Beste Hondenliefhebbers.
Is er bij iemand iets bekend over een leeftijdsgrens die fokkers en herplaatsingsorganisaties er op na houden voor potentiele eigenaren van honden? Die zou voor (jonge?) honden bij sommige organisaties niet hoger dan 65 jaar mogen liggen.
Vriendelijke groet
Ineke Bouter
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "leeftijdgrens hondeneigenaren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik heb nog nooit gehoord van een leeftijdsgrens.....
misschien dat sommige herplaatsorganisaties dat doen, maar bij fokkers heb ik er nog niet over gehoord....
ben je nou gek.....
wat een grote onzin, voel me echt wat aangesproken, wil dus zeggen dat als je actief en gezond ben je geen hond meer mag hebben boven de 65 jaar ?
nee , kijk naar de actieve mens achter die leeftijd, er zijn genoeg mensen die veel en veel jonger zijn en niet voor een hond kunnen zorgen, kijk naar de mens en niet naar leeftijd.
Ben twee weken geleden op Ameland geweest, met vele Beren, newfoundlanders, er waren genoeg ouderen die al ver op leeftijd waren, maar daar zag je niets aan, vandaar kijk naar de mens en niet naar leeftijd.
Nog nooit van gehoord het lijkt me ook erg belachelijk.
Je moet jezelf natuurlijk wel afvragen of je de hond aankan,niet dat hij je de straat oversleurt met je rollator,dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties geven.
aan de ene kant natuurlijk belachelijk, want waarom zouden ouderen niet voor een hond kunnen zorgen.. aan de andere kant.. voor sommige actieve rasseen zou het niet zo verkeerd zijn vind ik.
Ik begrijp je idee erachter wel, maar gelukkig bestaat deze vorm van leeftijdsdiscriminatie niet in Nederland. Ik ken zoveel oudere mensen die hun partner verloren zijn en opbloeien met het moeten zorgen voor een huisdier. Verplicht met je hond een paar keer naar buiten is vaak een van de betere medicijnen voor onze ouderen.
Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren heeft een speciale afdeling waar dieren van overleden en zieke mensen terecht kunnen. Zie: LINK
Oudere mensen hebben natuurlijk wel een groter risico op gezondheidsproblemen en overlijden. Maar dan zou niemand meer een hond mogen, want jongere mensen blijven ook zomaar dood, krijgen een auto ongeluk enzovoorts. Je zou hóógstens kunnen adviseren een grote en/of hypere hond niet te nemen.
hier op het forum kom ik geregeld jonge mensen tegen met een handicap of chronisch ziek, daar wordt dan niet naar gekeken ? en iemand van boven de 65 die gezond is en helder van geest mag geen hond hebben ?
dan al die mensen in een scootermobiel of rollator ook over een kam scheren ? nee kan toch niet.
en wees eerlijk als je ouder bent en niet goed ter been, neem je vanzelf geen rottweiler of een giga corsa, dan neem je heerlijk een klein hondje die nog hond kan zijn en waarvan ouderen ook rustig mee kunnen wandelen en zeker van genieten. nee een leeftijd op ouderdom beoordelen nee, kijk naar de ouderen of ze gezond zijn en nog goed ter been zijn.
Er zijn inderdaad organisaties die werken met een leeftijdsgrens. Ik hoorde van iemand die haar moeder had net haar man en haar hond binnen een paar maanden tijd verloren. De mevrouw zag een leuke hond bij een organisatie, maar helaas vond de organisatie haar te oud en de vrouw kwam niet in aanmerking voor een hond. Dit terwijl duidelijk was uitgelegd aan de organisatie, dat als er wat met de moeder zou gebeuren de hond dan naar een van de kinderen zou gaan......
Toch zijn er herplaatsings-organisaties die een dergelijke leeftijdsgrens er op na houden: ik ben 71, heb 40 jaar hondenervaring. Mijn hond overleed enige tijd geleden en ik was me aan het rondkijken naar een mogelijke opvolger. Twee van de organisaties die ik benaderde bleken er een dergelijke 'beleidsregel' op na te houden. Ik mocht wel een 'oudere' hond hebben, maar geen pup ( de hond die ik gevonden had was 1 jaar oud, volgens de desbetreffende organisatie is dat een pup) en ik kon de hond niet krijgen. Argument: de honden waarvoor wij bemiddelen worden dikwijls heel oud, en als dan de baas om een of andere reden niet meer voor de hond kan zorgen, dan moet de hond op latere leeftijd herplaatst worden en we vinden het daarom onverantwoord om 'pups' aan iemand te geven van 65 jaar en ouder. Ook een andere organisatie zei er dergelijke spelregels op na te houden, hoewel ze er wat soepeler mee om lijken te gaan.
Onvoorstelbaar!
Ik zou bijna zeggen, je mag een hond van mij!
Dit is toch discriminatie. 71 is nog best jong als je een hond wilt. Mensen voelen zelf wel wat ze wel en niet kunnen.
