Goedemorgen allemaal ,als eerste .....de lente is begonnen ...Waar?
Ik heb een vraagje zoals jullie weten heb ik 2 staffords van 5 maanden ..nu is de teef Nika erg fel tegen de reu en af en toe is het echt vechten of iig bepalen wie de baas is...laatste x had die een tandje in zijn lip wat wel wat bloede maar niet ernstig...word dit erger? Kan ik dit trainen ? Of moet ik de keuze maken om de reu dan weg of terig te doen?
het zijn voor de rest wel maatjes alleen met het spelen (waar ik ingrijp als het te ruw aan toe gaat) wil het wel eens fout gaan ...wie heeft er tips aub..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De één zegt dat de honden het zelf uit moeten vechten, de ander zegt dat jij roedelleider bent en dus bepaald wat er in huis gebeurd.. Mocht je voor optie één kiezen, en de bloedspetters vliegen tegen het plaffond, dan zou ik er toch even een GT bij halen..
Zou ik zowiezo doen, eigenlijk
Precies dat wil ik dus ook niet ...het begint met spelen maar dan word nika boos en gaat ze happen meneer pik dat niet en ga zo maar door...een gt is neem ik aan voor het gedrag?Ik ken de afkorting niet vandaar
Hoi Michelle, gt is een afkorting voor gedrags therapeut.
Ik heb helaas geen tips voor je, misschien wel goed dat je er iemand bijhaalt die er verstand van heeft, een honden gedragstherapeut dus, dat is meestal iemand die een hondenschool heeft en daarnaast ook individueel langs kan komen.
even een vraagje tussendoor, moet je teef niet loops gaan worden? Het is nog wel vroeg met 5 maanden maar vaak kunnen ze door hormoonveranderingen in hun lichaampje ook ineens heel chagerijnig worden naar andere. misschien dat ze ondertussen in de opbouw is naar haar eerste loopsheid.
Is dit niet het geval dan zou ik inderdaad je ook aanraden om iemand er bij te gaan halen. Die objectief naar beide honden kan kijken en naar jullie situatie. Die kan je waarschijnlijk verder helpen nu het nog maar kleine incidenten zijn.
Dit gedrag heb ik hier ook in huis, ook met mijn amstaff teef en reu.. het begint als spelen maar dit spel slaat voor mijn teef dan ook al gauw om in "agressie" .
Hier is het echt dat mijn teef de baas is en in haar ogen begint en eindigt zei het spel wanneer zei wil, maar ik ben hier niet van gediend ik ben de baas en niet 1 van hun ik begin en ik eindig hun spellen.
Heb je speeltjes in huis waardoor het fout gaat ? Geeft ze signalen af of is het zomaar opeens klaar?
Het is wel stafford eigen dat ze zo snel omslaan
Voorkomen, zoals geen botjes of speelgoed laten liggen waardoor ruzie kan ontstaan. En verder zorgen dat het niet kan gebeuren, het voor zijn, dus goed op hun signalen letten die ze afgeven.
Het lijkt me ook verstandig om er iemand bij te halen, wel iemand die hier echt verstand van heeft en ervan uitgaat dat de situatie voor beide honden goed uitpakt zodat jij als baasje voor beide honden een persoon bent die voor veiligheid en geborgenheid zorgt.
Heb je een bench? Het is toch ook wel een klein beetje nadelig dat ze beide van dezelfde leeftijd zijn, ze krijgen beide veel hormonen binnen nu en moeten dit kwijt..
Je teef geeft het signaal af geef je aan, sta je er dan gelijk tussen of laat je dit gaat? Want je reu snapt dit blijkbaar nog niet..
