Ik ben even nieuwschierig wat jullie mening is over het volgende onderwerp;
Als iemand zich aanmeld met een kruising hond die een nest wil fokken met een andere kruising of twee verschillende rassen of stamboomloze honden wilt fokken of pretnestje dan komt er een heleboel cometaar van vele forumleden die dit afraden want zus en zo maar.... als iemand zich aanmeld met een pup dan is het zo'n schattige kruising enz. Wat is jullie idee daarbij?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik vraag me af hoe het nu zit " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat ik er van denkt ? nee ik heb geen oordeel , als iemand verantwoord wilt fokken met honden die geen stamboom hebben of een kruising, vind ik dat prima.
kan me best voorstellen dat je toch graag een nakomeling van je hond wilt hebben,
vroeger hebben mijn ouders een schapedoes gehad, daar wilde ze graag een nestje van hebben, een zeker houden. vroeger waren er nog geen eisen zoals nu. zeker al 50 jaar geleden. mijn ouders zijn op zoek gegaan naar een goeie reu, dat is goed uitgekomen.
maar zomaar een nestje ? zomaar ? nee dat zou ik niet doen. en ik vind dat een nestje niet alleen weg gelegd is voor de fokkers. je kan best verantwoord fokken met twee honden die geen stamboom hebben of een kruising zijn. alleen zal je heel goed moeten zoeken naar wat er in de achter ban zit.
willemijn.
Ik denk dat als de honden helemaal goed gezond zijn, het best kan.
Er zijn altijd nog mensen die graag een kruizing willen.
Gr, Catrien
'.... als iemand zich aanmeld met een pup dan is het zo'n schattige kruising enz. Wat is jullie idee daarbij?'
Daaruit blijkt gewoon dat het voor heel veel mensen weinig uitmaakt of een hond een kruising is, of een stamboom heeft of niet...Het gaat gewoon om het dier zelf.
Zelf vind ik de variatie leuk. En ik vind het goed dat er van alles wat is: mensen die kruisingen leuk vinden en niet zo veel hebben met het officiele deel. Aan de andere kant zijn er ook fokkers die zich daar juist wel mee bezig houden en mensen die vooral rashonden leuk vinden.
Het gaat er gewoon om dat je goed bent voor het dier, dan is het ok, beide groepen hondenliefhebbers zouden gewoon de waarde van allebei in moeten zien en daarbij ook elkaar in hun waarde laten. Elke hond is gewoon even veel waard!
En de een zegt: 'kruisingen zijn niet getest op afwijkingen etc.', de ander zegt weer 'kruisingen zijn de meest gezonde honden die er bestaan'.
Over het fokken: Als je een goede reden hebt om een nestje te fokken, vind ik dat geen probleem (ongeacht rashond of niet). Je moet je dan wel goed hebben voorbereid. Ook moet je genoeg tijd, en eigenlijk ook wel wat spaargeld hebben (voor ev. de DA enzo).
Zo denk ik erover
Het zit zo, als iemand zich aanmeldt omdat die een pretnestje cq. een kruisingsnestje wil fokken, dan wordt dat vaak afgeraden vanwege de bekende risico's. Als iemand zich aanmeldt die al een pup heeft, dan is daar niets meer aan te veranderen want die pup is er al. Vandaar dat die mensen ook met open armen ontvangen worden en ook hun vragen kunnen stellen. En ja, ook kruisingspups zien er schattig uit!
Ik zie hier de meeste schattige hondjes langskomen, die kruisingen leveren echt mooie honden op.
Het maakt mij niet uit wat voor hond iemand heeft, zolang het maar dikke vrienden zijn is alles oke!
Ik verbaas mij er vaak over dat er zoveel "ongelukjes" gebeuren. Teefjes die gedekt worden door de eerste (de beste?) reu die kans ziet om in haar buurt te komen. Dat levert ongecontroleerde nestjes op, waarvan de pups vaak héél moeilijk aan een goed nieuw baasje komen.
