Ik denk eerder iets aan de prostaat... als daar een verdikking is kunnen ze ook moeilijker ontlasten én het gedrag wordt beïnvloed...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kwakkelteckels, het grote mysterie: Waar heeft Pepijn last van?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nou kloppen de symptomen niet helemaal maar is er al eens naar zijn alvleesklier gekeken? Niet elke hond heeft dezelfde symptomen en je weet maar nooit. Het is maar een ideetje......
Vandaag heb ik de ontlasting van Pepijn laten onderzoeken, maar er is helemaal niets uitgekomen. Was eigenlijk ook wel wat ik al verwachtte, maar goed... nu kan ik iig Giardia etc wel echt uitsluiten, want zijn ontlasting is nu het laatste half jaar 3 keer getest en er is geen één keer iets uitgekomen.
Ik heb nog niet om een bloedtest kunnen vragen, want ik heb alleen de assistente gezien. Het was er erg druk vandaag (ik had geen afsraak, zou alleen ontlasting afgeven) dus ik kon niet even ergens tussen gepropt worden met Pepijntje.
Volgende week heb ik weer mijn infuusweek dus de week daarna zal ik dan maar weer een afspraak maken. Tussendoor zijn jullie ideeën nog steeds meer dan welkom!
O ja, de assistente vond trouwens wel dat Pepijns ontlasting héél erg sterk rook. Misschien ook nog een symptoom van iets?
Ik dacht ook aan de pancreas EPI (Exocriene pancreas insufficientie). Ik wil ook vertellen waaromo, maar het is wel een lapje tekst geworden, sorry
EPI zorgt ervoor dat er minder spijsverteringsenzymen worden geproduceerd. Lipase (afbraak van vetten), amylase (afbraak zetmeel) en trypsine (afbraak eiwitten).
Mank lopen:
Doordat er niet-afgebroken voeddingsstoffen die vocht vasthouden in de darm terechtkomen is er meer ontlasting. Daarnaast wordt de zure maaginhoud niet genoeg gebufferd waardoor deze de darmwand kan beschadigen. Dit kan pijn veroorzaken.
Veel eten en toch mager blijven:
Omdat de voedingsstoffen onvoldoende afgebroken worden, kunnen ze ook niet door het lichaam opgenomen worden. De hond kan hierdoor dun of zelfs ondervoed worden.
Verschillende consistentie van de ontlasting, sterke geur van de onlasting, vaker ontlasten:
Door de aantasting van de wand van de dunne darm kan er een chronische dunne darm diarree . Deze kan ontstaan door een verstoring in de darmflora (dysbacteriose)
Door de EPI kan de ontlasting varieren van normaal tot dun en de kleur en geur kunnen afwijkend zijn.
Doordat de voedingsstoffen onvoldoende afgebroken worden komen ze in de darm terrecht en nemen vocht op, dit zorgt voor frequenter ontlasten.
De diagnose is te stellen door bloedonderzoek TLI- test (Trypsone-like-immunoreactivity) bij een nuchtere hond. Als de hond lagere waarden van de enzymen trypsine en trypsiongeen heeft dan kan EPI worden vastgesteld.
De behandeling kan in de vorm van het bijvoeren van de enzymen door bijvoorbeeld verse varkenspancreas te voeren aangevuld met vitamine B12.
Misschien heb je er wat aan...
Ik snap heel goed waarom je hier aan denkt! Zeker met je uitleg...
Ik twijfel wel of dit bij Pepijn past. Pepijn poept namelijk wel heel vaak, maar absoluut niet veel. Een stuk minder dan Karel zelfs.
Ik heb ook niet idee dat hij voedingsstoffen niet goed opneemt. Hij is wel superslank, maar hij ziet er wel ook ontzettend gezond uit. Hij glanst, heeft nooit prut in zijn ogen, geen doffe ogen, is energiek... Bij een hond/ieder ander levend wezen die een verstoring in de opname van voedingsstoffen heeft zie je dat meestal toch ook wel aan het uiterlijk en/of gedrag want dan komen er ergens tekorten. Hoeft niet heel opvallend te zijn, maar bij Pepijn is, naast de ontlasting en het mank lopen, echt helemaal niets te zien. Hij ziet er juist uit als het toppunt van gezondheid. :S Ik snap er echt niks van...
De beschrijving van de ontlasting komt dan wel weer helemaal overeen. Al heeft hij nooit échte diarree. Wel zachte ontlasting. Maar goed, dat kan inderdaad.
Ik schrijf het wel op, want ik wil wel dat er op getest wordt. Mocht het dit zijn zal ik alleen wel een iets andere behandeling willen haha. Varken komt er hier niet in haha. Een B12 tekort zal hij ook niet hebben of er moet idd een verstoring in de opname zitten. Maar dan helpt extra B12 ook niet...
Superbedankt voor je uitgebreide reactie! Ik heb weer even iets om over na te denken en verder op door te zoeken.
Trouwens, als ik een reactie geef waarin ik zeg dat ikzelf niet het idee heb dat het bij Pepijn past en waarom dan is dit niet om jullie ideeën af te schepen ofzo hoor. Ik probeer alleen door terug te reageren de algehele toestand van Pepijn duidelijker te krijgen.
Begin me een beetje aan mezelf te ergeren dat ik bij niemands antwoord enkel: "Oh ja dat kan het zijn!" roep, maar ik wil gewoon heel graag goed doorgraven naar wat het kan zijn. Ik neem wel echt alles mee en zal alles wat hier geopperd is bespreken met/laten testen door mijn DA!
Ha, je hebt al een toelichting bij het alvleesklier verhaal lees ik, top. Nou, dat dus.... misschien idd voor de zekerheid een keer opperen bij de DA.
Schildklier?
Is het te koppelen aan het weer?Is het te koppelen aan het seizoen?
Mischien door droge periode in het weer of natte periode??
Een bepaald seizoen dat het juist erger is..bv lente of herfst??
Mischien hormomen?? (Door de loopse teven)
Heb je gemische castratie al geprobeerd??
Stress kan namelijk ook voor een wisseling in de ontlasting zorgen.
Dan kan het weer zijn...bv koude wind op de onderbuik.
Kan hormomen zijn door loopse teven.
Of de stijging van hormonen van de reuen in jou buurt bij loopse teven.
(Reuen plassen overal om hun teratorium te markeren, waar jou hond weer met stress op reageerd.)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kwakkelteckels, het grote mysterie: Waar heeft Pepijn last van?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?