Ik wil even een discussie (op normale toon ) starten over hoe hier word gedacht over onderdanig en dominant.
Vaak zie ik zelf dat een hond die uitvalt of zijn staart omhoog heeft hij gelabeld word als een dominante hond, maar naar mijn idee is dominant meer een soort zelfverzekerdheid.
Maar hoe zit het dan met onderdanig; hoe kan je dat dan het beste beschrijven, als je uitgaat van dominant is zelfverzekerd?
Kan een hond zowel onderdanig als dominant zijn van karakter? Is dat afhankelijk van de situatie, maar heeft een hond wel een soort van aanleg?
Hoe denken jullie hier over? Wat is onderdanig? Is dat een hond die goed gehoorzaamt? Een hond die precies doet wat de baas zegt? Een hond die op zijn rug gaat voor een andere hond? En wat is volgens jullie dominant? Een hond met een eigen willetje? Een hond die 'bazig' is?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onderdanig en Dominant, wat is jouw theorie er achter?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Onze vorige hond was heel erg onderdanig naar ons toe, maar onzeker dominant naar andere honden.
Dus ik denk dat er in zekere zin, de hond van beide iets kan hebben. Ik denk ook dat het aan de situatie ligt, waar je je in bevindt.
Je hebt zeker wel hondenrassen die van zichzelf al wat dominanter/zelfverzekerder zijn. Ook zouden er wel erfelijke factoren mee spelen, net zoals dat met mensen ook zo is. Een pup met zelfverzekerde ouders daarvan is de kans groter dat de pup dat ook gaat worden.
En Qua lichaamstaal is het ook duidelijk te zien of een hond dominant of onderdanig is. Let wel op: Geheel objectief is het natuurlijk niet, aangezien je je eigen gevoelens projecteert op dat van een pup/hond. Daarom is er ook zo weinig wetenschappelijk onderzoek naar (de gevoelens van dieren), omdat je altijd menselijke gevoelens moet projecteren op dat van een dier.
Ik zou toch graag een hond willen die naar ons luisterd, en de rest van de wereld links laat liggen...
En dan mag iedereen hier op hp daar een labeltje op gaan plakken wat voor hond dat dan is..
@peter; gelukkig komt er wel steeds meer onderzoek naar honden en naar emoties en gevoelens bij dieren, als je er meer over wil lezen kan ik 'for the love of a dog' aanbevelen (P. Mcconnell).
Voor mij is een dominante hond een zelfverzekerde hond die goed is om conflicten op te lossen, zonder geweld. Goed in het 'pick your battles' ze zullen niet nooit vechten maar wel zo min mogelijk, terwijl ze toch datgene te pakken hebben dat ze graag willen. Ze weten ook wat ze willen, en daar gaan ze voor, maar ze kunnen ook gemakkelijk concessies doen als ze hetniet belangrijk vinden. Als baas zul je in mijn ogen met een echt dominante hond wel eens wat moeten onderhandelen en gaat het mis als je ipv duidelijk leiding te geven, gaat afdwingen (dit is uiteraard gebaseerd op mijn ervaring met koning Chenak, een sib husky).
Onderdanig vind ik eigenlijk veel moeilijker te definieren, Janouk was naar ons toe een heel onderdanige hond, hij ging nooit ergens tegenin en stoeide bv ook nooit met ons. Als je Janouk plagerig aan zijn staart zat, kroop hij in elkaar en ging je hand likken. Als ik dat bij Chenak deed draaide hij zich om met een verontwaardigen "wrow" vrij vertaald "he, hou je handen thuis, ik zit ook niet aan jou staart' . Naar andere honden was Janouk heel verschillend, teven ging bijna altijd goed maar voor reuen was hij bang en viel uit of, als hij dacht dat hij die reu 'wel kon hebben' sprong hij er bovenop, vooral als andere honden bangig waren was hij ettertje, sorry dat ik het zeg.....
Ik denk dat een onderdanige hond heel veel moeite heeft met zijn eigen positie te bepalen, dan continu moet doen ten aanzien van andere honden en daarmee lastiger is dan een zelfverzekerde hond die wel weet waar hij staat.
Groet, Mireille
@Janouk, er komt inderdaad steeds meer onderzoek naar de emotie,s van dieren. Alleen mijn punt is dat die wetenschappelijke onderzoeken niet geheel betrouwbaar zijn.
