Ik heb veel PB-tjes gekregen om aub nogmaals het Ja en Nee spelletje uit te leggen. Aangezien ik ook al heb gelezen dat sommige forumleden de basis van het Ja en Nee beheersen, komt ook de uitbreiding. p.s. ben behoorlijk ziek (40gr koorts) neem aub mijn schrijffouten voor lief.
Ja en Nee variant: beginners.
Neem overheerlijke trainertjes. Het moet zo lekker zijn dat mocht je hond in slaap vallen...hij alsnog opstaat als hij dit ruikt! Denk aan een plakje worst, kun je makkelijk in 6 a 8 stukjes snijden.
Je hebt nodig: stoel bij kleine honden, twee handen, overheerlijke trainertjes en een normale stem. Ga aub niet de Nee op een boze manier uitspreken. Hou je stem monotoon. Probeer zoveel mogelijk je rug recht te houden. Bij deze variatie mag je niet voorover gaan hangen om je hond een trainertje te geven en je hond mag niet uit enthousiasme tegen je aan springen. Het mooiste is dat de hond voor je zit en jij staat. Is de hond te klein, pak een stoel en zet je hond voor je neer. Is het nog een pup en begrijpt hij het 'zit' commando nog niet, dan mag je hondje ook staan.
Ik ga uit van het feit dat jullie rechtshandig zijn. Als dit niet zo is dan word je aanreikhand dus links en de bewaarhand (waar de trainertjes in liggen) dus rechts.
Oke, leg al je trainertjes in je linkerhand. Pak een trainertje, met je rechterhand eruit -liefst zichbaar voor je hond- en leg je duim op je trainertje. Sluit je linkerhand zodat daar niet onverwachts een 'gratis' trainertje kan uitvallen!
Schuif je rechterhand met je duim op je trainertje onder de snoet van je hond. Zeg op een normale toon 'Pak Het Maar' en haal je duim weg. Je hond is in extase...hij wil er nog een! Wat hij niet begrijpt is dat hij nu heel hard aan het werken is en jij geeft daar aan toe. Je doet Pak Het Maar (Ja-variant) nog een keertje. Nu is je hond helemaal wild en vind jouw de liefste baas van de wereld. Nu komt de Nee-Variant.
Pak wederom een trainertje en sluit je linkerhand. Leg je duim op je trainertje van je rechterhand en schuif dit onder zijn snoetje. Nu zeg je op dezelfde toon 'Nee'. Je haalt NIET je duim weg! Je hond snapt dit niet en kan reageren. Koppie scheef, stapje achteruit doen. Alles mag...eventjes, hooguit 5 sec. Dan haal je je hand weg en leg (liefst zichtbaar) het trainertje terug in je linkerhand. Pak een nieuw trainertje en start weer met een Ja-variant.
Je hond mag nooit aan je hand gaan krabbelen of bijten. Stop dan ogenblikkelijk. Je hond mag nooit dwingend richting ijskast gaan kijken in de hoop dat jij met dit spelletje begint. Kom niet in de verleiding. Jij bent en blijft de baas! Als je hond dit dwangmatige gedrag gaat vertonen, dan heeft hij maling aan jouw 'Nee' en wil alleen het Pak het Maar, horen. Jouw nee is en blijft dus nee! Gewoon zijn gedrag negeren.
Je mag dit spelletje zo vaak doen als je wilt. Maar nooit net voor of na zijn eten. Nooit net voor of na het uitlaten. Nooit voor het slapen, telt ook voor volwassen honden. Je hond dient alert te zijn en geen honger te hebben of vermoeid te zijn van het uitlaten.
Kom ook niet in de verleiding om te gaan lachen om zijn eventuele malle capriolen. Roep er nooit iemand bij omdat het zo'n leuk gezicht is. Zet even je t.v. -radio- mobiel- voordeurbel en telefoon uit zodat je niet wordt gestoord.
Kent je hond dit door en door en heeft hij respect gekregen voor jouw Pak het Maar (Ja) en Nee, dan kun je een stapje verder gaan.
De halfgevorderde versie van Ja en Nee.
