Ik ben zo nieuwsgierig eigenlijk he? ik hoor vaak dat een kleine hond sneller volwassen zou zijn dan een grote , ook omdat ie eerder uitgegroeid is, maar hoe zit het dan met puberteit? vanaf wanneer is dat dan? Mike is nu 7,5 maand oud en ik merk echt niks bijzonders aan hem , hij is een stuk rustiger geworden afgelopen maanden . Ik hoor wel eens dat kleine honden tussen de 8 a 10 maanden al volwassen zouden kunnen zijn? wie weet dat? Daarentegen hoor ik ook over grote honden datz e soms wel 2 a 3 jaar in de puberteit zitten? hoe zit het nou echt? bestaat puberteit wel?of zit dat toch vooral bij de baas tussen de oortjes? hebben wij gewoon "mazzel" of komt het wellicht nog?
Mike is onze eerste hond dus ik heb echt geen idee
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puberteit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb een grote hond, en wij hebben toch wel degelijk een pubertijd doorgemaakt. Mevrouw was ineens Oost-Indisch doof en wist spontaan niet meer wat 'wachten', 'blijf' of 'hier' nu ook alweer betekende... Heh. Met kleine hondjes heb ik dan weer geen ervaring, maar die pubertijd op zich bestaat volgens mij toch echt wel
Bestaat pubertijd? waarschijnlijk niet.Toch is er een bepaalde periode in een hondenleven waarbij de hond opeens bananen in zijn oren kan krijgen, gaat uitdagen ed en dat noemen we de pubertijd.
Kleine honden zijn idd eerder volwassen doordat ze eerder uitgegroeid zijn dan grote honden.
Eigenlijk krom want kleinere honden gaan over het algemeen ook langer mee (worden ouder)dan grotere honden.
Niet elke hond heeft er last maar wat nog niet is geweest kan idd nog komen maar het hoeft niet.
Jackie van mij heeft het maar een klein beetje gehad terwijl Joy er heel veel last van had.
Pubertijd start ongeveer rond de leeftijd van 6 maanden en kan een paar maanden maar ook 1,5 jaar duren. Is per hond verschillend.
Het is eigenlijk net als met kinderen, de één heeft er meer en/of langer last van dan de ander.
Bij mijn eigen honden heb ik er helemaal niets van gemerkt....maar ik zie bij anderen wel degelijk wanneer ze in de pubertijd zitten.
Je hond is 7,5 maand...dus het zou nog kunnen komen maar het kan dus ook zijn dat je er niets van merkt.
hier nimmer puberteit aanwezig gehad, van geen enkele hond, conseqwent zijn en blijven tot de hond gesetteld is.
een puberteit is eigenlijk niet voor honden toebedeeld, alleen voor mensen, wij mensen zien van alles door de vingers op een gegeven moment, de hond gaat dan uitproberen, weet niet precies waar die aan toe is, blijf je conseqwent met alles dan is er geen sprake van puberteit.
of heb ik altijd bijzondere honden gehad ?
maar echt Bamse is niet mijn eerste hond, maar puberen hebben mijn honden nimmer gedaan.
Lees net dat hond net als de mens wel degelijk een pubertijd doormaakt, veroorzaakt door hormonale veranderingen. Gedrag en lichaam verandert.
nooit puberende honden hier.
trainen is trainen en luisteren is luisteren.
of de hond nu 8 weken, 8 maand of 8 jaar is...
Elke training is anders. Ze krijgen zoveel indrukken van buitenaf, ze moeten er maar mee leren omgaan. Als ik met mijn reu op het veld sta en er komt iemand met een loopse teef mee trainen, moet hij ook zijn ... niet achterna.
niet luisteren met als excuus puberteit gebruiken, vind ik een erg goedkoop excuus van het tekortkomen van de baas.
Dat vind ik een beetje kort door de bocht. Dan zou je ook geen puberende kinderen meer hebben, wanneer je goed opvoedt. Ik wilde dat het zo was . Hier een vrij goed luisterende hond, maar helaas volop puberende kinderen. Die daar voor een deel (bewezen) niets aan kunnen doen . Opvoeden van een puber (hond of mens) valt niet altijd mee.
tja, dat is dan weer het andere goedkope excuus. Dat je gaat vergelijken met mensen.
een mens maakt nu niet bepaald dezelfde evolutie mee als een hond.
Maar goed
verhip, ik heb net nieuwe kuikens. Wat zal dat geven als die gaan puberen zeg!!!!
Dat zal niet meevallen dan.... Goedkoop excuus, weet ik niet. Blijkbaar toch vaak een lastige periode voor de hond.
Pubertijd betekent dat hersenen en hormoonhuishouding volop in ontwikkeling zijn. En dat zou een hond niets doen? Daar zou hij geen last van hebben? Nu zal een goed opgevoede herder met een consequente baas er minder 'last' van hebben dan een ras dat sowieso minder makkelijk gehoorzaamt. Er is immers nog genoeg 'restgehoorzaamheid'. Naar menselijke maatstaven heb je gewoon makkelijke of moeilijke pubers, inderdaad, net als bij mensen.