Stel dat je 94 wordt. Dat zou de hond in ieder geval niet halen.
dan zou ik iemand inschakelen.
jonge mensen daar gebeurt ook vaak wat mee, en hoe vaak gebeurt het niet dat ze de hond zat zijn en dat de hond dan moet wijken, terwijl ouderen dolblij zijn met een hondje, laatste levensfase ? onzin toch.
Ik vind het helemaal niet zo'n onzin hoor Willemijn. Jij zegt in je eerdere bericht dat oudere mensen wel voor een klein rustig hondje gaan, maar dat is helemaal niet altijd zo. sommige mensen denken gewoon niet na en nemen een super actieve hond. Dat vind ik gewoon niet eerlijk tegenover die hond, want die krijgt op die manier nooit wat hij verdiend. daarom vind ik dat organisatie's best naar leeftijd mogen kijken wanneer ze een actieve hond plaatsen. ik vind het zowieso goed dat een organisatie kijkt naar waar de hond geplaatst wordt en ze niet zomaar overal lukraak plaatsen.
Vind het ook dikke onzin, zo'n 'regel'... inderdaad naar de persoon kijken ipv de leeftijd, tuurlijk kan er gemakkelijk iets met ouderen gebeuren zoals een ziekte of dergelijk maar dat kan ook gebeuren bij jongeren... gebeurt ook vaak dat kinderen/jongeren/jong volwassenen er niet meer naar om kijken, hebben er opeens niet genoeg tijd meer voor ''oh ik zit toch met m'n studie/werk/stage'' etc. zoals Willemijn zei. Maar goed niet elke jongeren/jong volwassenen is zo, zijn hier genoeg jonge mensen die een hond hebben en er alles voor willen doen om hun hondje gelukkig te maken, daarom vind ik dat je naar de persoon moet kijken ipv leeftijd. Vind wel dat er een regel mag komen, bv wat er gebeurt met de hond (waar de hond heen gaat) als er iets gebeurt met de baas/bazin.
ik vind het wel onzin, want je weet nooit wanneer iemand sterft of bijvoorbeeld verlamd raakt. dat kan ook op jonge leeftijd gebeuren, dan kun je beter helemaal geen honden meer plaatsen.
Vind dit echt klinkklare nonsens.jonge mensen kopen onbezonnen vaak een hond en na enige tijd kunnen ze door een drukke baan of dergelijke niet meer voor de hond zorgen.Hond komt in asiel, en vaak zijn het juist oudere mensen die dan een hond uit het asiel willen nemen om zo het dier nog een paar fijne jaren te geven. Daarbij komt ook nog dat veel oudere al jaren ervaring hebben met honden en zelf wel weten wat ze aankunnen als ze op oudere leeftijd nog weer aan een hond beginnen.Niks onbezonnen maar juist heel doordacht.En ben je gezond van lijf en leden zou ik niet weten waarom een ouder iemand niet voor een jonge hond zou kunnen gaan.
Iemand die met pensioen is heeft meer tijd om er met z'n hond op uit te trekken dan jonge mensen die nog werken. Ouderen weten door hun levenservaring dat niet altijd alles één twee drie lukt en zullen niet zo snel, zoals je dat welééns bij jonge puppie eigenaren ziet, de handdoek in de ring gooien.
Ik vind dat er beter naar elk individu apart gekeken moet worden.
Jong of oud, ziek worden en doodgaan kan ons allemaal overkomen.
Daarbij is de ene 70-er de andere niet.
Mijn ouders zijn halverwege de 60 en best passief, maar ik ken ook mensen van boven de 70 die elke dag fietsen, hardlopen etc.
Hier loopt een vrouw van74 met eenrhodesian ridgeback . Heb laatst een aanvaring met haar gehad. Zij stond bij de auto en haar hond zat constant op Casper te rijden. De afstand tussen hond en baas was zeker 500 meter en uit t zicht. Heb eerst die hond RAF getrokken en niet zachtjes nee en daarna mevrouw verteld wat ik ervan dacht... Excuus ook ik ben de jongste niet meer... Waarom kiest u dan voor zo'n hond? Vanwege uiterlijk...
Ik vindt zoiets aan de fokker. Die bepaalt wie er een pup krijgt en waarom wel of niet...
Wat een belachelijke regel! Mijn vader is 65, doet mee aan spinningmarathons, gaat dagelijks naar de sportschool, doet aan wielrennen, rijdt wielertoeren, etc, etc. Aan de andere kant: ik ben 30, heb vaak pijn en ben chronisch moe. Daardoor wandelt mijn hond niet altijd zoveel als hij zou moeten. Ik snap daarom niet dat een organisatie zo'n vreemde regel heeft.
En als je nu eens aan zwerfhonden en asylhonden zou vragen: wat zou je kiezen: blijven zwerven of heel lang in het asyl blijven of met een 'oud mens' mee gaan naar huis gaan en met liefde verzorgd worden maar met de (kleine) kans dat je op je eigen oude dag nog een keer herplaatst zou moeten worden? Wat zouden die honden dan kiezen? Als ik zo'n hond was en ze vroegen het aan mij, dan wist ik het wel.
Ineke Bouter.
64 wel... 65 niet... Wat een onzin. Ik denk dat fokkers beter naar andere criteria kijken.
