Hallo allemaal,
Hier alweer een topic over Ruby.....
Ik heb het idee dat Ruby een allergie heeft. Maar waarvoor?
Achtergrond toen Ruby hier de eerste week was (nu 4 weken geleden) heb ik haar meegenomen naar mijn dierenarts. Dit ter controle, ik vertrouwde haar oren niet en haar inentingen.
Dat ik de oren niet vertrouwde klopte want Ruby bleek (verwaarloosde) oorontstekingen te hebben. Hier is ze ook direct door mij voor behandeld en haar oren zijn inmiddels schoon.
Ook vond mijn dierenarts dat ik haar goed in de gaten moest houden wat betreft een allergie. Haar huid was/is wat rood, ze krabt regelmatig en ze had dus oorontstekingen. Omdat haar oren dus zo ontstoken waren en zij pas net bij mij was, kon ik nog niet veel zeggen of dit mogelijk met een allergie te maken had. Ook haar vacht zat vol knopen en vervilte stukken, iets wat naar mijn idee ook niet echt lekker aan voelt en jeuk kan geven. Ze werd meerdere malen per week gewassen bij haar vorige baasje, iets wat volgens mij ook niet heel goed is voor de huid?
Nu 4 weken later.
Vind ik haar nog steeds regelmatig krabben en soms wat licht knabbelt zonder kale of kapotte stukken te krijgen. Haar vacht heb ik een eind uit de knoop en het meeste vervilte plekken zijn eruit. (zeker op de plakken waar ze veel krabt).
Haar huid vind ik op stukken nog steeds erg rood (naar mijn mening te rood) maar op andere plekken ziet het er wel mooi roze uit. Haar oren zijn momenteel mooi schoon en roze van kleur aan de binnen kant. Haar huid is nergens stuk of beschadigd en ook niet schilferig.
Haar ontlasting is eigenlijk heel netjes en ze braakt niet. Ook is ze hier al 900 gram aangekomen wat mij wel het idee geeft dat haar voeding e.d. goed wordt opgenomen. Ze krijgt hier sinds 3 weken andere brokken en kvv. Daarnaast is ze hier nog maar kort en ook van stress/spanning kunnen ze natuurlijk allerlei reacties/ gedrag krijgen waar ze in een normale situatie geen last van hebben. Ze is verder goed levendig en maakt geen zieke of zwakke indruk.
Toch sluit ik een allergie niet uit.
Maar hoe kom je daar het gemakkelijkste achter? En is dat te testen/uit te sluiten?
Ik ben wel bekend met het elimineren van voedsel.. bijv eerst beginnen met iets verwijderen waarbij het vaak voorkomt dat ze daar allergisch op kunnen reageren en zo verder.... maar dat is natuurlijk een mega klus om dan net dat gene te vinden....
Mocht het een voedsel allergie zijn, zit ik zelf aan kip te denken. Dit omdat ze na het eten van kip 1x wat dunne ontlasting had en zij ook wat meer krabte....maar dat kan ook mijn "verbeelding" zijn want ze heeft ook dagen dat ze geen kip heeft gegeten, en dat ze soms meer krabt dan de andere dag. Ook snap ik, dat het als ze iets eet... dat dit niet 123 uit het lichaam is en dat zo'n reactie dus heel lang nog kan doorwerken. En het zeker niet zo simpel hoeft te zijn met nu eten, over een uur een reactie....
Heeft iemand tips of advies hier in hoe ik dit het beste kan aanpakken?
Ruby is een Tibetaanse terriër teefje van nu 15 maanden oud (niet steriel).
Vlooien, teken, luis, mijt enz zijn tot dus ver uitgesloten.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "allergie? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat voer je nu?
Fedor had er ook last van en inderdaad huidproblemen en ooronstekingen komen vaak van binnen uit.
Ik voer nu vers. Ik heb een eliminatiedieet gevolgd. Dan voor je eerst 6 weken één diersoort compleet. Liefts een die hij nog niet heeft gehad. Eend, konijn, haas, maar kangoeroe of struisvogel kan ook. Ben streng, let ook op de tussendoortjes, je kunt gedroogd vlees geven bijvoorbeeld van de diersoort die je voert, en verder echt helemaalniks!
