zoveel tips zoveel meningen!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

zoveel tips zoveel meningen!! Poll

eens (4)
 
geen mening (3)
 
oneens (7)
 

Sommige mechelse herders reageren gewoon niet voldoende op alleen een zachte en lieve aanpak?

eens
geen mening
oneens

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

hallo,

wij hebben net een weekje een mechelse herder in huis, het is een teefje van 10 wkn oud. echt een lieve hond en is al bijna zindelijk. heeft wel haar ongelukjes maar dat komt dan omdat wij simpelweg te laat zijn je kent het wel shit waar zijn mijn sleutels???? oeps te laat.... straf haar hier trouwens niet voor hoor;-)

verder doet ze het hartstikke goed, ze vind alles en iedereen leuk en wil naar andere honden toe om te spelen. op puppy curses was dit vandaag (eigenlijk gisteren) ook het geval.

maar ik zit met het volgende!! ik HOUD GEEN HANDEN MEER OVER AUWW ;-) en weet even niet goed meer wat ik nog kan doen. ze heeft een benche waar ze met alle plezier in gaat liggen. hier wil ik dan dus ook absoluut geen straf plek van maken. nu heb ik een 2e benche gekocht voor als ze strakjes mee gaat naar het werk.
thuis heeft ze zoon reis kooi voor honden (zie je ook in vliegtuig) vind ze lekker denk ik want ze gaat ook uit zich zelf hier in en ze slaapt hier heerlijk in, ook wanneer ze beledigt is wanneer ze te ver gaat met benen happen en haar vriend "plantenspuit" tegen komt :-D. nu is de 2e benche echt zoon kooi idee.
mijn vraag, nu is deze nog gevult met al haar speeltjes zodat niet alles door de hele kamer zwerft en ze weet waar ze haar spulletjes kan vinden. ze gaat regelmatig een ander speeltje halen en hier mee aan de gang. (jammer dat opruimen er niet bij is;-)) maar ach. kan ik deze benche als time out gaan gebruiken of denken jullie dat ze er dan straks niet meer in wilt op het werk????

heb al heel veel geprobeerd auw, negeren, op de zij en even vast pinnen ZONDER PIJN TE DOEN !! in de gang, niet vast gemaakt trouwens.... maar heb ook wel het idee dat ze overprikkelt raakt. ze gaat dan achter haar en mijn schaduw aan en is dan heel moeilijk of te lijden.

wie kan mij hiermee helpen ps. we hebben ons ingelezen zitten op cursus en neen niet de eerste hond wel eerste pup. alleen er is zoveel tegenstijdig op het net pfff als ik een uur zit te lezen en een keer straf heb ik over een maand of 5 een valse hond krijg je wel eens het idee. en ze heeft een willetje van zich zelf maar geloof niet dat ze echt vals is.

groet en dank alvast,

Michael

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zoveel tips zoveel meningen!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Teckeltaartje wendyTeckeltaartje wendy

honden foto van Teckeltaartje wendy

Hij bijt dus in je handen bij het spelen begrijp ik? Wat bij mijn pus altijd heeft gewerkt is het bekkie even dicht vast houden en zeggen foei. 
Op rustige maar streng  toon. Diepe stem dus. 
Steeds herhalen steeds als ze in je handen bijt. 
Op den duur valt het kwartje dat het ongewenst gedrag is. 
Als ze daarna spelen zonder in je handen te bijten dan hoge stem belonen. 

Hou vol, jij moet de langste adem hebben. 
Bek dichthouden zonder echte kracht he, dus zo dat ze dor hebben dat bijten niet mag, dus je mag hem geen pijn doen daarbij, 
Dus niet negatief maken. 

De bench gebruik ik nooit als straf plek. 
Maar wel as uitrust plek. 
Heb je een hond wat snel over prikkelt raakt? 
Dan na eten plassen poepen spelen weer verplichte rust. 
Wanneer ze dat niet zelf nemen, de rust aanbieden (afdwingen, maar dat klinkt wat minder aardig)
Dat kan in een mand of als hij daar niet blijft een bench. 
Dan s de bench dus geen straf plek maar rust moment. 
Ook hierin jij heb de langste adem nodig. 