Daarnaast kun je ook een gewenst nestje hebben van een paar gezonde mooie kruisinghonden en/of ras x kruising. Als hier goed over is nagedacht en er zijn ook vooraf belangstellenden voor een aantal pups, dan kan dat prima uitpakken.
Ik heb niets tegen een kruising x kruising of kruising x rashond. Inderdaad je krijgt soms de meest leuke honden.
Ik vind wel dat als je een hond laat dekken of dat nu met of zonder stamboom is je altijd de plicht hebt ervoor te zorgen dat zowel de zwangerschap als bevalling goed verloopt, eventueel dus op tijd da inschakelen.
Ook vind ik, gezien het grote aantal honden, dat je eigenlijk alleen aan zo'n nestje moet beginnen als je zeker weet dat de pups later een goed thuis krijgen. Je weet natuurlijk nooit hoe groot een nest wordt maar voordat je de hond laat dekken zou het al goed zijn om te kijken of er inderdaad belangstelling is voor de pups.
Ik bedenk me bij kruisingen altijd maar dat AL onze rashonden hun oorsprong hebben in kruisingen.
Als men verantwoord bezig is, met gezonde/ geteste honden fokt en die in een goede omgeving laat opgroeien kan het me weinig schelen.
Ik vind dat mensen helemaal zelf moeten weten wat voor een hond zij willen.Ik heb nog nooit een hond gehad met stamboom. Krijg als alles goed gaat dus voor het eerst eind nov /begin dec een hond met stamboom.
Maar ik vind het niet echt belangrijk.Als ik een hond neem weet ik dat een hond ziek kan worden en dat accepteer ik.
Met een hond met stamboom kan je bepaalde dingen iets meer uitsluiten.En ik snap dat er mensen zijn die echt helemaal voor een ras gaan en dit ras gezond willen houden.
En dat vind ik ook weer mooi.
Maar als ik een lieve kruizing zie, dan ben ik er uiteindelijk even blij mee.Het gaat uiteindelijk toch om de ziel die in dat lijf zit.
Voor mij dan.
Groetjes Marianne
Ik ben niet zo moeilijk dus vind dat altijd wel leuk.
En wat betreft die nestjes... zolang het verantwoord gebeurt is het goed.
Absoluut, al de rassen zijn ontstaan uit kruisingen. In het begin van het ontstaan van al de rassen wenste men honden die "het werk aankonden" waar men ze voor wilde gebruiken. Als bleek dat de honden het niet zo geweldig meer deden, dan fokte men gewoon weer een hond in die de gewenste eigenschappen overduidelijk wél had.
Zo kwam er ook regelmatig van buitenaf "vers bloed" bij en bleven de honden kerngezond.
Pas vanaf (ongeveer) 1850 is men rasstandaarden gaan vastleggen en met stambomen gaan werken. Na verloop van tijd werden de stamboeken "gesloten" en konden er geen nieuwe (niet-ingeschreven) honden meer aan worden toegevoegd. Vanaf dat moment kon er geen "vers bloed" meer aan een ras worden toegevoegd. Men ging meer en meer letten op het uiterlijk en de eerste erfelijke fouten werden zichtbaar.
In eerdere tijden zou men er zo snel mogelijk een ander (gezond) ras bij infokken, maar vanwege de gesloten stambomen mocht dat niet meer. Men ging dus zoveel mogelijk door met de meest gezonde honden binnen het ras.
Het zou een verrijking voor het erfelijk materiaal van het huidige rashondenbestand zijn, als er weer eens (gecontroleerd) "vers bloed" aan toegevoegd zou mogen worden.
Een "fokzuiver ras" is immers kwetsbaar door de uiteindelijk onherroepelijke verarming van erfelijk materiaal...
Nou de honden zijn ook wel schattig, alleen zijn ze vaak niet op een verantwoorde manier gefokt!
Doordat ik zelf niet zo veel met het hele fokken heb (laat ik aan andere mensen over die er wel verstand van hebben) reageer ik ook niet heel vaak op die dingen. Maar mensen die aankomen met een kruising pup (wij hebben zelf drie kruisingen) vind ik daarom niets meer of minder als mensen met een zuivere rashond ... wat kan het hondje er uiteindelijk aan doen? Niets want die heeft er niet om gevraagd om geboren te worden. Of hij dan wel of niet verantwoordelijk gefokt is ...