Zou de trekspeeltjes ook even wegdoen, dit is erg gevaarlijk met dit ras ze kunnen echt zomaar omslaan, heb hiervoor nog een mooi filmpje van mijn honden.. Op dit filmpje zie je ook dat het tijdens het "spel" goed gaat, totdat ik de deur open doe en dan slaat mijn teef om en hier grijp ik net optijd in ( let niet op mijn stem aub ze hebben vele bijnamen :P
Probeer echt overal voor te zijn, zie je dat je teef al wat drukker wordt naar je reu toe grijp gelijk in.. Als je een bench hebt ga hiermee werken om ze wat meer te scheiden..
Wat doe je als ze buiten ongewenst gedrag vertoont ?
Edit: moet ik er wel bij zeggen dat ik dit spel ( TOW touwtrekken ) wel train met mijn honden hoor, maar ik beging hier de grote fout speeltjes buiten rond te laten slingeren zodat mijn honden dit spel gingen doen normaal moeten ze altijd, altijd vast met dit spel
ik denk dat je nu voorzichtig moet zijn wat je ziet als "spel"
want het blijkt dus nu, dat het zomaar geen "spel" meer is
spel is vrijwel altijd een soort van krachtmeting
(bij mensen is het niet anders, hoeveel mensen kunnen echt tegen hun verlies?)
mag ik vragen of dit nestgenootjes zijn (en dus genetisch erg gelijk?)
ik denk zeker dat je, als je dit niet goed aanpakt, forse problemen kan krijgen
zeker gezien het feit dat hun leeftijd gelijk is
en ik weet van zeer dichtbij dat het niet zo is dat reu en teef altijd goed gaan samen
dat is echt een misverstand, een reu kan veel over zich laten komen, maar kan op een bepaald moment keihard een grens trekken, en een gevecht is makkelijker begonnen dan gestopt.
zou goed zijn als je iemand kan vinden die vertrouwd is met het ras en hun eigenschappen
Jou energie voelen ze ook aan hé, zit jij er doorheen zien hun dit als zwakte en nemen het leiderschap over zo werkt het voor hun nou helaas eenmaal.
Beide hetzelfde ras en de stafford heeft veel trots en een hoog ego, beide gaan ze niet opgeven.
Je reu is dus wat drukker, doe je ook meer met hem om zijn energie kwijt te raken? Denk spelletjes of even iets langer mee lopen hij heeft dus blijkbaar meer energie..
Buiten is het hetzelfde als het te ver gaat dan stop ik het spel ...
Eigenlijk als jij het moet beëindigen is het al te laat, je kunt het beter voorkomen..
Laat ze even niet spelen of wees ze met alles voor, even 2 minuten spelen en dan is het klaar beloon ze als ze het beide goed doen... Als je reu te snel te druk wordt, grijp hier gelijk op in maar wel op de positieve manier lijd hem af en doe hem in zijn bench dan leert hij dat dit niet mag ( het ruw en het hard spelen ) speelt hij braaf gelijk belonen
Klopt, en voor hun is het op een gegeven moment geen spel meer maar zoals Goja al beschreef het wordt machtsmeting wie is er sterker dan wie..
Hier in huis wordt ook niet gespeeld, al ga ik trainen voor de sport met de ene hond doe ik dit buiten en blijft de andere binnen heb ze nooit samen met een spel omdat hun dit simpelweg niet als spel zien.
Buiten mogen ze best samen "spelen" wat bij hun dan dus ook vooral bijten, beuken en lomp doen is maar zodra ik zie dat het uit de hand begint te lopen gaan ze gelijk naar binnen en worden ze rustig want binnen mag het niet en dat weten ze...
Hou er de goede moed in en blijf direct en duidelijk dat het enige wat ze op dit moment nodig hebben.. mogen ze spelen van jou? laat ze dit dan lekker buiten doen als je een tuin hebt? dan is het binnen rustig en klaar voor hun ook een plek om te ontspannen dan... Zal in het begin even lastig zijn en zal je de nodige stress en moeilijke momenten bezorgen maar het zal zeker de vruchten afwerpen..
Iemand hiervoor inschakelen vind ik persoonlijk niet nodig, het zijn de karaktereigenschappen die botsen van dezelfde rassen, probeer alles voor te zijn en als dit niet lukt probeer de kalme rust zelf te zijn en ze duidelijk te zeggen wat je van ze wilt.
