Sorry voor als het verkeerd staat, maar zou niet weten waar ik het anders neer moet zetten...
Oke hier even iets waar ik al een tijdje over na denk.
Max is een Golden van 11 maanden oud. Vanaf het begin was hij al erg gesteld op zijn eten omdat hij de kleinste van het nest was en dus veel moeite moest doen om te eten.
Als Max een botje heeft, kan ik die zonder problemen wegnemen etc. máár ik kan hem tijdens het kauwen NIET aaien... Dan verstijfd hij of hij trekt (je ziet zn tanden niet) zn lipje op... Hij bijt niet, valt niet uit maar laat wel merken dat hij het niet fijn vindt... Zo ook met eten, ik kan met mn hand door de bak heen oid maar zodra ik hem wil aaien of lichamelijk contact met hem maak, dan verstijfd hij weer en trekt hij weer zijn lipje op (ook hierbij zie je geen tanden, zn lip rimpelt alleen een beetje).
Nu ben ik zo'n iemand die zegt: Ik vind het ook niet leuk als iemand aan mijn eten zit.
Maar in sommige gevallen moet ik toch bij hem komen met eten wanneer hij zich weer verslikt(zelfs met antischrok bak). Of als ik een te klein stukje bot moet afnemen...
Wat zouden jullie doen? Zo laten of er toch harder aan werken tot hij het lichamelijk contact ook niet erg meer vindt..
(Wanneer hij een botje in de buurt van een andere hond krijgt rent hij snel naar een plekje verder weg, wat hij gaat doen als de andere hond zijn kant op komt weet ik niet, dat is nog nooit voor gekomen...)
Graag hoor ik jullie meningen.... (of misschien tips)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bezitterig... Jullie mening?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dit is iets waar ik met Evy ook tegen aan loop.. Ze doet bij mij niets, ik mag het gewoon weg pakken, haar aaien, enz. maar naar mijn broertje wil ze nog wel eens een lip optrekken of grommen en hetzelfde naar andere honden of naar de katten.
Ik lees even mee.
Gooi eens een paar keer extra voer in zijn bak terwijl hij staat te eten. Dan krijgt hij BIJ en gaat er niks WEG. Dan gaat er vast wel een knopje om.
Hmmmm,als ik naar je titel kijk en je verhaal lees ...rijst mij de vraag..vraag je nu of de hond bezitterig is of dat jij je bezitterig gedraagt
Als je hond zich verslikt dan lost zijn lichaam dat zelf wel op,daar hoef je je niet echt druk om te maken(werkt lijkt mij hetzelfde als bij ons),mocht hij echt stikken dan zul je echt wel bij hem mogen komen,hij krijgt tenslotte geen lucht meer,en zal zich vast niet meer bezig houden met zijn voerbak.
Kleine stukjes bot kun je afruilen met iets wat nóg lekkerder is,ik zou een klein stukje kaas pakken en hem laten weten(ruiken-de kaaslucht richting hem blazen)
Ik zou het zelf zo laten,en hem nooit meer lastigvallen tijdens zijn eetmomentje/snackmoment,alleen in noodgevallen.
Als ik je verhaal zo lees ben je altijd al wel bezig met botjes van hem af te nemen,om te oefenen en zo,aaien tijdens eten enz.
Juist hierdoor heb je hem geleerd dat je niet echt te vertrouwen bent,of dat je nog wat controle staat uit te oefenen door hem te aaien terwijl hij eet.
Hij weet dit,voelt dit ook.
Ik zou stoppen met alle 'oefeningen' en hem eens lekker zijn gang laten gaan,zodat hij gewoon met rust kan smikkelen van zijn eten/snacks.
En als je iets van hem wilt..of om te oefenen voor de noodgevallen,dan kun je ook hem héél uitnodigend weg roepen bij zijn eten of snack,vaak wordt daar ook gewoon op gereageerd(het is maar net hoe je het brengt)
Dan ben jij niet degene die hem bedreigd,omdat hij dan naar jou toe komt i.p.v jij naar hem,waardoor het hele normale gevoel bovenkomt dat hij zijn eten moet verdedigen.
In de hondenwereld is wat ik heb gekregen/gevonden is van mij,dat mag ik houden én verdedigen.
Ik heb mijn hond geleerd dingen te komen brengen die ze vindt of los te laten,ook al is het een kippenbotje(wat ze vroeger dan ook nog weleens op at toen ze jong was,dus ze vindt het zéker lekker) of een stukje brood.En dan krijgt ze een koekje van mij.
leer je hond om te ruilen.
ga met een bot op de grond zitten, jij houdt het bot vast, laat je hond lekker knagen, niet loslaten het bot, je hond niet aanhalen....
na tien minuten.... van te voren een stukje kaas in je hand genomen, verstopt, niet laten zien, na tien minuten, houdt je het stukje kaas voor zijn snufferd...iedere hond houdt op met knagen, en wil dat stukje kaas best hebben, zie je dat tie het stukje kaas aanneemt, zeg je gelijk rustig het commando los en haalt het bot weg, en dat leg je weg.
voor de rest negeer je nu je hond. hij zal wat verbaasd staan maar geen sprake van lip omhoog.