Nu ga je wel op de grond zitten en leg een trainertje naast je op de grond. Iets van je af, arm mag niet gestrekt zijn maar ook niet net naast je bovenbeen. Leg je trainertje in je hand en maak een bolle vorm. Haal je hand weg en zeg 'Pak Het Maar'. Je hond snoept het heerlijke trainertje op. Uiteraard laat je bij de 'Nee' variant je hand op je trainertje, raapt dit trainertje van de grond, stopt het terug in je linkerhand en met je rechterhand begin je weer met een Ja-variant. De bedoeling van deze variant is dat je hond nu beter naar Ja en Nee leert luisteren terwijl de afstand, tussen jullie, iets groter is geworden. Hij krijgt het niet meer uit je hand maar van de grond. Daarnaast beheerst hij ook de Ja en Nee, als je op gelijke hoogte bent. In die positie ben en blijf jij de baas! Ook leuk is om de Nee-variant alvast te oefenen, terwijl je je hand hebt weggehaald maar nog niet het trainertje. Wat doet je hond? Probeert hij het alsnog te pakken te krijgen? Wees supervlug en haal het net net voor zijn neus weg, als je dit gaat oefenen moet je je wel realiseren dat jij sneller moet zijn dan je hond. Beheerst je hond ook deze variant, dan gaan we door voor de gevorderde versie!
De gevorderde versie van Ja en Nee.
Neem een trainertje in je hand, maakt niet uit welke. Gooi...je voet moet er nog wel snel bijkunnen, een trainertje op de grond. Zeg 'Pak het maar,' eerder mag je hond geen aanstalten maken om dat lekkers op te eten. Laat hem nadat je 'Pak het Maar' hebt gezegd, zijn trainertje opeten. Niet helpen door te gaan wijzen. Niet dwingend richting vloer gaan kijken. Hond mag hier gewoon blijven staan. Jij dient sneller te zijn en geen hulp van anderen te vragen. Ben je niet zo snel, dan is het ook goed om het naast je neer te gooien. Slimmerikken hebben al door dat je -als je rechtshandig bent- uiteraard aan de rechterkant de 'Nee' variatie speelt. Je bent dan sneller. Variatie is wel belangrijk. Je kunt voor je gooien, links of rechts, schuin...maar nooit achter je. Je hond dient in het gezichtsveld van de baas te blijven. Op zijn commando mag hij iets ondernemen. Zowel bij de "Pak het Maar als bij de Nee. Eerder mag hij niets doen.
Start nu met de 'Nee' variant. Probeert je hond het toch te pakken, stap dan met je voet (doe schoenen aan, scheelt vieze sokken!) zo snel mogelijk op dat trainertje!! Probeer er alles aan te doen om te voorkomen dat je hond het toch te pakken krijgt. Uiteraard met je voet en niet gaan slaan, wegduwen of andere commando's gaan roepen. Je hond leert nu luisteren op een redelijke afstand. Sla geen oefeningen over en het meeste succes behaal je als je alles rustig traint en je hond alles beheerst. Ben je bij stap twee en gaat het fout, keer terug naar de basis en begin gewoon opnieuw. Het is geen wedstrijdje.
Begin alle spelltjes met een Ja-variant en eindig daar ook mee. Eindig dus nooit en te nimmer met een 'Nee'. Nee is niet leuk. Het levert niks op. Alleen een 'Pak het Maar', En dat is de bedoeling. Later kun je na een 'Nee' even door zijn haren strijken als hij goed heeft geluistert. Dat vervangt op dat moment het 'Pak het Maar' variant.
Gaat je hond 'Pak het maar' koppelen aan Ja? Yes, dat gaat hij doen. Zonder dat je het woord Ja gebruikt zal je hond door hebben dat je Ja bedoelt. 'Pak het maar' is gekozen om tal van redenen. Een heel belangrijke reden is dat niemand anders de macht krijgt over je hond. Als iemand je hond iets lekkers wil geven en jij wilt dat niet, zal die persoon hoogstwaarschijnlijk je hond gaan overreden door lief tegen hem te praten. Denk maar eens aan deze zinnen "Ja, dit is voor jouw"
"Ja, dit is lekker he." Als het goed is, (garantie tot de voordeur. ) gaat je hond ietswat twijfelen. Hij hoort namelijk niet "Pak het maar". Hij raakt even in verwarring waardoor jij meer tijd hebt om je hond terug te halen.
