beste mensen
ik lees dit toch vaker en veel meer op diverse plekken en sites
nu wil ik dit toch eens even recht zetten
iemand kiest een ras en vraagt advies
dan word er gezegd ik zou als beginner niet aan dit ras beginnen
verwoord in mijn woorden betekend dit
neem eerst een ander ras verziek het beest en leer je erop los dan breng je hem naar het asiel en koopt je ras want nu ben je ervaren t is logisch dat mensen een ras willen en niet eerst 12 jaar aan een ander ras gaan vast zitten
het belangrijkste bij het kiezen van een ras is dat je je inleest zoveel mogelijk erover leert alles wat je kan vinden en niet even een week nee neem er gerust een half jaar voor uit en ga dan opzoek naar een goede fokker
ik vind de zin van als beginner zou ik het niet doen belachelijk want dat brengt alleen maar verkeerde keuzes mee en asielhonden.
kies je een ras wat je echt wilt lees je gewoon goed in
ik heb ervaring met veel rassen vooral bullterrier stafford rotweiller en poedels
maar ik geen ervaring met de vastgotaspets moet ik mijn pup nu maar afzeggen dan
ik heb 3 jaar de tijd gehad om me in te lezen
ik weet nu heel veel van het ras maar zoals bij elke hond ze zijn nooit hetzelfde
sorry maar t moest er echt even uit want ik vind die zin gewoon totale onzin
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "eerste hond? afrader om als beginner aan een ras te beginnen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ben het volkomen met je eens
Ons werd ook door veel mensen geadviseerd geen rottweiler als 1e hond te nemen. We konden veel beter met een van nature niet zo'n dominante hond beginnen. Als dit goed zou gaan konden we altijd nog een rottweiler nemen... duh !! Ik ga toch niet oefenen met een ander ras om zo een beter baasje te kunnen worden voor het ras waar mijn hart bij ligt.
Een 1e hond is zo ie zo moeilijker welk ras het ook is. Maar door veel te lezen, veel te vragen, je eigen erin te verdiepen, daarmee kom je een heeeeeeel eind
hoi tanja.
het is geen ras voor beginners betekend zeker niet dat je je op een ander ras moet oefenen en dan de hond inhet asiel stoppen.
als je goed ingelezen, bij fiokker langs bent gegaan.
weeet waar je aan begint wnt anders gebeurd het wel met de moeilijkere rassen .
kom niet meer klar met hem.
vooral in de puberteit kan het moeilijker zijn.
zetten de baasjes niet door en beland het arme diertje in het asiel.
heb het bij mijn schoonzusje gezien.
heeft een howard van 3 jaar uit het asiel gehaald .
zat er al vanaf een half jaar in dus maar liefst 2,5 jaar in het asiel geweest.
dacht dat dit de bedoeling echt niet was he.
groetjes bordertje
denk dat het een misverstand is, eerst maar een andere hond nemen , die kan je dan verzieken voor je aan een hond begint die dan zogenaamd niet geschikt is voor je als beginneling.
nee denk niet dat dat de bedoeling zo is. en ook niet als uitleg zo bedoelt is.
ik geef een voorbeeld.
op tentoonstellingen zien we de newfoundlander als fantastische beren, zo mooi in onderhoud, en zo prachtig om te zien, dat je daar voor valt. er is niks aan deze honden dat je denkt, oef dat is niet voor een beginneling, wel nee iedereen kan zo,n hond aanschaffen. de verzorging daar wordt op dat moment door heen gekeken want ze zien er verzorgd uit.
en ook de puppen die je in de puppy klassen ziet, geweldige puppen , net kleine beertjes. die nemen we.
maar dan de praktijk.
een newfoundlander pup is moeilijk op te voeden, kijk maar bij de honden encyclopedie wat daar vermeld staat bij opvoeden. ze zijn heel laat volwassen, en zeer eigenzinnig. je moet er zeker twee jaar voor uittrekken om er een goeie gezinshond van te maken, en een maatje voor het leven.
en dan de verzorging, de eerste puppyvacht die er uit gaat. dat wil je niet weten, dagen uren ben je bezig om de vacht eruit te halen, doe je dat niet ? dan vervilt de vacht. en dat geld ook voor de volwassen hond.
