Hallo allemaal,
Wij hebben Kyra inmiddels een tijdje en zijn erg blij met haar. Ze gaat ook goed met andere honden om, ze pubert inmiddels al flink, ze kent al vele commando´s.
Sinds kort hebben vrienden van ons een kruising tussen een engelse en amerikaanse stafford, het is een teefje en een pupje van 11 weken. Het is echt een schatje, maar ik maak me soms een beetje zorgen. Kyra is inmiddels 9 maanden, en ik pas elke week wel een keer op de pup van 11 weken. Kyra is dol op de pup en andersom ook. Ze zijn altijd blij naar elkaar toe, en spelen super leuk. Ze kunnen samen aan een bot knagen, en samen trekken aan een flostouw, ieder aan een kant.
Er is alleen iets waar ik me wel zorgen om maak. Deze pup van 11 weken gromt als een gek tijdens het spelen, hangt in Kyra's wangen en in haar borstkas, bijt Kyra enorm veel in haar lippen en snuit. De pup beet eens zo hard dat Kyra het uit piepte. En geloof mij, Kyra jankt niet zomaar als ze pijn heeft, dat duurt erg lang. Gister hebben we gezien dat de pup rijdt op een amerikaanse stafford van 2 jaar, een reutje, ook daar bijt de pup enorm veel. Je zag dat de amerikaanse stafford elke keer probeerde weg te komen, omdat hij het niet zo leuk vond kennelijk. Verder gebeurde er niets.
Nu is het zo, dat Kyra tijdens het spelen met deze pup elke keer haar kop weg draait, kennelijk voelt en ziet ze dat de pup haar wil bijten. Als het Kyra echt te gek wordt, probeert ze de pup met haar pootje om te draaien zodat de pup op de rug ligt. Wij zien ook duidelijk dat Kyra weet dat het een pup is, want ze houdt haar kracht in, zowel tijdens het samen spelen met het flostouw als het spelen met elkaar. Als het Kyra echt te gek wordt gromt ze een keer terug, maar dat is zelden. Op het moment dat wij zien dat Kyra haar kop weg draait omdat ze kennelijk weet dat de pup haar weer wil bijten, hebben wij zoiets van dat het niet echt goed is. We vinden het namelijk nogal sneu voor Kyra, want meestal gaat het er niet zachtzinnig aan toe. De keren dat ik op de pup paste en ik het echt te gek vond worden, trok ik de pup bij Kyra weg en gaf haar een verplichte pauze en een duidelijke 'nee'. Ook gromt ze echt als een gek, voor ons idee 'is de grom' niet echt speels. En als het spelletje langer doorgaat, wordt het grommen van de pup telkens harder en gekker.
Wij hebben Kyra vanaf 7 weken, maar zo bijten en op zo'n manier grommen heeft Kyra nooit gedaan, ze hing nooit in andere honden, en als ze beet in onze handen dan was het nooit hard.
Ik weet niet of dit normaal is onder de pups en volwassen honden, maar ik kijk voornamelijk ook in het belang van Kyra, als Kyra jankt heeft ze ook echt pijn. En dat Kyra elke keer haar kop weg draait tijdens het spelen met de pup, vind ik ook iets om m'n vraagtekens bij te plaatsen.
Ik weet uit ervaring dat pups alles moeten leren, maar dit vind ik toch iets extremer dan ik ooit gezien heb. Daarom vraag ik hier of iemand kan adviseren of dit normaal pupgedrag is of niet?
Groetjes Marit
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Pup bijt, gromt en rijdt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Het klinkt alsof de jonge pup veel te overprikkeld is. Dan worden de baldaadig net als kleine kinderen. Een volwassen hond heeft al 18uur quality rest op een dag nodig. Een pup echt 18uur slaap.
Het is slapen, eten, plassen slapen etc... Na elke korte bezigheid verplicht 2uur rust. Een jonge pup die snel over prikkeld is heeft een strals dagritme nodig dat voornamelijk bestaat uit rust om alle indrukken te kunnen verwerken
Het klinkt alsof de jonge pup veel te overprikkeld is. Dan worden de baldaadig net als kleine kinderen. Een volwassen hond heeft al 18uur quality rest op een dag nodig. Een pup echt 18uur slaap.