Maar de vraag van ts was toch ook of er verschil is tussen klein of groot? Ben benieuwd.
hahaha, dan komen uiteraard de slaafse herders ten tonele... die worden afgericht geboren ja.
Mijn ervaring gaat gelukkig wel verder dan enkel die slaafse herder waaraan ik tijd noch moeite moet besteden om ze te doen luisteren
Ik geef maar een voorbeeld hihi... en ja, ik zou willen dat mijn pubersam af en toe wat zou overnemen van een van zijn beste vrienden: een herder. Maar het had ook een ander ras of vullisbakkie kunnen zijn.
volgens mij is dat ongeveer rond een jaar bij elk ras groot/klein!!?
angela ,sky
Teefjes en kleine rassen eerder.
Volgens mij is mijn hond 7,5 mnd oud nu echt aan het puberen, hij was al niet de makkelijkste, maar op dit moment is het echt een vreselijke irritante puber hoor.
Hij gaat ineens markeren in huis, iets wat hij nooit deed dus ik wijt het aan de hormonen.
En nu maar hopen dat hij er snel uit is, het is een hele kleine hond.
Mijn hond is nu zeven maand en ik ben ook aan het wachten.... Neen, ik merk geen veranderingen, wel hou ik me even strak aan de regels als in het begin, dus ik laat niet toe wat als prille pup ook niet mocht. Wel weet hij precies wanneer ik werken ben, dan wacht hij tot ik de oprit afgereden ben en springt dan lekker bij de jongste dochter in de zetel... Hij is dus al zo verstandig om bepaalde personen om zijn 'pootje' te winden, als ik thuis ben dan gaat hij zich perfect aan de regels houden, maar eenmaal de kat van huis dan dansen de muizen op tafel...Ik ben duidelijk over wat mag en niet mag maar de jongste kan hem gewoon niet negeren, hij trekt dan ook zijn zieligste blik naar haar, op dat vlak moet ik en de jongste en de hond nog wat bijsturen
een hond gaat ontwikkelingsfases door, of je dat nu puberteit wil noemen of perse niet
het is natuurlijk wel zo
een teefje wordt voor het eerst loops, haar hele hormoonhuishouding gaat op de schop, ze wordt zich bewust van het feit dat ze een teefje is, wordt achtervolgd door honden waar ze eerder mee speelde, andere teven gaan haar anders benaderen
dat geeft gedragsveranderingen
een reu is dan wel al reu, maar ook hij wordt geslachtsrijp, zijn hersenen veranderen, worden rijp om die plaats in te gaan nemen, teefjes worden mega interessant wat hem eerder nog niks zei, en andere reuen....... die gaan hem opeens heel anders bekijken, en hij hen ook, namelijk als concurrentie
en dat geeft ook gedragsveranderingen
of dat nu puberteit wil noemen, of blijven beweren dat het niet bestaat, feit is dat een hond niet compleet volwassen geboren wordt, en dat in ca. 2 jaar tijd doet, dan pas zijn zijn hersenen volledig af en neurologisch geschikt voor "volwassenheid".
ik heb het zeker ook bemerkt, en dacht toen mijn vorige reu rond 9 maanden was, dat ik misschien wel gek geworden was, ongelofelijk hoe hij de grenzen ging zoeken, zowel naar ons als in zijn omgeving, als bij zijn hondse huisgenoten.
tja, wij noemden het pubertijd, en tuurlijk moet je dan rustig leiding blijven geven, duidelijkheid bieden, en is het geen excuus om dan opeens te zeggen "ahhh, hij pubert, laat hem maar een beetje", maar het is wel een fase waar ze doorheen gaan
en ik vermenselijk mijn hond(en) nooit, maar het ze komen niet als volwassen evenwichtig volledig ontwikkeld dier op deze aardbol, ook zij doen daar een aantal jaar over, een kleine hond wat korter, sommige grote rassen wel 2-3 jaar.
Hier was dat heel verschillend wanneer de hormonen begonnen te werken (zal het maar zo noemen dan, want puberteit is de laatste tijd precies een beetje taboe, terwijl het gewoon een woord is om aan te duiden dat het lichaam hormonale veranderingen ondergaat).
Bij Kai rond 5 maand, bij Dino 7 maand zoiets. Wolfke is nu 6,5 maand en nog niets te merken, bij een reu merk je dat heel goed aan de testikels, die worden groter en ze gaan met de poot omhoog plassen, al is dat laatste niet altijd een aanwijzing sinds Kai dat al heel vroeg deed, voor 5 maand al.
Verder heb ik tot nu toe nog geen echte problemen gehad in die periode, maar ik denk ook dat het scheelt als je een pup opleid van jongs af aan tot een bepaald doel (hondensport) en dus altijd consequent blijft en natuurlijk ook hoe baasgericht een hond is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puberteit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?