hoe vaak komen wij geen newfoundlanders tegen, kaal geschoren om dat ze onhandelbaar zijn geworden. wat verzorging betreft.
meestal vallen kopers op het uiterlijk van een hond, daar gaat als eerste de aandacht naar. daar is niks mis mee, helemaal niet. maar dan wordt er niet verder gekeken in ingeleesd.
en dat bedoelen de meeste van de honden eigenaren , deze hond is niet geschikt voor de beginneling, een voorzichtige waarschuwing weet wat je in huis haalt.
en niemand zal jouw hond die je nu op het oog hebt afraden, je hebt je ingeleefd en ingelezen in dit ras, en kom je dat toch hindernissen tegen die neem je op de koop toe.
maar velen doen dat niet, dus laat er geen misverstand over ontstaan, dat we niemand afraden om niet aan zo,n hond, zoals bijvoorbeeld de newfoundlander.
als iemand een newfoundlander zou willen hebben, er niet te veel van afweet. ga te raden bij mensen die een newfoundlander hebben, daar hoor je de voor en na delen van zo,n hond.
en nu heb ik het dus over de newfoundlander, maar zo zijn er natuurlijk ook anderen rassen.
hoi,
je moet zeker achter je keuze staan.
en er voor gaan !!
ons hadden ze de border collie afgeraden konden beter een aussie aanschaffen waren rustiger.
we hebben toch voor de border collie gekozen.
als je maar met ze werkt zijn het uitstekende huishonden.
en maatjes voor het leven.
we werden wel bang van de uitspraken.
maar zijn achteraf blij dat we lekker eigenwijs waren.
nu zijn we reuze blij met borka,baloe en puppie bonita.
baloe was gister weer tegek in agilty!!!
groetjes bordertje
Ik ben het wel een beetje met Willemijn eens hoor. Veel mensen kiezen een hond op uiterlijk en als het beeste een wat moeilijker karakter heeft is vaak de schuld van de hond en niet van de baas.
Als je goed ingelezen bent en bij een fokker inlichting en tips hebt gevraagd moet je ook inzien dat een ras niet bij je kan passen ook al is hij nog zo mooi. Dit zal niet bij iedereen zo werken helaas.
En niemand hier geeft het advies om eerst op een 'makkelijke'hond te oefenen. Het zijn allemaal honden!! Men geeft zijn mening die misschien niet altijd even subtiel overkomt. Dit is echter om bij de baasjes en bij de hond teleurstellingen en stribbelingen te voorkomen.
liefs Kim
Ind Willemijn zo las ik als uitspraak van een asielhond:
Ze haden de hond gekocht als pup omdat het als een beer uit zag maar van klein hondje werd het groter dan ze gedacht hebben dus natuurlijk asiel..
En dit kon vermeden worden door eerst info over het ras te zoeken!
ik geloof ook niet dat ja door het hebben van een zogenaamde beginners hond automatisch een goede baas word voor een moeilijker ras.
Als je bv een een hele brave labrador hebt gehad, dan nog weet je daarna niet in een keer veel over een "moeilijk" ras.....
Je hebt hebt gewoon rassen die veel tijd en energie en raskennis vragen en je hebt honden waarbij het allemaal wat makkelijker gaat
Iedereen die een hond wil aanschaffen moet eerst weten:
Hoeveeel kennis heb je over de verzorging van honden.
hoeveel kennis heb je over het ras.
Hoeveel tijd en energie heb je voor je hond.
Wat wil je er mee doen.
Je moet je altijd laten informeren, praten met fokkers, ervaringen navragen, inlezen etc.
