Hallo,
Binnenkort laten wij Kyra steriliseren. Ons is aangeraden door de trainer om gasanesthesie te laten gebruiken door de dierenarts die de sterilisatie uitvoert. Onze eigen dierenarst doet dit niet, die geeft een injectie voor de narcose. Nu heb ik een andere dierenarts gevonden die wel gasanesthesie geeft. Maar waarom is gasanesthesie nu beter? En hoelang duurt het voordat een teefje is genezen van een sterilisatie? En hoeveel weken moet ik wachten voordat Kyra weer naar een training kan gaan, na een sterilisatie?
Groetjes Marit
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gasanesthesie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik weet niet om wat voor hond het gaat maar wij zijn voor gas anesthesie gegaan omdat dat voor een hond met mogelijk mdr1 gen defect ( border collie ) veiliger is ivm heftig kunnen reageren op normale anesthesie.
Wanneer je weer wat kan doen na de sterelisatie kan doen hangt ook een beetje af wat voor soort je voor gaat.
Onze Border collie is laparoscopisch gedaan en mocht eigenlijk gelijk alles weer.
Met trainen ( behendigheid ) mochten we na een dag of 2 beginnen zei de DA.. we hebben het maar op een weekje gehouden voor de zekerheid. Bij de traditionele manier schijnt het herstel toch wat langer te duren.
Ik weet niet goed hoe het "standaard" gebeurd maar bij de onze MOEST hij geïntubeerd worden van begin tot het wakker worden. Maar dat is meer ivm de nauwe luchtpijp.
Gas is beter omdat dat veel beter te doseren is.
Honden reageren heel verschillend op doseringen per injectie.
Wat voor de ene hond te weinig kan zijn kan voor een andere hond met hetzelfde gewicht te veel zijn met nare gevolgen.
Gas kan afgebroken worden als het eind van de operatie inzicht is.
Dus hoeft een hond niet onnodig lang in narcose te blijven.
Hoe lang het duurt voor je hond herstelt is ligt aan de methode van sterilisatie.
Je kunt baarmoeder en eierstokken weg laten halen ,dit is een zwaardere ingreep.(die eigenlijk ook castratie heet omdat je de organen wegneemt die verantwoordelijk zijn voor de voortplanting)
Je kunt ook een laparoscopische sterilisatie doen,dat is een kijkoperatie waarbij men de eileiders onderbreekt.
Daarbij krijgt de hond dan 2 kleine gaatjes in de buikwand die snel genezen en de hond weer heel snel zichzelf is.
Alleen zwemmen en wild spelen is dan voor een paar dagen taboe.
Bij de laatst genoemde ingreep zal je hond kort daarna weer kunnen trainen.
Succes!
De kans op ziektes zoals baarmoederhalskanker is iets van 20% en daarbij is 80% ook nog eens goedaardig. Denk er goed over na voordat je een mes in een gezonde hond laat zetten. Uiteindelijk moet je doen waar jij je het beste bij voelt natuurlijk, maar bekijk alle opties. Sterilisatie verhoogt de kans op andere kankersoorten (volgens mij bijv. darmkanker), kan een karakterverandering teweeg brengen (teefjes worden vaak pittiger/feller), vachtstructuur kan veranderen (zeker bij honden met een ondervacht), de stofwisseling veranderd en dit kan overgewicht veroorzaken en het kan incontinentie tot gevolg hebben.
De rest is al uitgelegd volgens mij. Als je het laat doen zou ik gaan voor laproscopisch, dit omdat de baarmoeder meestal vanzelf verschrompelt en op die manier is die ook niet meer vatbaar. De dierenarts kan vaak zien of het noodzakelijk is om de baarmoeder te verwijderen tijdens de laproscopische operatie.
Weet je al op welke leeftijd je haar laat steriliseren?
hoi ik lees heel aandachtig mee onze Kaya is een teefje van 9 maanden ,en ook wij willen haar laproscopisch laten helpen (na dat ze loops is geweest ).Maar alleen als dat de beste manier is .Dus alle advies is welkom .
