Nou willen we onze honden vleesvoeding geven omdat dat hun oorspronkelijke dieet is (en natuurlijk door alle andere voordelen van vers vlees) We proberen na te bootsen wat ze in het wild eten.. Maar er wordt wel sterk gelet op de verhoudingen (spiervlees, karkas, orgaan) terwijl een wilde hond of wolf toch volgens mij echt niet denkt van "hmm gisteren een been gehad, dan nu maar even een nek hoor voor de balans"..? Of roep ik nu iets heel geks?
Mijn Amstaff loopt mank en dat schijnt te komen door groeipijnen door teveel calcium.. Ik heb dan zelf de fout gemaakt om naast d'r KVV 's avonds nog wat te knabbelen te geven waardoor ze dus saldo aan het eind van de dag teveel calcium kreeg ten opzichte van de rest.. Nu moet ze dus voorlopig op een calcium-arm dieet.. Maar wanneer kan je dan wèl strot geven, of ribben of nek enzo? Wat zijn die verhoudingen dan? En moet je er altijd het ontbrekende deel bij voegen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "KVV verhoudingen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik snap je laatste vraagstellingen niet zo goed, maar mbt een wolf: Een wolf eet een heel prooidier of stukken van een dier waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Een wolf denkt dus idd niet, maar eet vooral op zijn instinct.
Onze honden zijn niet in het wild opgegroeid, jagen niet voor hun eten etc. Ze zijn volledig afhankelijk van wat wij ze voeren. Natuurlijk kan je je hond wel elke dag vlees voor schotelen zonder orgaan en zonder bot, maar je hond zal binnen de kortste keren een 'all meat syndroom' krijgen, oftewel: tekorten.
Ik denk dat ik 1 van je vragen nu door heb. Je wilt kvv voeren, maar ook wat te knagen erbij geven en dat in combinatie met een calcium arm dieet. Dit zou je dan kunnen doen door 1 barf dag in te lassen. Op die dag stel je dan zelf het menu samen met bot. Op die barf dag geef je dan dus geen kvv.
Je kunt ook nog een hertengewei (op maat van jouw hond) kopen. Daar knabbelen ze maar kleine splintertjes vanaf.
Runderstrot bevar bijna geen calcium. Er zit geen bot in.
in principe hoef je ook niet precies volgens de richtlijnen te voeren. maar als je teveel van het een geeft kan je inderdaad een tekort of teveel geven.
calcium dient altijd in verhouding met fosfor te geven.
en als je t zo zegt is kvv ook niet echt natuurijke voeding.
je kan ook eventueel hele prooi dieren bijvoeren, of spiervlees en orgaanvlees bij t botwerk geven.
welke kvv voer je normaal gesproken.
en excuse me; maar je zit nu al een hele tijd topics te openen over vlees e.d. waarin je meer dan goede adviezen hebt gehad. neem deze eens ten harte en houdt je eraan. want nu blijkt maar weer wat gekloot met voer doet.
Het ligt er aan welke KVV je geeft.Eefje & Joline hebben een mooi lijstje met verhoudingen gepost.
Het is wel zo dat het per hond verschillend is waar ze het goed op doen.
Ik heb dit zelf ervaren met Carnibest.
Sommige mensen raden het af omdat zij niet open zijn over hun verhoudingen en een pre-mix gebruiken. Maar mijn honden doen het er super op. Beter dan op Darf, een KVV die toch vrij goed aangeschreven staat.
Ook op de gestoomde kuipjes van Naturediet lijken ze het beter te doen dan op Renske, terwijl Renske op papier echt beter is!
@Roosje - ik bedoelde dat een wilde hond of een wolf z'n voer ook niet in elke dag in de juiste verhoudingen binnen krijgt, in een goede calcium/fosfor verhouding, hoe kunnen die dan geen All Meat Syndrom krijgen of uberhaubt de klachten die mijn Amstaff nu heeft door teveel calcium?
Mijn Amstaff moet voorlopig op een calcium-arm dieet, dus ik voeg extra spiervlees toe aan d'r originele dieet en straks wil ik Kiezebrink gaan voeren.. Ik wil d'r soms een rib of een nek ofzo geven als snack, als ze na het wandelen lekker in d'r mand ligt, maar dan gaan de verhoudingen toch door de war? Want dat is er volgens mij fout gegaan dat Chels een 'calcium-overschot' kreeg.. Dus eigenlijk kan ik maar 1 dag ribben of karkas geven? Dagje vis en dagje pens en verder gewoon KVV?
@Kim en Casper - oh is dat zo? Waarom heeft ze dan van die harde poep als ze strot heb gehad? Bevatten nekken ook weinig calcium? Valt het onder vleesbot?
@Maxlisa - ik neem ze toch ten harte? Volgens mij stel ik hier unieke vragen..
@Hummeltje - Ze krijgt overigens de wildmix van Lotgering en de paard/lam/rung mix.. Maar wil straks Kiezebrink gaan voeren..
het spiervlees in lotgering schijnt mindere kwaliteit te zijn, dus inderdaad spiervlees bij voeren.
maar nu niet ineens geen geen bot meer voeren! dan krijg je weer een tekort.
dus houd het voor nu even alleen op kvv.
wat ik me dus afvraag; heeft ze dan geen mega harde witte drollen gehad?
welke dierenarts heb je? eentje die verstand heeft van vers voeren?
Er vanuit gaande dat een konijn of wild gevogelte gemiddeld uit zo'n 8% bot bestaat en een groot zoogdier die door een wolf wordt gejaagd uit hooguit 10%, heb je een richtlijn voor wat betreft die calciumwaardes. Als je dat doortrekt naar het BARF, dan zijn daar prima berekeningen op losgelaten, die tegemoet komen aan die NRC guidelines. Afhankelijk van de hond zelf is 10-15% bot per week ruim voldoende, en dat kun je vertalen naar een prooidier per dag theorie. Een hond op zelf samengestelde voeding zal daardoor nauwelijks teveel calcium binnen krijgen, maar zeer zeker ook niet te weinig.
Wil jij 's avonds standaard botten geven, dan zul je op de dag dus je verhoudingen zo moeten maken dat je volgens die prooidiertheorie per dag voert.
Je moet het jezelf niet zo moeilijk maken. Lees je in op de diverse rauwe voedingsfora en stel daar je vragen. Dat had je al kunnen doen, waardoor je onzekerheid en eventuele onkunde in die zin al iets bij had kunnen stellen. Voor de rest is de kwaliteit van een KVV bepalend voor de volledige verhouding van het voer.
Mocht je interesse hebben: http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/Menuwijzer3.htm
Als je Kiezebrink gaat voeren, dan zul je de verhouding dus zelf moeten maken. Er zijn gemalen karkassoorten die gemiddeld uit zo'n 30-35% bot bestaan en dus niet voldoende spiervlees en orgaan bevatten. Je zal dan dus moeten voeren in die verhouding tot dat prooidier om tot de juiste percentages per week te komen. Die percentages kun je vertalen naar het voeren per dag.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "KVV verhoudingen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?