Dan weet je uiteindelijk zelf heel goed of je geschikt ben voor een bepaald ras
idd net als Monique
hebben wij zoals sommige mensen zeggen een "moeilijke"
hond
net zoals Daena trouwens hoor maar met Syco meer
omdat onze eerste echte was!
stel je voor dat ik een "makkelijke" hond had genomen dan had ik steeds gedacht ik wil een rottweiler en dat vind ik zielig! en ben hartstikke blij met mijn
"oh zo dominante en moeilijke hond(en)
liefs
tanja @
ook nieuwe eigenaren zien de newfoundlander , ik geef maar een voorbeeld hoor, als een softe hond, waar je niet te veel mee hoef te doen, het zijn toch sjokkers als ze zo op een tentoonstelling rondlopen ? dus het beeld dat nieuwe eigenaren van deze honden hebben is al helemaal verkeerd.
met een newfoundlander moet je de tijd hebben om toch zeker drie maal daags een flinke wandeling te gaan maken, het zijn geen renners en dravers als ze volwassen zijn, nee maar je moet er toch echt tijd in stoppen om met ze te wandelen, anders vergroeit zo,n hond, wat gewrichten betreft. kunnen soms al niet meer opstaan op een leeftijd van twee drie jaar. staan ze niet bij stil, ook zijn het zwemmers, daar moet mee gezwommen worden, hoef heus niet iedere dag. maar wel dikwijls dan zijn ze in de element. en nog een belangrijk iets, een newfoundlander vereenzaamt als die niet bij de roedel wordt opgenomen, dus zeker geen kennelhond, zoals meerdere rassen gehouden kunnen worden in een kennel.
tanja vandaar dat er wordt gezegd, niet voor de beginneling, maar als je echt voor dit ras gaat, en je inleest het hoe en wat van deze honden, dan is er ook voor de beginneling niets mis mee.
ik was tenslotte ook een beginneling
Ik kan me bij Willemien aansluiten.
We worden vaak vertederd door pupps en zien dan op shwos en bij fokkers leuke honden. Wat mensen die aan een hond beginnen zicht moeten realiseren is dat die leuke hond wel zo is geworden door een gedegen opvoeding en niet alle honden laten zich even makkelijk opvoeden en hebben gewoon een bepaalde aanpak nodig die net ff wat meer ervaring vereist.
Natuurlijk zijn er ook beginnende honden eigenaren die het in de vingers hebben hoor en daar is niets mis mee.
Neem bv mijn ras. Een airedale is echt (voor mij) een tophond. Ik kan zeker met de oudste lezen en schrijven. Maar daar is wel het nodige aan training en opvoeding aan vooraf gegaan. Een airedale terrier heeft echt een dominantie probleem als je in e opvoeding niet consequent genoeg bent maar van de andere kant is het door de eigenzinnig en koppigheid van het ras niet makkelijk om altijd consequent te blijven.
Je kunt je eigen dan nog zo inlezen, wat overigens heel goed is hoor, maar de praktijk is dan toch net weer ff anders.
Het valt mij op momenteel (wat ik op het ras forum en bij fokkers hoor) Dat er nogal wat mensen zijn die hun airedale weg willen doen omdat ie niet op te voeden is. Terug bij de fokker of in goede handen bij nieuwe baasjes blijkt dan dat de airedale wel op te voeden is maar dat de vorige baasjes het karakter van de airedale niet snapten.
In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die voor het eerst een hond hebben.
inlezen en fokkers om inlichtingen vragen is noodzakelijk,maar dit geeft vaak wel een erg rooskleurig beeld te zien. hoe meer je hoort uit de praktijk, zowel positief als negatief, des te duidelijker beeld krijg je van het ras. tana.
Ik denk dat het voor sommige eigenaren wel verstandig is om eerst een makkelijk op te voeden hond te nemen, voordat ze aan een pittiger ras beginnen. Sommige mensen hebben gewoon niet zo'n feeling met honden en weten niet wat ze moeten doen. Dan kun je wel veel lezen, maar je moet het ook nog maar in de praktijk kunnen uitvoeren. Het is niet de bedoeling dat zo'n hond naar het asiel gaat, maar dat de eigenaar pas na de dood van zo'n hond het pittige ras neemt.
Je moet natuurlijk geen hond kopen die je niet wilt, alleen maar omdat de hond makkelijk op te voeden is. En als je bereid bent om je en in te lezen en naar cursus e.d. te gaan, er alles voor wilt doen, dan komt het meestal ook wel goed.
HELEMAAL MEE EENS!!!
Het zit hem nl in de opvoeding die een hond krijgt.
Los daarvan; als je veel tijd hebt en graag wandelt, bv.kun je via de typische raskenmerken een hond uitzoeken die dat ook graag doet, maar voor de rest; hoe hij wordt, ligt aan jezelf!!!!
