slotje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "slotje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel honden.honden. 3 doggies

Ik zou niet trekken, want dan doe jij het voor hem. Daarom gaat hij waarschijnlijk grommen. Ik zou hem bij zijn halsband pakken en een beetje druk geven, maar het hem uiteindelijk zelf laten doen. Hij moet de beslissing nemen om naar je te luisteren, zeg maar. Let wel op dat je het gevoel hebt dat je het meent. Dat je ervan uit gaat dat hij naar je zal  luisteren.

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Je aanpak is idd waardeloos... In t begin de fout te maken op de bank hebben wij ook gedaan. Het afleren is vervolgens erg moeilijk. Stuur je hond eraf. Lukt dit niet begeleidt je hem met iets lekkers? Je hond bij de halsband pakken kan ( hier binnen geen halsband aan) zolang je hem maar begeleidt en niet eraan rukt. En op de zij leggen is helemaal niet nodig en onderdrukt en bedreigt een hond. Begeleidt hem naar zijn plaats en beloon hem daar met iets lekkers. Geduld loont nu..

En of iet dominantie is is niet te beoordelen, je hond raakt in de puberteit en gaat je uittesten. Dat is wel iets heel anders als dominant zijn...

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

op de zij leggen zou ik dus helemaal niet doen

probeer eerst te zorgen dat de hond niet op de bank komt, probeer hem voor te zijn
als je ziet dat hij richtig bank gaat hem al corrigeren

is hij er toch op, heel kordaat aan zijn riem nemen en van de bank begeleiden, niet bruut, maar wel kordaat
ook je gevoel erin leggen dat hij helemaal niet op de bank mag en zeker niet bang zijn omdat hij gromt of bijt

dan wachten, als hij terug probeert hem blokkeren en dan wachten tot hij ergens anders gaat liggen voor jij de bank verlaat

succes

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

Ik zou geen fysieke strijd aangaan met je hond, dat in de eerste plaats...
Dus niet aan zijn halsband trekken, en zeker niet op zijn zij leggen.
Als ik je verhaal zo lees neemt je hond je niet echt serieus als baasje op het moment, dit zou met zijn leeftijd te maken kunnen hebben, maar ik weet niet of hij voorheen wel goed naar je luisterde?
Grenzen en regels zijn belangrijk voor je hond nu, en zorg dat deze duidelijk zijn voor je hond.
Het probleem is m.i niet de bank, maar jullie onderlinge verstandhouding...
Doe je iets van een gehoorzaamheidscursus met hem? Dat zou ik zeker aanraden...
En verder veel wandelingen en leuke dingen doen om jullie band te versterken...
Succes!

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Dankjewel voor het advies.

Ja is echt aan het puberen.Hij luistert goed op een paar probleempjes na.Ik heb al verschillende gehoorzaamheid gedaan en hij is ook helemaal gek op mij maar toch heb ik het gevoel dat we niet echt een team zijn zeg maar..

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

PS. weet je nog meer dingen om ons band te versterken?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik zou meer aandacht geven aan zijn eigen plekje. Belonend reageren als hij op zijn eigen plek ligt en dit dit ook uitlokken. Lekkere koekjes/kluifjes op zijn eigen plekje geven of een lieve stembeloningen als hij daar uit zichzelf gaat liggen om dit plekje zo leuk belonend mogelijk te maken.
Komt hij dan toch op de bank zou ik hem eraf leiden en zoals eerder al is genoemd niet ervanaf halen maar hem er zelf af laten gaan. MIsschien is roepen al genoeg, lokken met een speeltje dat hij dan kan verdienen als hij volledig van de bank af is of eventueel met iets lekkers ervanaf lokken. Als hij er maar afkomt en natuurlijk belonen als hij er af is. (even 3 sec. wachten zodat hij beloond wordt voor het op de grond zijn en niet voor het ervanaf gaan - anders moet hij er eerst op om een beloning te krijgen voor het erafgaan)
Maar het van de bank afleiden/aflokken moet wel minder belonend zijn dan wanneer hij op de grond is;-) zodat hij niet op de bank gaat springen om een leuke reactie van je te krijgen.

Ook kun je proberen om het voor te zijn. Wanneer hij bijvoorbeeld aankomt lopen en je denkt dat hij op de bank wil of zou kunnen springen dan kun je heb even lekker aanhalen of knuffelen. Zo leidt je hem af van het op de bank springen en leert hij dat op de grond blijven hem veel meer aandacht oplevert. Mocht hij dan toch opspringen kun je misschien ook gewoon negerend weglopen, even de kamer uit ofzo. Loopt hij mee dan kun je hem in de kamer weer belonen en wordt de bank een plek van 'geen aandacht'.