Het is slapen, eten, plassen slapen etc... Na elke korte bezigheid verplicht 2uur rust. Een jonge pup die snel over prikkeld is heeft een strals dagritme nodig dat voornamelijk bestaat uit rust om alle indrukken te kunnen verwerken
Amber heeft helemaal gelijk. Sommige pups nemen zelf geen rust en krijg je dit soort dingen.
Je vrienden vragen een bench neer te zetten op de dagen dat jij op het hondje past en een schema maken. Hondje in de bench en geen contact maken. Ook niet als ze piepen, even doorztten.
Ik had ook veel problemen in het begin met onze pup, dit is wat ik moest doen van onze trainer. Als jouw vrienden dit ook consequent doen, merk je na 2 dagen al resultaat. Na twee weken zie je een andere hond.
En anders zou ik tegen je vrienden zeggen dat je niet meer op wilt passen. Je moet ook je eigen hond beschermen.
Aha, nu jullie het zeggen, klopt het ook wel ja. Het is soms behoorlijk irritant ja. Maar de pup wordt naar onze mening ook niet opgevoed. Zo lachen ze er gewoon om als de pup op de stafford rijdt enz. Ik denk dan dat er weinig te lachen valt en je eerder moet schamen. En ze halen de pup 's ochtends uit de bench en laten de pup daarna bij hen in bed slapen. Ook zoiets. Maar ja, ik ben blij dat het niet mijn pup is maar ik voedt haar wel op als ze bij mij thuis is of ik bij hun thuis als ze Kyra lastig valt. Bij mij krijgt ze gewoon duidelijk te weten wat ik wel en niet tolereer. En dat is meestal een aantal keren en dan weet de pup het wel. En elke keer als ik de pup weer zie, is ze helemaal blij. Dus ik merk niet dat het schadelijk is voor haar of dat de pup daarom mij niet meer leuk vindt. Laatst zijn we ook mee naar pupcursus mee geweest, daar kregen de eigenaren van de pup ook als het 1 en ander te horen. Dat de pup totaal niets aantrok van volwassen honden die correcties gaven enz. Maar helaas ze doen er niets mee. Vanavond moeten we weer oppassen, dus dan zullen we zien en afwachten hoe het gaat.
Ik zou me ook kapot schamen met een rijdende hond of pup....
Hi Marit,
Wat jij schrijft gaat, als het zo doorgaat, ernstige gevolgen hebben straks. Nu is er nog de puppenlucht waardoor het beestje met heel veel wegkomt bij de volwassen honden. Na ongeveer een maand of 6, kan verschillen per ras, gaat deze lucht langzaam weg en wordt de hond door andere honden behandeld als een meer volwassen hond. Dan zijn de correcties soms niet van de lucht. Bijvoorbeeld dat het hondje gebeten wordt door een andere hond omdat hij zich niet aan de regels houdt...Heel zielig voor het beestje, dat weet niet beter als het geen regels heeft geleerd....is weer een toekomstige asielhond....
Er zijn zoveel onopgevoede honden, zo jammer! En al helemaal dit ras. Goed opgevoed zijn het zulke leuke en lieve honden! Ik vind het wel heel knap van jou, hoor, dat je er zoveel energie in stopt. Begrijp me niet verkeerd! Echt TOP! Ik hoop dat de eigenaren dit ook in gaan zien en snel veranderen van houding!
Hou ons svp op de hoogte!
Katja
Kop wegdraaien is naar wat ik begrepen heb hondentaal voor 'Wil je nu mee ophouden want ik heb er geen zin in'. Als je ziet dat Kyra dat doet en de pup pikt het niet op, zou ik idd ingrijpen.
(Zelf arrogant wegkijken helpt bij mij ook als een tierelier als Spot opdringeig loopt te bedelen, hij druipt dan eigenlijk direct af.)
Groet, Mireille
En regels stellen aan een pup, daarvan raken ze eerder meer dan minder aan je gehecht, een pup heeft ook duidelijkheid nodig.. Zelfbeheersing leren bv is mijn belangrijkste punt voor puppen en daar worden ze zelf ook alleen maar beter van. De wereld is niet leuk als je steeds op het uiterste van je zenuwen rond moet stuiteren....
