Behavioural en physical effect of spaying and neutering domestic dogsSamenvatting canadese masterscriptie.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Effect van castratie op gedomesticeerde honden, samenvatting van een scriptie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Interessant Wendy. Ik heb het even opgeslagen zodat ik het even rustig kan doornemen.
wendy, kan je het vertalen ? niet iedereen kan makkelijk in het engels lezen, zet het hier neer in het nederlands, graag.
of een korte samenvatting ofzo ?
management samenvatting:
Na onderzoek op meer dan 10.000 honden is de conclusie dat agressie, angst en opgewondenheid meer voorkomt bij gecastreerde/gesteriliseerde honden dan bij honden die in tact zijn. Voorlopige resultaten duiden ook op een verschil in bot ontwikkeling.
De statistiekjes zijn vrij onduidelijk. is is het doel van dit onderzoek me even niet duidelijk, anders dan er een gedragswisseling te zien is. Vooralsnog lijtk dit onderzoek verder niet in te gaan om sociale context en noodzaak.
Ik heb helaas niet de hele thesis kunnen vinden.
Een vertaling gaat niet zo snel, ik heb ook nog ander huiswerk dat af moet :-(
Woah dat is wel een interessant onderzoek! Omdat veel mensen juist altijd het tegendeel beweren. Ik vraag me af of hier meer onderbouwing voor is. Zal ook eens wat verder googlen.
Ik vind het overigens op basis van de samenvatting geen scriptie maar meer een onderzoeksrapport. Ik mis de hypothese nogal
Dat castreren/steriliseren geen betrouwbare manier is om een gedragsverandering te bewerkstelligen leek mij overigens al enige tijd bewezen.
Dit natuurlijk...
Maar als je erop googled.. (in het engels temninste) dan kom je bergen verhalen/vragen tegen van mensen die zich afvragen waarom hun pas gesteriliseerde/gecastereerde honden agressiever gedrag vertoonden ná het proces dan ervoor. Zowel reu als teef...
Dat vind ik wel opvallend... vraag me af of er mensen zijn op HP die dit ook hebben meegemaakt.
Nu manipuleer je Google daarin zelf natuurlijk wel wat door je zoekterm maar goed.
Er MOET wel iets gebeuren met de hond. In ieder geval in de hormoonhuishouding. De mate waarin en het eventuele psychologische effect is alleen zo moeilijk te testen. Ik ken die vragenlijst niet en kan er daarom nu eigenlijk verder nauwelijks iets fatsoenlijks over zeggen.
Ik heb bij Misia in ieder geval niets bijzonders of vreemde veranderingen bemerkt naar haar sterilisatie.
Nee dat klopt ook wat je schrijft. Ik heb m'n zoekopdracht later ook aangepast. Maar ik had geen idee dat er zoveel mensen waren die zich dit afvroegen, maar het is wel terecht natuurlijk. Het verschilt enorm veel per hond en daarom zul je het denk ik per hond moeten afwegen wat het beste is.
Ik las ook dat het minderen van testostoron na castratie ervoor kan zorgen dat de angst die honden ervaren kan toenemen omdat testostoron angst afremt. En dit er later voor kan zorgen dat honden moeilijker worden door angstagressie. Dat klinkt erg logisch..
Ik heb nooit een gesteriliseerde/gecastereerde hond zelf gehad. In principe ben ik ook tegen snijden in "iets wat gezond is". Alles wat hier rondloopt is nog compleet zowel reuen als teven. Dat het niet zonder gevolgen is, dat is in ieder geval zeer zeker een feit. Of het nu positief of negatief is er veranderd veel in dat lichaam.
bedankt Frank, voor de samenvatting.
