Ik heb zo n medisch ABC handboekje voor honden
Nu kwam ik tegen dat je honden met atopie vaker moet
Wassen met n milde shampoo....wat vinden jullie?
Is toch niet goed...bvd
Angela,Sky
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vaker wassen met speciale shampoo atopie hond??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dierenkliniek Vrieselaar bron.
Allergie-test bij een hond
Na 15-30 minuten wordt de reactie (een bultje) afgelezen en kun je dus zien waarvoor de hond overgevoelig is.
Daarnaast is het in een aantal gevallen ook mogelijk d.m.v. een aanvullend bloedonderzoek na te gaan waar uw hond overgevoelig voor is.
De uitslag van deze testen is niet altijd hoopvol voor de patiënt en eigenaar. Dat wil zeggen dat je er vaak wel achter kunt komen waar de hond overgevoelig voor is, maar er in een aantal gevallen weinig mee op schiet wat betreft de therapie. Soms is de hond overgevoelig voor wel heel veel stoffen. Ook kan het zijn dat het dier allergisch is voor bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt; beide stoffen die je als hond niet kunt vermijden uit je omgeving. Overleg met uw dierenarts daarom vooraf wat de voor- en nadelen zijn van dit onderzoek. En bedenk daarbij dat hypo-sensibilisatie (zie beneden) niet in alle gevallen helpt en bovendien kostbaar is.
In deze gevallen verwijzen wij u bij voorkeur naar een huidspecialist voor dieren.
Wat is er aan te doen?
• Voortdurende (het hele jaar!) intensieve vlooienbestrijding, bijvoorbeeld met FleaFence, Frontline, Advantix of Advantage (dus met middelen die de vlooien snel doden en een beschermend laagje op de huid vormen tegen nieuwe vlooienbesmettingen). Om vlooien snel weg te werken is er FleaFence-acute.
• Om het dier van de jeuk af te helpen worden meestal Prednison tabletten gegeven, soms na een injectie. Bij gebruik volgens de voorschriften van uw dierenarts is het effect snel en goed en zijn er nauwelijks bijwerkingen, zoals veel drinken en plassen.
De allergie gaat hiervan niet over; de symptomen worden slechts onderdrukt. Indien corticosteroïden niet gewenst zijn kan gekozen worden voor antihistaminica of essentiële vetzuren of een combinatie van deze stoffen aangevuld met een hele lage dosering prednison.
• Als onomstotelijk is vastgesteld dat er sprake is van een atopie is er ook een nieuw medicijn beschikbaar, wat uitermate goed helpt, vrijwel zonder bijwerkingen is en bovendien zeer langdurig mag worden gegeven.
• Indien u zeer gemotiveerd bent kunt u bij de hond kiezen voor hypo-sensibilisatie. Bij de bovengenoemde huidtest moet dan vastgesteld zijn voor welke stof(fen) de allergie geldt. Met deze stof(fen) in sterk verdunde mate regelmatig (vaak wekelijks) wordt ingespoten, om het dier na verloop van tijd (kan 9 maanden duren) minder gevoelig te maken. Bij 75% van de honden treedt dan minstens 50% verbetering op. Vaak moeten de symptomen met antibiotica of shampoos nog wel onderdrukt worden.
verder meningen hierover?
Behandeling
Voorkomen dat de patiënt in contact komt met het allergeen is vrijwel onmogelijk. Atopie wordt vaak behandeld met cortisone. Er wordt best een afbouwend schema opgesteld. Sommige honden zijn na een kuur van bijvoorbeeld enkele weken volledig jeukvrij en kunnen dan weer een tijd zonder cortisone (vooral de honden die enkel in bepaalde seizoenen jeuk hebben). Sommige honden hebben levenslang een lage dosis cortisone nodig om jeukvrij te blijven. Er moet dan gezocht worden naar een dosis waarbij er zo min mogelijk bijwerkingen van de cortisone optreden en waarbij de jeuk zo veel mogelijk wordt onderdrukt. Cortisone heeft onder andere de volgende bijwerkingen: veel drinken, veel plassen, meer eten, meer hijgen en indien het een langere termijn gegeven heeft nog andere zaken. Als de patiënt maar op een paar plekjes jeuk heeft kan er gekozen worden voor een cortisonespray die enkel in de huid actief is en dus geen bijwerkingen veroorzaakt zoals pillen of injecties.
Als er door een bloedtest of huidtest is nagegaan waar de patiënt allergisch aan is, kan er een desensibilisatie geprobeerd worden. Bij desensibilisatie wordt de patiënt met regelmaat ingespoten met het allergeen waar hij allergisch aan is, in de hoop dat het immuunsysteem 'gewend' raakt aan het allergeen en er niet meer allergisch op zal reageren. Soms duurt het 6 maanden of zelfs langer voordat de jeuk vermindert. Desensibilisatie lijkt bij iets meer dan de helft van de patiënten effect te hebben maar veel patiënten hebben toch nog een bijkomende behandeling nodig (bijvoorbeeld toch nog altijd cortisone of antihistaminica).
Bij een atopische patiënt is het belangrijk om elke andere oorzaak van jeuk mee te behandelen (zoals een goede behandeling tegen vlooien en huidontstekingen door bacteriën en gisten).
Nog een alternatief voor de behandeling met cortisone is behandelen met cyclosporine A. Dit is vergeleken met cortisone een duur medicament maar heeft veel minder bijwerkingen dan cortisone.
Een ondersteunende behandeling met een speciaal voer (o.a. met veel onverzadigde vetzuren) dat zorgt voor een gezonde huid kan ook een gunstig effect hebben bij atopische patiënten (hierdoor kan bijvoorbeeld de dosis cortisone lager gehouden worden). Het komt er dus op neer dat er voor elke patiënt apart naar een gepaste behandeling gezocht zal moeten worden en wanneer nodig bijgestuurd moet worden.
Bron: http://www.argoshombeek.be/atopie.html
Ik heb er geen ervaring mee, maar ik hoop dat je hier iets mee kan...
Wassen met een speciale shampoo en daarna een moisturizer gebruiken kan helpen je hond onder de jeukdrempel te houden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vaker wassen met speciale shampoo atopie hond??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?