Als dan langzaam de klachten verdwijnen weet je vrij zeker dat het vanuit de voeding komt.
Je kunt dan weer langzaam soorten toevoegen. Een voor een, probeer het twee weken, komen de klachten terug, dan kan het niet, blijft het weg probeer je de volgende erbij.
Fedor eet nu heel veel, alleen geen kip, rund, granen, fruit en zuivel. Maar dan blijft er nog veel over.
Ze krijgt brokken (een brok voor actieve honden zonder rekening te houden met een allergie dus met graan, kip en vlees elementen erin) en kvv (meestal is dit carnibest, soms een ander merk als carnibest op is)
In haar beloningssnoepjes zit van alles trouwens. Ook struisvogel, pens enz.
Ik zou de brokken eens weglaten en volledig kvv gaan geven. En dan toewerken naar het eliminatiedieet zoals ik hier boven schreef. Dan weet je wat je doet. Werkte prima voor ons.
Op kvv met kip heeft ze nu dus 1x wat dunne/slappe ontlasting gehad en leek ze meer te gaan krabben.... maarja dat is natuurlijk niet zo duidelijk nog.
Hier ook een hond met allergieen. na heel veel proberen bleek hij voor rund en gluten allergisch te zijn. Ook vers vlees of carnibest was geen optie.Hij bleef spuit poep houden. Nu krijgt hij brokken van Kynofit op basis vis. Hierin zijn de gluten onherkenbaar gemaakt voor het lichaam. Vanaf die tijd geen problemen meer.
suc6
Is het alleen met elimineren uit te zoeken?
Zie daar wel een beetje tegen op omdat op die manier te doen. Ik heb natuurlijk nog een hondje en 4 katten (en opvang katten) waarvan er 1 van mijn eigen katten ook een strikt dieet heeft en geen enkel ander hapje van iets anders mag hebben. Wordt zo lastig om dat allemaal zo ontzettend strikt gescheiden van elkaar te houden als het om eten gaat ze vinden toch hun eigen eten altijd minder lekker dan dat van de andere '
Mijn jack-russel heeft ook maar een paar soorten voer wat hij goed verdraagt want heeft anders snel last van zijn anaalklieren die verstopt/ontstoken raken.... lastig allemaal.... maar goed niets is onmogelijk
Haar ontlasting en maag lijken geen problemen te geven. Het lijkt met haar huid/jeuk en mogelijk dan ook oorontsteking te zijn waardoor ik (en mijn dierenarts) denken aan een allergie. Maar de jeuk/roodheid lijkt niet overal even heftig te zijn. Wat ook opvalt is dat ze zon vermijd en liever een schaduw plek op zoekt... dat kan natuurlijk ook gewoon te warm zijn maar vind het ook wel typisch.
De beste manier is om het elimineren uit te zoeken, omdat een bloedtest niet alles duidelijk maakt.Allergie wel, maar overgevoeligheid niet. En daarbij zullen de meeste dierenartsen het onzin vinden.
Ook is een bloedtest vrij duur.
zoals zonnetje zegt...
met puur vlees van iets beginnen. liefst iets waar niks anders bij in zit zoals tinlo...
dan een soort geven 6 weken lang en kijken hoe hij reageert. wordt de jeuk minder? hoe ziet zijn huid eruit etc...
dan iets toevoegen liefst ook weer alleen een vleessoort zonder toevoegingen etc...
dat is de enige manier waarop je kan "uitsluiten" waar hij op reageert. als je het doet met bv brokken of vlees waar nog meer bij in zit weet je nog niks. ze kunnen ook op stoffen om het langer vers te houden etc reageren..
Oke dus het wordt dan dus toch een eliminatie wat voer betreft.
Zien jullie zoals je mijn tekst leest, hier ook mogelijk een voedsel allergie in? Of moet ik eerst andere dingen bedenken... andere dingen nog uitsluiten voor ik aan een ellendige eliminatie proces ga beginnen....