Het is algemeen bekend dat jonge honden die gesteriliseerd/gecastreerd worden, een ander karaktervorming verkrijgen, ze gaan naar een teef ruiken, intacte reuen begrijpen hier niets van, ook de teefjes moeten er niets van hebben, dus daar ligt al een oorzaak van agressie, want de gecastreerde reu stoot steeds zijn kop. en wordt daar dan niet vrolijk van.
ook honden die reeds gesetteld zijn, volwassen, stoten ook hun neus, nu is een volwassen reu wat anders van karakter dan een jonge hond, ze hoeven hun macho gedrag niet altijd meer te uiten.
maar beiden..jong of oud, hun hormoonhuishouding gaat eraan, hormonen zijn nodig voor een stabiel skelet, gezond skelet en ook humeur heeft daar mee te maken.
een hond gaat niet in de overgang beweren we altijd, maar wel komt tie in een fase dat er hormonen wegvallen en ze zijn dan oud, niet hun uiterlijk, maar wel lichamelijk, vandaar karakter veradering en gezond verandering. castratie zowel bij teef als reu, geen medische redenen ? niet doen dan.
ik denk dat je het castreren wel in context moet zien met de leeftijd waarop dit gebeurd
lijkt me een heel belangrijk gegeven
heel jong castreren van reuen levert zeker geen zelfverzekerde rustige honden op
maar daar heb ik echt geen groot onderzoek voor nodig, dat is zo wel duidelijk
en dan blijf ik het lastig vinden, want hoe waren deze honden geworden als ze niet gecastreerd waren (ik neem aan de sterilliseren gelijk staat aan castreren en bij de teefjes alles is weggehaald)
volgens mij is dat bijna niet te controleren
en dan, ik heb een notoire wegloper gehad, had ik hem niet gecastreerd en zo fijn "intact" gelaten was hij misschien wel onder een auto gelopen (wat geen denkbeeldige scenario hoor) dus ach......
ik heb nog nooit een reu gehad die naar teef rook
ik heb wel gecastreerde reuen gehad die zelfs nog gewoon konden dekken
overdrijven van de effecten is wel een hype vind ik persoonlijk
Ik denk dat een groot onderzoek meer zegt dan persoonlijke ervaring.
haha, ik heb nog nooit een teefje gehad
maar zou haar absoluut 1x loops laten worden
Als ik het goed heb (ff indekken) is het de samenvatting die door de student zelf geschreven is. Je zal idd het hele ding moeten kunnen lezen om echt te weten wat er precies onderzocht is.
Het in de media verschijnen van onderzoeksresultaten die volledig uit zijn verband zijn gehaald is iets wat mij ook irriteert. Maar ja als je precies weergeeft wat de bevindingen en/of conclusies zijn is er geen hond die het leest. "ik weet het niet precies, maar het lijkt er erg op dat" willen mensen helemaal niet horen.
Ik ga weer helemaal twijfelen tara word volgende week geholpen ze is best pittig ik hoop niet dat het erger word ....Mijn vorige hond was ook geholpen daar nooit problemen mee gehad heel ander karakter.
Dierenarts adviseert sterilisatie als je geen pups wil moeilijk keuzes maken.
Mijn partner vind dat ze geholpen moet worden. Ik wil het ook wel maar hoop maar dat ze het zelfde blijft...
Er is bij dierenartsen geen kennis of aandacht voor de mogelijk negatieve gevolgen erg jammer
@Wendy
Ik vind die samenvatting alleen zo zwak. Daarin zou je in ieder geval het doel van het onderzoek en een verkorte conclusie aan moeten treffen. Nu staan eigenlijk alleen de onderzoeksresultaten verwoord maar niet de conclusie die de doelgroep (wie is dat?) eraan kan verbinden.
@Sandra
Het is een keuze maken. Er veranderd iets in de hormoon huishouding. Dat -hoeft- niets te betekenen. Je moet ook niet meer in zo'n onderzoek lezen dan dat er feitelijk staat. Het is een keuze tussen een klein risico (elke operatie is een risico, en eventuele veranderingen in je hond) versus je hond in bescherming nemen tegen ongewilde dracht met dus de acceptatie dat je 2x per jaar je hond een week of wat niet los kan laten lopen bijvoorbeeld.
Voor beide keuzes valt echt wel iets te zeggen, welke keuze bij jou past kan je alleen zelf bepalen.
De samenvatting roept idd vragen op.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Effect van castratie op gedomesticeerde honden, samenvatting van een scriptie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?