Binnen plassen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Hallo allemaal,

Ik deel sinds twee weken mijn huis met een twee jarige Podenco Andaluz teef uit Spanje. Ze is gesterriliseerd. Daarbij heb ik nog een dertien jarige kruising Mechelse Herder teef. Die heb ik al zeven jaar.

Toen ik Cosmic (de Podenco Andaluz) op ging halen bij haar gastgezin waarschuwden zij mij dat ze soms uit enthousiasme een plasje kon laten lopen. Ook zeiden ze dat ze als ze alleen was, een plasje uit "protest" kon doen, maar dat ze verder 100% zindelijk is! De eerste week heeft ze niets binnen gedaan. Niet uit enthousiasme, en ook niet bij het alleen thuis zijn. Ik was super trots op haar!

Maar sinds deze week is mevrouw ineens toch binnen gaan plassen. Meestal als ik net na een wandeling van een uur of langer terug binnen kom. Ze heeft dan alles buiten gedaan, maar gaat doodleuk in de woon- of slaapkamer zitten, liefst voor mijn neus. Ik heb haar twee keer op heterdaad betrapt en afgestraft (maar lees net online dat je dit gedrag beter kunt negeren?) en de derde keer heb ik het haar niet zien doen maar voelde ik ineens nattigheid aan mijn sok (potverdikkie..)

Hebben jullie enig idee waarom ze dit doet? Mijn idee is dat ze het uit dominantie doet, ik heb de regels wat strenger aangetrokken in huis en ze is toen een paar dagen droog geweest, maar nu net dus weer een plasje. Wat is de oorzaak en wat kan ik hier aan doen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Binnen plassen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Zelf zou ik zeker willen weten of de urine goed is. Dan zou ik haar verder behandelen als een pup. Door buiten met de stem belonen als ze haar behoefte doet en binnen doe je niets. Verder zou ik het vertrouwen op gaan bouwen door leuke dingen met de hond te doen. Laat ze het lopen of gaat ze er binnen echt voor zitten. Belangrijk is, maar dat heb je al gelezen, dat je haar niet corrigeert. In dominantie geloof ik nu niet in in deze situatie. , eerder dat je hond gespannen is. De hond is eerst in een gastgezin geweest, nu bij jou. Lees het artikel in dat in de biblioteek staat maar eens over de nieuwste inzichten over dominantie.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

ps wanneer is ze gesteriliseerd. Ook door sterilisatie kan een teef soms niet goed de urine ophouden. Dit zou je met de dierenarts kunnen bespreken wat daar de kenmerken van zijn.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Hai Mimi,

Bedankt voor je reactie. Ik weet niet precies wanneer ze gesteriliseerd is, ik weet niet of dit in Spanje al is gebeurd of pas bij aankomst in Nederland. Ik zal dat eens opzoeken, staat waarschijnlijk in haar boekje. Daar ga ik toch van uit.

Ze gaat er echt voor zitten, en alleen maar na het wandelen, als ze net alles buiten gedaan heeft. Heel apart. Buiten beloon ik haar al als ze plast (want ongeacht of ze het binnen wel of niet doet, ik vind het zowiezo knap als ze het buiten doet, haha). De eerste week dat ze hier was, was ze erg onzeker en bang. Toen had ik verwacht dat ze binnen zou plassen, maar dat is niet gebeurd. Ze plastte toen ook maar één keer per dag een grote plas buiten. Inmiddels loopt ze fier met haar staartje omhoog buiten en probeert ze soms letterlijk zichzelf boven mij te plaatsen (door op me te klimmen met haar poten in mijn gezicht, bijvoorbeeld, of over me heen gaan hangen als ik op de bank lig). Ook doet ze nu wel meerdere plasjes per dag. Ze drinkt overigens niet meer of veel. Maar misschien is het inderdaad toch een goed idee om haar urine eens te laten bekijken, straks is het een simpel medisch probleem..

