Het gaat om mijn hond KAI (middenslag keeshond), een reutje van nu 2 jaar en 3 maanden.
Hij vertoont over-dominant gedrag, wat ik niet van hem gewend ben omdat het eerder een onderdanige reu was en hij tot nu toe met bijna alle honden heel leuk overweg kon.
Om een aantal voorbeelden te noemen:
- Als er een andere reu in de de buurt is gaat hij vaak grommen en als ik hem dan een tikje op zijn neus geef of aanspraak/corrigeer dan gaat hij ook naar mij grommen en lijkt dan zelf te willen gaan bijten.
- De laatste tijd komt het ook regelmatig voor dat hij zo vervelend tegen mij doet als ik zijn favoriete botje wil pakken of in de buurt van zijn eten kom.
Ik heb ook een poes van bijna 7 en die twee gaan heel goed samen, ze heeft nog nooit geprobeerd om aan zijn eten te komen dus ik begrijp niet waar dat verdedigende gedrag vandaan komt, hij komt niets te kort, eet eerder te weinig en laat zelf zijn brokken staan.
- Verder is hij als ik hem uitlaat ontzettend veel aan het snuffelen en plast bij iedere boom, waarna met veel bombarie met de achterpoten ‘gegraven’ wordt.
Dit gedrag is iets van de laatste paar maanden en ik heb niet het gevoel dat het angst-agressie is, maar puur dominantie.
Ik heb het erover gehad met mijn dierenarts en vroeg me af of het misschien verlate puberteit is, omdat Kai ook nog geen interesse toont in de teefjes en in meer dingen (zoals zindelijkheid) wat later dan gemiddeld is.
Is hem volledig laten castreren een idee, of beter eerst een chemische castratie?
GRAAG HOOR IK VAN JULLIE WAT MOGELIJKE OORZAKEN KUNNEN ZIJN EN WAT JULLIE ME AANRADEN (ALS OPLOSSING) TE DOEN.
Groetjes en een knuffel van KAI
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "HELP, Mijn keeshond van ruim 2 jaar vertoont ineens meer onzeker/dominant/agressief gedrag..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Een dominante hond valt niet uit naar andere honden.. In mijn ogen is een dominante hond..een zelfverzekerde hond..en een hond zie zelfverzekerd is, zal zich niet overal steeds hoeven laten gelden.Ik denk dat het toch iets van angst of onzekerheid is.
De agressie die hij naar jou vertoont is puur denk ik omdat op het moment dat hij heel gespannen is en uitvalt..jij nog net even een schepje 'stress' er boven op gooit door dat 'tikje' te geven.
Correcties, zeker fysiek, helpen niet als een hond al uitvalt en werken vaak negatief bij een onzekere hond en zal hem alleen maar angstiger en onzekerder maken.
Een betere optie is om hem een andere manier aan te leren van honden benaderen en te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt.
Ik zou me gewoon goed verdiepen in hondenlichaamstaal, dan word het makkelijker te herkennen wanneer je hond stress heeft en wanneer je nog kan voorkomen dat hij uitvalt.
Ik zou een goede gedragstherapeut of trainer erbij inschakelen om dit probleem aan te pakken.
Persoonlijk heb ik op dit moment heel veel aan de training bij Calming Signs, die zitten in Brabant..tussen Eindhoven en Venlo.. Ik weet niet of dat in de buurt is?
Hij vertrouwt jou niet, jullie band is niet goed. En waarom?Jij geeft hem een tik, pakt zijn botje af enz.
Dit zijn dingen die je niet moet doen, het enige wat jij hier mee bereikt is dat hij jou niet vertrouwt en dus het nodig vindt zijn spullen te verdedigen, heel logisch.
Castratie lost niks op want het probleem ligt bij jou. Jij moet jou houding tegenover hem veranderen, een positieve aanpak zal helpen.
Ga samen op cursus om de band te versterken, ze kunnen je op de hondenschool dan ook advies geven hoe je hier mee om moet gaan.