Vast pinnen ben ik persoonlijk niet voor bij pups. 
CM gebruikt het regelmatig maar volgens mij niet bij pups.

Veel plezier met je hond, natuurlijk word hij niet vals mits jij wel de roedel leider word en niet de pup de baas laat zijn. Het is gewoon een pup, kent de scherpte van de tanden en kracht van de kaken nog niet. Het is dus nog een ongeleid projectiel. Dat moet je leiden en kneden. Komt vast helemaal goed. :-)

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Je kan een bench best als time out plek gebruiken hoor....als je je hond maar beloont als ze er in ligt of je hond met iets lekkers lokken naar de bench en dan het lekkers geven.
Op die manier blijft de bench positief.

Ik weet niet precies wanneer je hond je bijt. Maar als het tijdens het spelen is dan zou ik au zeggen en gelijk stoppen met spelen. Een hond op d'r zij leggen of in de gang o.i.d. zetten zou ik niet doen.....daar begrijpt ze helemaal niets van en kan angst bij je hond veroorzaken.
Als ze je zomaar opeens gaat bijten dan zou ik d'r toch gaan negeren. Armen over elkaar, opstaan en weglopen. Als ze daarna dan weer gewenst gedrag laat zien haar daar voor belonen. Blijft ze klieren....ja dan zou ik d'r idd even een time out geven en met iets lekkers in de bench doen.
Het is idd. vaak overprikkeling.

Ga haar 's goed in de gaten houden om te kijken of ze elke keer voordat ze gaat bijten hetzelfde gedrag laat zien. Als je daar achter kan komen kan je het namelijk voor zijn door haar bijvoorbeeld een opdrachtje te geven.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Het erge bijten in handen en kleren kan door allerlei redenen komen. Zelf kijk ik eerst waar het gedrag vandaan komt want dan kun je het oplossen. Corrigeren of snuit pakken heeft geen zin. Je pup zal eerder bang worden van je handen.

Eerst zou ik gaan kijken hoeveel rust krijgt de pup. Pups hebben 20 uur slaap nodig. gaat de pup niet uit zichzelf slapen dan zou ik hem in de bench doen met het deurtje dicht ( mits die dat kan) Hoeveel speel je met de hond, wat speel je, hoe lang speel je, hoe veel en hoe lang wandel je met de pup. Hoe ervaart die de puppy cursus, wat is het voor soort cursus. Corrigeer je je pup of beloon je veel het goede gedrag. Is de pup wel eens alleen, en hoe lang. Wat voor eten krijgt hij. Allemaal vragen die in mij op komen 'Speelt hij met honden, hoe lang en hoe gaat het spel.

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

hallo, dank voor de snelle reacties.

ik doe geen trekspelletjes en probeer ook zoveel mogelijk alleen goed gedrag te zien en te belonen. wat we vaak doen bij haar is wanneer ze rustig is op de grond gaan zitten en haar uitnodigen om op een kluif te komen knagen vaak word ze hier wel rustig van. maar dan denk je ze is nu lekker kalm en dan slaat ze weer toe. onze pup slaapt denk ik geen 20 uur maar dit zou betekenen dat ze maar 4 uurtje per dag mag spelen. nu zie ik mijn pup hiermee denk ik door het plafond schieten als ze die 4 uur er dan uit is het kan ook mijn idee zijn hoor maar ze heeft wel ongelofelijk veel energie.

we spelen veel met een balletje 2 meter weg gooien en dan halen en weer op nieuw.
ze heeft een soort sambabal = beetje haar favoriet kan ze helemaal los op gaan.
we proberen ook wel eens balletje balletje te doen met snoepjes als beloning maar hier heeft missy geen geduld voor ha.
verder regelmatig zit af blijf comando's oefenen.
en ze is de laatste paar dagen verschrikkelijk met haar schaduw in de weer en buiten met licht flitsen van auto's en dergelijke (dit is niet zo mooi) want dan wil ze poepen maar doet het niet meer.
en ze speelt graag met haar speeltjes liefts alles tegelijk dus dit doseren we ivm overprikkeling.