(ik heb een eigenwijsje.... .....hoezoudatnoukomen)
Ik heb Micky gekocht omdat ik zo graag een hond wilde en omdat ik niet langer tegen het alleen zijn kon, overdag kon hij naar mijn ouders en 's avonds was hij bij mijn thuis. Ik wist bijna niets van honden, maar ben vol goede moed begonnen aan zijn opvoeding en heb aan "ervaren" hondeneigenaren raad gevraagd, ben op cursus gegaan en heb er nu nog steeds plezier van. Nu met Myla ga ik ook weer naar cursus toe, en ik moet zeggen, daar leer je heel veel van, ook over de taal van de hond en de goede manier van omgaan met je hond. Dus ga er gewoon mee op cursus, leer wat jij nodig vindt om te leren en als jij het goed vindt, dan wordt het ook gewoon jou Toppertje!!! En al lees je je 1000x in op een ras, als je een kruising hebt, gelden de "regels" al niet meer, als jij toevallig een eigenwijsje hebt getroffen terwijl de rasstandaard zegt dat het goed trainbare honden zijn, wat doe je dan?? Mijn mening is ............... koop de hond die jij wilt kopen, lees erover (altijd goed) en ga ermee op gehoorzaamheidscursus.
Groetjes Betina
hoi mensen volgens mij word ik soms verkeerd begrepen heb ik het idee
ik bedoelde dat mensen die term wel snel gebruiken niet tegen mij hoor
maar er kan beter gezegd worden verdiep je eerst goed in het ras en kijk dan of je nog wilt
ik heb voor de vastgotaspets gekozen op t eerst omdat ik hem mooi vond toen had ik me nog niet verdiept in fokkers ik ging me toen verdiepen in het ras zelf en vandaar uit kwam ik erachter dat dit mijn ideaale hond is houdt van werken houd van kroelen en is niet te groot en de rest natuurlijk maar dit als hoofdpunten
ik viel ook voor de saarloos jammer genoeg past dat op het moment niet bij ons gezin de jongste dochter is 2 en half en een saarloos heeft bij zijn opvoeding heel veel aandacht nodig en ik was er bang voor dat ik dit niet zou kunnen geven vandaardat de saarloos een plek in mijn hart heeft maar mischien nooit mijn hond zal worden ik ben nu helemaal voor de vastgotaspets gegaan en mijn hart ligt daar echt bij de saarloos zal altijd mijn bewondering hebben omdat ik hem zo echt vind
maar ik sta achter mij keus maar er zijn mensen die niet achter e keus staan om een ander ras te nemen en doen dit uit advies toch ik moet er niet aan denken dat ik nu eerst een shishu moet nemen voordat ik mn vastgotaspets zoui kunnen nemen hihi
ik bedoel gewoon er komen welleens mensen advies vragen het zou leuker voor de mensen zijn als we zeggen verdiep jezelf zeer goed in het ras neem er de tijd voor en als je zelf voelt dat je genoeg weet en ziet dat de hond bij je past ga dan eens rondkijken voor een fokker als mensen zich hiermee bezig houden zijn ze toch gauw een jaar verder op zn minst eer dat ze dan een hondje hebben en hebben zich volledig kunnen consentreren op het rasstandaard en dan vind ik dat mensen gerust aan ee ras kunnen beginnen en daar met hun theorie tegenaan kunnen gaan
tuurlijk heb je ook gelijk tanja, no hard feelings hoor, enne, ...... wat een DOTJE van een hond heb je!
Tuurlijk en die adviezen worden ook wel gegeven hier. Alleen vind ik het bij bepaalde rassen wel een uitzondering hoor... Als iemand zonder flauw benul een Kangal wil, brrrr....
Ik denk dat een verziekte hond uit het asiel (neem nou de vele JRs) geen goed idee is voor een beginner. Bovendien wil je toch dat de ervaring fijn is voor baas én hond? Een baasje die niet boven zijn macht grijpt kan nog jarenlang honden een goed thuis bieden, terwijl een baas die een hond niet aankan misschien nooit meer een hond neemt.
Maar ik denk hier vooral aan honden met een gebruiks-encyclopedie, of een klein oud vrouwtje die een hond neemt die ze niet aan kan.