Allereerst zou ik er iemand bij halen die er echt verstand van heeft, een gedragsdeskundige dus.
Zij komen kijken naar je honden en kunnen je exact uitleggen wanneer en waarom het mis gaat.
Dat is voor ons natuurlijk maar giswerk. Wij zien je honden niet en moeten het doen met wat jij ons vertelt.
Dan het volgende. Ik heb 3 honden waaronder een Bullmastiff.
De Bull is vrij tolerant, maar als ze het zat is, is ze het ook echt zat.
Ik heb mijn Bull "kijk eens" geleerd.
"Kijk eens" is oogcontact met mij maken (niet met het snoepje, maar echt naar mijn gezicht kijken) en dan duw ik er iets superlekkers in.'
Ik oefen dit al 4 jaar elke dag minimaal 1 keer.
Wat is nou het voordeel van "kijk eens?" .
Als het dreigt uit de hand de hand lopen, in welke situatie dan ook, dan hoef ik alleen maar "kijk eens" te roepen.
"Kijk eens" is het utopia voor mijn hond.
De wereld kan vergaan, er kunnen knokpartijen tussen andere honden zijn, t maakt haar niet uit, als ze haar "kijk eens" maar krijgt.
We zijn ermee begonnen op puppycursus en al na een maand oefenen kon ik haar met " kijk eens" uit een kluwen dollende pups krijgen.
Dat zegt wel iets over de kracht van dit commando.
Het zit hem in 2 dingen.
Voordat je je hond een commando geeft is het het beste om contact te hebben met de hond, dus de hond moet naar je kijken. Dat contact krijg je met dit commando.
Ten tweede, dit commando mag je nooit boos gebruiken, altijd op blije toon uitspreken.'
Ten derde, dit commando wordt altijd jackpot beloont. Je gebruikt er iets voor wat je anders niet gebruikt ( ik heb al eens met een bakje rauwe kippenhartjes rondgelopen).
Je gebruikt het commando nooit zonder die jackpotbeloning.
Uiteindelijk na heel veel oefenen kan je je hond voordat een situatie escaleert, of als een situatie dreigend wordt, overal uit krijgen.
Voor ons maakt het niet uit wat er om haar heen gebeurt, als ik "kijk eens" roep, dan komt ze.
Deels met je eens over de commando's...
Alleen bij een stafford zal dit commando niet werken, "knokken" is gaan, die van mij luistert ook super naar haar commando "snoepje??" maar tijdens of voor een knokpartij kan ik hoog of laag gillen snoepje?? Als ze iets ziet gaat ze hiervoor.. Maar geen response echt niet ze gaan ervoor en stoppen niet, dit is ook een ras eigenschap deze valt niet te ontkennen.
Om bij deze situatie iemand te halen lijkt mij lastig te adviseren, er zijn weinig GT's die verstand hebben van dit ras, en als ze er dan bijkomen worden de ras eigenschappen veelal weggedrukt en dit kan zorgen voor nog meer problemen.. Ik zie bij deze situatie veel van wat ik in mijn honden ook zie en het is hetzelfde ras, consequent zijn en alles voor zijn is in dit geval een must.
dit zijn 2 leeftijdsgenoten, en dat gaat het niet makkelijker maken
ik zou er zelf hulp bij zoeken
of je meot wel heel sterk in je schoenen staan
en ook met de honden apart op stap en trainen !!!
als ze altijd maar met elkaar bezig zijn, ben je op een bepaald moment waarschijnlijk
de regie helemaal kwijt, en dan moeten ze nog gaan puberen en volwassen worden
een hele kluif waar je voor staat hoor
hoi hoi ja ik sta best sterk in me schoenen wat dat betreft ...ze zijn verder tegen geen ene hond agresief dus ga er eerts zelf mee aan de slag met de tips die ik van julie heb gekregen ...ja en ze moeten nog gaan puberen en de teef word ook nog loops dus heb er denk ik wel een zware kluif aan
Ja dat snap ik :P.. het voor zijn bedoel je, voordat het uit de hand loopt..