op de cursus moest ze het zelfde doen als de pups die er al een paar weken waren????? wat ik wel gek vond want ik was in de veronderstelling dat ze eerst begonnen met basis commando's etc ipv over een laag balkje heen en loopen zit. en de hond moest af maar zonder snoepje thuis voor een snoepje doet ze dit allemaal al!!! zit af blijf is nog lastig maar daar moest je voorpoten weg draaien met bepaalde techniek en op de grond drukken toen de trainer het voordeed piepte ze ook??? ik kreeg gelijk een beetje naar onderbuik gevoel bij de cursus maar denk zal toch eens hier mijn ervaring delen

groet michael

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

Huh...? sorry ik heb nog niet je hele verhaal gelezen...
Maar je bedoeld dat je op de cursus de voorpoten moet draaien en op de grond drukken...?
Ik heb zit en blijf geleerd zonder dat ik aan mijn honden hoef te komen, ik hoef eigenlijk helemaal niet aan mijn hond te komen met een oefening...
Dus jouw voorbeeld klinkt me heel raar in de oren ...
Een naar onderbuik gevoel betekent voor mij; wegwezen! en op zoek gaan naar een andere hondenschool! Ik denk dat ik dat in ditr geval zeker zou doen....

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

ps pup is wel eens alleen ja maar haar gedrag is hierna exact het zelfde als wanneer ze niet alleen geweest is en als ze alleen is is dit pure noodzaak en dan hooguit een half uurtje tot een uur maar als we thuis komen ligt ze te slapen en komt ze er uit als je de benche open doen ik zie dan geen stress singalen dus denk dat ze dit wel aankan. maar mischien zijn er tekeken die ik niet zie ik bedoel met stress singalen
-bijten
-krabben
-staart achterna
-likken of veel gapen en kwispelen
-piepen als ik weg ga
heb zelfs met de huis telefoon op handfree naast haar buiten gestaan en hondje afgeluisterd, en ze gaf geen kick dus dacht kan met een gerust gevoel even weg.

gr

honden page profiel BabsBabs

honden foto van Babs

Elke keer als je met de hond speelt, en hij bijt je, dan zeg je au! en loop je weg zonder wat te zeggen.
Na een aantal keer heeft de hond door dat jij stopt met spelen/doen wat je aan het doen bent als hij bijt. En ze vinden het spelen leuker dan het bijten dus uiteindelijk stopt het bijten.

honden page profiel HankaHanka

Komt jouw Mechelaar  uit werklijnen? Zo ja, dan moet je er misschien rekening mee houden dat bijten er sterk ingefokt zit.

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

ik weet nog niet hoe ik hier citeer dus maar even zo

"Komt jouw Mechelaar uit werklijnen? Zo ja, dan moet je er misschien rekening mee houden dat bijten er sterk ingefokt zit."

bedoel je hiermee dat ik het moet accepteren niets aan te doen????

of dat het gewoon moeilijk zal worden om het af te leren ja ze komt wel uit een werklijn maar dat wil toch hoop ik niets zeggen wat het aan of af afleren van gedrag betreft tuurlijk denk ik ook dat het er wel een beetje in zit maar dan ga ik het nog niet accepteren.;-)

ja babs inderdaad doen we dit ook maar ze is erg fanatiek hoor en dan zit je wel eens met je handen in het haar (nja nu in de pleisters) maarja het zal wel de aanhouderwint worden gok ik

honden page profiel BabsBabs

honden foto van Babs

Niet met je handen met de hond spelen is ook een goede, als ze in een 'bijtbui' is, Au!, en weglopen. daarna gewoon een touw pakken om mee te spelen. Want pups hebben bijtneigingen door hun tanden he.
Het enige wat je nodig hebt is een langere adem dan de pup. 
Seven bijt mij eigenlijk nooit meer, want hij weet dat ik stop als zn bek opengaat en probeert te happen. Maar mijn vriend vind het nog wel eens grappig. En die word dan ook een stuk vaker nog 'gebeten' 
(natuurlijk niet hard, alleen speels, maar is niet de bedoeling)