Dat veel snuffelen is niks mis mee. Snuffelen werkt als een soort twitter voor honden, hij pikt geurtjes op kan zo ruiken wie daar allemaal is geweest enzo Snuffelen is in mijn ogen belangrijk, het kan een hond kalmeren en is een essentieel deel van het hond zijn. Gewoon lekker laten snuffelen..is niks geks aan.. (tenzij het een soort obsessie is of hij het doet omdat hij heel gestresst is.. dan natuurlijk ook de oorzaak aanpakken)
Vaak zeggen ze inderdaad, pak een hond zn eten af ..dan voorkom je gedonder. Maar ondanks dat je het terug geeft.. Zal je hond elke keer denken.. Als het vrouwtje in de buurt komt bij mijn bak..dan pakt ze hem weer af.. En hij zal niet gelijk denken dat hij hem weer terug krijgt. Met als gevolg dat hij zijn eten gaat verdedigen, het is belangrijk voor hem.
Je kan dit beter trainen door bijvoorbeeld het concept van ruilen te introduceren.. of het zelfs nog positiever te maken door hem eens een keer iets lekkers te geven als hij zit te eten uit zijn bak..zonder de bak dus weg te halen. Gewoon subtiel en zonder oogcontact op een afstandje langslopen en iets van een stukje worst of kaas erbij gooien in de bank..
Dan gaat de hond denken; 'als het vrouwtje bij mijn bak in de buurt komt..krijg ik misschien wel iets lekkers'
Hoi Florieke,
Wat vervelend dat dit nu zo is!
Ik zou als Kai gromt naar een andere hond hem geen tikje op de neus geven. Grommen is een teken van grenzen aan geven of een hond iets leuk vind of niet. Ik zou zodra hij gromt terug lopen waar je vandaan kwam. Weg uit die situatie.
Over zijn botje afpakken, probeer eens te ruilen met een koekje. Ik weet dat het hier ook niet op prijs gesteld word als ik een lekker botje weg pak. Dna kunnen ze ook wel grommen.
Maar als ik een koekje heb, en ik geef het commando laat los, dan doen ze het. dan geef ik een koekje aan ze en ik pak het botje. En dan is er geen probleem. VInden ze het prima.
Over met de kat, ik begrijp dat hij het niet meer accepteerd dat de kat uit zijn voerbak eet?
Misschien zorgen dat dat ook niet gebeurd. Het klinkt meer alsof jouw hondje wat onzeker is. Daarom tilt hij ook zijn poot wat meer op. Hij is onzeker en wil overal zijn geur hebben want dat is een bekende geur en wat bekend is geeft meer zekerheid. In huis lijkt het ook wat onzekerheid.
En ook onzekerheid kan lijken op dominantie.
mijn reuen zijn erg onzeker, maar vermaskeren dit door dominanter over te komen. Maar als ze een hond kennen zie je dat ze eigenlijk onzeker zijn. Maar als jij onzekerheid laat tonen dan word je sneller aangevallen/gepakt.
Ik den kdat dit de reden is dat je hondje al snel gromt buiten bij andere reuen.
groetjes en succes!
Mijn reactie staat er misschien een beetje lulliger dan hoe ik het bedoel. Maar door de profielfoto in combinatie met de tekst krijg ik er een beetje de kriebels van.
Denk gewoon dat je op een totaal verkeerde manier met je hondje om gaat, onwetendheid waarschijnlijk.