Bedankt voor de tips, in ieder geval, alvast!

honden page profiel LienLien

honden foto van Lien

Tip die ik ooit heb gekregen was om de plekken waar geplast is echt heel goed schoon te maken met soda of iets anders biologisch. Zodat de urine-geur daar weg is. Gewone schoonmaakmiddelen halen die geur niet goed weg. En als ze plast kun je haar ook optillen, arm onder buik door en andere arm onder kont, meestal stoppen ze dan met plassen, snel buiten zetten en daar belonen (als ze het plasje afmaakt!) Bij het optillen niet gestressed of boos doen, maar gewoon rustig, zonder woorden en zacht oppakken. Misschien dan wel nu even standaard je voordeursleutels in je broekzak houden :-D

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Even optillen en buiten zetten is niet zo makkelijk als het lijkt.. Ze heeft geen ondervacht dus moet nu, als het vriest, een jasje aan. Dan een tuigje en een riem (want ze loopt weg) en dan moet ik een trap naar beneden (zit in een flat). Ik ben bang dat ze tegen de tijd dat ze buiten op het gras staat al láng vergeten is wat ze aan het doen was, haha. Maar ik kan haar misschien wel op het balkon zetten. Heb liever dat ze daar plast dan op mijn vloerbedekking.. :(

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Inmiddels zijn er weer twee plasincidenten bij! Een aantal dagen geleden kwam ik thuis van mijn werk (was maar 3 uurtjes weg geweest en heb ze daarvoor goed uitgelaten). Ik wilde meteen met ze naar buiten gaan, maar moest zelf erg nodig plassen. Eerst even de honden tot rust gemaand en toen snel naar de WC, kwam ik er weer uit, had mevrouw voor de WC zitten plassen.. Genegeerd en opgeruimd, toen snel naar buiten en beloond toen ze daar ging plassen.
En net kwam ik uit bed, kwam ik de huiskamer in, en daar lag een grote plas.. Meiden meteen mee uitgenomen, buiten beloond bij een plasje, en toen binnen de boel opgeruimd.

Ik gebruik inmiddels "Urine Off", dit zou de vlekken en geur weg moeten halen. Helaas zie je de vlekken nog steeds erg goed in mijn gele vloerbedekking, maar ze gaat nooit twee keer op dezelfde plek zitten, en mijn andere teef plast er ook niet overheen. Gelukkig.

Tevens heb ik de deur naar de slaapkamer tegenwoordig dicht. Dan kan ze daar niet stiekem gaan zitten plassen als ik in de huiskamer zit.

Maar na de 5e plas begin ik een beetje moedeloos te raken. Vooral omdat ik niet snap waarom ze het doet, en dus niet goed weet wat ik ermee aan moet. Bij haar gastgezin deed ze het blijkbaar niet. Ik sta voor een raadsel..

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Inmiddels plast Cosmic nog steeds binnen. Ik volg een gehoorzaamheidscursus met haar en heb het probleem daar voorgelegd. Hun verklaring was dat Cosmic een erg onzeker hondje is. Ze kan in huis ontzettend opdringerig zijn. Als ik op de bank zit komt ze naast me zitten en gaat ze met haar pootjes in mijn gezicht zetten, of drukt zich op op mijn schouder om zo "boven mij" te gaan hangen. Ik vatte dit op als dominantie, maar volgens mijn trainer is het gewoon een onzeker hondje die toenadering zoekt, en ik mag dit absoluut niet afwijzen, want dan gaat ze uit onzekerheid plassen. Dit ging helemaal tegen mijn gevoel in maar ik heb het een poging gegeven, en haar aandacht gegeven op de momenten dat ze zich zo opdrong. Het leek goed te gaan want ze was weer een paar dagen droog. Maar gisterenavond lagen we samen op de bank, ik lag haar te aaien, ze staat ineens op en gaat in een hoekje (wel in zicht) zitten plassen. Ik snap nu dus écht niet meer waar het aan ligt.. :/ Begin toch te denken dat het misschien iets medisch is en ga maandag de dierenarts maar eens bellen. Echter heeft ze verder geen symptomen van een blaasontsteking of iets dergelijks. Mijn oudere hond heeft dat een aantal maanden geleden gehad en die ging heel veel drinken en echt grote plassen doen zodra ze buiten kwam. Cosmic drinkt niet veel, en doet maar kleine plasjes, ze ziet er ook niet uit alsof ze heel nodig moet.
*handen in 't haar*

honden page profiel Joeri & TeddyJoeri & Teddy

honden foto van Joeri & Teddy

" Ze kan in huis ontzettend opdringerig zijn. Als ik op de bank zit komt ze naast me zitten en gaat ze met haar pootjes in mijn gezicht zetten, of drukt zich op op mijn schouder om zo "boven mij" te gaan hangen. Ik vatte dit op als dominantie, maar volgens mijn trainer is het gewoon een onzeker hondje die toenadering zoekt, en ik mag dit absoluut niet afwijzen, want dan gaat ze uit onzekerheid plassen. "
Ik ben het hier echt niet mee eens. Mijn hond mag ook met alle plezier naast me op de bank maar niet over me heen en als er iets tegen me aan is hoogstens een kop op m'n been als 'ie rustig ligt. Hoe onzeker ze ook zijn, ze moeten toch (of juist) hun plaats in de roedel kennen en daar moet je ze -vriendelijk- aan houden.

