Nou ik bedoelde eigenlijk niet jou situatie(had niet alles helemaal gelezen in dit topic,reageerde in eerste instantie op dat je tegen landseer zegt of hij dan alles laat afhangen van zijn hond en of die dan de dienst uit maakt),jou vraag ging over roedels en fuseren..maar je reageerde op Landseer,vandaar uit mijn reactie.
En ik bedoelde met 'als jouw hond uitvalt' een beetje meer in het algemeen.
Maar op jou situatie dan wel doorgaand..Een hond valt niet voor niks uit,die kan iets in die hele situatie helemaal niet aan,het is hem te veel,kort om stress.
Nu weet ik het fijne er niet van,maar als 'nieuwe wandelmaatje' iets wilt oplossen,dan moet hij met jullie meelopen met een aangelijnde hond.
Jullie in eerste instantie ook met aangelijnde honden,maar niemand maakt contact met elkaar aan de lijn.Jij en je vaste wandel maatje voorop.De nieuwe er achter.
En als jij en je vaste wandelmaat zeker weten dat jullie honden niet meer geïnteresseerd zullen zijn in de nieuwe hond(zeg maar) en niet naar hem toe zullen gaan,dan kunnen die van jullie los,en de nieuwe gewoon de wandeling vast aan de lijn achter jullie aan.
Baasje van Perry,mag de term 'packleader'wel wat meer los gaan laten en beter naar de hond kijken.En meer gaan verdiepen in honden gedrag.En er dan iets concreets mee gaan doen.
Dat is het hele jammere aan compleet gaan voor de CM methode,dat mensen zo vast gaan hangen aan het packleader gebeuren.
Als je ook kijkt naar CM,heeft hij ook de vrije hand om letterlijk alle honden om hem heen te corrigeren met een handpor of schop,omdat iedereen dat ook van hem accepteert.
Nou dat zie ik de packleaders hier in NL niet zo gauw doen,als er een onstabiele hond op jouw eigen hond komt af stormen.
(als mijn verhaal niet duidelijk over komt,sorry,heb hoofdpijn en er lopen in dit topic zoveel dingen door elkaar)
Wat ik bedoel is dat helemaal niet mogelijk is om precies te doen wat CM doet,omdat elk willekeurig baasje in NL namelijk niet te toestemming heeft om direct op te treden zoals CM doet.
Dus complete packleader zijn zoals CM het bedoelt is niet mogelijk voor de gewone honden eigenaar.
Ik denk dat veel mensen zich daar ook op verkijken.
CM heeft de tótale controlle(ook gekregen) over de gehele situatie,zet dingen in scene,en straft direct af.
Ja dan willen die beestje wel 'luisteren'.Die zijn overdondert .
En als CM weer weg is dan snappen die mensen er nog steeds niks van en doen de honden gewoon hetzelfde.
De 'afloop filmpjes'aan het eind vind ik ook best nep.Ik zie dat het helemaal niet beter gaat met die honden en hun baasjes...maar ja dat ik wat ik zie
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fuseert een roedel als je met een andere hondeneigenaar praat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik ben, wat CM betreft, alleen het laatste met u eens.. Ik denk vrij regelmatig "als CM nou weg is, zal het dan nog steeds goedgaan? zouden die mensen het doorzetten?" betwijfel ik vaak.. Maar verder, 'schopt', tja hij zegt vaak genoeg dat het niet is om ze pijn te doen maar om ze af te leiden.. HP is meer van "we douwen een snoepje op z'n neus en als 'ie de situatie dan negeert belonen we 'm, vet knap!" tja ik geloof niet dat dit de hond helpt om ergens overheen te komen of mee om te leren gaan.. Met alle respect.. Ik denk ook dat het niet persé CM is die het packleader aanhangt, ik dacht dat iedereen wel de baas wou zijn over z'n hond.. Al lees ik in andere topics dat als een hond voernijd heb dat je 'm maar beter lekker met rust moet laten, en in dit topic dus dat als je hond niet wil dat jij even staat te praten met een voorbijganger, dat je maar snel doorloopt anders raakt je hondje gestrest.. Niet "jij" maar in het algemeen ook..