Hebben jullie nog tips waar ik het beste mee kan starten als ik wil elimineren?
Ik verdenk zelf kip een beetje bij haar dus daar kan ik beste een eind vandaan blijven denk ik.
Merken/soorten vlees en waar ik dat het beste kan bestellen/kopen?
Ook een idee voor beloningssnoepjes?
(ze is in training dus krijgt veel kleine beloningen bij goed gedrag thuis en op cursus.)
Ze lust in elk geval wel praktisch alles van brokken tot vers alles gaat er prima in tot nu toe.
je kan het beste starten met een soort die hij waarschijnlijk nog niet heeft gehad, zoals konijn, geit dat soort dingen of eend
het kan heel goed een voedselallergie zijn, maar ook allergie voor andere dingen. ik ken een hond die is allergisch voor berkenbomen e.d. en die krijgt ook een hele rode huid. het is altijd een kwestie van proberen. die van mij is allergisch voor granen.
ik gebruik zelf de tinlo, omdat dit puur natuur is met echt een diersoort en geen lijnzaadolie e.d. erin. maar je zou even kunnen vragen aan de mensen hier. wat dat betreft weet ik niet zoveel van verschillende merken. via internet kan je verkooppunten in de buurt opzoeken.
qua beloning zou je konijn b.v. als dat het eerste vlees is dat je gaat geven in de oven kunnen doen en net zolang laten garen tot het helemaal gedroogd is. stinkt wel erg, maar dan heb je beloningssnoepjes en weet je zeker dat je alleen een soort geeft.
Ik ben niet meteen strikt gaan elimineren...jeff had ook jeuk en oor klachten
Geen kip geen rund geen graan..(dat zijn toch wel de belangrijkste allergieen)
Je kan ook kijken of dat afdoende is
en een diersoort tegelijk in de kvv..
en potje pro biotica ter ondersteuning
en dan soort voor soort uitproberen. ..ik wisselde wel sneller diersoorten af (dus binnen 3 weken 4 soorten).maar jeff's klachten waren ook niet enorm ernstig
nooit meer ooronsteking of jeuk.
Ik voer sinds kort met mate rund bij en dat gaat goed.
1x kip en hij is aan de diarree (een snelle reactie dus)
Graan krijgt hij niet.
Ik ben begonnen met lam paard hert konijn geit,
eend en kalkoen wat later ivm de kip
eend en paard of vis vind hij niet lekker.
Je kan altijd nog de hele riedel doen.
Qua merken zou ik wel even opletten dat ze er niet teveel andere dingen bij doen...zodat je weet dat het het dier is wat niet verdragen wordt en niet bv tomaat of cranberry of een kruid
ik knip hier gedroogde hazen oortjes met bont in stukjes...klinkt als kroepoek eten.
Wordt tot het laatste plukje vacht aan toe gegeten of het zo uit de hemel is gevallen.
ik betaal nog geen 3 euro voor 20 oortjes..dus 200 stukjes
Ik zit ineens aan iets heel anders te denken... hopelijk hebben jullie hier ook tips voor.
Ruby heeft op dit moment echt een jeuk aanval. Haar huid wordt rood, haar oren worden rood, is super gefrustreerd, bijt in het rontte in mij en in dingen die ze niet mag slopen, scheurt overal langs op, krabt,krabt, krabt....heeft net in huis gepoept (stevig) en geplast, ze wordt gek zal ik maar zeggen owh wat heb ik met haar te doen.... Heeft iemand hier tips voor hoe haar wat kan verlichten met de jeuk nu?
Maar misschien is dit ook wel goed... Ik zie nu eigenlijk hetzelfde gedrag als de A cursus wat mij ineens doet denken... Zou ze allergisch zijn voor gras?