Het is niet de snelste methode misschien, maar wanneer je dit goed volhoudt is het voor je hond wel de duidelijkste, eerlijkste en meest effectieve manier. :-) 

Gr. Alexandra

Anne-Wil (baasje van Juno) (Gast)

Pff ben blij dat wij onze RR nooit hebben toegelaten op de bank, kan me voorstellen dat hij er niet zo mee eens is dat hij er niet meer op mag.
Ik zou persoonlijk vooral proberen te voorkomen dat hij erop springt... weet niet hoe 'onhandig' die van jou is maar hier zien we al van verre aankomen wat hij van plan is ;-)
Wellicht het plekje op de grond (of waar je hem wilt hebben) voorlopig extra aangenaam maken (lekker wat te kluiven etc.), zodat je op een leuke manier kan aanleren wat je wel wilt hebben.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Al een aantal goede dingen hier gezegd.

1. Voorkomen is beter dan genezen.
Probeer te voorkomen dat de hond op de bank kan als het even kan. Gaat de hond op een kussen (of iets dergelijks) af in situaties waar die voorheen op de bank ging, meteen belonen.

2. Gebruik geen fysieke correctie.
Zeker bij een sterke hond gaat dat gewoon geen zoden aan de dijk zetten. Stuur de hond duidelijk weg van de bank of lok de hond weg met een beloning. En dan belonen als de hond het goed doet.

3. De dominatie theorie staat nadrukkelijk ter sprake
Er is wetenschappelijk flink wat bewijs dat de hele dominantietheorie toch voornamelijk op ongefundeerd onderzoek is gebaseert. De nieuwe denkrichting richt zich veel meer op sturing en een gezonde dynamiek, waarbij het oude denken met "hond altijd lager" en dergelijke zo langzamerhand niet meer als raadzaam en/of werkzaam wordt gezien.

In dat licht is een fysieke correctie (vrijwel nooit slim) ook meteen naar het rijk der fabelen verwezen aangezien dat een pure overheersings actie is die alleen afbreuk zal doen aan de vertrouwensband met de hond. Niet doen dus.

Deze link is wel aardig met betrekking tot de dominantietheorie.
http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/dominantietheorie-volgens-sacha-gaus.php

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Al een aantal goede dingen hier gezegd.

1. Voorkomen is beter dan genezen.
Probeer te voorkomen dat de hond op de bank kan als het even kan. Gaat de hond op een kussen (of iets dergelijks) af in situaties waar die voorheen op de bank ging, meteen belonen.

2. Gebruik geen fysieke correctie.
Zeker bij een sterke hond gaat dat gewoon geen zoden aan de dijk zetten. Stuur de hond duidelijk weg van de bank of lok de hond weg met een beloning. En dan belonen als de hond het goed doet.

3. De dominatie theorie staat nadrukkelijk ter sprake
Er is wetenschappelijk flink wat bewijs dat de hele dominantie theorie toch voornamelijk op ongefundeerd onderzoek is gebaseert. De nieuwe denkrichting richt zich veel meer op sturing en een gezonde dynamiek, waarbij het oude denken met "hond altijd lager" en dergelijke zo langzamerhand niet meer raadzaam en werkzaam wordt gezien.

In dat licht is een fysieke correctie (vrijwel nooit slim) ook meteen naar het rijk der fabelen verwezen aangezien dat een pure overheersings actie is die alleen afbreuk zal doen aan de vertrouwensband met de hond. Niet doen dus.

Deze link is wel aardig met betrekking tot de dominantietheorie.
http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/dominantietheorie-volgens-sacha-gaus.php "


Helemaal mee eens! Enige wat ik nog kan toevoegen is, zit de hond op de bank, bied dan een alternatief aan, dus probeer hem op een vriendelijke manier naar een andere fijne plek te krijgen (mand/bench) en daar dan belonen. Niet trekken, niet straffen, niet roepen of gillen.. Probeer bijv. eens een speeltje of lekkers uit de kast te pakken en dat op zijn plek te leggen, grote kans dat hij dan vanzelf daarvoor de bank af komt. 
Je kan ook 'blokkeren' als hij weer terug op de bank wil, gewoon je hand uitsteken en een stop-gebaar maken, daarmee geef je aan dat de hond afstand moet nemen. Verder niet naar voren hangen of iets erbij zeggen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Mijn bouvier mag bij mijn ouders op de bank, maar bij ons mocht het nooit. Dit zorgde er wel mooi voor dat ze thuis ook op de bank ging als wij even niet keken. We kregen het niet afgeleerd. Spullen op de bank hielp niet, want madam ging er gewoon tussen liggen of gooide de spullen op de grond.