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

Michael... hier iemand die volgens mij heel veel van mechelse herders afweet... ;-)
Misschien kun je een PB tje sturen...?

http://www.hondenpage.com/baasjes/15947/Maart.php

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

in plaats van je te focussen waar ze niet mag bijten en wat ze allemaal niet mag doen, focus je je beter op waar ze wél mag in bijten en wat ze wél mag doen.

het is een pup, die zijn leuk, die moeten ook leren dat een baasje leuk. En niet constant 'neen', 'foei', 'af', 'bek toe', 'bench', 'kalm', 'hou op', 'ga elders spelen',... horen.

Spéél met je pup, maak ze moe al spelend, en geef ze dan voldoende rust. Wacht niet tot ze zelf gek wordt van niets te doen, maar maak ze zelf gek door zelf iets te doen... spee gezellig met een bal, laat haar trekken daaraan en winnen, laat ze jagen op die bal...

Met andere woorden: beleef er gewoon plezier mee, al de rest volgt vanzelf. Leren zitten en liggen en aan de voet lopen kan ze ook nog leren wanneer ze eerst geleerd dat ze een hond is die het fijn vindt om met het baaske iets te ondernemen.

honden page profiel BabsBabs

honden foto van Babs

De rest volgt vanzelf werkt nooit bij honden. Als je iets voor elkaar wilt krijgen zul je ervoor moeten werken. 
Als hij zn hond gaat socialiseren met kinderen is het handig dat de hond weet wat au betekend.
Verder zeg je niks behalve au en natuurlijk uitbundig belonen als ze niet bijten.
en spelen is geweldig voor de hond dus dat is al een beloning op zich, maar dat gaat wel volgens jou regels.
Wanneer ga je er anders mee beginnen. na een jaar? dan is het namelijk geen pup meer, maar ga een puber maar wat proberen aan te leren.

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Ik denk dat je je pup niet op de grond hoeft te drukken of fysiek hoeft te worden.

En ik weet wat je doormaakt hoor. Wij hebben de pup from hell gehad ;-)
Man man man, ze hing in onze benen en liet zich zo door de kamer slepen. En pijn dat het deed!!!!
Als ik erop terug kijk was het hilarisch om te zien.

Wat wij deden:

Bijten? Was stoppen met alles. En als ze toch doorging liepen wij even de kamer uit. Dit hoef je niet lang te doen, maar moet je wel heel consequent volhouden.
De hond moet zelf doorkrijgen: bijten = einde spel+baasje/vrouwtje gaat weg.

Verder deden we ook geen spelletjes waar ze druk van werd. Ze was heel gevoelig voor renspelletjes, trek/bijtspelletjes, alle spelletjes waar buitdrift aan te pas kwam.

Komt bij dat we ook nog in Singapore woonden waar geen hondenschool was en je de hond nergens kon (ivm slangen en ander giftig spul) en mocht los laten lopen.

Ik ben zoekspelletjes en trucjes gaan doen met de hond.
Ik verstopte lekkertjes in papieren zakken. Ik heb zo'n kinderzandbakschelp gekocht en gevuld met allemaal proppen papier en daar vanalles in verstopt. Dan mocht ze zoeken.

Wat aanraken betreft, dat kon ook trigger zijn om te bijten, zelfs het liefste aaitje kon haar soms dol maken, meteen stoppen, opstaan en weglopen.

Zit, af, kruipen, poot, andere poot, mooi zitten, high five, allemaal geleerd zonder de hond aan te raken.

Ik moet zeggen, toen ze haar ei kwijt kon in het zoeken, werd ze een stuk rustiger en was ze ook ontvankelijker voor het leren van trucjes.
Verder kreeg ze haar knaagmomenten, dan mocht ze met haar botje in de bench.