Heb je ooit een cursus gevolgd met Kai?
ik denk dat je echt aan het werk moet en op een positieve wijze je hond een hoop dingen uit de poot moet nemen, zo te lezen probeert hij met alle macht zijn omgeving te sturen en te controleren. (omdat jij het niet doet moet hij wel blijkbaar)
het is zelden zo dat dit gedrag nu echt is wat de hond wil, meestal komt het eerder door een baas die het (meestal sluipender wijs) heeft laten gebeuren.... en dan kmot er een moment van een hap, snauw, knauw en blijkt de zaak een beetje uit de hand gelopen.
zeker ook zijn leeftijd, hij is volwassen nu en moet dus zijn definitieve plaats/houding/verstandhouding vinden cq zoeken.
ik zou ook een leuke hondenclub zoeken, maar ook zelf aan de slag, corrigeren op het moment dat t echt fout gaat heeft niet zoveel zin, eigenlijk moet je vanaf de basis gaan werken, en het onderlinge vertrouwen en zeker ook respect opnieuw gaan opbouwen.
dus.... bedenk eens wat hij voor je kan doen, kan heel simpel zijn: zit, af, iets apporteren, iets zoeken, zorg dat je duidelijke lijnen voor hem uit zet zodat hij weer weet dat hij jouw oordeel kan vertrouwen en het niet allemaal zelf hoeft op te lossen.
laat hem even rustig zitten voor je hem de voerbak geeft, daarna mag hij het in alle rust ongestoord opeten, maak de afstand zo dat hij gewoon eet en snauwen niet nodig is.
en al dat snuffelen en sporen buiten, het hoort erbij, echter ook daarin mag je best begrenzen, heeft tie zn dingen gedaan neem je hem eens resoluut mee om een poosje goed samen door te wandelen, gewoon samen op pad waar jij zonder kwaad of boos te zijn, tempo en richting bepaald, kortom........ geef leiding, op een vriendelijke maar eerlijke wijze.
daar is niets zieligs aan, honden zijn veel rustiger en op hun gemak als er een baas is die er voor zorgt dat ze geen taken hoeven uit te voeren die ze niet aan kunnen, want dat levert angst agressie op (hevig uitvallen, happen naar mensen, gegrom etc)
tikken ofzo moet je niet doen, dat beschadigd de relatie nog meer, de hond begrijpt er niks van en leert alleen maar dat jouw handen "slecht nieuws" brengen
oh ja.. goede borstel en kambeurten doen... op jouw voorwaarden in alle rust
kortom werk aan de band met de hond en maak duidelijk dat jij de verantwoording draagt en niet hij.
Ik snap wat Sanne bedoelt aan de ene kant, maar aan de andere kant is het inderdaad wat voorbarig om van een foto uit conclusies te trekken over hoe iemand met zijn hond omgaat.Ik denk wel dat Sanne gelijk heeft dat het een vertrouwenskwestie is. Niet alleen naar jou toe, maar ook naar andere honden.
En dat je inderdaad beter een positieve aanpak kunt kiezen.
Maar goed, probeer je niet alleen te richten op de teksten van Sanne.. Er zijn hier veel goede tips gegeven al, lees ook eens het stukje van bijv. Goja
ooh dat had ik niet begrepen uit het verhaal..omdat je zei dat ze altijd goede maatjes waren.Maar ga inderdaad eens aan de slag met het ruilen, misschien dat dat dan ook beter word vanzelf
Of eventueel kan je de hond tijdens het eten bijvoorbeeld op de gang zetten, dan kan ie in alle rust eten.. ook zonder kat, haha.
in mijn ogen is het grauwen naar de kat precies hetzelfde
hij denkt dat hij alles moet en ook mag !!! regelen
dit kan je nu niet zomaar door straf toe te voegen veranderen
je zal echt jullie hele interactie tegen een kritisch licht moeten houden
en keeshonden hebben een stevig karakter, vaak erg zelfstandig en zeker niet bang aangelegd
als jij duidelijk aangeeft wat je wel en niet wilt in jouw huis zal hij ook gewoon de kat weer laten passeren, begin er maar eens mee dat hij in alle rust zittend moet wachten tot jij zegt dat hij eten mag, blijf dan min of meer in zijn buurt maar doe niks, kijk niet naar hem, rommel wat op het aanrecht ofzo. daarmee zeg je: je krijgt je voer van mij, en als ik het je gegeven hebt mag je het in alle rust lekker opeten, en ik ben daarin geen bedreiging maar bepaal wel zelf waar ik wil zijn in mijn eigen huis.
wegpakken van voer werkt super negatief
en gaan werken met ruilen, is ook gelijk een spelletje tussen baas en hond
maar let op: jij begint dat spel / oefening en jij bent degene die zegt "klaar"
maak hem weer duidelijk dat hij heel veel mag maar dat jij het kader waarbinnen dat is, bepaald
Hoi Quiang;
het gedrag wat je hond vertoond is absoluut geen dominant/agressief gedrag maar gewoon honden gedrag en hondentaal!