Tja, daar heb ik niet zo veel verstand van. De hond is voor mij hetgene wat telt en daar moet je gewoon goed voor zijn en goed mee omgaan. Dat probeer ik ook met alle drie onze kruisingen.
marianne B. ben het helemaal met je eens, nieuw bloed ook voor de newfoundlanders zou zeer wenselijk zijn.maar doordat het rasgebonden is wordt dat nauwelijks dus toegepast. en inderdaad de erfelijke gebreken zie je naar boven komen, en het ras gaat dan met grote sprongen achteruit inplaats van vooruit.
ik heb met bamse geboft, een nieuwe reu gebruikt, maar ook deze hond heeft in de achterban toch weer nakomelingen die uiteraard ook weer behept zullen zijn met de gebreken van de achter ban van deze nieuwe reu.
zelfs in italie, kom ik honden tegen die wat van mijn vorige hond, en de hond daarvoor familie zijn. zeker bij de newfoundlander is familie overal terug te vinden.
zelfs in engeland en newfoundlander, komen honden voor, die in nederland familie hebben, de populatie van de newfoundlanders is niet groot, in het algemeen dan he, vergeleken met andere rassen.
helaas.
Bij paarden is het makkelijk, ze gooien er een arabier tussen en tadaa rasverbetering. Intussen begin ik me wel te ergeren aan het grote aantal paarden met "Arabier snoetjes".
Maar bij honden? Ze kunnen er toch moeilijk een wolf tussen kruisen...
Ik heb ook begrepen, dat door zo angstvallig met rasbescherming bezig te zijn en doordat er te weinig nieuw bloed is, steriliteit dreigt en dat raslijnen uitsterven.
Yenna is 11 geworden, maar ons bastaardje van vroeger die overwegend Frolic heeft gegeten is 18 jaar geworden
Ik maak me daar in ieder geval niet druk om, iedereen moet maar doen wat ze zelf willen.
Maar ik lees het wel altijd en idd praten ze er niet altijd leuk over.
Ik vind het prima dat iemand een nestje van zijn eigen hond wilt als er maar van te voren heel goed over na wordt gedacht. Iemand had laast cijfers op het forum geplaatst hoeveel honden er werden geboren, hoeveel er op marktplaats stonden en in de asielen zaten enz. die bedragen waren niet misselijk.
Dus voor je een nest puppies op de wereld zet moet je wel van tevoren weten of je een goed tehuis voor de pups hebt. Alleen een nest omdat je puppies zo schattig vindt lijkt me geen goede reden.
Een fokker van een bepaald ras is, als het goed zou zijn, bezig met het verbeteren van het ras zodat er weloverwogen de juist teef bij de juiste reu wordt gezet. Deze fokker heeft ook niet te vaak nestjes. Een rashonden fokker die regelmatig nestjes heeft om er geld aan te verdienen vindt ik ook een slechte zaak.
Zelf heb ik overigens ook een kruising van een weloverwogen hobbyfokker.
Groet,
Carla
Hi,
Aanhakend op het verhaal van Jacko en Marianne van B:
...En dat is dus juist sowieso het punt met oepsnestjes, en soms ook met pretnesten:
Er wordt niet bewust gefokt, er gaan geen onderzoeken naar het genetisch materiaal van de ouders aan de dekking vooraf. "Vroeger" zou men voor een gezond individu kiezen op basis van karaktereigenschappen en op het oog. Nu zijn er veel meer mogelijkheden om het erfelijk materiaal van een individu te onderzoeken. En daar wordt meestal geen gebruik van gemaakt bij fokkers van dergelijke nesten. Het gaat er dus niet persé om dat men tégen kruisingen is, wel tegen het zomaar bij elkaar zetten van 2 ouderdieren, zonder te kijken of de rassen verenigbaar zijn of dat er sprake is van erfelijke afwijkingen.
