Kruising border collie/herdershond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Billie (Gast)

Hi allemaal,

Wij hebben sinds kort een bijna 4 maanden oude border collie/herdershond geadopteerd uit het asiel. We zijn nu aan het 'ontdekken' wat hij al geleerd heeft en wat nog veel oefeningen nodig heeft. Zijn naam heeft hij goed door, naar zit luistert hij en met andere honden spelen gaat prima. Hij heeft snel geleerd waar hij zijn behoefte mag doen (al is hij nog niet helemaal zindelijk) en waar hij woont. We merken wel dat hij verschrikkelijk eigen wijs is; zo mag hij niet op de bank zitten, maar zodra wij even de hoek om zijn zit hij er gelijk. Ook mag hij niet aan de schoenen knabbelen (hij heeft voldoende speelgoed waar hij wel aan kan kluiven) dus neemt hij ze stiekem mee en zonder er verder in te bijten houd hij het tussen zijn voeten of in zijn bench totdat we het door hebben en het weghalen. Daar moet je wel om lachen!

We zijn heel beniewd of er nog meer mensen op dit forum een border collie/herdershond kruising hebben en of die ervaring willen wisselen. We willen graag goede baasjes zijn en naast de basistraining graag ook van andere leren die voor deze kruising zorgen. Zijn ze allemaal zo eigenwijs??

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom†

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Mijn hondje is 100% Border Collie en wat wij doen is de kat niet op t spek binden. Alles waar hij niet op mag kluiven is van de grond gehaald. Hij liep ook met onze schoenen te slepen haha. Dat van het op de bank proberen te klimmen herken ik ook. Gewoon nee blijven zeggen en hem er zachtjes afzetten. Komt goed! Succes en veel plezier :-)

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Sasha is een kruising Tervuerense herder volgens haar paspoort. Ze komt ook uit het asiel. Wij (en nog andere mensen) denken dat er toch wel collie bij zit ook.Toen we haar pas hadden knabbelde ze aan de stopjes van onze schoenveters. Die werden dus almaar korter en het heeft even geduurd voor we door hadden dat ons hondje daar verantwoordelijk voor was. 
Sasha heeft zich ondertussen ontpopt tot een heel lieve, knuffelige, meestal gehoorzame hond die weinig kattekwaad uitsteekt. Maar als ze een idee in haar hoofd heeft, dan zal het door gaan...
Ze durft dus bij tijd en wijle best eigenwijs zijn, nog steeds, ze laat ons ook dikwijls lachen met haar fratsen, ze is een eerste klas charmeuse en speelt dat heel handig uit. De meeste mensen die haar leren kennen zijn meteen weg van haar en vinden mij maar een zeer streng baasje, tot ze Sasha wat beter leren kennen, dan geven ze me gelijk dat ik haar zo kort houd....
Eenduidigheid in wat mag en wat niet, probeer positief op te voeden, goed gedrag belonen, wat 1 keer mag mag altijd, en wees er op voorbereid op momenten dat je het echt niet meer verwacht dat ze je ineens gaat testen. Heb ik ook nog steeds regelmatig, vooral op momenten dat ik denk dat ze niet kan verrassen en ik mijn eigen wereld zit, gegarandeerd dat ze dan wat uitspookt, alsof ze wil zien of ik nog bij de les ben.
Verwacht een intelligente hond die wil werken, gebruik dat ook, ze willen aandacht, als dat niet via werken gaat zoeken ze wel iets anders. Kan je ze maar beter aan het werk zetten...

Billie (Gast)

Bedankt voor de reacties, fijn om herkenning terug te lezen!

Diane, Casper en Tom, bedankt voor de tip om de 'path of least resistance' op te gaan en gewoon geen spullen laten liggen die hij niet mag. Dat maakt het voor ons allemaal denk ik een stuk makkelijker. Ik had de hoop dat we zouden kunnen leren dat als wij nee zeggen dat het ook nee is, maar ik begin door te krijgen dat hoe minder vaak we dat hoeven te doen, hoe leuker voor ons allemaal is.

Ook goed om te lezen, Sara, dat streng zijn inderdaad nodig is. Het lijkt 'gemeen' maar volgens mij moeten we inderdaad wat strenger zijn dan we hadden verwacht. Streng zijn zonder hard te zijn wordt nog een mooie uitdaging. We merken dat hij direct aangebrand is als we 'nee' zeggen of hem van de bank af sturen. Dan gaat hij ook met zijn pootjes over zijn gezicht in een ander gedeelte van de kamer liggen. We moeten op zulke momenten ook zeker niet proberen met hem te gaan spelen; dan draait hij zijn rug om en gaat in z'n eentje verder. Op zich heel schattig maar natuurlijk niet leuk voor hem. Dat goed gedrag belonen wordt denk ik de beste weg!

