Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer je pups moet bijvoederen, of pups zonder moeder." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Xtine en Talia,
Ik ben het absoluut met jullie eens. Als fokker ben je voor de volle 100% verantwoordelijk voor je hondje en dus ook voor de pups.
In de mensen wereld krijgt een baby ook flesmelk, dus waarom niet bij puppies?
Ik vind dat dat een verplichting moet zijn voor elke fokker; vechten voor het leven van een pup.
het verschilt natuurlijk per situatie, ik zou niet weten wat ik moest doen wanneer ik voor de keuze zou gesteld worden: pups of moederhond? ik heb hier geen ervaring mee dus daar kan ik niet over oordelen, maar als beiden in leven kunnen blijven zou ik (INDIEN NODIG) de pups bijvoederen (wanneer er GEEN andere mogelijkheid is en de pups anders verhongeren en overleiden).
Ja oke ik heb ook nooit voor de keuze gestaan gelukkig. Maar ik weet wel zeker dat als ik voor Yuna of haar pups moest kiezen ik voor Yuna kies.
Nu ik heb anders toch al 2x uit mogen wijken naar een 2de reu omdat mijn teef de eerste niet moest.....dekkingen gaan natuurlijk, t opgroeien vd pups ook. Zou zelf ook geen gefleste pup willen hebben. Waarom zelf wel doen dan?
1x geflest bij een nest dat door stress bij de teef (reactie op mijn eigen stress vanuit de privé situatie) te vroeg (echt prematuur, dag 55) geboren was. Op 1 na alle pups overleden in de eerste week. Na 14 dagen leefde nog 1 reutje. Deze heb ik toen 3x per dag bijgevoerd met geitenmelk & bij z'n moeder gelaten. Pupkopers ook ingelicht (deze was overigens voor Maart geweest) & die hebben een eerlijke keuze kunnen maken. Uiteindelijk is hij enkel voor t werk weggegaan zodat ik zeker weet dat er niet mee gefokt wordt. Al is t een reu.
Ik ben het tot nu toe helemaal met je eens Xtine...
Overigens al die goed opgegroeide gefleste pups, waar zijn die terecht gekomen? Huishond of als topsporter/werkhond of mss zelfs om ingezet te worden voor de fok?
& dan zeker in t laatste geval ook nog verbaasd zijn dat er steeds meer problemen bij de fok voorkomen
Nou in mijn geval...
Ik verkoop sowieso al mijn honden als huishonden. Prima als mensen wat met de hond willen doen, doelen hebben. Maar in de eerste plaats zijn en blijven het voor mij huishonden en zal ik ze dus ook alleen die benaming geven. (dit bedoel ik niet veroordelend, gewoon even om uit te leggen hoe het bij mij werkt)
Maar een van deze hondjes mag binnenkort verschijnen op de pre-selectie NK agility. Deze staat momenteel eerste in de competitie in zijn klasse en dat met pas 2 1/2 jaar. Dus ja die kun je naast een huishond ook wel een aardige sport/werkhond noemen ja... En toen die bijna 1jr oud was is die ook nog 'Best of Breed' geworden tijdens een clubmatch, en voor schapendrijven heeft die ook duidelijk talent (dit heeft die echter vooralsnog alleen nog maar recreatief gedaan dus niet in competitie verband).
In mijn ogen is het echt een broodje aap verhaal dat gefleste pups dit op de een of andere manier 'doorgeven' aan de volgende generatie en dit erg schadelijk voor de hond is. Ik heb het dan wel over huishonden hè (en uitzonderingen daar gelaten want die heb je altijd natuurlijk)! Werkhonden e.d. heb ik weinig mee dus ook niet voldoende verstand van om een goed oordeel over te kunnen vellen, ik durf dus niet te zeggen wat voor invloed het op honden met zo een doel heeft. Maar mijn mening is dus dat het als huishond (en laat ik het 'amateur' sporthond noemen, bij deze honden ook) niet zozeer van invloed is op de hond.
Maar goed ik wou me niet echt mengen in de discussie hierover en nu doe ik het toch... Kon het niet laten in dit geval maar ik hou het graag hier bij als jullie het niet erg vinden.
(nogmaals is niet bedoelt om iemand aan te vallen dit, ik respecteer ieder zijn mening over dit onderwerp ik deel ze alleen niet allemaal vandaar ook deze reactie)
Een forum is er toch ook om te discussiëren & niet om elkaar enkel de hemel in te prijzen....
Daarnaast ga ik er wel vanuit dat de moederzorg in t nest doorgegeven wordt & dat een teef die zelf als pup geflest is door wat voor omstandigheden dan ook dus niet de juiste basis qua zorg voor puppen vanuit de teef heeft meegekregen & daardoor zelf ook weer niet goed voor de pups kan zijn omdat ze t niet "snapt"
In ons geval had moeders te weinig melk om de pups goed genoeg te kunnen voeden. Maar ze had wel melk. De pups kregen dus een combinatie van moedermelk en flesmelk dus het was hier niet alleen flesvoeding. Moeders heeft dus het grootste deel alsnog zelf gedaan, wij hebben alleen wat geholpen.
Dat is anders dan een pup die alleen maar flesvoeding heeft gehad dat begrijp ik.
Ik ben even in de war, maar wil graag meer weten.
Gaat het nu on het feit dat de pups minder of geen moedermelk hebben gehad, of omdat ze geen zorg hebben gehad van moeder hond in het algemeen? Bij ons was het namelijk wel zo dat een ander teefje alle andere zorgen over nam (poetsen, bemoederen, spelen, opvoeden enz).
Ik dacht eerder dat het met de moedermelk te maken zou hebben dan met de zorg eigenlijk.
Het voeden van pasgeboren puppies is instinctief.
Dit wordt niet aangeleerd.
Het is dus niet omdat een pup met de fles grootgebracht wordt dat ze haar pups niet zal voeden wanneer ze geboren worden.
Beiden wat mij betreft
& juist als ze t dan niet doen & je gaat t over nemen ben ik van mening dat je instinct verlies in je lijnen brengt....
Maar de teef heeft om een reden nier genoeg melk. Met een eerste nest kan je t niet weten (zeker niet als er gezwegen wordt), maar als je ofwel nog eens met die teef fokt of een nakomeling dan weet je t wel & ben je in mijn ogen verkeerd bezig
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer je pups moet bijvoederen, of pups zonder moeder." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?