Verder, dat de uitvallende hond zo uitvalt is al langer een probleem.. Hij schijnt als pup een paar keer gegrepen te zijn door een grotere hond, en daarom doet 'ie nu zo naar potentiële bedreigingen.. Teefjes en kleine hondjes gaan over het algemeen wel goed.. Ze hebben al verschillende GT's gehad en cursussen gedaan, waar gewoon gezegd werd dat dit nu eenmaal in het ras zat (!), ze hebben een agressie bootcamp gedaan, niks helpt.. We wilden dit inderdaad proberen, samen een aangelijnde wandeling te doen, paar keer gedaan ook, maar die uitvallende reu blijft aanvallen en grommen, tot het punt dat me nieuwste wandelmaatje het voor zijn hond niet eerlijk meer vond en ermee gestopt is.. Zo is het beetje gegaan..
Veel sterkte met de hoofdpijn.. Het verhaal komt prima over hoor..
ik blijf het altijd bijzonder vinden dat een uitvallende hond als "corrigerend" en "dominant' wordt
gezien, het is vaak het omgekeerde, een onzekere hond die perse de zaken in de poot wil houden
iets heel onbedreigends, dat gaat dan nog wel, is het net iets meer.... komt de uitval
maar die is (in mijn ogen) vaak helemaal niet van een zelfverzekerde hond
een echte zelfverzekerde hond zou er volkomen relaxed bij staan
met zo'n hond kan je dus rustig gaan stil staan, die heeft zoveel zelfvertrouwen dat hij zich
totaal niet bedreigd voelt en al zeker niet op een agressieve wijze een reactie aan de "tegenpartij" zal ontlokken, zeker als hij daar helemaal niks mee heeft
en zelfverzekerde dominante hond laat zich nauwelijks provoceren, of uitlokken
en zijn vaak ongelofelijk moeilijk om mee om te gaan (je krijgt er geen grip op)
dat gedoe over "dominante" rassen..... daar heb ik al helemaal niks mee
in ieder ras zitten idividuen met heel verschillende aanleg
juist die hele relaxte labrador die nooit vecht, rustig blijft zou weleens knap "dominant" kunnen zijn
en niet die hond die er boven op knlat
maar goed das is hoe ik honden zie
wat CM er van bakt.... ik kan er vaak helemaal niks mee
hoewel ik zeker dingen van hem kan waarderen
HP is meer van "we douwen een snoepje op z'n neus en als 'ie de situatie dan negeert belonen we 'm, vet knap!"
een snoepje is wel hondvriendelijker dan een schop (je)
maar ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt. Je laat bij positief opvoeden (zoals ik het zie) niet eerst je hond in een situatie komen die hij niet aankan (zoals CM doet) om hem daarna te corrigeren dat geeft alleen maar spanning en miscommunicatie. Je moet ervoor zorgen dat je hem niet in zo n situatie laat komen. Door bijv. afstand te nemen. Je hond gaat dan al gauw doorhebben dat jij iemand bent die hem begrijpt, zal daardoor rustiger worden en vertrouwen in jou en in zichzelf krijgen waardoor hij weer meer situaties aankan.
Mijn hond is zo'n hond die snel overprikkeld raakt ,te vaak met de verkeerde honden heeft 'gespeeld' en daardoor ook flink is gevormd en ook door mijn eigen onwetendheid in die tijd natuurlijk.
Nu is het zo dat zij kan fixeren,dat zegt niet veel goeds.
Nu heb ik in de buurt 2 parken,daar kan ze ook lekker los.Nu komt het; ik kan mijn hond bij me houden,maar andere mensen doen dit dus niet.
Zij doen dit zelfs niet als zij ook een fixerende hond bij zich hebben...dat wil zeggen dat als ik mijn hond laat met haar gefixeer en die ander dus ook dit gedrag vertoond en beide baasjes doen alsof hun neus bloed de honden dan gegarandeerd 'ruzie' krijgen.
(en nu komt het'we douwen er een snoepje in' gedeelte van mijn verhaal)
Kan ik op zo'n moment een andere kant op lopen dan doe ik dat,maar kan ik alleen nog maar rechtdoor,dus helaas op die andere hond af...dan is toch echt de oplossing ,Mila's aandacht vragen,oog contact ,snoepje in de hand,en door lopen(soms kan het ook om half de bosjes in te duiken en daar Mila af te leiden en op mij te laten letten) en zo negeert Mila COMPLEET die andere hond,zelfs als de hond zich voor mijn voeten opdringt(waar ik uiteindelijk dan ook dwars door heen loop) én voor haar neus staat te grommen.
Dus ik heb liever 1000 keer iemand die de hond bij zich houdt met een snoepje 'erin douwen'. Dan iemand die zijn onzekere hond overal op af laat lopen met alle gevolgen van dien.