Want het enige verschil wat ik vanavond heb gedaan ten opzichte van gisteren is dat we vanavond weer op "ons"trainveld getraind en gespeeld hebben. Verder is er niets anders dan gisteren toch heeft ze nu zo'n aanval. In mijn tuin heb ik ook gras maar dat is bijna geen gras meer maar rommelgras met vooral zand en tegels.... en een heel ander type gras dan hier op het speelveld en trainveld op maandag.
Ook op de A cursus staan we een uur op het grasveld wat we bij de pups de eerste lessen niet stonden..... klinkt dit logisch? In mijn ogen wel.... maar in die van jullie?
Dit is het topic wat geopend had over haar gedrag na de A cursus
http://www.hondenpage.com/hondenforum/152075/wie-heeft-een-tip/idee-wat-ik-kan-doen?.php
even een zelfde tekst in dit topic:
Ik zat net even te googlen en las dat het toch wel veel voorkomt dat honden zo'n allergie hebben.
Atopie bij de hond Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen.
Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken, bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen
Afbeelding
kopie van MCD dermatologieontstaan.
De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten.Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing. Zie de tekening.
We kunnen atopie tegenwoordig onderzoeken door bloed (serum) af te nemen en dit op te sturen naar een speciaal hier op ingericht gecertificeerd laboratorium; Artu Biologicals te Lelystad.
Vierentwintig verschillende “allergenen” worden dan onderzocht. Deze allergenen variëren van graspollen tot verschillende huisstofmijten. Dat betekent dat we in het bloed kunnen zien tegen welke allergenen de hond en kat veel antilichamen maken en waar ze dus overgevoelig voor zijn. De duidelijke en overzichtelijke uitslagen en een eventueel behandeladvies worden per mail door mij aan u doorgestuurd (zie voorbeeld uitslagen). Hierna hebben we telefonisch overleg.
Bron: http://www.dierenkliniekdeventer.nl/gezelschapsdieren/behandelingen/dermatologie/hond/atopie.php
Leeftijd
Bij 75% van de atopische honden beginnen de klachten al op jonge leeftijd (jonger dan 3 jaar). Deze honden hebben steeds last van periodes met jeuk en huidontstekingen. Het kan seizoensgebonden (pollen) maar ook gedurende het gehele jaar zijn.
Welke hondenrassen?
Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoelig: o.a. West Highland White Terrier, Cairn Terrier, Jack Russel Terrier, Poedel, Malthezer Leeuwtje, Duitse herder, Boxer, Golden retriever, Labrador retriever.
Symptomen
Atopie bij de hond gaat gepaard met veel jeuk. Vooral bij honden met een lichte vacht zie je dat door het likken aan de poten de vacht verkleurd, zie foto hiernaast. Kale plekken rond de ogen, de poten en ellebogen zijn kenmerkend voor atopie.
Wordt de allergie chronisch (= steeds terugkerend of langdurig aanwezig) dan kan een verdikking van de huid optreden en de huid kan zwart verkleuren. Dit noemen we een zogenaamde olifantenhuid.
Oorontsteking
Omdat de binnenkant van de oorschelp met huid bekleed is, komt nogal eens een chronische oorontsteking voor.
Diagnose
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen atopie en andere allergien of parasieten zoals vlooien en vlooienallergie, voedselallergie, contactallergie of allergie op toegediende medicijnen. Naast vlooien kun je bij parasitaire infecties denken aan mijten (demodex, sarcoptes) en nog veel meer.
Door een intradermale huidtest of door een bloed serumtest wordt gekeken of er allergenen aangetoond kunnen worden waar de hond gevoelig voor is.
Therapie
Het is van belang om de huidontsteking tot rust te brengen met behulp van antibiotica en jeukremmers en eventueel jeukstillende shampoos. Er zijn diverse soorten ontstekingsremmende en jeukonderdrukkende middelen. Zoals bijvoorbeeld corticosteroiden, cycloporines en antihistaminica.