Het is allemaal goed goedgekomen, maar jee, het was een toer hoor ;-)
Maar goed, het kan dus wel.

Elke keer als je fysiek met haar wordt, jut je haar in principe alleen maar meer op. Plus het feit dat er aan jezelf een negatieve lading komt. Naja, dat is precies wat je niet wilt.
Je wilt toch de allerleukste zijn voor je hond? Degene waar ze altijd, no matter what, naartoe willen?

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

fijn om te horen echt pfff iemand anders heeft dit dus ook gehad!!! dank voor de tips en voor alle duidelijkheid in ben ook zeker niet voor fysieke leer methoden. echter weet je je soms even geen raad en weet je ook niet zo best waar je nou goed aan doet....

idd geval bedankt.

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Komt jouw Mechelaar  uit werklijnen? Zo ja, dan moet je er misschien rekening mee houden dat bijten er sterk ingefokt zit. "

Dat vind ik dikke onzin, mijn Mechelse komt ook uit werklijnen, en heeft de eerste maand dat ze hier was ook gebeten (het bekende puppybijten). Daarna niet meer, alleen een paar keer per ongeluk tijdens het spelen en niet bewust, en dat is zelden.

Ik denk dat het van belang is de pup het woordje 'au' aan te leren. Als je dat op hoge toon zegt, schrikken ze vaak en houden ze wel op. Straffen werkt niet naar mijn mening met bijten. Het 'au' zeggen op hoge toon werkt hier als een tierelier. Misschien moet je ook net wat Maart zegt veel met de hond gaan doen en veel laten bijten en spelen op het eigen speelgoed, dat vind ik echt een super goed advies van Maart, bovendien heeft zij voldoende ervaring, dus weet ze waar ze het over heeft. Het afstraffen van het bijten zou ik in ieder geval niet doen, behalve de 'au' op hoge toon.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" De rest volgt vanzelf werkt nooit bij honden. Als je iets voor elkaar wilt krijgen zul je ervoor moeten werken. 
Als hij zn hond gaat socialiseren met kinderen is het handig dat de hond weet wat au betekend.
Verder zeg je niks behalve au en natuurlijk uitbundig belonen als ze niet bijten.
en spelen is geweldig voor de hond dus dat is al een beloning op zich, maar dat gaat wel volgens jou regels.
Wanneer ga je er anders mee beginnen. na een jaar? dan is het namelijk geen pup meer, maar ga een puber maar wat proberen aan te leren. "


amai, dan heb ik hier al altijd ontzettend veel geluk gehad.
Ik begin er idd pas mee aan een maand of 8. Het ideale moment vind ik om aan te leren. Het belangrijkste hebben ze immers de 8 maand daarvoor al geleerd
Ik ben verder geen 'BAAS' en de hond slechts een hond. Ik vorm er een team mee. Ene keer volgt hond mij, andere keer volg ik de hond. Soms weten ze het immers beter dan ik.


;-)

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" fijn om te horen echt pfff iemand anders heeft dit dus ook gehad!!! dank voor de tips en voor alle duidelijkheid in ben ook zeker niet voor fysieke leer methoden. echter weet je je soms even geen raad en weet je ook niet zo best waar je nou goed aan doet....

idd geval bedankt. "
Ik heb toen ook vaak genoeg met mijn handen in het haar gezeten.

Deze tips heb ik toen van gedragsdeskundigen uit Nederland gekregen.
Sommige honden staan gewoon hele hoog in hun driften. Dat is niet erg, maar je moet wel even uit zien te vinden hoe je die driften voor je kan laten werken ipv tegen je.

Maar echt, de zoekspelletjes waren bij ons super!

Je zou eens kunnen googlelen op hersenwerk voor honden.

En natuurlijk mag je pup lekker rennen en dollen. Ik zou er alleen wel heel consequent in zijn, alleen maar buitenshuis, niet binnen.
Dat krijgen ze vlot genoeg door.