de volgende dag weer het zelfde, op de grond gaan zitten tien tot kwartier laten knagen, dan zeg je het commando los en tegelijkertijd weer iets lekkers voor zijn snufferd. bot leg je weg.
dat doe je een week iedere dag. even. geen andere botjes geven , je houdt het even bij dit ritueel.
na een week ga je bij hem op de grond zitten, je geeft het bot en je houdt na tiental minuten het bot los, even wacht je, en je zegt. los en geef weer wat lekkers. weer haal je het bot weg. dat is opbouwen naar het loslaten van een bot zonder dat je hond zijn neus voor je rimpelt. hij wil immers dat bot niet afgeven. groot gelijk he.
maar het is wel eens nodig dat je het bot weg moet kunnen halen, en nog een tip, niet aaien, waarom ?
laat dat dat geaai als je hond eet of een bot heeft.
met eten doe je dat niet, eten geven, dat is van hem, laat hem op een rustige plek eten, zonder geaai.
hier is een hond die nimmer gromt, maar ik laat de hond in zijn waarden en met rust als ze eet.
wat anders is het met een bot, af en toe is er iets en dan moet het afgenomen worden.
na een week of twee, bouw je het verder op. je geeft het bot, en je gaat wat anders doen, na een kwartier, of langer ga je naar de hond toe, commando los, gelijk het lekkers voor zijn neus, dat pakt tie en jij pakt het bot weg. dat leg je weer weg, zo ga je het opbouwen. rustig aan.
nog een advies, ga niet vertellen van.... wat heb je een lekker botje, nee niets zeggen, lekker bij hem zitten of als tie al wat geruild hebt na een week of twee, dan loop je resoluut op de hond af, houdt het stukje kaas of wat anders voor zijn neus, hij pakt het aan, je zegt direkt los, en neem het bot weg en je leg het weg, geen geaai, geen goed zo, niets, resoluut zijn.
en op den duur kan je het bot weghalen met ruilen, nog niet zonder te ruilen, eerst vertrouwen opwekken.
altijd bij je hond ruilen, eerst zonder morren het afgeven, zolang die rimpelt de neus, dan niet zonder iets ruilen, en ruilen is niet erg, de ene hond geef iets makkelijker af dan de andere hond, jouw hond is niet al te makkelijk, dan leer je ruilen.
Sanne, ik weet niet hoe oud je broertje is, is tie nog jong ? dan wil de hond niet dat HIJ aan zijn botje zit... dat moet dan ook niet gebeuren, laat jouw broertje hem met rust dan.
is je broertje al veel ouder ? dan kan er door je broertje ook geruild worden, maar pas op he, het is geen spelletje dat gespeeld wordt.
leren ruilen is wat anders dan spelen met de hond.
Zoals ik het lees, vind de hond het niet erg als zijn bot afgenomen wordt, maar wel als hij onder het kauwen geaaid wordt. Dit is opzich wel vreemd. Ik zelf denk dat je wat signalen mist of verkeerd ziet.
Ik zou alleen eten afpakken als dat echt nodig is en het dan ruilen met iets ipv alleen afpakken.
Doe af en toe (1x pw) je hand door zijn etensbak terwijl je er wat extra's bij gooit.
Laat de hond verder gewoon eten en blijf uit zijn buurt (dus ook niet naast hem staan te kijken). Mijn ervaring is dat de hond gaat schrokken op het moment dat je op hem let/naast hem staat en niet schrokt als je niet op hem let
ik zou zker gaan oefenen met ruilen en zeker niet accepteren omdat hij met rust gelaten moet worden of omdat hij de kleinste in het nest was.probeer iets te geven waarvan hij het lekker vindt maar niet het lekkerste. ga dan ruilen met het nog lekkerdere botje. Ook qua voeren. Gooi brokje per brokje zijn voer in de bak en laat hem tegelijkertijd eten. zo leert hij dat jouw hand beteknt dat jij en jouw hand meer voedsel betekenen
Dankjulliewel voor de tips.
Opzich laat hij zn botje al wel los wanneer ik eraan kom, maar hij wil niks aannemen met ruilen
zélfs geen kaas! Dus ik ga morgen knakworstjes proberen... Issie dol op
Lastig probleem inderdaad, er zijn al goeie tips gegeven, ik heb er nog eentje, probeer hem uit je hand te laten eten, als dat goed gaat beloon je hem en probeer je voorzichtig hem even te aaien, zo is het eten eigenlijk "van jou" en misschien reageert hij daar anders op.
In het begin was Ares (onze husky) ook bezitterig op zijn eten en dan voornamelijk botten, zelfs tegen mij lip optrekken (hij was toen denk ik 4 maanden) we hebben dat geoefend door het bot van hem af te pakken, weer terug te geven, het bot vasthouden terwijl hij eraan kauwt en de honden samen aan 1 bot te laten kauwen, inmiddels heeft ie allang geen problemen meer hier mee (hij is nu 1 jaar) maar was ie nog wel wat bezitterig naar onze andere honden toe met botten, dit oefenen we nog en dat gaat steeds beter, hij doet bijna niet meer bezitterig. Maar goed, af en toe vinden wij niet erg, zo lang de honden niet gaan vechten er om. (Hij is ook de enige die dit doet, de staffords vinden alles wel prima).
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bezitterig... Jullie mening?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?