Hoi allemaal,
Juultje had een jaar lang last van artrose. Maar de afgelopen weken viel mij op dat 1 achterpoot uitzonderlijk meer pijn deed dan voorheen. Het zat mij niet lekker dus ik ben voor de zekerheid foto's laten maken bij de dierenarts. Één van dr achterpoten, is haar kruisband in haar knie gescheurd en is al flink wat artrose ontstaan. Andere achterpoot wel lichte artrose.
Ik vroeg de dierenarts 'wat nu'? Deze dierenarts heeft een methode die hij toepast bij gescheurde kruisbanden, iets met de TTA of MTT methode. Met titanium wordt de kruisbandfunctie overgenomen en de revalidatieperiode is vrij kort; enkele weken. Máár, deze operatie is vrij duur. Of nou, heel erg duur. Ik vroeg mij af of er andere zijn waarbij deze operatie/methode ook is uitgevoerd op hun hond en wat jullie ervaringen daarmee zijn. En hoeveel de operatie gekost heeft.
Er is ngo wel een andere operatie die goedkoper is (maar nog steeds duur), echter is de revalidatie periode veel langer (maanden) en de kans dat het niet werkt was ook groter. Vandaar dat er dus een nieuwe methode is die beter schijnt te werken.
Alvast bedankt!!!
Groetjes Danielle
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruisband gescheurd: operatie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zelf geen ervaring met een titanium oplossing.Toendertijd nog niet uitgevonden.Heb begrepen dat er wel altijd een kans blijft bestaan dat deze breekt.
Bij onze hond is er gekozen voor een kunst kruisband.Met als risico dat deze werd afgestoten.
Dit is niet gebeurd en na revalidatie nooit geen problemen meer gehad.Maar het is voor de hond een heel pijnlijke operatie.
Wel honden gekend waarbij de kunstkruis band werd afgestoten.
Je moet zeker weten dat je een hond hebt die een lange revalidatie aan kan en ook zelf bij machten zijn om dit te kunnen.
Hier is zelfs vloerbedekking aangekocht om de kans van slagen te optimaliseren.
Revalidatie op een gladde vloer is mijns inziens een te groot risico en eigenlijk niet te doen.
Er kan ook gebruik worden gemaakt van een lichaamseigen spier/pees,hier heb ik geen ervaring mee.
Geld zou voor mij de overweging niet zijn, maar ik kan niet in je portemonnee kijken.
Veel sterkte met je hond toegewenst.
Los van welke ingreep je kiest, zeker voor een hond die al atrose heeft is het echt noodzakelijk dat je nu voor een ingreep kiest. Wees je ook bewust dat naast dat de atrose alleen maar erger wordt je ook nog een verhoogt risico loopt dat de andere kruisband ook afscheurt.
Misia is een paar jaar geleden geopereert aan een afgescheurde kruisband. Nu zijn er geloof ik 4 mogelijk behandelingen en de naam weet ik niet meer, maar dat was zeg maar de oudere methode met relatief lange revalidatie. Deze is overigens prima gelukt.
Tegenwoordig bestaat ook de TightRope methode, die ook goed schijnt te zijn en als bonus goedkoper is dan de TTA en TPLO methodes.
Sluit me volledig bij Frank aan.
Buiten het feit dat de pijn heel erg is bij een gescheurde kruis band,is de kans dat de artrose veel erger wordt groot en de kans dat de andere poot ook problemen gaat krijgen ook.
Je hond gaat de pijn ontwijken en belast daardoor de andere poot ook meer en of verkeerd en dus ook daar kans op problemen.
Dus niet te lang wachten is ook mijn advies.
Ik wil idd ook niet te lang wachten, maar eerst nog informatie opzoeken over deze methodes en ervaringen van andere lezen. Deze dierenarts heeft wel al heel wat operaties gedaan met de nieuwe methode, dus de ervaring is er wel. Maar ik wil niet overal gelijk ja op zeggen zonder te weten wat voor consequenties er eventueel aan zitten.
Nouuu ik snap er niets van hoor haha. Veel te veel verschillende operaties en ik zou echt niet weten welke goed zou zijn voor mijn hond. De dierenarts is een week afwezig, dus vragen kan ik over een paar dagen pas stellen. Kan ik nog meer vragen verzinnen...