Moet ik toegeven dat dat bij die van mij ook niet werkt + ook niet bij vele andere die ik ken en ontmoet heb in de tijd dat ik mijn honden bezit, als ze iets zien gaan ze hier voor ik sta erg sterk in mijn schoenen en weet wat wel en wat niet te doen met het ras ze staan beide onder apél maar als ze een andere hond zien kan ik commando's geven voordat ik de hond bewijs van spreken om de hoek zie komen maar hun hebben hem dan al geroken en dan kan ik spreken wat ik wil maar praat ik als brugman kan met snoepjes en vlees zwaaien maar de andere hond zal hierop reageren en niet de mijne.. Als ik me omdraai en wegloop van de situatie heb ik vaak succes, maar stabiel zijn ze dan nog niet.. dat bedoel ik meer het is erg lastig om deze honden stabiel uit sommige situaties te halen, het is natuurlijk wel mogelijk maar lastig omdat het een ras eigenschap is ook.
Maar verder ben ik het wel geheel met je eens
ik denk dat rebecca goede dingen zegt, en ga daar aardig in mee..
net als goja...dnek maar niet dat dit allemaal spel is..krachtmetingen.
en wat ik bij staffords de grootste uitdaging vind is doseren. want daar zijn ze niet altijd even goed in, het kleinste iets, kan iets triggeren, spel kan zo snel omslaan...die dynamiek merk je hier heel erg met 3 totaal verschillende honden. lootje, die gaat niet, of ze gaat vol overgave..die energie in banen leiden vind ik de grootste kunst...maar is erg belangrijk!
laat ze dit dus ook niet zelf uizoeken. geen speeltjes op de grond, niet te lang op een wilde maneir spelen. maar kap het af als het drukker wordt, stel die grenzen. en spelen doen jullie als jij met de speeltjes aankomt
daarbij is er geen oudste en wijste, want ze hebben dezelfde leeftijd, wat soms wat meer confrontatie kan geven...
kijk, deze rassen houden van de snelle, wilde spelletjes met power...maar helemaal samen, breng thet ze soms in een wat te drukke toestand.
misschien kun je ook iets meer speuren, zoeken enz gaan doen? dat zijn spelletjes waar ze zeker ook moe en voldaan van worden, maar hun rust behouden...
en dat lijkt me wel lekker met 2 pittige hondjes
hoi hoi ik heb hier wel een boerboelx bull mastiff lopen die ze corrigeert maar daar hebben ze schijt aan kwa spelen dan maar als hij het echt zat is dan stoppen ze ook wel..zo leren ze iig van een andere hond hoe ver ze kunnen gaan...en speuren ja dat doe ik ook snoepjes verstoppen enzo ..en laat ze flink denken ,het gaat mij er ook om dat ze het alleen bijelkaar doen en bij die van me broer ze zijn met ze 3en opgegroeid en af en toe gaat dat er hard aan toe
het zijn nog pups van 5 maanden. Ze moeten zelf de rust opzoeken in spelen, anders gaan ze te ver door en krijg je natuurlijk dat ze gaan vechten. Jij moet ze dus leren op te houden als het heftig word. Dus blijf ze opbreken en geef ze dan allebei even rust.
Naarmate ze dit zelf leren zal het wel goed gaan. Ik vind ze nog te jong om het uit te laten vechten.
Ja dat klop ook wat je zegt daar ben ik al mee bezig en ga daar zeker mee door ...
Het valt natuurlijk uiteraard te proberen, maar de kans is er van niet maar dat is het proberen waard.Zolang er maar wel ten alle tijden rekening gehouden wordt met de karakter eigenschap die er niet uit te trainen is met commando's, maar een nee heb je en een ja kan je krijgen toch
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraagje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?