Zolang de thuissituatie van de baas goed is en deze er vast van overtuigd is dat ze consequent genoeg zijn en genoeg tijd hebben... dan kun je bergen verzetten.
Maar ja, al die JRs in het asiel komen ook ergens vandaan... misschien de situatie onderschat?? Toch geen goede opvoeder? Niet genoeg tijd? Ik denk dat mensen die geen goede opvoeder zijn met relatief weinig tijd inderdaad niet aan bepaalde rassen moeten beginnen, zeker niet als beginnershond.
Tja Angela, het wordt wel gezegd ... zo las ik het vandaag nog over de Tosa Inu, Willemijn met de newfoundlander en nu jij weer met de Kangal ... ik kan me toch wel voorstellen dat mensen dit geen leuk advies vinden.
En laat ik eerlijk blijven. Ook als je jezelf inleest over het ras en weet ik veel wat kan er nog vanalles fout gaan. Iedereen doet het op zijn / haar eigen manier. En zo kan het dus ook goed gaan als je geen flauw idee hebt waar je aan begint. Ik denk zelf eerlijk gezegd dat alles valt en staat als je bereidt bent advies aan te nemen en te werken met je hond. Als dat niet wil dan moet je jezelf eens heel goed achter je oren krabben want dan wordt ook een hond die bekend zou staan als heel makkelijk (ik noem even een Golden of Labrador) een rothond. In verkeerde handen kan iedere hond een rothond worden. En dat heeft mijns inziens niet zo heel veel te maken of het je eerste hond is of de zoveelste.
Kijk ik snap wat jij bedoelt met een Kangal, maar als je als eerste hond een Kangal neemt en je gaat op cursus met je Kangal en doet een enorm goede socialisatie met een Kangal en je bent echt met je Kangal bezig dan denk ik eerlijk gezegd dat het niet veel uitmaakt of het je eerste hond is of je tiende hond. (Ik ben zowiezo geen fan van een Kangal) trouwens, maar met iedere hond moet je bezig zijn. En of het dan je eerste is of je tiende ... dat verschil denk ik dat niet zo heel veel uitmaakt. En zo denk ik daar met alle rassen over.
Jij bent degene uiteindelijk die de hond maakt tot wat hij wordt. En als je zelf bereid bent daar goed en veel in te investeren kan je net zover komen met je eerste hond lijkt me. Ja, als je aan een "moeilijkere hond" begint als eerste hond dan duik je meteen in het diepe ... maar ook een Golden kan je verpesten als je niets weet van honden in het algemeen en niet weet wat je doet, en voor iedereen geldt uiteindelijk hetzelfde met iedere hond. Tijd en moeite investeren in de hond en een band met je hond opbouwen en dat kan je met je eerste hond ook ... maar je moet wel bereid zijn om te investeren en adviezen te vragen en aan te nemen. Hoop dat iemand nog wijs kan uit dit verhaal dat een beetje duidelijk is wat ik bedoel.
Er word gezegt dat de labradorn en de golden retriever perfecte beginshonden zijn..
Nou waarom eindigen er zo veel in het asiel of buiten aan een slipketing want volgens hun is de honde onhandelbaar.
Ja dat is ook zo Hetty. Maar ik bedoel echt de mensen die ondanks een cursus er gewoon niets van snappen. Dat zie bij staff. eigenaren ook wel eens. Dat vind ik dan gevaarlijker dan bij een gezelschapshondje. Natuurlijk, die kan ook bijten, maar toch... Misschien is het meer een gevoel van me, dat zoiets toch veiliger is dan bij een pittig ras. Nogmaals, als iemand er alles aan doet, dan komt het meestal wel goed. Maar niet iedereen is bereid om er veel werk in te steken en dan kun je toch beter een gemakkelijk hondje nemen.
EINDELIJK IEMAND DIE DIT ZEGT EN NAAR VOREN BRENGT!
Toen Brammetje op komst was kreeg ik ook vaak te horen. Oei, een terrier. Oei,zou je dat wel doen.. eigenwijs, eigenaardig, jullie eerste hond.
Gek werd ik ervan!
Nu Bram er is valt alles me 1000% mee. Bij iedere hond is een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Met iedere hond moet je oefenen en hem dingen leren. Neem gewoon een hond die bij je past..