Het ging dus om de MTT methode die de dierenarts ons aanraadde.
Zoek alles op het internet op en zoek de voor en nadelen van elke methode op.
Laat deze aan je ouders zien,samen met ervaringen die je hier meekrijgt.
Als je voor jezelf duidelijk kunt krijgen welke manier je het meest ziet zitten en waarom,kun je je ouders misschien overtuigen.
De operatie die bij onze hond is gedaan is wel door een orthopeed gedaan.
Maar iedere operatie kost geld en er zijn een hoop factoren die daar bij meespelen.
De techniek en matriaal,maar ook welke narcose en nog veel meer bepaald wat de prijs is voor de operatie.
Of er veel of weinig tijd in de revalidatie gestoken kan worden is dus ook bepalend.
Overleg nog eens met je Da of dat Titanium gebruik de enige operatie is die hij voorstelt of dat hij/zij ook ervaring heeft met de andere methodes.
Vraag anders is bij een andere Da/orthopeed(raad ik wel aan) hoe en wat.
Als je voor de duurste oplossing gaat is een betalings regeling misschien een optie.
Maar zoals je zelf aan geeft niet te lang door modderen.
Sterkte
Heb je al gegoogled op MTT kruisband bijvoorbeeld.
Het kan wel schelen of je een grote zware hond of een kleine lichte hond hebt.
Bij de grotere rassen schijnt de titanium oplossing toch wel sterk te worden aangeraden.Omdat titanium heel sterk is.
Maar ja in mijn tijd was het er niet en wij hadden een grote hond en die is dus met een kunst geholpen.
Ik kan je in ieder geval niet adviseren over welke keuze je moet maken.
Het is moelijk,dat ben ik met je eens,maar de beslissing is aan jullie.
Dat is idd een goeie om even alle voor en nadelen op een rijtje te zetten. Ik heb geen grote hond, ze weegt 16,5 kilo. Ik weet dat mijn dierenarts dus gespecialiseerd is, en al deze operaties zelf uitvoert en alles tot zijn beschikking heeft. Moet je anders dan als nog naar een orthopeed gaan?
Ja ik heb al op MTT gegoogled, ook op TTA en TPLO (ofzo). TTA wordt gebruikt bij zwaardere en grotere honden.
Je kunt een Da hebben die gespecialiseerd is in orthopedie.
Dat was de mijne ook.En degene die ik nu heb ook.
Dus als de jouwe dat ook is,hoef je niet speciaal naar een andere lijkt me.
Het gewicht zegt niet altijd iets over de grote van de hond
Kleine hondjes kunnen heel dik zijn en grote heel mager.
Ik hoop dat jer snel uitkomt en als je dierenarts terug is van vakantie je iets weet en ook je ouders kunt overtuigen.
vr gr
Elke dierenarts mag zich orthopeed noemen. Maar specialist is een beschermde titel. Een orthopeed is niet hetzelfde als een specialist orthopedische chirugie.
Ik heb het e.e.a. opgezocht over TTA/MTT, maar ik lees er eigenlijk alleen positieve verhalen over dat honden al na een paar weken weer rond dartelen. Nog even met mijn ouders kortsluiten over wie hoeveel gaat betalen en dan hoop ik deze week een afspraak te maken.
Het idee alleen al dat ze naar de dierenarts gaat en ik ahar daar moet laten. Ik vind dat en beetje eng, omdat mijn hond eenkennig is en in paniek kan raken als ze in een vreemde, enge omgeving is zonder een bekend persoon. Ik ga nog even navragen of het handiger is dat ik er bij blijf, want zo lang er iemand is blijft ze rustig (en dat is wel handig met die poot....)
Maar je hebt ook Da's die als specialisatie orthopedische chirurgie hebben.Dat geluk hadden wij en nu wederom.
Gecertificeerd en ook erkend door de Raad van beheer om officiële röntgen foto's te maken.
