Bij paarden vind ik het erg interessant om kleurengenetica uit te pluizen. Is hier bij honden ook iets over te zeggen eigenlijk?Bij paarden is het niet ras gebonden (wel welke kleuren wel of niet voorkomen)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kleuren genetica" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
suzanne (ook hier op hp) weet een heleboel over kleuren genetica bij border collie's.
als ik jou was zou ik haar even een pbtje sturen
Ja, er is veel over te zeggen. Wel behoorlijk ingewikkeld alleen, door alle termen die er gebruikt worden. Als voorbeeld... bij mijn ras, Prazsky Krysarik, bestaan er drie basiskleuren:Black&tan, Rood, en Geel.
Dan bestaan er nog allerlei mutatiekleuren. Een mutatiekleur, is een kleur die genetisch eigenlijk hetzelfde is als de basiskleur, maar met minder pigmentatie.
Mutatiekleuren bij black&tan: volledig zwart, choco&tan, lila&tan.
Mutatiekleuren bij rood: rood&tan
Mutatiekleuren bij geel: geel&blauw, albino, wit
En de mutatie Merle bestaat ook nog, maar ik begrijp nog steeds niet hoe die nou werkt
En stel nou... jij laat een black&tan teefje dekken door een choco reutje...
En dat teefje heeft geen gen voor choco, dan zijn alle pups black&tan (de dominante kleur), maar zijn 50% van de pups drager van het choco gen, en kan die mutatie dus weer de kop op steken als een van de puppies voor nageslacht gaat zorgen.
Stel, een van die teefjes uit dat nest, is dus black&tan maar ook drager van het choco gen. Zij word gedekt door een choco reutje... dan is 75% van de pups uit dat nest choco, de overige 25% is black&tan, en zij zijn allemaal drager van het choco gen, en kunnen dit dus doorgeven.
Dit is in elk geval wat ik weet van kleurgenetica
De kleuren zijn niet helemaal rasgebonden.
Bij de bordercollie komen de meeste verschillende kleuren voor maar dat betekent niet dat die kleuren bij andere rassen niet zouden kunnen bestaan. De genetica voor de kleuren zijn bij elk ras het zelfde, alleen komt niet elke kleur bij elk ras voor.
De linkjes die Sanne heeft neergezet gaan naar de site van mijn stiefmoeder, daar heb ik de informatie over de kleuren van de border collie geplaatst. Ik ben ook met de genetica bezig maar moet zeggen dat daar niet veel vaart achter zit. Het is lastig uit te leggen allemaal haha
Je kunt van alles vinden via google over de kleuren en de vererving. Er zijn wel een hoop verschillende theorieën dus je moet wel goed opletten dat je geen verouderde info tegen komt.
Zo is het "dominant zwart" nog redelijk nieuw.
PS: zelfs de lijst met kleuren is nog niet compleet haha. Zo heb je ook nog brindle driekleur, die staat er niet tussen.
Ook wilde ik oogkleuren enzo ook nog gaan doen maar alles op zijn tijd :P
Aardig hetzelfde principe dus naar dan met andere namen Bij paarden heb je maar twee basis kleuren (rood en zwart) en andere genen (agouti, silver, crème, champagne, Pearl, dun, grey, etc veranderen die kleuren weer.
Ga er eens in duiken, leuk!
Bij honden is dat dus bruin en zwart (hoewel ik gok dat het genetisch gezien het zelfde is als rood bij paarden)
Variaties op die basiskleuren zijn dan lilac en blauw, de merle varianten, sables, driekleurs enz enz enz
bij samojeden is dat heel makkelijk : WIT ' en ook wat biscuit
mikai heeft een beetje biscuit op zijn snoet en op zijn oortjes
Ik ben alleen bekend met de kleuren binnen het Sheltieras... Geen expert (zeker niet, ken ook niet de andere benamingen voor de kleuren bijvoorbeeld), maar ik weet mijn weg er wel in te vinden .
Deze site heeft mij daar ook erg bij geholpen:
*http://www.gwensigor.nl/ras-sheltie/goochelen-01.htm
*http://www.gwensigor.nl/ras-sheltie/kleurvererving.htm
Zijn er ook kleuren die problemen geven?Bij paarden overo (vlekken patroon) x overo geeft kans op een lethal white veulen (wordt dood geboren of sterft kort na de geboorte)
Fewspots kunnen last hebben van nacht blindheid
Splash's kunnen doof zijn
Bij de Stafford weet ik dat de blauwe kleur veel huid problemen kan geven omdat de pigment erg laag is ofzo, vooral als de ouders blauw x blauw zijn. Maar hoe dat precies zit weet ik niet ik ben niet zo bijdehand aangelegd, maar ik heb hierover een tijdje terug een artikel gelezen.
Dit is echt een super site:http://www.marajuyo.nl/kleur.htm
Heb ik enorm veel van geleerd.
Het Markiesje is over het algemeen zwart en solid. Maar blond, bruin, Irish Spotting, Piebald en black and tan komen ook voor, dat is het leuke aan een dominante kleur, af en toe dragen ze een verassing met zich mee
Zoals Suzanne al zegt, Tynam is een blauw/wit driekleur. En over een week of 4 gaan we nog een blauw/wit teefje uit Engeland halen.
oef tsjah . bij huskies heb je ook kleuren variaties , rood/bruin zoals goku. volledig zwart , zwart wit, black & tan . grijs wit, wolfsgrauw , volledig wit , zwarte saddleback met grijze overloop en witte borst buik en poten . er is een hoop verschil ik weet niet alle kleuren combinaties uit mijn hoofd. er bestaat ook nog een soort beige achtige kleur , die kleur heeft de husky van een vriend van ons. kleuren van de ogen vind ik bij huskies toch altijd wel leuk . blauw , 1 blauw 1 bruin , of double colored dus met zowel bruin als blauw in 1 oog , of gewoon bruin .
Wit is overiginds een verdunde factor van bruin . dus als je een witte er tussen heb zitten . gegarandeerd dat de nakomelingen dan ook wit zijn of bruin .
Pfoe, de Cavaliers zijn nog niet zooo moeilijk :P
De kleuren die er bestaan zijn eigenlijk:
Black&Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor.
Maar je hebt ook Ruby met een vleugje wit, zo als Joekie.
Je hebt ook Black en Tan met een vleugje wit.
Maar het is te zien waarmee je fokt.
Hier is een lijstje met de combinaties en welke combinaties er uit kunnen komen:
Klik
Voor de rest weet ik er niet meer over
Ik weet wel als er zwart in de genen van de Cavalier zit waarmee je fokt, dat er dan grotere kans is dat er tussen de pups een zwartje zit.
Bij husky's zijn alle kleur varianten geaccepteerd qua vacht.
Dus echt van zwart tot wit, bruin, beige, rood, grijs, 3 kleuren, 100 kleuren, allemaal geen enkel probleem.
Wat betreft oog kleur dan weer wel. Dat mag alleen blauw of bruin zijn. Maakt niet uit in welke combinatie (Ieder oog een andere kleur, volledig blauw, volledig bruin, odd eyes etc)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kleuren genetica" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?