Een andere manier is om niet de symptomen te bestrijden, maar de oorzaak aan te pakken door de hond te Hyposensibiliseren. Door middel van bloedonderzoek wordt gezocht naar de allergenen die een rol spelen bij de allergie. Als die allergenen opgespoord zijn kan er een zogenaamde hyposensibilisatietherapie ingezet worden. Deze bestaat uit een reeks injecties waarbij de hond als het ware steeds ongevoeliger gemaakt wordt voor het allergeen waartegen hij een allergische reactie ontwikkeld.
Werkt het altijd?
Bij 70% van de honden die deze behandeling ondergaan slaat de hyposensibilisatie aan. Bij sommige van deze honden is in de ergste periodes gedurende het jaar nog de jeukonderdrukkende middelen nodig.
en die 30%
Helaas is er dus ook een groep honden waarbij het hyposensibiliseren niet werkt. Hetzij doordat er met het onderzoek naar de allergenen niet een testbaar en dus behandelbaar allergeen gevonden kan worden. Hetzij doordat de hyposensibilisatie niet aanslaat.
Bron: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/atopie.html
Vooral die foto van die voeten zou zo Ruby kunnen zijn:
En de plekken die op de tekening aan geduid zijn, daar heeft Ruby precies haar "rode" haren vacht zitten... toeval... of..... Nu ik er aan denk vertelde haar vorige baasje dat haar voeten niet altijd zo rood van vacht waren maar soms van kleur veranderde... roder/minder rood... en als ik in haar oksel kijk dat zie ik 2 kleuren op 1 haar... een stuk rood en de nieuwe aanzet is weer licht wit/creme... soort kleur baan erin..... alsof je er met een verfkwast langs bent gegaan... ik zal kijken of er morgen een foto van kan maken, dan is het misschien wat duidelijker wat ik bedoel.
Op mijn foto's valt het wel wat meer op omdat die met flits waren gemaakt daardoor is het contrast wat groter...
@Sally, ook ik zit met een allergisch hondje.
O.a. voedselallergie maar ik vermoed ook voor pollen, grassen enz.
Sinds ik vaker met hem naar het park ga waar hij veel op gras loopt knabbelt hij weer op zijn voorvoetjes.
Het is heel goed mogelijk dat jouw Ruby ook hinder heeft van gras als ik jouw verhaal zo lees.
Voedselallergie komt het meest voor door granen, kip en rund. Deze 3 kan je het best vermijden in het voer. Denk ook aan bijv. dentasticks (granen), pensstaafjes (rund), beloningssnoepjes (graan) enz.
Ik geef Rocky sinds anderhalf jaar alleen nog KVV en daar is hij enorm van opgeknapt. Zijn snoepjes droog ik zelf.
Sinds ruim een half jaar heeft hij een rode, jeukende rand rondom zijn oogjes. Hiervoor heeft hij in januari een injectie gehad (prednison) en medicijnen die verwant zijn aan prednison. Hiermee verbeterde het goed en de jeuk en roodheid waren weg.
Helaas begint het geduvel weer en ik vraag me af wat ik nu nog meer kan doen voor hem. Hij is nu ruim 6 jaar.
Al met al heb je een hele zoektocht voor de boeg en ik wens je heel veel succes ermee.
Het is voor de hond een ramp maar voor de baas ook.
Ook ik heb een hond met problemen.
Beet zich helemaal kapot en had door het vele likken en bijten een rode vacht en huid.
Ben overgegaan op vers, KVV op aanraden van mijn DA.
Jeetje alles werd alleen maar erger.
Ik voerde Proplan Athletic op lam en rijst basis.
Ben na de ellende met KVV was trouwens Carnibest en Lotgering, terug naar de brok gegaan.
Nu krijgt hij al bijna 8 weken Proplan Intensive op Zalm en rijst basis en zijn de klachten geheel voorbij.
Nu ga ik langzaam weer wat toevoegen, zoals een snoepje tijdens het trainen en zo hoop ik er definitief achter te komen waardoor het nu eigenlijk kwam.
Oja, onze lieverd had er ook darmontstekingen bij.
Ik wil morgen even langs mijn dierenarts gaan, als het lukt anders wordt het dinsdag.