Wat betreft wat 1 keer mag, mag altijd; zijn er manieren om uitzonderingen te maken? Ik wil hem dus niet op de bank hebben, of in de slaapkamer. Zijn er wel manieren om te leren dat als ik toestemming geef dat hij wel naar binnen mag of op de bank mag, of moet het altijd nee zijn?

We merken dat hij voor een hond behoorlijk slim is en heel snel leert. We willen hem dan ook voldoende uitdagingen bieden. Omdat hij nog zo jong is kan hij niet te lange rondjes lopen en omdat we hem nog niet genoeg kennen durven we hem ook nog niet los te laten lopen, zeker niet waar andere honden bij zijn. Hebben jullie nog tips voor leuke spelletjes voor binnen en buiten?

Alvast bedankt!

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Hard zijn is echt geen synoniem voor streng hoor. Gewoon heel duidelijk zijn in wat mag en wat niet, ook wat luisteren betreft, als je weet dat ze een oefening kunnen, hoef je een bevel geen 7 keer te herhalen, 1 keer klaar en duidelijk en misschien nog een 2e keer als er twijfel is en anders heel kordaat laten merken dat ze echt wel moet doen wat je zegt. Niet vergeten zeker te belonen als het wel goed gaat. Koekjes kunnen een goede motivatie zijn, maar ook een balletje of gewoon een knuffel. Je moet gewoon uitzoeken waar ze het best op reageert.Wat het altijd wel of niet betreft zal ik met een voorbeeld illustreren.
Sasha mocht niet op de bank bij ons. Wij verwachtten dat ze s'nachts in haar bench sliep ook als die open stond. Dat ging dus niet, ofwel moesten we haar opsluiten, en eigenlijk wilden we daar van af, ofwel de bank barricaderen, maar dan merkten we nog hondenhaar op barricade, dus echt helpen deed dat niet. Wel lag ze s'morgens telkens netjes weer in haar bench....O-)
Ze wist dus heel goed dat het niet mocht en sloop gewoon een half uurtje voor ons opstaan weer in haar bench, als je toevallig s'nachts naar beneden kwam hoorde je telkens het geluid van hondenpootjes die snel uit de voeten maakten.;-)
Heeft ze op een bepaald moment een ongeval waardoor ze kap moest dragen, met die kap kon ze gewoon niet in de bench slapen. Dus mocht ze tijdelijk wel in de sofa slapen. Toen de kap er weer af ging, deed ze ook niet meer de moeite om zich s'morgens uit de voeten te maken en liet zich gewoon in de zetel betrappen.... het mocht toch???
Ook met opspringen. Wij hebben altijd gevraagd aan ons bezoek om de hond bij het binnenkomen te negeren en als ze opsprong gewoon een stap achteruit te zetten en neen te zeggen. Er zijn mensen die dat altijd zo hebben gedaan, bij hen probeert ze dan ook bijna nooit op te springen -af en toe wil ze wel nog eens checquen of het ondertussen misschien toch wel mag O-) . Er zijn echter mensen die daar nooit aan hebben willen mee werken en altijd zeiden dat het geen kwaad kon, ze vonden al die aandacht van onze hond juist leuk en waarom zou dat niet mogen, strenge baasjes. Bij die mensen springt ze elke keer op, ook als ze dan eens met nette kleren komen omdat ze nog naar een feestje moeten en onze dame net nog in de tuin door de modder aan het sprinten is geweest. Dat vinden ze dan weer niet leuk, want ze hebben hun nette kleren aan. Maar ze mag het anders altijd, ze hebben het zelf altijd aangemoedigd. 
Ze weet dus bij wie ze iets mag en bij wie niet, zo slim is ze. Maar eens iemand te kennen heeft gegeven vind ze het ook een verworven recht....
Dus uitzonderingen, ik zou er heel erg mee opletten.

Dat pootje over de snuit zou ik gewoon negeren. Het klinkt wel schattig, beetje kind dat mokt, maar ik zou er absoluut niet op reageren, die hond is er niet. Hij moet leren de regels respecteren en negeren is een krachtig wapen tegen een hond. Eigenlijk probeert hij jullie uit te sluiten, zijn initiatief dus, niet in meegaan en zeker niet uitnodigen tot spelen, je geeft geen aandacht totdat jij weer aandacht wil geven. En dat mag pas zijn als je ziet dat het uitsluiten effect op hem heeft, dat hij toch graag weer bij de roedel wil. Even laten sudderen en dan zelf initiatief nemen dat hij er weer bij mag. 
Wat het loslopen betreft, onze hond had verlatingsangst, die komt zeker terug. Maar voor jullie, eerst naamspelletjes doen en daarna het bevel kom goed oefenen. Telkens als hij komt belonen, ook al heb je 5 minuten of langer moeten wachten. Je kan met een lange lijn gaan werken zodat je toch nog wat controle hebt. Maar eerst en vooral zien dat hij zijn naam kent en dat je zijn aandacht kunt krijgen....Je kan dan stilletjes gaan proberen, en dus altijd belonen als hij komt, ook al sta je er een half uur te wachten. Je kan verstopspelletjes doen om hem te leren jullie in de gaten te houden. 
Maar jullie hondje is nog jong, dus houd alles kort. Steeds korte oefensessies gespreid over de dag en denk eraan om ook vooral voldoende rust in te bouwen. Een jonge hond moet nog heel veel rusten, als hij dat niet vanzelf doet moet je hem begeleiden door hem benchrust of zo te geven....
En een puppycursus is ook nooit een slecht idee....