Uiteindelijk kreeg ik hier op hp een geweldige tip!! Alluminium folie op de bank leggen! Ze heeft het een paar keer geprobeerd, maar blijkbaar is het geluid van de folie niet fijn en dus slaapt madam tegenwoordig in haar mand als de folie op de bank ligt zodra wij uit het zicht zijn ;-)

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Belonen als de hond eraf gaat? Dus met andere woorden: de hond leren dat als hij op de bank gaat hij wel een snoepje krijgt? ;-) Zou ik niet doen, helemaal niet omdat een snoepje niks te maken heeft met een verstoorde rangorde. Het conflict aangaan is iets dat je ten allen tijde moet voorkomen. Dan kun je nog beter de bank zo 'optillen' dat hij er af kiepert en daarna neem je hem aan de halsband mee naar de mand. Het beste is gewoon voorkomen. Dus als jij er niet bij bent, de hond even vast oid. Voorkom dat je een conflict krijgt. 
Overigens heb ik een heel sterk gevoel dat jij hier wel degelijk een rangordeconflict met je hond hebt... En in dat opzicht zou ik zeker ervoor zorgen dat jij duidelijk maakt dat je hond lager is dan jij. Als de verhoudingen dan weer goed zitten kun je echt wel privileges geven zoals op de bank mogen, maar zolang dat voor problemen zorgt zou ik goed duidelijk maken dat jij zelf de baas wilt zijn en dat hij dat niet word. En dat hoeft echt niet met slaan en schoppen maar wel met duidelijke leiding en regels.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Helemaal eens met Lady en Frank.
Mooie link trouwens Frank,goed en haar fijn uitgelegd door Sacha Gaus ;-) 
die sla ik op in mijn favorieten :-D

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik zou nooit meer gaan belonen als er een overduidelijk houding is geweest van "krijg de .... maar"
hoewel ik zeker heel veel fijn contact heb met mijn hond, beloon ik nooit met eten/voer

maar dit wat je nu doet, dat fysieke........ dat is ook echt niet goed en leidt tot problemen
er zou heel goed een moment kunnen komen dat deze hond je echt grijpt
het op de zij leggen is geen middel wat je kan inzetten om een hond "onderdanigheid" te leren
het op de zij MOGEN leggen is iets waar je in heel veel rust naar toe moet werken
daar is, om het zonder gevecht te laten plaatsvinden, vertrouwen en respect voor nodig
en als baas goed kunnen aanvoelen wat op dat moment de grenzen zijn van de hond.
(dat laatste is belangrijker dan veel mensen denken, wat is de grens op dat moment van de hond)

mijn hond heeft ook wel dit soort gein uitgehaald
niet op de bank, want dat is een no-go-area
maar wel bv niet willen opstaan vanaf een zeer strategisch gekozen positie
of niet uit de mand willen komen, of uberhaupt niet willen verplaatsen bij het dweilen bv
maar hij is een hond een groot vermogen heeft om situaties te overheersen en in te vullen
naar zijn eigen ideeen, en das niet zo makkelijk, zulke honden.

dan zal je dus mentaal overwicht moeten hebben, dat moet je ook mentaal "opbouwen"
gaat niet zomaar, je zal veel meer werk met deze hond moeten doen
waarbij de hond in alle vertrouwen gewoon doet wat je hem vraagt
dus lekker veel wandelen, onderweg oefeningen doen, veel fysiek (fijn) contact
spel, sport, alles wat de relatie onderling verstevigd en vertrouwen geeft (2 kanten op)

ik vind het grommen en bijten cq vastpakken echt wel een serieus signaal dat de hond
probeert zijn wil op te leggen aan zijn omgeving en een RB is een hond met veel overheersende kwaliteiten (om het zo maar te omschrijven) . Maar fysiek bereik je niks, dat schaadt alleen maar de onderlinge band en wekt weerstand op, of vermijdingsgedrag en met dat laatste schiet je al helemaal niks op


ik heb mn hond nog nooit beloond voor het feit dat als ik zeg dat hij ergens anders moet
gaan liggen (bv als ik stofzuig) en hij doet dat, waarom zou je dat belonen?
is toch doodnormaal dat aan zo'n verzoek gevolg wordt gegeven?
Ik zie zoiets totaal niet als reden tot beloning, het is gewoon ........ gewoon