Mireille
ik vind, dat als jij met je eigen hond en de pup alleen bent (dus oppas bent)
je nog meer dan anders duidelijk mag maken wat de grenzen zijn, en vooral je eigen hond daarin steunen
naar mijn mening, komen hier een keer ongelukken van, want zelfs de meest zachtmoedige hond kan zijn / haar geduld verliezen met een pup die de hondentaal niet respecteert
zo gauw je maar denkt dat er spanning onstaan, zet je de pup resoluut weg in een bench of op zijn plaats, of achter een hekje, en jij zorgt voor rust
das best een belangrijke taak als opvoeder/roedelleider/verzorgende (hoe je het noemen wilt)
en steun jouw hond zo gauw je ziet dat ze er eigenlijk een einde aan wil maken
ze is duidelijk zelf nog niet volwassen genoeg om heel duidelijk te zijn
maar tegen de tijd dat ze dat wel is, is de pup geen 11 weken meer en is het niet zo leuk meer.
mijn hond gaat zelfs pontificaal met zn rug naar opdringerige honden toe zitten of liggen
doodleuk liggen slapen (doet tie bij mensen ook trouwens)
maar wee degene die hem dan ongevraagd stoort, dan komt er een heel korte grauw
hij raakt niks aan, hij schiet niet door, maar heel even heel kort heel scherp........
ik heb nog geen hond (en/of pup) gezien die dan niet direct de boodschap begreep
en direct zn gedrag bijstelde en 9 van de 10 keer direct tot rust kwam
maar zo sterk zijn niet alle honden, en zelfs bij onze hond proberen we dit voor te zijn
omdat wij vinden dat wij verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken, niet hij
maar bij jouw hond mag je echt orde herstellen, rust is belangrijk !!
zelfbeheersing is eigenlijk (in mijn ogen) het allerbelangrijkste wat elke hond moet leren
met zelfbeheersing kan er heel veel, vooral ook het leerproces zelf op gang laten komen
ik zou de bot en trekspelletjes trouwens verbieden even
jouw hond ziet misschien het spel wel, maar de pup neemt het duidelijk serieuzer en raakt enorm gestresst en geprikkeld tot nog meer "touwtrekken".
Advies genoeg...
Zit me enkel altijd af te vragen met dit soort correctie gedrag of het ras nog uitmaakt..
Een border pup laten corrigeren door een mechelaar.?
Een mechelaar pup laten corrigeren door een St Bernard.?
Een Stafford laten corrigeren door een Engelse setter.?
Ik hoor altijd over ras specifieke gedragingen, opvoedingen..."echt een dingetje voor dit , of dat ras"
Mischien dat fokkers hier op hp dit weten.
Maar hoe corrigeert bv een Stafford haar pups, in vergelijking met een Newfy om maar wat te noemen...
Dat de pup wordt gecorrigeert , okee.
Maar wordt hij wel goed / duidelijke genoeg geccorigeert door een ander ras.?
Blijkbaar komt de correctie nog niet helemaal over.
Van mij zou de pup niet meer met andere pups mogen spelen. Alleen nog met stabiele volwassen honden en heel af en toe, heel kort, met een andere pup.
Nog voor dat het spel overgaat in bijten en maar doorgaan, stop je het spel.
En verder denk ik dat de pup veel meer rust nodig heeft, minimaal 20 uur per dag.
Daarnaast ook duidelijke grenzen van de eigenaren. Niet opspringen, niet bijten of happen. En heel veel rust. Ook leren wat rust is en hoe je je rustig gedraagt.
Ik voorzie een probleem als de hond straks volwassen is. Dan is het geen spelen meer, maar heb je grote kans dat het spel binnen enkele seconden overgaat in vechten puur omdat de hond zoveel adrenaline opbouwt.
