpoot, tot mijn verbijstering, maar ik kreeg er bij de dames geen speld tussen.... (enige arrogantie was hen niet vreemd)
komt Bernadette zelf.... kijkt naar onze hond, een flitsende blik naar de studentes
"wie kan mij uitleggen waarom er voor de rechtervoorpoot is gekozen bij deze hond??/"
en oeps.......... daar gingen de studentes, werden spontaan een meter kleiner, rode hoofden, schuifelende voeten "uhhh..... omdat het de voorkeur heeft het rechts te doen altijd mevrouw"
en mevrouw schudde toch wel een beetje boos haar hoofd "dames, deze hond gaat een forse operatie ondergaan aan zijn rechter schouder, bovendien is zijn rechter schouder en poot momenteel niet in goede conditie, zou het dan niet beter zijn het infuus links te zetten, of zelfs in een achterpoot???"
en toen zei 1 van de studenten "oh, dan zet ik er gauw nog 1 links"
nou, dat ging dus neit door, Bernadette van Rijssel haalde zelf het infuus uit onze goedmoedige hond, en zette vakkundig en razendsnel een infuus aan zijn linkerpoot "deze hond is al braaf genoeg geweest, dit doe ik zelf, en laat dit dan een les zijn"
ze maakte ook excuus bij ons en natuurlijk begrepen wij prima dat het een universiteit is, en er geleerd moet worden, maar wat ons wel tegenstond was de arrogantie van de studenten, ik kwam er niet eens tussen en ik denk dat Bernadette van Rijssel dat meegekregen had, want ze was echt niet amused.
overigens heeft zij de oorzaak van de kreupelheid gevonden, een letsel wat zij nog nooit eerder had gezien en ook met fotos en een verslag van onze hond voor het eerst heeft kunnen documenteren, ik zou iedereen zo aanraden naar haar toe te gaan, maar wel kritisch mee te kijken als de studenten hun (zeer noodzakelijk hoor) werk doen.
en wat betreft onze eigen da, wij komen bij een kliniek, niet goedkoop, maar alles kan er
24/7 is er iemand en alle apparatuur is aanwezig en zo niet, wordt er een specialist ingevlogen
zij hebbben al meermalen zeer vakkundig voor ons ingegrepen, maar ons ook al meermalen zeer liefdevol begeleidt naar het einde van onze hond(en) toe
en toen onze vaste da het ff ook niet meer wist met de giardia destijds, stond hij 100% open voor overleg met een specialist en het verslag van de holistisch da, en samen hebben ze onze hond er door gesleept....... en of het dan 10euro duurder is (of niet) .... dat laat me dan echt koud.
ik ben mondig, ging met Bamse al eigenlijk met een diagnose naar Utrecht, zodat ik gelijk een specialist bij haar kreeg, tuurlijk zijn er coassistenten, maar niet graag aan mijn hond, mee kijken, okee, maar afblijven.
en wat ik ook zeer op prijs gesteld heb, dna afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek, doen ze niet bij een gewone dierenarts, ze zijn daar toch ook met andere dingen bezig.
nogmaals , een dierenarts of specialist vertrouwen, en zo niet, naar een ander. en als je vertrouwen heeft in een dierenarts of specialist, en de kosten zijn wat hoger dan bij een ander, dan neem je dat op de koop toe, je betaalt en geen gezeur.
Goh, dan zou je de eerste zijn.
Als je bij de kliniek namelijk komt ga je akkoord met het feit dat het een academische kliniek is en dat studenten dus 'aan de hond komen'.
Het 1e onderzoek en de anamnese zal altijd door een of meerdere co-schappers gedaan worden. Dus zij komen aan je hond, daar heb je toestemming voor gegeven toen je daar een afspraak maakte. Mensen die niet akkoord gaan kunnen namelijk gewoon weer naar huis.
