Vandaag met Cèdro (9.5 maanden) bij de DA geweest. In eerste instantie om naar zijn melk-hoektanden te laten kijken, naast 3 van de 4 hoektanden zit nog een melktand.
Nu had de DA bij de controle op 6 maanden al opgemerkt dat hij nog geen teelballen had. We hebben er toen voor gekozen om nog even te wachten met een eventuele castratie. Gelukkig maar, inmiddels zijn er teelballetjes te voelen! Tenminste, dat dacht ik toch...
Nu zei de DA vandaag dat er maar een teelballetje is ingedaald, en dat de andere dus in de buik is blijven zitten. Ze adviseerde om deze zo spoedig mogelijk weg te laten halen, ivm verhoogde kans op kanker. Ook het andere balletje moest weg, want dat heeft dan toch geen zin meer zei ze. Ze zei ook dat hij in gedrag kon veranderen, dat hij 'gelatener' ging worden.
Eenmaal thuis slaat de twijfel toch toe. Ik ben in eerste instantie best geschrokken, omdat ik dacht dat alles in orde was. Cèdro is onze eerste hond en we hebben dus bijna geen ervaring met dit soort situaties. Heeft er iemand ervaring met deze operatie? En vooral, wat moet ik mij voorstellen bij die gedragsverandering? Waarom zou de buitenbal dan ook weg moeten? Graag jullie mening '
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Teelballetjes reu " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
second opinion, tegenwoordig laten ze de bal in de buik zitten, de operatie is riskant. zou er even een ander bij halen, dan heb je zekerheid wat je te doen staat.
Ik vind dat echt grote onzin. Als de teelballen niet zijn ingedaald hoeft de hond echt niet gecastreerd te worden. Dat is allang achterhaald.
Flynn heeft ook geen ingedaalde balletjes en ik denk er niet over om hem te laten castreren. Die verhoogde kans op kanker is nog steeds een hele kleine kans. De risico's van de operatie en het zoeken naar die verloren bal is vele malen riskanter. Lekker zo laten zou ik zeggen.
Ik zou me eerder zorgen maken over de hoektandjes. Die zouden er al uit moeten zijn. Houd goed in de gaten of er geen vuil tussen komt. En mocht het blijvende gebit in verdrukking komen, dan moeten de hoektandjes verwijderd worden.
Bij Cooper zijn beide balletjes ook niet ingedaald.
In eerste instantie voelde ze er geen, dus gaf ze mij zelf ook de keuze om al dan niet te opereren.
Maar mijn dierenarts vertelde me er ook bij, er is een hogere kans op kanker, maar als je dit elk jaar laat controleren of zelf geregeld controleert of de balletjes niet groeien, dan kan het geen kwaad.
Het jaar erna heeft ze 1 balletje gevonden, maar het andere nog steeds niet.
Ik zou zeggen. Kijk gewoon naar je hond, als je het balletje ineens veel meer gaat voelen, dan zou ik misschien laten opereren.
In mijn ogen is een operatie altijd riskant. Er kan altijd iets mis gaan. En prettig is het voor je hond ook niet echt.
Daarom dat ik ook besloten heb om het gewoon zelf in het oog te houden & door de dierenarts te laten controleren. En dus niet te opereren.
Tot voor kort werd aangeraden een cryptorche reu standaard te castreren om de risico’s van testikeltumoren tegen te gaan.
Onlangs heeft de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht een groot onderzoek uitgevoerd, om na te gaan of dit wel het juiste advies is.
De operatie van een binnenbal is namelijk niet altijd eenvoudig en is belastender voor de hond dan een “gewone” castratie. Hierdoor zitten er iets meer risico’s aan de operatie. Het onderzoek heeft uitgewezen, dat het risico van de operatie niet opweegt tegen het risico op het ontstaan van testikeltumoren.
Met andere woorden: een cryptorche reu hoeft niet standaard gecastreerd te worden, tenzij er andere redenen zijn (bijvoorbeeld het gedrag) om de hond te laten castreren. Zolang de hond maar met regelmaat (in ieder geval jaarlijks met de enting) gecontroleerd wordt (door middel van het goed voelen in de buik of het maken van een echo), kunnen problemen met betrekking tot tumorvorming vroegtijdig worden opgespoord of zelfs voorkomen
Bovenstaand komt van internet en is het geen wat men hier op HP bedoelt.
Echt iets om wat beter uit te zoeken,als je eigenlijk niet van plan was om tot castratie over te gaan,lijkt me.
Allemaal bedankt voor de reacties! Ik had al zo een klein vermoeden dat het advies van de DA hier op hp genuanceerd zou kunnen worden, en gelukkig!