En ik ben dan zeker niet voor om een onzekere hond op zo'n moment ala CM te gaan corrigeren.
Een onzekere hond let op wat hem angstig/onzeker maakt.Ga ik mijn hond ook porren ,vriendelijk een schattig en goed bedoeld schopje geven,dan krijgt ze dus angst voor mij...ja dán gaat ze ook op mij letten,maar of haar stress niveau daarvan nu laag blijft dat betwijfel ik.
Wauw ik heb moeite om alles bij te houden, zoveel dingen waar ik op in wil gaan, zal er es pen en papier bij gaan pakken
De quote doet het niet helemaal goed,dan maar zo:
Perry en Bully:
Goja, hier heb je een goed punt! Een uitval komt van een onzekere hond! En een correctie van een gebalanceerde hond om de gecorriceerde hond zo snel mogelijk in balns te brengen en te laten genieten van het leven.
Een uitval gaat naar mijn mening ook met alle kracht die een hond bezit, daarentegen hoeft een correctie niet meer in te houden dan de kracht die nodig is om de ander te overbluffen...
Ik gok even dat dit niet helemaal de inzet was van Goja...
Een hond die zelf verzekerd is lost niks op met correcties of 'geweld',die negeert,loopt weg,kijkt weg,gaat verder staan snuffelen.
Negeert zelfs een opdringerige/onzekere-uitvallende hond.
De 'gebalanceerde hond'die jij omschrijft ,die dan toch corrigeert,ondervindt stress van het gedrag van die andere hond.Raakt daardoor zelf uit 'balans' en bedreigd en communiceert dan met afstand vergrotende communicatie.
Dat is op zich normale hondentaal,maar gaat gepaard met stress en is ongezond.
Heyyyy Perry, bijdehandje Lekker gewerkt, mwa lekker is anders.. Ohh vertel es over je ontmoeting
Sorry als ik je verkeerd begrepen heb dan, jij springt ook zo van de hak op de tak soms, en ik ben blond he, dus tja.. Uiteraard is het best logisch dat Bully reageert op de uitvallende reu, maar niet op een corrigerende manier denk ik, hooguit om van zich af te bijten of jou te verdedigen.. Ik bewtijfel of hij alles van jou (packleader) laat afhangen, in een roedel van mensen en honden lopen de honden ook vòòr de leider uit, verkennen, alarmeren als er iemand aankomt, en misschien zelfs verdedigen.. Een koning laat toch ook z'n soldaatjes vechten voor hem, hihi of is dit wel een heel bijzonder vergelijk..?
@Dobry - dus u vindt het beter om bepaalde situaties/problemen uit de weg te gaan ipv op te lossen..? Als het opgelost is heeft de hond toch veel minder stress, en tja de enige manier om het op te lossen is dat 'ie er even doorheen moet, je ziet ze na zo'n behandeling altijd beetje opgelucht op adem komen.. Even een subtiel voorbeeld, een hond is bang voor de nieuwe vloer en weigert er absoluut overheen te lopen, om welke reden dan ook.. Dan kan je zeggen "we laten 'm voortaan wel alleen in de kamers waar hij wèl durft en wil", of je zegt "we gaan eraan werken dat 'ie z'n angst overwint zodat 'ie uiteindelijk geen angst of probleem meer hebt.."
@Soraya - oke op zich begrijp ik u wel.. Maar honden leven toch in het nu? Dus het kan toch opgelost worden..
@Landseer - mja oke met zo'n kruising wordt het inderdaad lastig, en op zich wel respect dat u wel erkent dat 'ie in het wild door de 1e de beste alfa reu zou worden 'gepakt'.. En ook wel respect dat u zelf toegeeft dat u geen leider bent en dus rekening houdt met wat uw hondjes willen.. Is ook wel wat over te zeggen..
ps beste mensen, ik moet naar bed, morgen weer vroeg op.. Fijne avond.. Mijn reactie's zullen morgenavond pas plaatsvinden, en anders zaterdag pas.. Moet morgen werken en daarna bij me oom en tante eten (met Chels uiteraard), weet niet hoelaat het daarna is..
Quote doet het niet, maar dit is reactie op Soraya's laatste post.
Dat is dezelfde conclusie als men soms bij het clickeren heeft.
Ik denk dat Perry&Bully vanuit een heel ander perspectief denkt en schrijft, waardoor voorbeelden als die van jou, Soraya, op deze manier worden vertaald.
Ik denk ook niet in termen van wie maakt de dienst uit, hij moet respect voor me hebben etc.