Een hond communiceert d.m.v. lichaamstaal/houding,signalen,geuren en geluiden als grommen,piepen/janken en blaffen.
Wij mensen communiceren natuurlijk op een heel andere manier maar door op de hoogte te zijn van hondengedrag kunnen wij mensen wel grotendeels inschatten wat een hond ons wil vertellen!
Het is dan ook de bedoeling om daar op in te spelen en de hond daarin wat te respecteren!
Door elkaar,dus mens en hond de ruimte te geven en te respecteren,kunnen we naast en met elkaar samenleven,een team vormen en maatjes zijn!
Maar wanneer daar iets mis gaat,wordt het samenleven al een stuk moeilijker en wanneer er niets gedaan wordt,kunnen er problemen ontstaan en dat is wat niemand wil!
Punt 1; wanneer jij en je hond bij een andere reu in de buurt komt,reageert je hond hierop..
> Dit is volkomen normaal reuen gedrag!
Je zegt dat je je hond dat een tikje geeft en je hond dan fel op jou reageert..
> Volkomen logisch,want je hond was zo bezig met die andere reu dat hij hij geschrokken is van jouw handeling en uit schrik gromde!
Punt 2; wanneer jij een botje afpakt of bij de etensbak in de buurt komt,gromt je hond..
> Volkomen normaal gedrag,het verdedigen van het eten!
Je hond voelt zich dan bedreigd en geeft met grommen aan dat je beter uit de buurt kan blijven!
Never nooit geen botten,eten of speeltjes zo afpakken!!
Probeer dan af te leiden en/of te ruilen,altijd beter!
Punt 3; veel snuffelen,bij ieder boompje en struikje de poot omhoog en graven/schoppen naar achteren..
> Ook dit is heel gewoon reuen gedrag!
Honden communiceren dus ook d.m.v. geuren,geuren verspreiden honden met bepaalde klieren maar ook met urine en ontlasting.
Het uitlaten is voor de hond dan ook meer dan alleen maar hun poep en plas kunnen doen,het is ook een sociaal gebeuren voor honden en daar moet,vind ik,ook tijd voor genomen worden!
Een hond moet de gelegenheid krijgen om dit te kunnen doen,dus een hond mag best even lekker snuffelen,alleen maar goed voor de hond!
Worden honden ook geestelijk rustiger van!
Tsja,waarom je hond dit nu ineens doet..?
Wij zijn er niet bij geweest,hebben niet exact gezien van hoe of wat maar ik geloof haast niet dat je hond dit zomaar van de 1 op de andere dag is gaan doen!
Waarschijnlijk heeft je hond wel eens vaker bepaalde signalen laten zien,op het moment dat hij iets niet prettig vond!
Ga eens kijken naar je hond,hoe is de stand van de oren,de ogen,de staart,hoe is het lichaam,losjes en ontspannen of strak en stijf?
Zoek eens info op over Turid Rugas,erg leerzaam!
Ga idd aan de slag aan een positieve relatie,laat de hond wat meer met rust,geef hem de ruimte maar ook goede begeleiding!
Veel succes!
Nou, om bij ieder punt te zeggen dat dit volkomen normaal gedrag is vind ik nog al wat! Dat zou dus betekenen dat mijn honden afwijkend gedrag vertonen.....
Mijn honden zijn allemaal sociaal naar vreemde honden, reu of teef maakt geen verschil. Bij al mijn honden kan ik eten/bot of wat dan maar ook rustig afpakken. Overdreven geurverspreiden doen die van mij ook al niet.