Omdat het sowieso nooit onze bedoeling is geweest om Cèdro te laten castreren (als alles goed gaat natuurlijk), ben ik heel blij dit te horen. Ik ga het zeker eens beter bekijken!
De melk-hoektanden gaan er sowieso uit, maar dat wist ik op voorhand, en was uiteindelijk ook hetgeen waarvoor ik in eerste instantie naar de DA ging.
Tot slot, kent er iemand een goede DA omgeving Eindhoven, Budel, Valkenswaard, Lommel (BE), ...? Wij wonen zelf in Hamont (BE) en mijn moeder in Budel. We zijn eigenlijk bij de eerste de beste dierenarts terechtgekomen, met het idee dat we ondertussen wel naar eentje zouden zoeken die ons qua visie/handelen beter aanstaat. Het zoeken van een goede DA vind ik zelf heel moeilijk, omdat we nog maar heel weinig ervaring hebben. Suggesties?
Alvast bedankt allemaal, ik houd jullie op de hoogte!
Mijn hond, ondertussen 9 jaar, heeft een binnen- en een buitenbal. Laatst met de echo gecontroleerd of er problemen zijn met de binnenbal. Zolang er geen problemen mee zijn blijft ie lekker zitten. En als ie weg moet, blijft zijn buitenballetje lekker zitten.
Mijn dierenarts zegt dat het absoluut geen reden is om te castereren. Die regel is al heel lang achterhaald.
Bij onze vorige hond zat er één bal in zijn lies. Hij is toen ook gecastreerd. (inmiddels 14 jaar terug)
Maar het is tegenwoordig zo dat ze een balletje in de buik gewoon laten zitten hoor
Allemaal bedankt voor de reacties hoor! Ik ben heel blij dat hij mits een goede opvolging niet gecastreerd hoeft te worden.
Maar waarom stelt de DA dat dan zo maar voor? Een beetje jammer, want als ik dit forum niet kende had ik het advies van de DA gewoon gevolgd, omdat ik gewoon niet beter weet. Weg vertrouwen
Een dierenarts studeert op een gegeven ogenblik af en neemt de kennis van dat moment mee naar de praktijk.
In de loop der jaren wordt er ervaring verkregen en dus meer kennis opgedaan.
Nu lopen er naast zijn werk ook nog vele onderzoeken en daar komen resultaten uit.
Het kan zijn dat hij/zij zichzelf niet op de hoogte houdt van de nieuwe ontwikkelingen of het gewoon niet eens is met deze ontwikkelingen, omdat hij/zij het anders heeft ervaren.
Leg je dilemmma voor en vertel wat jij inmiddels aan kennis hebt vergaart en kijk dan wat de reactie van de DA is.Het is voor een Da ook niet makkelijk om om te gaan met het feit dat mensen geen vertrouwen meer hebben als niet bekend is waarom.Daar leert niemand wat van. Maar dat zeg ik vanuit mijn positie en karakter.Ik bespreek graag alles met degene waar ik mee te maken heb.
Overigens zit er ook nog een verschil tussen een bal in de buikholte en een bal in de lies.
Succes.
Zelfs in 1 praktijk kunnen de dierenartsen nog van mening verschillen.
Op google kan je er ook veel over vinden, maar ook zijn weer de meningen verdeeld.
Een dierenartsen praktijk moet ook geld verdienden he?
Eventjes een update!
Gisteren zijn de melktandjes met succes verwijderd!
Ik heb de afspraak voor de operatie/castratie afgebeld, die in eerste instantie ook voor gisteren op de planning stond. Aan de telefoon kreeg ik van de DA een hele onvriendelijke reactie, maar die discussie heb ik afgesloten..
Door omstandigheden werden de tandjes getrokken door een andere DA van dezelfde praktijk. Ik heb met hem de hele zaak nog eens opnieuw bekeken. Hij wist me te vertellen dat hij de beslissing steunde om de balletjes te laten zitten. De binnenbal zit in het lieskanaal, en kan dus goed in de gaten worden gehouden. Ook zei hij dat het beter was om de ballen te houden, vooral omdat Cèdro nogal onzeker is.
Ik ben heel blij met het advies van de DA, en heb Cèdro verteld dat hij z'n balletjes lekker mag houden
Bedankt voor jullie deskundige raad en advies!
Fijn Renee dat alles is goed gegaan en dat je ook nog eens gesteund wordt door een Da dat je een goede keus maakt als je niet kiest voor castreren.
Zoals ik al zei is er in het hele verhaal ook nog eens het verschil van een balletje in de lies als een balletje in de buikholte.
Balletje in de lies is het meest gunstigste heb ik begrepen dus ieder jaar even een controle en verder lekker genieten.
Nu maar hopen dat de ene Da met de andere Da over dit onderwerp spreekt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Teelballetjes reu " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?