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Belonen als de hond eraf gaat? Dus met andere woorden: de hond leren dat als hij op de bank gaat hij wel een snoepje krijgt? ;-) Zou ik niet doen, helemaal niet omdat een snoepje niks te maken heeft met een verstoorde rangorde. "

Dat zie ik duidelijk niet zo. De hond gehoorzaamt en wordt daarvoor beloond. Daarbij is en blijft het natuurlijk noodzaak het juiste gedrag (dus niet op de bank gaan liggen) te stimuleren. Dat moet uiteindelijk de gedragsverandering bewerkstelligen. Maar dat wil niet zeggen dat je initieel de handlingen om de hond van de bank af te krijgen geen zetje in de rug mag geven middels een beloning.

Ik denk dat de gemiddelde hond ook meer dan intelligent zat is om te snappen zoals jij het uitlegt toch niet de bedoeling van de baas is, de timing is daarin trouwens wel belangrijk.

Ten slotte is het "rangordeconflict" wel zeer onwaarschijnlijk met een hond van deze leeftijd. De hond is 10 maanden oud. Als die dominantievlieger anyhow nog opgaat (wat te betwijfelen valt) dan krijg je daar conform die verouderde dominantietheorie pas mee te maken tegen de tijd dat de hond volwassen wordt. Deze hond is een jonge adolesent die bepaald gedrag af moet leren en die als een echte puber z'n kont tegen de krib gooit. Net als een tiener bij mensen heeft dat niet zoveel met dominantie te maken, meer met het verkennen van grenzen en het tot stand komen van het uiteindelijke karakter.

edit: die oneens waarderingen komen trouwens niet van mij, hoeft wat mij betreft ook niet, gezonde discussie is altijd welkom wat mij betreft.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" PS. weet je nog meer dingen om ons band te versterken? "


veel aanraken, lekker ergens op de grond gaan zitten, hond bij je roepen
ook laten liggen en dan heerlijk gaan kroelen, raak alles maar aan, geen teentje overslaan
zo leert hij jou door en door kennen, maar jij ook hem
als hij spanning opbouwt, voel je dat direct, aai weer eens lekker zijn zij

buiten hetzelfde, fysiek heel veel contact maken op een prettige manier
en samen dingen ondernemen, maakt niet uit wat, dus niet een bal gooien
de hond haalt hem en jij gooit hem weer weg, maar ook bv samen hindernisjes springen
routes door wat ruwer terrein, een RB is een robuuste hond

en hoewel ik niet geloof in rangorde "strijd" (want dan ga je alles als een gevecht zien, en daar geloof ik niet dat dat het is) denk ik wel dat een 10maanden oude RB wel degelijk bezig is om te bezien waar hij zelf de grenzen van zijn gehoorzaamheid kan bepalen en waar niet, en dat is iets waar je op een mentale wijze mee om moet gaan, dus zonder fysiek gedoe, de hond duidelijk maken dat als jij iets zegt of vraagt, hij dat gewoon doen kan, ook moet, maar vooral het gewoon doet, "want het is toch goed als zij het zegt". Samenwerken noem ik dat, kader bieden en daarbinnen is heel veel mogelijk.

echt strijd van : de hond doet dit want dan kan hij je overheersen, nee, maar hij is in mijn ogen wel aan het aftasten hoever hij eigenlijk kan gaan met zijn verzet, en een hond is geen mens, hij denkt 1 op 1, dus tis niet dat hij een score bij houdt of vooruit plannen zit te smeden
in die zin vind ik ieder vergelijk met mensen altijd gevaarlijk
een hond is een hond

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" echt strijd van : de hond doet dit want dan kan hij je overheersen, nee, maar hij is in mijn ogen wel aan het aftasten hoever hij eigenlijk kan gaan met zijn verzet "

Eigenlijk min of meer wat ik ook zeg, verkennen van grenzen.

Verder vond ik deze wel mooi
" Samenwerken "

Roerend mee eens. Niet overheersen, maar een gezonde verstandhouding, bijna ouder-kind zonder van een hond een pluizig mensje te maken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "slotje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

^