Omdat het altijd menselijke projectie blijft (zoals ik al zei). Wij zien een dier, wij lezen zijn lichaamstaal en trekken daar een conclusie uit. Maar misschien voelt zo,n dier zich wel heel anders dan wij denken.
Een dominante hond in mijn optiek,legt zijn wil op zonder daar boosaardig ,direct confronterend voor te hoeven zijn.Een dominante hond kan ook een hele blije hond zijn en anderen op hun gemak stellen.
Een dominante hond zal geen gevecht nodig hebben om zijn status te laten zien,maar kan wel vechten indien geprovoceerd.
Soms kan een dominante hond juist wel besluiten om een andere hond met iets uit te dagen,om zo als nog zijn wil op te leggen.
Een dominante hond kan door middel van zijn lichaamstaal heel duidelijk maken wat hij/zij wil en niet wil en is daar heel duidelijk en zelfverzekerd in.En voor andere heel herkenbaar.
Hoewel die zelfverzekerdheid ook uit balans kan worden gehaald door omstandigheden van buiten af.Ik denk dat een dominante hond,nooit altijd dominant is.En zelfs op zijn rug kan belanden,als hij/zij denkt dat dit nodig is om een ernstig conflict te vermijden.Als hij/zij de inschatting maakt dat dit voor hem/haar de beste uitweg is.
Een onderdanige hond is in mijn optiek een hond die zich onderwerpt aan de wil van wie hij/zij voor zich heeft en wat deze wil.
Is ook conflict vermijdend.Is doorgaans een blije hond.Die een ander graag op zijn/haar gemak stelt.Is ook heel duidelijk in zijn/haar lichaamshouding/taal. Maar ook deze hond kan door omstandigheden besluiten dat een onderdanige houding op een bepaald moment niet op zijn plaats is.En gewoon de poot stijf houden figuurlijk gesproken.
Beiden vertonen geen ambivilant gedrag in mijn optiek.
Je ziet wat je krijgt,maar indien noodzakelijk kan er een aanpassing plaats vinden.
Ik heb niet zo'n behoefte om de termen naar mijn mening in te vullen als er al prima definities voor zijn vastgelegd.
http://avsabonline.org/uploads/position_statements/dominance_statement.pdf
En gedrag is prima objectief waar te nemen, maar de meeste mensen kunnen een waarneming niet van een interpretatie onderscheiden.
Volgens mij is een echte dominante hond een leiderstype. Dus of een hond echt dominant is zie je pas als hij vaak in een grote groep honden komt.
Er wordt veel te rap en vaak gezegd dat een hond dominant is. Van het moment dat deze een beetje koppigheid of licht dominerend gedrag naar andere honden toe roepen de mensen al snel " het is een dominante"...
Heb mijn heel leven lang al honden, in de familie zijn er ook zeer veel honden. En durf maar van 1 van deze honden te beweren dat ze echt dominant was. En dat zag je niet echt aan haar eigen gedrag (was altijd rustig tegenover andere honden), maar eerder aan het gedrag van onze andere honden tegenover haar...
haha, en hoe noem je dat dan? Semi-onderdanig haha?
Weet niet. Maar als een hond maar 1 van de 2 kan zijn zijn volgens mij 99 procent van alle honden onderdanig...
Bedankt voor je toelichting Ik vind je manier van denken er interessant. Maar inderdaad, het gedrag van Lady is natuurlijk moeilijk te beoordelen vanachter een computerscherm.
Maar bedankt voor je theorie er over. Ik vind dominantie en de hele theorie er om heen een heel lastig onderwerp..
Voor mij geldt hetzelfde,het is een ieder geval een lastig onderwerp om over te discussiëren ,maar wel heel interessant.
Het feit dat wij mensen het zo graag willen snappen,omdat we denken het dan beter weten te plaatsen en denken het beter onder controle te kunnen houden vind ik zelf heel grappig.
Ik zie ineens een groep honden voor me, die op hun manier net zo met ons bezig zijn.
hahaha, ja, dat zou wat zijn.. die ene hond tegen de andere 'pff, ik heb zo'n dominante baas, hij moet altijd zn zin hebben'..de andere ' dominant? joh..je weet toch wel dat die theorie achterhaald is?..ik zal je eens even uitleggen hoe je dit kan aanpakken'.Dat zou hilarisch zijn, als honden over mensen zouden praten, zoals wij dat over hen doen.
Maar ik vind het ook echt een lastig onderwerp, maar inderdaad ook echt interessant, vandaar ook dit
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onderdanig en Dominant, wat is jouw theorie er achter?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?