en:
je heb wel dat als je zwarte honden scheert zoals een shitzh dat dan de vacht lichter kan worden van het scheren maar als je de hond heel kort zou knippen kan je dit ook krijgen. maar shitzu en maltezer dat soort hondjes heeft het niet echt betrekking op of je het nog scheert op knipt maak niet uit dan
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag: knippen, scheren of plukken/scheren maakt het uit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik heb een gitzwarte kruising poedel gehad
die werd deels geschoren, deels geknipt en was met 15jaar oud nog steeds gitzwart
(we maakten mensen wel wijs dat hij een kleurspoelinkje kreeg elke week)
nu heb ik weer een heel zwarte hond, intens diep git zwart
deze is meermalen geschoren geweest, maar hij was nog steeds intens zwart
bovendien was hij, maar dat kostte wel een aantal trimbeurten, algauw weer plukbaar
dat vereist wel zorg en tijd, maar je doet de hond er veel plezier mee
zwart zijn is een pigment ding
veel honden zijn denk ik in pigment niet 100% zwart
ik zie schnauzers die met 3-4 jaar al vol met grijze en witte haren zitten
dat is gewoon genetisch, want zij worden ook gewoon geplukt en correct verzorgd
een gitzwarte hond is gewoon zwart en dat blijft tie ook
wel gaat de vacht opbruinen/roden als tie bros en oud wordt
maar dat heeft niets met de vachtkleur zelf te maken
Scheren en knippen komt op hetzelfde neer, alleen bij scheren denken mensen al meteen aan kaal! Dit hoeft natuurlijk niet! Als je een opzetkam gebruikt of de 16mm heb je gewoon nog een langharige hond. De hondjes met een zogenaamde scheervacht zoals de boomers, scheren we over het algemeen 16 mm pootjes, hoofdje, oortjes, staatje, beentjes worden geknipt. Dit veranderd niks aan de struktuur of kleur van de vacht, heb het ook wel eens gezonder zien terugkomen. Zelfs een keer naar aanvraag van een baas ren bearded collie geschoren, ook deze vacht is optimaal en hetzelfde terug gekomen.
Een hele tijd terug hadden we een labradoodle in de salon, compleet in de vilt en klitplakaten, het enige wat we konden doen omdat het te pujnlijk was voor de hond was kaal! De hond komt nu om de 3 maanden en de vacht is hetzelfde terug gegroeid! Heeft een mooie glanzende krulvacht! Heerlijk zacht als het is gekamt.
En een plukvacht is iets heel anders dan een scheervacht! Ik zou er zelfs na her plukken niet overheen gaan met een tondeuse om het glad te maken, even met een coat king erover en meer niet!! Als je een plukvacht scheert veranderd de vacht wel.
Het lijkt soms dat honden (ik heb het dan over echte langharen zoals leeuwhondjes, bearded collies,...) lichter zijn na het knippen/scheren, maar eigenlijk zijn ze dat niet. Vooral bij jongere honden. Wat je doet is de punten van het haar afknippen/scheren, net die punten zijn donkerder omdat dat nog stamt uit de puppytijd. Greying begint met de komst van de vachtwissel rond 6-12 maand, dan beginnen de wortels lichter te worden. Een haar groeit vanuit de wortel, dus blijven de punten voor altijd donker tot die haar uitvalt, tenzij er dus geknipt of geschoren word.
Een mooi voorbeeld, als jonge pup zo goed als zwart:
Oudere pup:
Als je hem nu scheert zal er een hondje onderuit komen dat op de poten niets van zwart meer heeft, maar enkel blond is, omdat je dus die zwarte haarpunten eraf scheert (bij zijn tenen is dat al het geval sinds die geschoren zijn).
Nog een ander voorbeeld, maar dit keer niet door greying, maar door het lichter worden van sable met de leeftijd:
Geschoren achterwerk dat lichter van kleur lijkt:
Wat er dus gebeurd is, is dat de zwarte haarpunten vanuit de jonge puppytijd eraf zijn geschoren.
Als de geschoren haren echt compleet van structuur veranderen of van kleur (bruin waar eerst grijs was), dan is het scheren niet goed gebeurd. Dit gebeurd ook niet direct, de haarzakjes zijn dan beschadigd waarschijnlijk door warmte maar kan ook door een bot mes en de haren die dan teruggroeien verschillen heel erg. Op kleinere schaal zie je dit bv ook gebeuren bij tekenbeten bij dit soort honden:
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag: knippen, scheren of plukken/scheren maakt het uit?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?