Daarnaast klinkt Ja en Nee, net zo kort. Het klinkt wel anders maar niet voldoende. Veel hondeneigenaren hebben de neiging om 'Nee' te hard uit te spreken, waardoor je precies het ongewenste effect krijgt. Je hond raakt in verwarring en begrijpt Ja en Nee, niet zo goed meer. Dit kan lang duren voordat je hond hierin het verschil leert. Moet je dan altijd 'Pak Het Maar' roepen? Nee, dit is alleen nodig tot hij alle drie de stappen volledig beheerst. Daarna ben jij de persoon die bepaald wanneer er iets wel of niet mag. Je hond zal daar dan op wachten en daarna reageren. En mijn echtgenoot- vriend/vriendin-kind, mag die op dezelfde manier aan de gang? Ja, zodra je hond alles kent. Alle drie de stappen, eerder niet. Het is wenselijk om hem dit aan te leren door een persoon. Een is de roedelleider en die bepaalt. Je snapt al dat dit een rangorde spelletje is. Zonder dat je hond het door heeft geeft hij een groot deel van zijn rangbepaling terug aan jouw. Dat behoud je de eerste weken tot hij het helemaal beheerst. Dan mogen andere gezinsleden dit spelletje ook doen, graag zelfs! Doe dit spelletje voor en blijf erbij. Jij bent nu de roedelleider en jij geeft alles aan. Langzaam aan stap je meer en meer opzij en neemt een ander gezinslid de leiding over. Doe dit uitermate langzaam, hoe trager hoe beter. Een hond hecht zich zeer snel aan een baas. Zolang die baas erbij staat zal de hond aales accepteren. Aangezien je die acceptatie wil...dien je dit zo traag mogelijk te doen. Het nieuwe gezinslid voert de commando's uit en je corriceert niet. Je houdt wijzelijk je mond omdat je anders je hond in verwarring brengt, terwijl je juist wilt dat hij ook leert luisteren naar het andere gezinslid. Je lijfelijke aanwezigheid is voldoende. Reageert je hond in het begin slecht, niet corriceren. Bespreek dit achteraf met het gezinslid, niet waar de hond bij is en vergeet het niet...stop altijd met een Ja-variant!!
Is je kind te lacherig..te angstig..te onzeker..niet eens aan denken om het uit te proberen!
Mocht het in het begin moeilijk gaan, geef de moed niet op. Rust beide lekker uit om daarna weer een frisse start te maken.
Lukt het helemaal niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.
Heel veel succes met trainen.
Veel liefs van een zieke Wilma.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ja en Nee variant + uitbreiding!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dit verdiende een apart topic, goed idee. Enne... beterschap!
Groetjes,
Linda.
Duidelijke uitleg!
Heel veel beterschap!
Margje
beterschap!!!!
Dank jullie wel, hoop dat mijn {het zal wel griep zijn} snel over is.
Mocht er iets niet duidelijk zijn...vraag het aub, voordat je verkeerd gaat oefenen. Dit is een rang en luisterspelletje en moet echt goed uitgevoerd worden.
Niet iedereen begrijpt wat de bedoeling is. Ik heb hier zelf een aantal weken over gedaan voordat ik alles doorhad. Laat staan toen ik -in mijn aanwezigheid- de teugels moest overgeven aan mijn falilieleden. Wel persoon voor persoon en geloof me, daar kan een heleboel mis gaan!! Variatie een en twee gaan vaak redelijk goed, bij drie sluipen de foutjes er al snel in.
Heb je dus een vraag over varitatie een-twee of drie, stel die dan aub! De domste vraag is de vraag die niet gesteld is en dat is echt zonde.
Tipje, kopier het in Word en print het. Plak het met een magneet aan de ijskast en je hebt altijd de handleiding bij de hand. Mocht het de eerste keren 'verkeerd' gaan, ga dan gewoon door. Je hond krijgt het vanzelf wel door en die verkeerd gekregen trainertjes beschouw je maar als oefentrainertjes.
Barca heeft vorig jaar de apporteer en dirigeer gedaan en vindt dit geweldig. Hij laat alleen zijn apporteerspelletje niet los. Heb ik toch wat op gevonden want ik ben en blijf de baas. Bij een gehoorwinkel kun je een klein blaasinstrumentje kopen. Dat blaasinstrumentje is bedoelt om gehoorapparaten droog te blazen. Zodra Barca zijn apporteer niet wenst los te laten 'blaas' ik voor zijn neusje met dit apparaatje. Windkracht tien komt echt niet uit dat apparaatje, -eerder een brisje-. Het is een licht briesje, net genoeg om zijn apporteertje los te laten. Het helpt fantastich. Ook hier is variatie het sleutelwoord. Ik verstop het kleine rubberen bolletje in mijn mouw en als het echt een strijd wordt dan 'blaas' ik en hij laat netjes los. Soms blaas ik met mijn mond in zijn snuit. Hij weet niet wat ik verzin en als ik aanstalten maak om hem daartoe te dwingen...laat hij al los en is het ongewenste spelletje over. Barca moet dit nog oefenen aan de politielijn en dit gaat nu met sprogen vooruit. Hij heeft respect voor mijn creatieve oplossing om hem het apporteertje toch op tijd los te laten. Geen trainster die het door heeft. Zolang je het maar in je mouw verstopt. Doe je je hond hier pijn mee? Nee...tis wat ongemakkelijk. Meer niet. Misschien een tip voor mensen die ook op apporteer en dirigeer zitten.