Het probleem met hetzelfde ras inzetten om te corrigeren is vaak dat staffordachtige onderling nogal hard met elkaar omgaan. Ze kunnen het hebben. Maar andere rassen vinden deze manier van spelen vaak veel te heftig.
wij noemden dit "platwals puppen"
en die werden, waar ik jaren getraind heb, direct uit de groep gehaald
dat klinkt hard, maar die hondjes gingen al vrij snel naar een groepje met stabielere volwassen honden.
platwalspuppen leren vaak geen grenzen, en of ze ontsporen of ze ontmoeten vroeg of laat een hond die het niet pikt..... en dan roept de eigenaar van platwalspup "hij wilde alleen maar spelen"
jaja....... eerlijk gezegd... bij staffords is denk ik dan, de scheidslijn tussen spel en serieuze krachtmeting heel heel erg fijn, en dat is denk ik ook de reden waarom het relatief makkelijk fout kan gaan tussen een staff en een hond van een totaal andere rasgroep.
als dit hondje vaak bij mij in huis zou zijn, zou ik eerlijk gezegd heel hard moeten denken of ik dat wel wilde bij mijn eigen jonge hond, die nog zoveel aan het leren is, die keurig haar "honds" spreekt maar daarin niet gerespecteerd wordt
ik zou me dan heel hard afvragen welk belang voor gaat (en ik zou het wel weten)
het is ook vaak niet het punt van niet sociaal "kunnen" zijn
alle honden die uit een normaal nest komen hebben de volledige inprenting gehad
en er zijn heel veel honden die in een bepaalde roedel/groep prima of zelfs uitermate sociaal(vaardig) zijn, maar er buiten gaat het fout
ik denk ook niet altijd dat dat aan de hond of baas ligt
wij overvragen veel honden ook, honden zjin groepsgericht, geen dieren die alles en iedereen maar leuk(moeten) vinden, sterker nog, iedere ontmoeting met een vreemde hond geeft in feite heel veel spanning, en naar gelang de mogelijkheden van een hond om hiermee om te gaan wordt hij sociaal of asociaal genoemd, daarbij ook nog de sterke input van de baas (de roedel waar de hond al bij hoort) en dan is het plaatje compleet
je ziet niet zoveeel honden die bij geen enkele hond kunnen, als je met mensen gaat praten blijkt er toch altijd wel een hond van kennissen, of rasgenoten (dat communiceert soms wat makkelijker) waarmee het wel goed gaat, of te wel: de hond spreekt welzeker goed honds.
rassen die gericht zijn op waak- en verdediging zijn vaak erg op "eigen" gericht, dat moet ook, anders kan je dat werk niet doen, territoriaalgedrag is vaak ook aangeboren bij die rassen en dan wordt het extra lastig om juist die rassen door de drukke wereld van nu te loodsen.
ik probeer dus ook een onderscheid te maken tussen honden die echt agressief zijn, totaal hun communicatie niet meer gebruiken en werkelijk zullen aanvallen, en de honden die door de inwerking van de lijn en baas, en hun rasgebonden eigenschappen zeker aan de lijn heel onvriendelijk zijn.
mijn vorige schnauzer was er 1 uit ouderwetse lijn, zeer argwanend, zeer waakzaam, en dus vaak helemaal niet leuk voor mensen en honden die hem niet kenden (en vise versa) echter, als binnen onze familie over een hond wordt gerefereerd waar ze allemaal gek mee waren: is het juist die hond, want hij was binnen zijn eigen groep/familie zo ontzettend vriendelijk, verdraagzaam, speels, rustig en lief...........
datzelfde gold overigens voor andere honden, een vreemde hond: moest tie echt niks van hebben en dan ging hij ook niet altijd een gevecht uit de weg, maar hij is vele jaren de volwassenhond geweest die op bezoek ging in pupgroepen omdat hij zo stabiel was........
zonde van deze prachtige tervurense herder, een ras met speciale eigenschappen
gelukkig dat hij toch nog zijn bestemming gevonden heeft
Marit..je heb heel veel goede adviezen gekregen...geen touwtrekken..ook niet met de baas...geen benche..gebruik een kartonne doos en doe deksel dicht (donker)..grijp zelf in..in nekvel pakken en op de grond drukken ,het lichaampje zijwaarts, wachten dat hij rustig wordt..
Veel succes en je eigen pup niet laten verknallen door het hondje...
kartonne doos was een oplossing als je geen bench heb ( die had ze niet, begreep ik), het is een logeeradres, ook daar moeten ze leren dat er regels zijn en ze respect moeten hebben voor de hond en baas en oja..moederhonden doen nog VEEL ergere dingen met lastige pups, daar zullen heel veel mensen van kunnen schikken, maar zo'n adhd hondje, mag best wel streng aangepakt worden hoor!!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Pup bijt, gromt en rijdt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?