Het plassen-probleem heb ik helaas geen oplossing voor maar ik denk dat duidelijkheid en consistentie voor jouw hond heel belangrijk is.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Ik heb alles even gelezen. Ik zou er ook wel moedeloos van worden maar je moet denk ik nog even doorzetten. Welke tijden ga je met haar wandelen? Hou je naast de "ongelukjes" vaste wandeltijden aan?
Ik zou toch wel contact opnemen met de dierenarts. Misschien is er iets niet goed gegaan met de sterilisatie?

Veel sterkte in ieder geval!

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Bedankt voor je reactie!
Ik wandel eigenlijk altijd als ze niet slaapt. Ze ligt meestal naast me op de bank, zodra ze opstaat ga ik naar buiten, omdat ik bang ben dat ze anders binnen gaat plassen. Ze doet het ook echt op ongelukkige momenten. Als ik nét op wil staan om uit te gaan, als ik éven snel zelf moet plassen, als ik me nét aan het aankleden ben 's morgens om met ze uit te gaan. Ik ben steeds nét te laat, eigenlijk. Toch zit er meestal niet meer dan 2-3 uur tussen onze wandelingen. Behalve 's nachts, natuurlijk, maar ze heeft nog nooit iets binnen gedaan in de nacht, of als ik (max. 3 uur) van huis ben.

Ik ga maandag naar de dierenarts om uit te sluiten dat het iets medisch is, want aan de hand van haar gedrag kan ik er niet achter komen wat het probleem zou zijn..

honden page profiel EsraBEsraB

honden foto van EsraB

Wat een vervelend probleem.

Wat ik me zat te bedenken n.a.v. die keren die je beschrijft dat de hond het vlak na een wandeling doet; zou het kunnen dat dit allemaal nog zo nieuw en spannend is dat ze 'vergeet' goed uit te plassen?
Is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld twee momenten in te plannen (net aan het begin van de wandeling en vlak voor het einde van de wandeling) op een relatief 'saai' stukje waar je verder niets anders doet dan de hond de kans te geven de behoeftes te doen?
Dus niet spelen, rennen, of wat dan ook, maar alleen maar wachten tot er geplast wordt? Wellicht helpt in ieder geval die tweede keer om de blaas goed te legen?

Ik denk maar hardop hoor, en dat zou natuurlijk nog geen oplossing zijn voor alle andere plasjes.
Die klinken mij trouwens een beetje in de oren als komende van opwinding (in die zin dat ze gebeuren als ze door heeft dat je wat gaat doen en zij wellicht ook snel iets met jou mag).

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Dat is precies wat mijn trainer mij ook aanraadde, om aan het eind van de wandeling even op een saai stukje te gaan staan, dus dat doe ik inmiddels inderdaad ook. De eerste week (toen ze nog niet binnen plaste) plaste ze buiten maar één keer per dag, echt een enoooooooorme plas. Inmiddels plast ze (met haar staart tussen haar oren) overal tegenaan of overheen buiten. Dus echt meerdere plasjes tijdens een uitlaat-ronde. Dat viel mij ook op, vind ik ook zo apart..

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Eventjes een heel kleine, stille hoera voor Cosmic.. Ze heeft sinds zaterdag niet meer binnen geplast! *fluistert* Hoeraaaaaaaaa.. 
Beetje afkloppen natuurlijk, anders gaat ze hier dadelijk alsnog zitten plassen, haha.

Wat heb ik veranderd? Ik geef haar meer aandacht (in de vorm van knuffels en aaitjes) en vraag minder van haar (vind die cursus heel leuk om te doen, maar laat dat zitten en liggen maar eventjes zitten!). Daarbij leidt ik haar af wanneer ze rond gaat lopen snuffelen (door middel van een spelletje of iets lekkers). Verder wijs ik haar niet meer af als ze om aandacht komt vragen, als het mij even niet uitkomt omdat ik bijv. zit te eten, krijgt ze haar kluif en daar is ze dan eventjes zoet mee. Na het eten wordt hij weer ingeleverd tot de volgende keer! (dit doet ze overigens super netjes)

En verder natuurlijk belonen als ze buiten plast. Misschien.. misschien werk het? *duimt*

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Binnen plassen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Wat voor kruising is dit?
^