Voor de duidelijkheid, dit betekend niet dat de zorg niet van het hoogste niveau is. De studenten doen het eerste onderzoek, gaan hun bevindingen presenteren aan de specialist, samen wordt er een plan bedacht en dan komt de specialist mee met de studenten en die doet een snelle controle.
ik heb nog nimmer een factuur gehad met KORTING omdat er coassistenten waren. nimmer. en ook niet dat het er bij staat.
een normale gespecificeerde lijst met wat er gedaan is en wat daar de kosten van zijn.
Ik wil de ook even reageren over de uni kliniek. Hier kan niet iedereen zomaar terecht.
Men moet doorverwezen worden door een dierenarts.
Dit geldt alleen niet voor de klinieken vogels en bijzondere dieren, voortplanting, tandheelkunde en voor oog en cardio screening.
en nee ik heb geen coassistenten aan mijn hond laten komen, de specialist, de neuroloog was er als eerste bij, wel hebben ze haar met zijn alleen beetgehad, om te kijken of ze ergens een blokkade had, maar de neuroloog was er bij, niet zonder de neuroloog, of orthopeed. heb er zelfs fotoos van. waar de assistenten mee lopen met de neuroloog.
direkt een neuroloog erbij, buiten een onderzoek gedaan, lopen, de derde van links is de neuroloog, ja er waren wel coassistenten bij, maar die kwamen op dat moment niet aan mijn hond. ze mochten mee lopen.
ook tijdens het onderzoek, de neuroloog zit in het midden, geen coassistenten die met mijn hond bezig zijn, wel dat ze hielpen om haar in bedwang te houden, zo dat ze stil lag. maar onder toezicht van de neuroloog. en dat is bij ieder onderzoek gebeurd.
voor cash heb ik gisteren 314 euro betaald, daar zat een fles metacam bij van 100 ml, een operatie-rompertje van 11 euro, de sterilisatie, en haar nagels zijn geknipt(1 half verwijderd omdat hij naar boven gescheurd was). ik vond het nog meevallen.
Ik weet niet of je hond persee metacam nodig heeft.
Maar je kan ook gewoon even rond'shoppen' naar medicijnen die exact hetzelfde zijn maar met verlopen patent.
Scheelt toch snel 20-60 euro op 100ml.
Bij metacam betaal je voor het merk.
niet alleen, ik heb van verschillende mensen gehoord dat metacam ook echt beter werkt dan de goedkopere middelen, dus ik neem geen risico. de bedoeling is dat het afgebouwd wordt. tenminste, dat is MIJN bedoeling, niet van de da. zolang cash goed blijft lopen gebruik ik liever zo min mogelijk pijnstilling.
foto lukte boven niet, nu hier dus.
wat de orthopeed betreft, mijn hond ging onder narcose voor contrastfotoos, mri en melogram, terwijl ze onder narcose was heeft de neuroloog er een orthopeed bij geroepen, om haar gewrichten onder narcose na te kijken, die constateerde een scheuring van haar achterpoot.
ik heb de orthopeed telefonisch gesproken, en pas na operatie gezien, niets geen coassistenten aan haar. na de operatie heb ik persoonlijk een gesprek gehad met de orthopeed, dus wat betreft eerst onderzoekingen doen door coassistenten is hier dus niet gebeurt.
de neuroloog was aanwezig gelijk al bij het eerste bezoek, Bamse had iets wat niet gewoon was.
je kunt de faculteit diergeneeskunde (of elke andere universitaire faculteit)
(en dus de UKG)
qua prijs niet vergelijken met de overige dierenartsen en klinieken in Nederland
de UKG is onderdeel van de UU en niet financieel onafhankelijk, maakt gebruik van overheidsfinanciering en is geen commerciele instelling
daarom kunnen zij het financieel bolwerken om bv. consulten van ruim 3 kwartier te draaien
voor een praktiserend DA elders in NL is dat niet efficient genoeg
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Woekerprijzen bij dierenartsen !!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?