Wat ontzettend krom.
Ik ben juist van mening dat oudere met een hond juist goed is. Met 65 plus werk je meestal niet meer en heb je alle tijd om met je hond bezig te zijn.
En zelfs 'bejaarde' mensen met een hond: chapeau!
Op deze manier hebben deze mensen een reden om lekker naar buiten te gaan en krijgen ze beweging.
Uiteraard kijk je dan naar welke hond bij je past op die leeftijd.
Maar bijvoorbeeld jonge kinderen.
Ik kan begrijpen dat daar wél een leeftijdsgrens voor is.
edit: foutjes
Ik heb er wel al over gehoord. een oudere man (ik gok voorbij de 70) mocht geen leonberger reu omwille van de kracht. een teefje kon dan weer wel
ik dacht een 1 aprilgrap hihi
maar nee gepost op 2 april
alles moet in regels gegoten... breng ze niet op gedachten zou ik zeggen
Wat een onzin.Mijn moeder heeft een client van over de 70 en heeft pas ene jong hondje aangeschaft.
die vrouw heeft kanker en moest toen vaak ook daarvoor behandlde worden.
maar die hond gaf haar juist die kracht.
en haar familie als ze komt te overlijden nemen dan het hondje.
En zij krijgt juist hoop door het hondje en krijgt nu juist voldoende beweging omdat het hondje beweging nodig heeft.
als het goed is geregeld waarom mag dan zo iemand geen hond ??
Ik zelf ben 17 en ben chronisch ziek.
En zal eerlijk toe geven ik kan niet alles goed aan bij me hond.
Dankzij me ziekte.
Nu wil ik niet zeggen dat ik ongeschikt ben want mijn hond geeft me ok voldoende beweging en hoop en enorm veel liefde.
maar zo zijn er ook genoeg ouderen die gezond zijn en alles nog kunnen.
dus ik vind die leeftijd grens ook gewoon niet nodig.
We zijn zelf boven de 65 en hebben Bennie een actieve labradoodle van 18 maanden.
En het gaat super goed
Ik vind dat je hoe dan ook goed moet nadenken waar je hond heen kan als er iets met je gebeurd. Jong of oud.
Sja, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je overlijdt, dat is statistisch gezien een feit, maar ik denk inderdaad dat die in verhouding staat tot jonge mensen die zomaar een hond nemen en hem zomaar weer weg doen als het allemaal even anders loopt dan gepland.
Ik ben alleen en heb met mijn ouders afgesproken dat als er iets met mij gebeurd Zoë bij hun kan verblijven. Dat was voor mij een voorwaarde om een hond te nemen. Ze hebben zelf ook een hond en zijn actieve mensen die veel wandelen.
Dus ook voor oudere mensen vind ik het niet heel vreemd dat ze in ieder geval nadenken over wat er met hun hond gebeurd als ze komen te overlijden, of naar een bejaardenthuis moeten, iets breken en naar het ziekenhuis of verpleegtehuis moeten.
Ik vind het te makkelijk om te denken; dan kan zo'n beest wel in een asiel terecht. Je bent verantwoordelijk voor zo'n beestje en dan moet je ook daar over nadenken vind ik. Voor kinderen bedenkt men ook allerlei regelingen omdat ze ze willen blijven zien, die moeite zou je ook voor je hond moeten doen, hoe oud je ook bent.
Vanmorgen op een bouwplaats geweest ,waar ze naast de aanleun woningen senioren appartementen aan het bouwen zijn..
Sommige zijn al bewoont.
Als ik vanmorgen vroeg dan al die "oudere" zie wandelen met hun hondjes in het aanliggende park is het toch geweldig dat deze groep juist een huisdier hebben..
Wandelen, beweging, sociale contacten, het dagelijkse praatje, niet de hele dag alleen zitten.
Ik denk dat je zou schrikken als je weet hoeveel geld het bespaart aan gezondheidszorg.
En ja, ik kan me voorstellen dat deze mensen niet zitten te wachten op een hyper actieve pup bij de buurman..
Aan de andere kant...
Dan wel een pup die bijna nooit alleen thuis is, dus alle tijd en aandacht om de pup op te voeden.
Zoals geschreven, een plan voor als er wat gebeurt moet je altijd hebben.
Schoonmoeders heeft nu een hondje van 10, en had het idee dat dit dus de laatste hond voor haar zou zijn..
Mocht haar hondje overlijden......al moeten we er zelf eentje uit het asiel of bij een fokker gaan halen, maar daar komt gewoon weer een hondje in huis..
Zou het zo zijn dat ze niet meer voor haar hondje kon zorgen, dan hebben wij haar verzekerd dat het hondje bij ons komt.
Maar het plezier wat een hondje haar geeft is met geen geld of aandacht van ons te evenaren..
Ik heb gisteren van iemand die in een Nederlands asiel werkt dat alle asiels er een dergelijke richtlijn op na houden: iemand van boven de 65 krijgt van hen geen jonge hond. Wel een 'oudere hond'. Wat is een oudere hond, vroeg ik. Het antwoord was: een jaar of 10!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "leeftijdgrens hondeneigenaren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?