Meestal krijg je het advies om even te blazen in de buurt van zijn neus. Vinden de meeste honden heerlijk en laten daarom het apporteer speeltje niet op tijd los. Dan kom je in een machtstrijd. Heb je in je mouw een blaasbalkje verstopt en pomp je even net voor zijn snuitje, dan laat hij dit direct los en kun je het apporteertje rustig aannemen.
En nu ga ik echt mijn bedje opzoeken.
Hoi wilma
Als eerste heel veel beterschap.Wat een duidelijke uitleg jo geweldig.
groetjes joke en taat
Hoi Wilma,
In eerste instantie beterschap en je spelfouten zijn je vergeven hoor... al vraag ik me af welke
De stappen van het "pak maar" zoals je ze omschrijft zijn zeer helder en heb ik ook geleerd op training. Voor het aanleren van "nee" heb ik vorige week nog een andere manier gekregen nl eerst op normale toon "nee" zeggen en dan voertje laten zien. Bedoeling is dan ook dat ze geen aanstalte maakt om het te pakken, doet ze dit wel gelijk hand weg halen en opnieuw proberen. Dit kun je doen met een voertje maar bv ook met een speeltje. Op deze manier weet de hond al wat ervan hem/haar wordt verwacht wat minder spanning geeft.
citaat: "Je mag dit spelletje zo vaak doen als je wilt. Maar nooit net voor of na zijn eten. Nooit net voor of na het uitlaten. Nooit voor het slapen, telt ook voor volwassen honden. Je hond dient alert te zijn en geen honger te hebben of vermoeid te zijn van het uitlaten"
>> Oeps: 't is er bij ons ingeslopen als ritueeltje dat ze 's avonds na de laatste ronde nog wat brokjes uit mijn handen krijgt en daar maak ik vaak een spelletje van met o.a. "pak maar", "nee" of "zoek". En als dan alles op is jumpt ze op de bank om te gaan slapen (en ik ook aangezien het dan vaak tegen twaalfen loopt en ik ook gesloopt ben), kan hopelijk verders geen kwaad...
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Hai Wilma,
Blijkbaar heb ik een hyperintelligente hond, want binnen een half uur heeft ze alle stappen zonder ook maar één fout, of aanstalten tot een fout doorlopen!
Niet te geloven!
Ze is wel gewend om pas iets te nemen als ik het zeg, maar op deze manier had ik het nog nooit gedaan!
We hebben haar vanaf dag 1 geleerd dat "los" ook echt los betekend, no matter what ze in haar mond heeft.
Dit ging altijd geweldig, ook met worst en dergelijke, maar nu dus ook het "nee" en "pak het maar"!
Bedankt voor de heldere uitleg en het leuke nieuwe spelletje!
Groetjes!
Hoi Wilma,
Allereerst van harte beterschap, hoop dat het snel iets beter met je gaat.
Je had me de beginvariant van het ja/nee al uitgelegd, ben dan nu ook heel blij met de uitgebreide variant. Beginvariant liep nl heel goed en verheug me er op nu verder te gaan.
Gr. Esther
@Elvira,
Voor het aanleren van "nee" heb ik vorige week nog een andere manier gekregen nl eerst op normale toon "nee" zeggen en dan voertje laten zien. Bedoeling is dan ook dat ze geen aanstalte maakt om het te pakken, doet ze dit wel gelijk hand weg halen en opnieuw proberen.
Klopt! Je doet het in feite goed alleen via een andere weg. Bij stap drie -de stap voor de intelligente hondjes- gooi je je trainertje op de grond. Dan zeg je Nee (zonder je wijsvinger omhoog te houden, zonder het fronsen van je wenkbrauwen, zonder een boze mimiek enz.) en als hij aanstalten maakt om het alsnog op te slobberen...snel je voet erop! Bij mijn versie wordt er niet opnieuw Nee geprobeerd. Pak het maar een paar keer doen en dan een Nee ertussen, vervolgens weer 2 a 3 keer een Pak het Maar om zomaar over te stappen naar Nee. Altijd afsluiten met een Pak het Maar. Je mag gerust 5 keer Pak het Maar doen en dan een Nee. Twee keer Nee is not done.