Bij laproscopisch kan alleen de eileider worden onderbroken, dus kunnen de eierstokken en de baarmoeder er niet uit gehaald worden. Het er uit halen kan alleen bij een "gangbare" sterilisatie naar mijn weten.
Wij hebben er voor gekozen om Evy enkel te laten steriliseren wanneer dit medisch noodzakelijk is. Natuurlijk heb ik er over na gedacht dat Evy mogelijk bevrucht kan worden, maar het is ook hoe jij er als eigenaar tegenover staat. Drie weken aan de lijn, niet naar losloopgebieden, ogen in je achterhoofd en als er dan toch een reu boven op zit gewoon aan zijn nekvel er af tillen. Niets zielig, want anders is je teef de pineut.
Dat wat ik vertelde over vacht, gedrag, enz. gebeurd bij iedere sterilisatie, je haalt tenslotte de vrouwelijke hormonen weg. Omdat de vrouwelijke hormonen weg worden gehaald, dit heeft altijd invloed. Verder is het ook maar de vraag hoe je hond reageert op de narcose en of ze er nog uit komt. Ik heb een aantal verhalen hier op HP voorbij zien komen over honden die de narcose niet hebben overleefd (waren wel bij verschillende soorten operaties). Gasnarcose is al veel minder risico, maar de kans blijft bestaan.
Mij lijkt inderdaad drie maanden na de eerste loopsheid ook het beste moment om te laten steriliseren. Dan is de baarmoeder het rustigste en heeft ze toch de eerste loopsheid ervaren die veel doet bij teefjes omtrent gedrag enz, maar ook ervoor zorgt dat de groei zich afrond. De hormonen zijn onder andere erg belangrijk bij de groei van botten. Sommige dierenartsen raden aan om nog voor de eerste loopsheid te steriliseren, omdat de kans op bijv baarmoederkanker dan niet bestaat. Na de eerste loopsheid is er geloof ik een kans van 1%.
Overleg met verschillende mensen voordat je een beslissing neemt. Het is met teefjes helaas niet hetzelfde als met reuen, dat je chemische sterilisatie hebt. De sterilisatie is permanent, dus alle nadelige gevolgen zul je voor lief moeten nemen. Het kan ook fijne gevolgen hebben, zoals dat een onzekere teef minder onzeker is, geen loopsheid meer en natuurlijk geen kans meer op zwangerschap.
Onze dierenarts raadt sterilisatie aan, vanwege de kans op kankersoorten. De hondenschool raadt sterilisatie af, vanwege de karakterverandering. Iedereen heeft er dus zijn eigen mening in en dat maakt het zo ontzettend moeilijk om te bepalen wat nu wijsheid is. Iedereen wil tenslotte het beste voor zijn/haar hond.
Heel verhaal, hopelijk is het allemaal een beetje duidelijk zo. Wij hebben op dit punt echt ontzettend getwijfeld met Evy, dus ik weet hoe moeilijk het is om de keuze te maken. Nog steeds vraag ik mij af of het de juiste keuze is en ze is nog maar 8 maanden, dus we kunnen nog veranderen, enz.
Heel erg veel succes met je keuze!
Door dit forum en al de ellende die vele hier vertellen had ik besloten Jamie niet te laten steriliseren.
Helaas, zou ik bijna zeggen want Jamie kreeg een baarmoederontsteking en binnen een hele korte tijd was ik mijn kleintje bijna kwijt. Dit wil ik nooit meer meemaken en ik zie eigenlijk alleen maar voordelen aan het steriliseren dat ik iedere volgende teef gelijk na haar eerste loopsheid zal laten helpen.
Het is ieders eigen keus maar ik vind dat er hier vaak een beetje overdreven wordt over steriliseren.
Wel een beetje offtopic dit, sorry!
Ben het helemaal met je eens.
Lance zijn dubbele tandjes worden maandag gtrokken , met gas narcose. Als ik dit nu lees ben ik blij dat de DA dit zal gebruiken, eerst dacht ik oei ! . Maar als het beter te doseren is.......
Ben dus al een beetje minder ongerust nu dankzij HForum -
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gasanesthesie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?