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

Ik ga helemaal met Maart mee.

De rest komt vanzelf is in mijn ogen zeer zeker waar. Een hond groeit heel normaal op en volgt de fases.

Lees die eens goed door van de verschillende schrijvers. Ik moet zeggen dat ik nogal verschil gelezen heb...Heb je een ebook?
Dan kan ik je wel wat toesturen. Zoals denken als een hond van John Fisher.
Mij hielp het om gewoon de theorie te weten: wat maakt mijn pup nu door waarom doet ze dit en begrijpt ze dat...

Als jij als mens een bepaalde band opbouwt: betrouwbaar, liefdevol, veilig zal je pup daar op gaan rekenen. Een zeer gezonde wens tot samenspel tonen. Ik weet dat ik mij voornam alles te trainen voordat ik pippa in mijn huis kreeg. Maar het liep totaal anders:-) Mijn verliefdheid en haar volgzaamheid zorgde bij mij voor een andere visie.

Desalnietemin: elke pup is anders. Handen in haren, frustratie...ken ik ook...zoek je uitlaatklep en ga met je pup in gesprek als ware het een peuter. Honden voelen feilloos jouw intentie! Dus weglopen als je geen zin hebt in pups overenthousiasme helpt...heel hard lachen en de pup eens even laten zien wie is hier het sterkste wie kan hier goed verstoppen wie...als je dat met je grote glimlach doet...weet je pup dat je spel doet. Rond spel af. Net als bij kinderen...(o die fase vlak voor het eten, zij overprikkeld jij die koken moet...zij die elkaars speelgoed willen jij die honger hebt fatale combinatie! toch is elk mens groot geworden nietwaar????het kan dus toch! omdat ook kinderen daarover heen groeien...pups groeien dus ook gewoon op!

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

dank iedereen voor de berichtjes, ik ga alles eens even inventariseren en uitproberen ik zal spoedig schrijven hoe dit is gegaan.
ps tips zijn altijd welkom hoor ;-)

honden page profiel Michael Michael

honden foto van Michael

nog even een korte vraag:
kan ik ontworminskuur gewoon bij de dierenwinkel kopen of moet ik hiervoor naar de dierenarts?
is frontline goed om te doen voor(tegen) vlooien en teken zo ja mag ik hier al mee beginnen?

alvast weer bedankt

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

" nog even een korte vraag:
kan ik ontworminskuur gewoon bij de dierenwinkel kopen of moet ik hiervoor naar de dierenarts?
is frontline goed om te doen voor(tegen) vlooien en teken zo ja mag ik hier al mee beginnen?

alvast weer bedankt "

ontwormingskuur weet ik niet of ze die hebben bij de dierenwinkel...volgens mij wel hoor. Maakt in principe niet uit waar je het koopt.
Frontline zou ik niet kopen...daar zijn de teken en vlooien inmiddels resistent tegen geworden. Ik gebruik zelf practic en volgens mij is advantix ook een goede...maar daar kregen mijn honden hele erge jeuk van.

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

die ontwormingsvraag zou ik een nieuwe topic van maken:-)


Ik persoonlijk ben namelijk tegen ontwormen om het ontwormen zelf, ik laat de ontlasting nakijken. Een hond kan niet besmet zijn, gif krijgen, slechtere weerstand, ziek worden, alsnog een besmetting oplopen.

Zo heb ik ook een mening over enten.

Hoe je weerstand opbouwt bij een hond of ziekte te lijf gaat is een visie natuurlijk:-)

Ikzelf gebruik alternatieve middelen dus tegen evt vlo,teek worm en die zijn er meer dan zat....heb al jaren geen dierenarts gezien...ben dus ook nog goedkoper uit....hoewel...ik voer vers en dat is duur....hoewel Pip is nooit ziek ....goed...Je zult dus hier zien dat er meerdere ideeen zijn over voeding, opvoeding, en ziekte bestrijding
;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "zoveel tips zoveel meningen!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Sleetje rijden?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^