Nee is namelijk niet leuk. Het levert niks op en je bent zo zijn aandacht kwijt. Hij zit te wachten op Pak het Maar en die ene Nee accepteert hij wel even. Dit bouw je -in drie handige stappen- langzaam op. Van een hond die uit je hand eet tot een hond die niets van de grond pakt. Er bestaan verschillende variatie's voor deze Ja en Nee spelletjes. Overal valt wat voor te zeggen.
Wat ik wel zou doen is van de dagelijks 'voor het slapen gaan' ritueel afstappen. Het is nu echt een ritueel en dat is niet de bedoeling. Je hond accepteert je Nee omdat hij weet dat Pak het Maar eraan komt. Hij vind het niet erg en is bezig jouw te pleasen, in plaats van te luisteren.
Gooi toch even wat meer variatie in je speltijden, zodat je hier geen vaststaand ritueel van maakt.
Het voor die tijd laten zien bij stap een is niet handig. Trouwens, volkomen overbodig, hij heeft allang geroken wat je in je hand hebt. Je helpt je hond alleen beter te luisteren door je hand duim erop te houden. Hierdoor laat je zien dat jij bepaalt en niet je hond, die na nadenken toch maar besluit het niet op te eten. Voor jongere, actieve of niet zulke slimme honden is dit echt een onmogelijke opgave.
Als je hond buiten loopt en plotseling iets doet wat jij niet wil, -poepeten- dan kan hij weleens niet reageren op jouw Nee. Hij heeft namelijk niet volledig geleerd naar je stem te luisteren maar ook zelf na te denken. Hij heeft geleerd het eerst te zien, voordat hij ging luisteren. In feite laat je dus toe -bij stap een- dat je hond zelf mag nadenken, voordat hij beslist. Dat is pas bij stap drie. Maar dan zit jouw Nee er echt al goed in.
Bij het aanzicht van een lekkere tussendoormaaltijd op de grond gaat de drang om het alsnog naar binnen te werken winnen, tegenover jouw Nee. Hij heeft het gezien en beslist zelf. Dat is gewoon zijn diereninstinct. Als jouw hond niets van de grond eet en goed luistert zou ik -behalve de vaste voor het slapen gaan ritueel- niets veranderen.
Heel veel succes.
Heb alles met plezier gelezen. Ken het spelletje niet leuk maar zeer leerzaam. Het is echter niet toepasbaar op 3 honden tegelijk of denk je van wel?
Nu doe ik wel eens onverwachts een spel met de 3 honden tegelijk waarbij ik ze laat liggen en dan een trainertje voor hun neus leggen. Pas als ik het commando geef mogen ze ieder hun beloning pakken. Dit gaat altijd prima maar weerhoudt ze niet iets van een ander aan te nemen. Denk dat ik meer moet opletten welk commando ik precies geef.
Hoop dat je je inmiddels wat beter voelt.
Groet,
Marty
Hoi Marty,
Het is inderdaad niet slim om dit spelletje met drie honden tegelijk te oefenen, omdat je al snel het overzicht kwijt bent en je accepteert kleine foutjes sneller. Per hond dit spelletje gaan doen en -als dit mogelijk is- in een aparte ruimte zodat de andere honden jou niet horen. Zij mogen niet alvast de 'Pak het Maar' en 'Nee' horen als ze er niet bij staan.
Elk hond reageert verschillend. Op die manier heb je meer kans om per hond de oefeningen goed te observeren. Dan zit de 'Pak het Maar' en 'Nee' bij elke hond er goed in. Jij hebt nog een voordeel met drie honden. Zodra ze alle drie de betekenis van 'Pak het Maar' en 'Nee' kennen, kan het zijn dat ze zo goed hun best gaan doen dat ze niet onder willen doen voor elkaar.
Eerst apart oefenen totdat ze alle drie de oefeningen geheel beheersen en dan alle drie tegelijk.
Wordt een wedstrijdje van...ik luister toch beter naar mijn baasje dus ik krijg het eerste en lekkerste trainertje.
Hoi Wilma,
Het afstappen van het ritueel zou inderdaad niet verkeerd zijn maar weet niet of dat helemaal lukt aangezien ze voor het slapen gaat toch wat moet eten anders is ze de volgende ochtend misselijk en dat vind ik ook zo sneu (ga het wel proberen wat om te buigen).
Verders luisterd ze vind ik over het algemeen goed en ja dat van de grond eten... die neus vindt alles wat eetbaar is en wat dat betreft zijn we nog niet uitgeleerd op "pak het maar" (...deze misschien wel ) en "nee" dus bovenstaande uitleg is uitgeprint en gaan we verder mee aan de slag.
Groetjes Elvira en poot van Loekie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ja en Nee variant + uitbreiding!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?