Een hond, die zoals hierboven ook al vermeld is, die consequent en duidelijk is opgevoed vertoont dit gedrag niet. Als een hond dingen zelf moet regelen die een hond niet aankan, ja dan gaat hij gedrag vertonen zoals de TS aangeeft. De hond is niet dominant, maar eerder onzeker en omdat er voor de hond geen duidelijkheid is gaat hij dit zelf proberen te regelen. Ontlast de hond van deze taak en neem je taak als baas van de hond weer over. Een hond vind het echt niet fijn om dingen te moeten regelen die hij niet aankan.
Je hebt gelijk Gea, het is natuurlijk niet volkomen normaal gedrag,niet bij alle punten die ik noem althans!
Wanneer een hond idd goed is opgevoed en begeleidt door de jaren,goed is gesocialiseerd,wanneer de hond gerespecteerd wordt,rust,ruimte>letterlijk maar ook figuurlijk en leiding krijgt,zullen er waarschijnlijk geen problemen zijn!
Maar wanneer een hond zich bedreigd voelt door anderen,als gevolg van bv geen goede socialisatie of andere problemen die zich voordoen,dan zal een hond daarop reageren en zich ernaar gaan gedragen.
Ik heb even je voorbeelden gekopieerd om er onder uitleg te geven
Als er een andere reu in de de buurt is gaat hij vaak grommen en als ik hem dan een tikje op zijn neus geef of aanspraak/corrigeer dan gaat hij ook naar mij grommen en lijkt dan zelf te willen gaan bijten.
hier in zou ik absoluut niet corrigeren, grommen cq blaffen is een afstandsvergrotende reactie van jou hond, daarmee wil hij dus aangeven dat hij de situatie niet vertrouwd en de hond dus te veel in zijn "space" is. Dusty heeft hier ook last van. ik probeer dan zoveel mogelijk af te leiden en afstand nog iets te vergroten zodat hij zich weer veilig voelt. het tikje op de neus die je geeft moet je vooral niet doen. en dat je hond dus naar jou uitvalt is volkomen logisch in zijn gedrag want je laat hem enigzins schrikken en uit schrik verdedigd hij zich vooral als hij dus al in zo'n opgewonden staat is. Hier leid ik af door hem te roepen, of comando "kijk eens".
- De laatste tijd komt het ook regelmatig voor dat hij zo vervelend tegen mij doet als ik zijn favoriete botje wil pakken of in de buurt van zijn eten kom.
dit duidt mij dat de hond jou niet vertrouwd in zijn buurt. waarom wil je zijn botje afpakken? probeer eens te ruilen als je het botje wilt hebben. als hij eet laat hem met rust. maar je kunt best in de buurt blijven. leer je hond dat jij geen bedreiging voor zijn eten bent omdat je het niet afpakt. je kunt als je brokken voert elke keer een klein beetje in zijn bak doen als hij het op heeft vul je weer bij en zo doe je dat tot hij zijn portie op is.
Ik heb ook een poes van bijna 7 en die twee gaan heel goed samen, ze heeft nog nooit geprobeerd om aan zijn eten te komen dus ik begrijp niet waar dat verdedigende gedrag vandaan komt, hij komt niets te kort, eet eerder te weinig en laat zelf zijn brokken staan.
- Verder is hij als ik hem uitlaat ontzettend veel aan het snuffelen en plast bij iedere boom, waarna met veel bombarie met de achterpoten ‘gegraven’ wordt.
plasje wegschoppen is ook normale hondentaal. hiermee willen ze nog extra geurspoortje achterlaten van hier ben ik geweest. Het plassen tegen alles aan (markeren dus) hangt een beetje van je zelf af. hier ook een reu maar hij mag echt niet overal tegen aan markeren als hij aan de riem zit. Een plas doen en dan weer stevig doorstappen met een kortere riem. natuurlijk mag hij af en toe wel markeren. maar ga voor zijn lol niet om de 3 meter stil staan dus bepaal zelf tijdens de wandeling waar hij wel of niet mag markeren. op de momenten dat je dat niet wilt loop je gewoon in stevige tred door met de hond naast je.
voor een groot gedeelte lees ik uit je verhaal dat je geen agressieve hond en al zeker geen dominante hond hebt. Lady heeft een dominante hond heel mooi beschreven.
