Mijn honden krijgen sinds kort vers vlees (Lotgering).
Nu las ik dat daar groenten/fruit bij moet geven.
Moet ik door de blender doen en rauw geven of koken. En waarom?
Heb ook een sapcentrifuge en mogen ze die pulp van het fruit ook hebben (meestal appel wortel en banaan).
Mijn honden zijn 15 kilo en krijgen 2x per week een capsule visolie (met knoflook 3mg)en 3 biergisttabletjes van 250 mg per dag.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Groenten koken of rauw geven." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Je hoeft er niet persée groente aan toe te voegen, dat is een keuze.
Je kunt groene groente geven, zoals; Andijvie, sla, komkommer, courgette, waterkers, alfalfaspruiten, peterselie, (kikker)erwten, peulvrucht, postelein, (knol)selderij, paksoi, broccoli of snij/sperzieboontjes. Maar ook wortel, witlof, gemberwortel, bietjes, bonen, pastinaak en bloemkool bijvoorbeeld. De maaltijd mag maximaal 15% uit groente bestaan. Als je groente geeft kun je dat het beste rauw pureren of malen, omdat rauwe grote stukken groente niet verteerd worden door een hond. Als de groente gekookt worden verandert de vezelbron in verteerbare koolhydraten (suikers) wat een hond niet kan gebruiken. Hier kunnen honden makkelijk dikker van worden.
Fruit kan je niet samen geven met vlees, omdat fruit kan gaan gisten en buikpijn kan veroorzaken. Daarom dient fruit op een ander moment op de dag gegeven te worden dan het vlees. Ook dit is een keuze, en zeker geen verplichte aanvulling.
Wat je niet kunt geven:
- Prei en uien worden beter niet gegeven wegens giftige bestanddelen voor honden die rode bloedcellen af kunnen breken. Door te veel knoflook te geven kan dit ook gebeuren. (zorgen voor een soort bloed-armoede)
- Spinazie, te veel spinazie kan de opname van calcium tegengaan (kleine hoeveelheden mogen wel gegeven worden)
- Pikante groenten en kruiden kunnen diarree veroorzaken.
- Druiven, krenten (of rozijnen) in grote hoeveelheden kan nier- en/of leverfalen veroorzaken doordat deze vruchten gezwaveld of met kaliumcarbonaat behandeld werden.
- Fruit pitten (klokhuis appels) ook niet, door het eten van veel pitten of inademing van blauwzuurgas wanneer de pitten gebroken of gemalen zijn kan men kans op vergiftiging krijgen
Dank je wel voor het duidelijke antwoord.
Vroeg dit omdat je vaak leest dat het aangevuld moet worden met groenten.
En de knoflook die ik geef in de capsule is dat teveel?
Ik weet niet hoeveel mg knoflook een hond mag hebben.
Wel weet ik dat je maximaal 1 teentje mag geven per 9 kilo lichaamsgewicht per dag. Bij een groot teentje geeft je maximaal een 1/2 teentje.
ik kook alles,niet persé tot n prutje....
bij encyclopie staat n groentenlijst het niet perse nodig, maar mijn hond krijgt er ook gewoon minder harde ontlasting van!
Je hoeft het niet te koken, kan wel.Sommige vriezen het ook in tot een prutje, ik zelf geef elke dag vers en niet gemalen.
Geef ongeveer 5 tot 15% van het totaal per dag.
Krijgt Merry gewoon rauw vers vlees ? Ik geef Lance gekookt vlees en gekookte worteltjes en spaghetti.
Mijn vorig hondje begon ineens over te geven en toenheeft de DA hem terug goed gekregen met totaal ander eten dan dat hij kreeg. Dus spagh + struisvogelsteak. Raar he.
Aangezien Lance al een ellenlange voorgeschiedenis heeft van braken, en telkens andere brokken op aanr vd DA niet hielpen werd ik het beu en , ben ik terug begonnen met op de oude manier te geven. Al,mijn honden kregen gekookt stoofvlees en groenten en brood. Dus brood zeg jij is ook niet goed ? Maar een hondje als dat van ons beiden mag maar heel weinig vlees hebben......dan verhongeren ze !
Het verschilt volgens mij nogal per hond. Sommige vinden het heerlijk! Andere worden er zo winderig van...
Overigens worden speciebonen geven altijd aangeraden om af te vallen...Mijn vriendin doet dat al jaren zo...Misschien een topic over starten???
Pip is altijd gek geweest op worteltjes en paprika en specieboontjes....gewoon rauw. Of een maiskorf gekookt oe en bietjessssss mmmmmm
Ik vind gewoon terug in de ontlasting. Het is vooral goed om de darmen schoon te houden....vezels...
Bij de ene kvv doe ik wel gekookte groente bij de andere niet. Ligt aan de diersoort. De zwaardere meng ik dus aan.
Het kan goed zijn dat je hond er windjes van gaat laten
Ik geef pip zeker niet dagelijks groente maar net wat ik zelf eet en missen kan
Je kan dus BARF gaan of NRV of beide. Ik voer verschillende KVV s van het ene merk de geit van het andere merk eend van het volgende paard....etc etc en dus ook prooidieren net welke dierenzaak we langskomen.
Dat is nou het leuke aan vers voeren.
Jou mengsel Lotgering is compleet zeg maar.
Dus je hoeft geen groentes te doen.
Maar afwisselen lijkt mij persoonlijk goed elk merk heeft weer bepaalde voordelen en specialiteiten....oe en prijzen ...
fruit doe ik niet meer daar laat ze zulke heftige windjes van ...dat kan niet goed zijn .ieg niet voor mij.....(ze pakt het nu ook niet meer aan als pup wel...o en van de groenteboer en bij een vriendin..)
(mijn pip is gevoelig voor graan en kip ...maar niet in elke hoeveelheid. Door merken af te wisselen weet ik zeker dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft....en ik vind het zelf erg leuk haar niet elke dag hetzelfde voor te zetten.....Zij ruikt toch in mijn keuken al die spannende luchtjes? weet niet wat anderen daarvan vinden trouwens.)
Eefke eet wat groente betreft met de pot mee. wintergroenten worden dus gekookt. 's zomergroenten zoals sla gaan in de blender. Met wat visolie mengen en ze eet het goed op.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Groenten koken of rauw geven." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?