Het is geen kwestie van mening, het is een kwestie van wat de wet daarvan zegt. Je bent geen specialist, noch mag je op enige wijze insinueren dat je het bent, tenzij je de opleiding hebt gedaan, het examen gehaald hebt en ingeschreven bent in het nederlandse en/of europese specialistentregister.
hier aan het revalideren met de TPLO methode, implantaten, een zware hond, deze keuze wordt gemaakt als het een zware hond is, dat is Bamse .
de Tightrope methode kan niet gedaan worden met honden met een steile achterhand.
de methode waar jij eventueel voor gaat is geschikt voor kleine rassen. en ja arthose dat is jammer dat de hond dat heeft, daar is niets aan te doen.
meestal is ook de meniscus gescheurd, arthrose wordt dan al gauw geconstateerd.
geen meniscus beschadiging hier en ook geen arthrose. nu zijn wij nog flink aan het revalideren.
een kruisband scheuring moet altijd geopereerd worden, om de poot stabiel te maken, zonder kruisband is de poot niet stabiel, en krijg je alleen maar te maken met achteruitgang.
en als je de kosten te duur vind, tref een regeling.
nog even een goed advies, ga naar een orhtopeed, niet bij je dierenarts laten doen, meestal werken die met banden ophanging. niet doen, het moet duurzaam zijn, niet voor even maar voor het verdere leven.
een kruisband is specialisten werk.
nog even een goed advies, ga naar een orhtopeed, niet bij je dierenarts laten doen, meestal werken die met banden ophanging. niet doen, het moet duurzaam zijn, niet voor even maar voor het verdere leven.
een kruisband is specialisten werk.
nog even een goed advies, ga naar een orhtopeed, niet bij je dierenarts laten doen, meestal werken die met banden ophanging. niet doen, het moet duurzaam zijn, niet voor even maar voor het verdere leven.
een kruisband is specialisten werk.
de TPLO techniek is vaak een reden door de onstaan reden die de scheuring veroorzaakt heeft.
Bij Bamse is het ontstaan door tremoren, ze is uit elkaar gerammeld, vandaar dat er gekozen is voor implantaten die de tremoren niet meer kunnen veroorzaken dat ze daar nog een keer schade kan krijgen.
het is in utrecht gedaan, en ja vrij kostbaar.
een goed advies hoef niet vier keer gezegt te worden.
onze vorige golden had ook een gescheurde knieband is geopereerd en er werd een andere ingeplaatst, heeft wekenlang gerevalideerd en na een tijd stootte haar lichaam de knieband af! weer geopereerd en de da die haar de tweede keer opereerde heeft er in overleg met ons geen andere meer ingezet, ze knapte heel snel op en kon alles weer, wel met mindere mate want ook zij had veel last van artrose gekregen,
ze is trouwens de eerste keer door een da geopereerd en de tweede keer door een orthopeed en die vertelde ons dat ze prima zonder kon en dat bleek!
1 van onze honden heeft ook gescheurde kruisbanden en verdraaide of gescheurde meniscus gehad. Beide keren is er van een bovenbeen spier een nieuwe kruisband gemaakt. Bij beide pootjes is dit gebeurd. De 1e operatie was in 2007 en de 2e volgde een jaar later, en hij heeft er nog geen last weer van gehad. Nu is dit een klein hondje +/- 8 kg. Kosten per pootje was ongeveer € 500,--.
Deze dierenarts heeft zich laten specialiseren, ik ga nu bellen voor een afspraak en ik vraag even hoe dat dan zit met die specialisatie.
Hij is gespecialiseerd.. zal wel goed zitten denk ik. Ik heb veel goeie ervaringen met deze dierenkliniek, ik kom er altijd met mijn konijnen en cavia's want zij zijn daar ook in gespecialiseerd (meeste dierenartsen niet namelijk...). Operatie staat nu gepland over drie weken. Ik mag bij juul blijven tot ze onder narcose is
mooi Danielle. heel veel succes. we horen wel hoe het verder gaat, deze drie weken rustig en voorzichtig aan, en alleen uitlaten aan de lijn, meer niet.
Fijn dat je een beslissing hebt kunnen nemen.
Ik wens je veel sterkte de komende tijd en een spoedig herstel.
vr gr
Ja wordt zeker rustig aan doen, dat doen we nu ook. We doen nu wel veel denkspelletjes in huis, gelukkig raakt ze daar ook moe van.
Ik zal jullie verder op de hoogte houden tegen die tijd!!!
Ze wordt morgenochtend geopereerd! Ik vind het echt heel erg spannend.
Toi Toi morgen met Juultje.
Het is ook spannend dus ook sterkte voor jou.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruisband gescheurd: operatie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?