Belangrijk vind ik dat je je hond begeleidt op de manier die bij hem past, je je verdiept in wat er mogelijk is, en maakt hier een keuze uit.
Toen we hem net hadden, ben ik zóveel gewaarschuwd, eerst door de deur, als 1e eten, niet voor je laten lopen etc.
Ik kan vertellen dat ik een betere band met mijn hond begon op te bouwen, toen ik dat eerste allemaal wat meer liet varen, en ik ging belonen en begeleiden.
Ik geloof ook niet in het fuseren van een roedel, helemaal niet zelfs.
Waar ik wel in geloof zijn gedragseigenschappen, genetische pakketjes die elke hond mee heeft gekregen conform hun gebruiksdoel.
Waarom kan een Labrador bijvoorbeeld, of een Beagle zich vaker wel gemakkelijker aanpassen aan een grote groep en een ander ras, laten we zeggen de Bullmastiff want die heb ik toevallig zelf dit niet altijd?
Een meutehond, of een jachthond moest tolerant zijn ten opzichte van andere honden om te kunnen functioneren zijn/haar werk.
Tijdens het tot stand komen van het ras is daar jarenlang op geselecteerd. Wat had je aan een hond die in plaats van het geschoten wild even een lekker potje ging vechten met de hond van je collega-jager? Helemaal niets. Zo'n hond werd dus uit de fok gehaald.
De Bullmastiff werd gefokt om zijn baas, de jachtopziener te beschermen tegen stropers. Alleen! Zonder andere honden erbij. Het is een jong ras, nog geen 100 jaar oud. Tijdens het tot stand komen van het ras is nooit geselecteerd op de eigenschap verdraagzaamheid ten opzichte van soortgenoten.
Nou kan je socialiseren tot je een ons weegt, maar die eigenschap blijft. Je kan geluk hebben (en dat heb ik met Lola, maar met mijn vorige reu dus niet) dat deze eigenschap niet al te sterk aanwezig is. En natuurlijk ga je met je hond naar cursus en socialieer je ze met andere honden zolang dat nog kan. Maar je moet niet verbaast zijn als ineens toch blijkt dat ze minder tolerant zijn dan je dacht als je hond volwassen is. Die eigenschap clicker je of sla/schop je er niet uit.
In het laatste geval krijg je een hond die alleen maar bang voor zijn/haar baas is en bol staat van de stress.
Dus niet elke hond is ervoor gemaakt om andere honden te waarderen. Dat is iets waar heel veel mensen zich in vergissen. Je kan je hond leren om andere honden te negeren en door te lopen, maar je kan je hond nooit leren om andere honden leuk te vinden en fijn te gaan spelen.
Correcties zijn mijn inziens een opbouwing van stress omdat de hond in kwestie in een situatie is gezet die de hond niet aan kan. Datzelfde geldt voor mensen die corrigeren, ze kennen geen andere manier, weten niet meer wat ze moeten, dus hoppa, we knallen er maar een vleugje geweld in.
Geweld, hoe minimaal ook, is uit den boze. Het is een teken van zwakte. Hoe kan een hond op een baas vertrouwen die hem/haar bang maakt, laat schrikken en/of pijn doet?
CESAR MILLAN
HondenPage heeft een positieve visie wat betreft opvoeding en omgang met de hond. Cesar Milan gebruikt in zijn programma opvoedtechnieken/methodes en omgang die op wezenlijke punten niet overeenkomen met de positieve opvoed- en omgangswijze waar wij als HP voor staan (zie ook visie/beleid hierover). Fysieke correcties, dwang en andere (fysiek) provocerende en/of overheersende handelingen zijn stressvol, beschadigend voor de vertrouwensrelatie en leveren een risico op voor het welzijn en veiligheid van de hond. Om deze reden zijn wij tegen het adviseren en propageren van dergelijke opvoedmethodes en technieken van CM op HondenPage.
Enkele voorbeelden van opvoedtechnieken welke niet geadviseerd en gepropageerd mogen worden;
Een â??hakjeâ?? geven, â??porren/prikkenâ?? in de flank, een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, anderszins provoceren, intimideren en corrigerende hulpmiddelen.
Open vragen stellen is toegestaan in het kader van informatie en kennis. Topics met als doel discussie over (de werkwijze van) Cesar Millan gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt en wat in strijd is met visie en beleid. Ook hier geldt dat adviseren en propageren van bovengenoemde technieken niet is toegestaan.
Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels
Tot een paar maanden terug voor wij verhuisden ging mijn zoon iedere avond met de meiden naar een veld waar ook altijd dezelfde honden kwamen avond aan avond. Deze waren wel degelijk een roedel en zag je ook duidelijke rangorde onder deze groep honden.
Ik schakel net in, goedenavond HP.. Heb nog niet alles gelezen maar ik heb wel alvast iets te zeggen..
Als ik met Chels loop, zeker als ik buiten me vaste rondje ga, dan valt het me zo erg tegen hoeveel honden er uitvallen en snel naar de overkant van de straat getrokken worden, maar nu word me beetje duidelijk waarom.. Echt absoluut met alle respect hoor, maar iedereen laat tegenwoordig van de hond afhangen wat er gebeurt en wanneer het gebeurt, anders raakt 'ie misschien gestresst.. Heel bijzonder, maar goed.. Het zal wel weer overkomen als Perry en ik onze honden continu willen domineren ofzo, nee absoluut niet.. Maar ik denk dat het wel beetje scheelt dat wij een type honden hebben die wat meer leiderschap nodig hebben..
@Santa - Chels gaat bij mij ook het eerst door de deur, op de heen- en de terugweg, zodat ik de deur achter d'r kontje kan sluiten, maar ze kijkt altijd eerst of ze mag.. En ze mag ook op de bank, en een enkele keer in me bed, en als ik thuiskom begroet ik 'r gewoon uitbundig, en als ik 'r uitlaat loopt ze vòòr me uit, mits ze los is dan, aan de riem moet ze wèl netjes naast.. Ik vind sommige dingen inderdaad beetje overdreven, en alleen van toepassing op honden die dominantie problemen hebben..
@Goja - CM doet dat ook met 2 honden die niet met mekaar overweg kunnen, gewoon een stuk gaan wandelen, of skeeleren, werkt perfect en ik vind dit ook een hele goeie oplossing.. Wat CM verder betreft, ja wij zijn allebei groot fan, en er is helaas geen CM forum, anders hadden we hier niet hoeven botsen steeds.. Wat doet u voor werk eigenlijk?
Verder snap ik niet dat zo veel mensen niet geloven in hun roedelgedrag en de "alfa" enzo, dit is nou juist wat honden kennen, wat hun natuur is, en wij vermenselijken ze door te denken dat dat allemaal te ruw en te moeilijk voor ze is, dus laten we ("we", jullie) er menselijke logica op los, tja als jullie denken dat dat beter is voor de hond.. Op zich snap ik nog wel dat als je een dominante reu heb, dat dit wel es problemen geeft met wandelen, dat is weer beetje wat anders denk ik..
@Lo&So - wie heb het nou over fysieke correctie's? Of zei Perry er iets over? Ik kan niet alles onthouden, ik lees het allemaal vluchtig door want ik ben vandaag en vanavond druk geweest (lijkt wel of ik de enige ben met een leven naast HP) dus ik heb moeite om nu alles bij te benen.. De originele vraag was of honden mekaar onderling corrigeren als ze niet van dezelfde roedel zijn..
Nou moet ik wel ff vertellen, vers van de pers, ik was vanavond op visite bij mensen, die hadden een herder pup.. Chels is (zoals jullie weten) heel sociaal en onderdanig naar andere honden en mensen, maar de pup deed meteen zo druk, tegen d'r opspringen en in d'r oor hangen enzo, ze snauwde dit meteen af, corrigeren! Dus eigenlijk bewijst het wel een beetje dat ze mekaars gedrag corrigeren ookal zijn ze niet van dezelfde roedel.. Of niet?
Maar jouw hond mag altijd op alles en iedereen aflopen want ze is zo onderdanig zeg je zelf. Dat is toch ook geen leiderschap?
Ik wil het niet zozeer persoonlijk maken maar je wordt erg tegenstrijdig en kortzichtig.
Sleur mijn hond ook wel eens naar de overkant. Dat is niet omdat ze dat wilt anders hoef ik haar immers niet mee te slepen. Op zo'n moment is ze ook aan het uitvallen en dus gestresst. Weet je wat ze doet als ik haar haar gang laat gaan en dus niet meesleur omdat ze al niets meer ziet of hoort? Niet kontje snuffelen hoor, dan klapt ze op de betreffende hond.
Ik bied je aan om eens de andere kant te komen bekijken en ervaren als je dat wilt. Weet dat je niet ver weg woont en misschien vind je het interessant.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fuseert een roedel als je met een andere hondeneigenaar praat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?