O ja Mandy, zeiden ze dat van een terrier? Sja, een beetje eigenwijs misschien, maar dat zijn zoveel honden... ook als ze geen terrier zijn haha... Nou dat is echt overdreven hoor, als je een terrier niet als eerste hond zou kunnen hebben... Jij bewijst de mensen lekker ongelijk toch?
Goh jullie moesten is weten wat mensen tegen mij zeiden toen ik Quila kreeg dominant, eigenwijs, kan niet loslopen, luistert niet, zijn honden die niet in Nederland horen, moet je ontzettend lang mee lopen. Zucht allemaal die beter weters die zelf geen husky hebben die allemaal dingen hebben gehoord ken er zo boos om worden nog
ik vind dat met de husky ook een lastig geval.
ze staan bekend om niet geschikt te zijn voor beginnelingen.
op veel vlakken klopt dit wel een beetje. vooral als je met een pup begint. je moet stevig in je schoenen staan en consequent zijn want hij neemt zo een loopje met je. daarnaast ben je aardig wat tijd kwijt in het opvoeden van een husky omdat je gewoon heel veel geduld moet hebben. als je de tijd en energie in een husky steekt dan is het een prima hond en kan die zelfs heel makkelijk zijn.
maar mensen die beginnen met een hond en niet heel veel tijd heeft dan zeg ik doe het niet. begin niet met dit ras of welk ras dan ook.
ik kom heel vaak mensen op straat tegen die helemaal vallen voor het uiterlijk van de husky maar hoe mooi de buitenkant ook kan zijn als je de tijd en energie er niet in steekt dan wordt hij/zij onhandelbaar. dus wil je een hond waarbij je direct wil dat het luistert waar je niet meer tijd in hoeft te steken als sommige andere rassen en die tijd er niet voor over hebt dan zeg ik dat je niet geschikt ben.
maar dit allemaal heeft niks te maken met een beginneling. als een beginneling wil werken en leren en alles voor de hond over hebt en ook echt die tijd er in steekt dan zou ik zeggen waarom het ene ras wel en een moeilijker ras niet. je moet denk ik dan gewoon de ras bij je eigen situatie en karakter en mentaliteit zoeken.
ik ben ook begonnen met een husky. was mijn aller eerste hond en daarom ook de reden om een herplaatser te nemen van al 1,5 jaar oud die alles al kon, zit, lig, naast lopen en noem maar op. wij hebben hem alleen nog wat kleine slechte eigenschappen af moeten leren en toen dat goed ging kwam de pup. en nu merk ik wel dat onze quey in karakter weinig husky trekken heeft en ik af vraag of het een husky is. daar in tegen hebben we het heel erg druk met layra onze pup. maar ik heb het er voor over. ik heb het eerst geprobeerd zonder puppy cursus maar op korte termijn ga ik deze toch doen omdat het lastiger is als dat ik dacht.
zo zie je maar ik heb een moeilijke hond maar ik steek al mijn tijd er in en ik vraag nu het me niet alleen lukt, ook hulp om het uiteindelijk allemaal alleen te kunnen. allemaal om de band tussen mij en de hond te versterken en te laten zien dat ook een beginner het tot een succes kan brengen.
nee dus ik denk niet dat sommige honden niet voor beginners is als ze er voor willen werken om het goed te doen
de kangel is een totale maak hond heb ik gemerkt
geloof het of niet er loopt hier een oude man en vrouw die wonen in de 65 plus woning met een kangal en hij is zo lief en rustig ik kan het niet eens verglijken ja wel met de koningspoedel
die hond is zo lief en ze hebben geen cursus gedaan ik ben altijd zo brutaal om met mensen in gesprek te gaan ik vind dat geweldig en ik vroeg de mensen ook hoe heeft u het voor elkaar gekregen dan om de hond zo te krijgen ja weten we niet zo is hij gewoon geworden en t is een echte kangal
door mijn brutaalheid heb ik laatst wel een vrouw blij gemaakt ze had een belgische griffon en ik zeg o dat is een belgische griffon vrouw was heel blij dat ik de eerste was die dit hondje herkende
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "eerste hond? afrader om als beginner aan een ras te beginnen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?