Territoriale agressie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Al sinds dag 1 dat we Lady hebben is het niet heel relaxed samen in de tuin zitten.. 'smorgens op dag 1 dat we haar hadden was ze toen heel vriendelijk tegen andere honden, maar toen we 's avonds in de tuin zaten en diezelfde honden langs onze poort (hoog en dicht, ze kan de honden niet zien) komen zagen we voor het eerst Lady's andere kant. Ze stoof als een gek op de poort af, probeerde haar kop er onder te wurmen en begint als een gek te blaffen en grommen. Toen hebben we voortaan maar 2 tuinstoelen er voor gezet, zodat ze niet meer met haar hoofd er onder door kan.
Nu, 2 zomers later..nog steeds hetzelfde probleem. We hebben al geprobeerd haar vast te leggen met haar riem, maar dan lijkt ze nog woester te worden omdat ze er niet heen kan en het neemt de oorzaak niet weg. Afleiden gaat op het moment niet en corrigeren wil ik echt liever niet (Al roep ik nu wel 'nee' of 'terug' als ze het doet (wat niet echt helpt)..

Hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken, zodat we weer rustig in de tuin kunnen zitten?

Ze doet het overigens niet bij mensen die langslopen..maar wel bij ALLE honden..ook degene waar ze op straat geen of weinig problemen mee heeft..

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

De poort is al geblokkeerd..en dan doet ze nog steeds zo.. ook als ze vast ligt aan de andere kant van de tuin word ze ook gefrustreerd.. Het lijkt wel alsof ze het gevoel heeft dat het gangetje naast ons huis van ons is en ze het moet verdedigen ofzo..

@ Erik, naar mijn idee reageert ze omdat ze die honden kan ruiken..want ze luistert eerst als er iemand aan komt..dan ruikt ze en dan pas komt ze in actie als ze doorheeft dat er een hond loopt..

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Een sluis kan werken idd.

Ik los zo op. 1 van onze cavaliers is behoorlijk op de buren gericht over de vogels en andere honden.

Ik loop er naartoe als ze gaat blaffen en spreek op een rustige toon tegen haar. Zelf ga ik met de rug naar de buren staan en zorg dat ik voor haar blijf. Als ze rustig is dan ga ik weer weg.

Doet ze nog een keer dan ga ik precies hetzelfde doen en doet ze het daarna nog een keer, roep ik haar en gaat ze naar binnen voor een afkoelperiode.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Hehe dat doet de mijne nou nooooit O-)

Nou hebben wij geen poort achter (godzijdank) en na de schutting komt nog anderhalve meter gemeente tuin maar dat maakte Fee niet uit. Daarbij gaat die als ze ver heen is dwars door schuttingen heen. Daar heeft ze een keer de kans toe gehad omdat ik helaas niets verwachtte en dat was een apart gezicht. Het was niet mijn schutting maar toch schrikken. Het is 3,5 maand terug en mijn vriend heeft het er nog steeds over haha.

Maar goed ik haal dit aan om een reden namelijk ik ben niet zo gezellig meer met dat gedrag nu ik weet wat ze ook in haar hoofd kan halen. Bij het eerste en het beste "gedoe" is het af op je kussen en er af als je compleet relaxed bent en als ik het zeg.

Geen gemaar en volhouden. Schijnbaar begrijpt ze dat heel goed want ze is nu iedere dag de hele dag buiten en er gebeurt niets meer. Ze is niet eens alert. En mocht dat weer omdraaien dan ligt ze weer verplicht op haar kussen.

honden page profiel ErikErik 3 doggies

honden foto van Erik

Nu ken ik jou gelukkig een beetje dus ik denk dat de dingen die je doet al wel erg goed zijn...

Opzich lijkt mij er niets mis mee dat een hond "waaks" is. Mijn honden blafte altijd als iemand of iets passeerde als ze in de tuin zaten.

Op dat moment bedankte ik ze (hun taak was volbracht) en mochten ze bij mij een beloning halen...

Misschien is het een optie om dus het gedrag toe te laten, en daarna net zolang te wachten tot ze klaar is, zodra ze omkijkt roep je haar direct en beloon je haar uitbundig. Voordeel is dat jij dan geen negatieve uitstraling hebt en de hond zelf ontdekt wat haar gedrag oplevert.

Wil je de training uitbreiden? Zorg dan dat iemand eens achter de schutting blijft staan. Haar blaffen levert continu op dat de hond doorloopt dus zij wint, immers de nare prikkel verdwijnt...

Maar als zij weet dat ze er niet bij kan en dat bij jou een leuke beloning te halen is kan dit wat opleveren...

Optie 2: ga met haar spelen in de tuin. Zoek de kritieke afstand (wanneer reageert ze)... ga niet over die kritieke afstand heen maar zorg dat ze met je blijft spelen, zo ga je stapje voor stapje opbouwen naar het passeren van de hond terwijl ze met jou (of een kong of denkspel) bezig is...

Misschien is dit wat?

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Maar dit gaat echt wel verder dan waaks.. Haren overeind, vol in de aanval richting de poort. Als het alleen een beetje blaffen was, was het niet zo erg.
Ik vind het ook vervelend voor de buren, die moeten vaak via het gangetje en onze poort dus lopen om hun hond uit te gaan laten, en die schrikken zich steeds te pletter.

Maar zal eens kijken of ik misschien iemand met hond kan lenen voor een dag en dan kan oefenen met Lady.

Bedankt voor de tips :-)

honden page profiel ErikErik 3 doggies

honden foto van Erik

Ja wel lastig hoor... maar ik dacht aan nog iets... het is waarschijnlijk geluid waar ze op reageerd..

Wat als je dat geluid opneemt en dan elke keer het geluid buiten de poort afspeelt, de hond laat kijken... dan ziet ze dat er niks is en zal het gedrag mogelijk ook afnemen...

Het is echt even zoeken waar ze op reageert en kijken wat mogelijk is... maar volgensmij ben jij zelf ook creatief genoeg (A)

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Wordt ze alleen zo woest als ze met haar hoofd onder de poort door kan??

Je zou kunnen overwegen om dan een soort sluis (2e hekje) te maken zodat ze niet zo dicht bij de poort kan komen. Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van trainen, altijd onder de prikkelgrens blijven.

Volgende forumvraag: Kam/Borstel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^