Ik loop regelmatig op de hei en daar loopt een malamute en die is het toonbeeld wat echt dominant is. Vriendelijk, benaderbaar, trots, vol zelfvertrouwen en kalm. hij zal nooit zomaar happen of uitvallen maar heeft een duidelijke status om zich heen waar alle honden echt respect voor hebben zonder dat hij het hoeft af te dwingen.
Voor het uitvallen kan ik je adviseren kijk welke afstand voor jou hond veilig is, vanuit daar ga je opbouwen. Aan de riem niet laten spelen met andere dit voorkomt al de meeste ergernissen.
wat je kunt doen is ook in bogen gaan lopen, honden die los zijn zullen elkaar nooit recht benaderen die is namelijk niet hondsgedrag en zeker niet sociaal gedrag. Frontale benadering duidt eigenlijk in hond zijn gedachten op een confrontatie en uitdaging tot "ruzie". Leer je hond dat jij de actie bepaald die jullie al roedel op jacht ondernemen (vlucht, vecht, negeer of onderwerp) met natuurlijk nooit de optie vechten . Mocht je ook langere tijd moeite blijven houden met uitvallen kan je altijd een goede GT zoeken die jullie als combinatie kunnen zien en daarop tips en trucs kunnen geven.
Hoi, ik leest je topic nu pas, maar herken zoveel van je verhaal in mijn ( herplaats kruising) keeshond dat ik toch nog even reageer. Kobus kan ook lelijk grommen om eten of bijvoorbeeld een gestolen sok, naar mens en honden uit zijn eigen roedel. Uitvallen aan de lijn doet hij ook, waarbij hij ook nog eens naar mij of mijn andere hondje hapt. Met de aanwijzingen, die je hierboven hebt gekregen, heb ik zijn gedrag enorm goed bij kunnen sturen. ( trek je van Sanne niks aan, iemand die aan je foto kan zien dat jij stom bezig bent, leeft in een andere dimensie...) Zie het gedrag van je hond niet als stout, maar als een uiting van stress. Niet boos worden dus, maar hem helpen. Kobus geef ik rust in zijn kop door hem heel veel voor mij te laten werken. Op straat doet hij allerlei kunstjes met het straatmeubilair om zijn aandacht af te leiden. Hij loopt nu te zoeken naar dingen om een truc mee uit te halen, i.P.v andere honden. Zijn er paaltjes om op te zitten, zal ik een rondje achteruit om die lantaarnpaal lopen, etc In het bos mag hij gewoon los en zijn gang gaan, de boog kan immers niet altijd gespannen zijn..Zijn eten krijgt hij in de gang, maar ik kom wel zo af en toe wat bij brengen. Gestolen sokken worden geapporteerd. En ik probeer nooit boos te worden. ( dat is nog het moeilijkste...) Succes!
Ik heb ook een keesje ( klein) en heb uiteraard al veel over ze opgezocht en ik denk ook dat het eerder onzekerheid is, misschien kan je naar de hondenschool gaan voor vertrouwingsoefeningen ? Ik ga met max agility starten vanaf dat hij geslaagd is voor de a klas, zo gaat max een uitdaging hebben. En het versterkt de band!
En op vlak van eten afpakken zou ik jou hand juist laten associeren met meer eten bv je geeft hem eten vervolgens doe je je hand in zijn voederbak( je pakt niets weg!) gromt hij niet doe je meer eten in zijn bak, zo kan je dat ook doen met zijn botje...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "HELP, Mijn keeshond van ruim 2 jaar vertoont ineens meer onzeker/dominant/agressief gedrag..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?