Omdat hij ook al dacht aan een allergie bij Ruby en ik nu toch wel wat "concrete" aanwijzingen heb ben ik benieuwd wat hij zegt. Ik ken hem al meer dan 20 jaar en hij behandeld ook al mijn opvang/zwerf katten/kittens en die mankeren vaak van alles en nog wat. Hij heeft er werkelijke nog nooit naast gezeten. Hij is gewoon echt goed en zeer ervaren, dus ik vertrouw hem volledig.
Ik heb net wat foto's proberen te maken Ruby's vacht op dit moment... wat een ramp zeg want stil zitten voor de camera ho-maar whahaa.... Maar goed ik hem er een paar die wel kunnen...
Zonder flits:
Rechter voorpoot:
Rechts voor en achterpoot
Als je goed kijkt zie je dat nieuwe aanzet van het haar in haar oksels niet meer rood zijn maar licht van kleur.
Hier een aantal nuttige links mbt allergie, je kan wel op alles testen maar dit is dan wel in het alternatieve circuit, wel zeer goede resultaten korte termijn
Www.allergiepolivoorhonden.nl
Www.holistischdierenarts.nl
Www.allergie-bij-honden.nl
Daar vind je wel alle basis info
Even een update.
Ik ben vanavond met Ruby naar mijn dierenarts geweest en niet naar cursus.
Ruby is weer binnenste buiten gekeerd. Helaas blijkt haar rechter oortje weer een beetje troebel van binnen. Niet echt een zware ontsteking maar ook niet helemaal zuiver. We gaan dus weer opnieuw haar rechter oortje behandelen. Haar linker oortje was perfect nog dus die laten we even met rust.
Daarna hebben we bijna cm voor cm haar vacht en huid door gespit. Alles zag er volgens mij dierenarts perfect uit. Nergens is haar huid beschadigd of schilfers. Op krabplekken is het ietsje roder maar zeker niet te rood. De roodheid is dus niet van een allergie maar door het krabben.
Ook is overal waar zij rode haren heeft zitten de nieuwe aanzet licht van kleur. Wat er op duid dat het juist nu beter gaat met haar huid/ lichaam, dan toen ze kwam.
Toch sluiten wij een allergie niet helemaal uit, ik ga dus wel starten met een eliminatie proces in voeding, al kan het als we reëel zijn met van alles en nog wat te maken hebben.... ze kan zelfs allergisch zijn voor mij.... dus of we er ooit helemaal achter gaan komen is maar de vraag vandaar dat we starten met voeding en dan als eerste graan, kip en rund gaan uitsluiten.
Maar Ruby heeft waarschijnlijk lichamelijk gezien weinig problemen zoals het op het eerste gezicht lijkt (op haar oorontsteking na) en jeuk heeft ze niet. Woensdag breng ik nog even een plasje voor controle, dit omdat ze dus geregeld een klein plasje binnen doet... dus puur voor de zekerheid/check. Ik moet het vooral op het gedragsmatige gebied gaan zoeken. Mijn dierenarts geeft me dus het advies gegeven om eens met een GT contact op te nemen. Iets wat al in mijn planning zat. Ruby is een hele nerveuze, erg prikkelbare en alerte (tot tegen het hyper alerte aan) meid en dat met haar rugzak die ze bij zich draagt kan haar gedrag en op "jeuk" lijkende signalen verklaren. Krabben doet ze volgens mij dierenarts dus niet om jeuk maar omdat ze "geprikkeld" wordt en zich even geen houding weet te geven of weet wat ze ermee aan moet en dan maar gaat krabben.
Mijn dierenarts vond het wel heel erg knap van mij dat ik direct met haar ook op cursus ben gegaan en moest ik zeker vol blijven houden. Volgens hem zal dit mij en Ruby zeker juist goed doen. Iets waar ik zelf zeker ook achter sta omdat ik daar zeer bewust voor gekozen had.
Al met al een verrassend bezoekje vanavond
Fijn dat je een dierenarts hebt die echt naar jou dier kijkt..
Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat bij jullie ,succes!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "allergie? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?