Ik denk dus dat het in dergelijke topics meer gaat om ergernis aan de onbezonnen manier van fokken dan ergernis aan het creëeren van kruisingen.
Groetjes, Mischa
@ Wilma
Nee, een wolf inkruisen zou een érg slechte ontwikkeling zijn.
Men zou wél "vers bloed" in een ras kunnen fokken door middel van een hond van een geheel ander ras. Een ras dat bepaalde uiterlijke en innerlijke overeenkomsten vertoont met het ras waarvan men het erfelijk materiaal wil "verrijken".
De huidige rassen werden -door het sluiten van de stamboeken- "opgescheept" met het erfelijk materiaal dat tóen aanwezig was. Daar moesten ze het simpelweg mee doen. Ondertussen weten we véél meer van erfelijkheid dan in de tijd dat men de stamboeken sloot.
We weten inmiddels dat het inkruisen van "vers bloed" noodzakelijk is om een ras gezond te houden. De erfelijke fouten waar honden vandaag de dag op getest worden... zijn pas ontstaan na het járenlang fokken met beperkt erfelijk materiaal!
En die trend zet zich voort!
Ik denk dat we binnen enkele tientallen jaren met nog veel meer erfelijke (zwáár ingefokte) fouten te maken krijgen.
Met vele honden mag niet worden gefokt (heel terecht overigens!) omdat zij niet goed uit de testen komen. Dus de honden waar wél mee mag worden gefokt, brengen steeds meer van hun genen in een ras. Fokreuen worden, naar mijn menig, ook véél te vaak ingezet om een heleboel teven te dekken. Deze genen verspreiden zich dus behoorlijk snel in het ras, té snel en té grootschalig!
Daarmee worden "defecten" in het erfelijk materiaal steeds sterker en kunnen na verloop van tijd zelfs dominant worden. Alleen door het inbrengen van "vers bloed" kun je dergelijke situaties doorbreken.
Maar ja, dát mag niet... dankzij de gesloten stambomen!
Het is echt de hóógste tijd dat men gaat inzien dat je niet kunt blijven doorfokken met beperkt erfelijk materiaal...
van mij mag het zolang ze het maar op de goeie manier doen tommy is tenslotte ook een kruizing
Ik vind dat als mensen, goed nagedacht hebben en de honden hebben laten testen, wat voor die rassen van toepassing is (ook kruisingen) en dan een nestje fokken geen probleem.
Waar ik wel moeite mee heb is dat mensen niet eens nadenken als je een teefje hebt die loops is tot bij een reu laten komen en dan afvragen 'hoe komt het nu dat ze zwanger is'.
Of mensen die zeggen 'iedreen wil wel een pup van mijn hondje, dus dan maar een nestje'
En voor dat je ergens aan begint moeten mensen alle informatie inwinnen die mogelijk is.
Verder vind ik dat ze het niet voor het geld moeten doen 'wat nu vaak wel het geval is', mooi even snel geld verdienen, neem maar een nestje.
Toch vind ik persoonlijk dat mensen voor rashonden moeten gaan, bij fokkers vandaan die aangesloten zijn bij de rasvereniging, maar goed dat is mijn mening.
Groetjes Veronique
@ Daisy's Pride
Helemaal mee eens, mensen moeten heel goed nadenken voordat ze aan een nestje beginnen! Een "ongelukje" zóu 'n keer kunnen gebeuren, maar het komt verbazingwekkend vaak voor...
Je wéét dat een teef loops kan worden, dan weet je ook dat je goed op moet letten in die tijd. En als je dan toch een nestje met je hond wilt fokken, let dan op wat je doet!
Zorg er vooral voor dat je vooraf(!) weet of er wel belangstellenden voor de pups zijn.
Ik heb zelf -lang geleden- ook een nestje gehad met mijn kruising briard. Ik had mij terdege voorbereid en had dan ook geen enkele moeite om voor mijn pups (maar liefst negen stuks) goede baasjes te vinden.
Overigens heb ik jarenlang twee ongesteriliseerde teven gehad, door goed opletten zijn daar nooit ongeplande nestjes bij geboren.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik vraag me af hoe het nu zit " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?