kruising herder borde collie (Gast)

heey allemaal ik heb sinds 2 weken een kruising tussen een herder en een borde collie alleen er is een probleem mijn hond is in bulgarije zwaar mishandelt ik heb hem dus van uit bulgarije naar nederland gehaalt alleen er zijn een paar probleempjes met me hond het grootste probleem wat ik eigenlijk heb is dat hij zijn brokken niet eet lekker nij eet hij wel weer wat kan ik tegen dit probleem doen ook ben ik al naar een dieren arts geweest met haar om haar na telaten kijken op ziektes of wat dan ook gelukkig was ze gezond. ik heb nog een vraag en ik hoop dat jullie daar antwoord op hebben hoe leer ik me hond van 2.5 jaar los te lopen in het bos of gewoon als ik een wandeling maak ik hoop dat jullie mij kunnen helpen ook is me donja (dus me hond) erg bang voor andere honden omdat ze in bulgarije zwaar is mishandelt en ze tegen andere honden moest vechten ik hoop dat jullie mij kunnen helpen    met vriendelijke gr jordy schuite trotse eigenaar van een kruising herder borde collie.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Misschien beter een nieuw topic openen, deze is al oud.

En misschien ook wat hoofdletters en leestekens gebruiken, dat leest wat fijner 

 

Sowieso zou ik de hond, zeker met zo'n verleden, voorlopig niet loslaten. Eerst goed wennen en inzien dat het hier 300% beter is als waar ze vandaan komt.

jordy (Gast)

En wat kan ik het beste doen met andere honden. Want als er een andere hond in de buurt is gaat haar staart gelijk tussen de benen 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Vooral heel, héél veel geduld hebben, niks forceren.

jordy (Gast)

oke hardstikke bedankt voor de hulp dan gaan we dat maar proberen en hopen dat het beter word.  

N.P (Gast)

Wij hebben sinds 3 maanden een  kruising , border collie - tervuurse herder genaamd Sandy.Ze is 4 jaar en  hebben haar geadopteerd uit een asiel.

Ze was de eerste dagen enorm bang van alles en iedereen maar na een 4 tal dagen zocht ze zelf  toenadering . Nu mogen we alles met haar doen , maar naar mensen  die ze niet kent is ze nog bang en mag niet aangeraakt worden.Ze zoekt zelf contact wanneer ze een veilig gevoel heeft . Vermoedelijk heeft ze slaag  gehad want als je iets vast nam , had ze je in de gaten en door een bruske  beweging , kromp ze ineen tegen de grond al kijkende naar jou van met die vragende ogen '' je gaat me toch niet slaan" . Ze is zo aanhangkelijk geworden dat we , als we in de zetel zitten  tv te zien,  ze nogal opdringerig is .( aandacht vragen) en dan is er wel enige correctie nodig . Verder is ze heel lief, speelt zeer graag met de bal . Gaat graag mee gaan wandelen en op bezoek bij mijn moeder in het rusthuis waar ze binnen mag.

We hebben Sandy geadopteerd 6 weken nadat onze hond Klara ( duitse herder-mechelse herder ) is gestorven door ziekte en dit op 8 jarige leeftijd.

Niet tegenstaande  we nu Sandy hebben ,  zijn we Klara nog steeds niet vergeten en denken we nog veel met de tranen in de ogen aan haar.

 

 

 

Es (Gast)

Hallo wij hebben ook een kruising border/herder.

Super lieve hond maar ook super eigenwijs, je moet echt heel consequent zijn, gaat graag z'n eigen gang, leert erg snel.

Als je vragen hebt stel ze gerust.

Groetjes 

 

Katia (Gast)

Hallo . Wij hebben 3maanden oude mix border collie duitse herder Zina . Ze bijt nogal graag ,wel om te spelen maar is lastig en soms pijnlijk . Hoe leren we dit best want we hebben al verschillende dingen geprobeerd . Binnen een maand ga ik naar de puppy les

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Hallo . Wij hebben 3maanden oude mix border collie duitse herder Zina . Ze bijt nogal graag ,wel om te spelen maar is lastig en soms pijnlijk . Hoe leren we dit best want we hebben al verschillende dingen geprobeerd . Binnen een maand ga ik naar de puppy les "

 dit is al een heel oud topic, je kan beter zelf een topic speciaal over Zina aanmaken.

 

In elk geval rustig blijven en geen strijd aangaan, en ervoor zorgen dat ze haar rust genoeg neemt.

^