Hejj iedereen!
Het is alweer héél lang geleden dat ik op het forum ben geweest..
Pasa is ondertussen al 2jaar en een schat van een hond
Hetgeen waar we jullie tips bij kunnen gebruiken:
Ik en mijn collega zijn van plan om met ons chihuahua's een nestje te fokken. Ze zijn allebei even oud en komen van verschillende nestjes. Over ongeveer 2maanden wordt ze loops.. Graag horen we van jullie nuttige tips hoe we ons hierop kunnen voorbereiden, dingen waar we zeker aan moeten denken, in huis halen,...
We zijn al bij de DA geweest, allebei gezond en geschikt voor een nestje! De twee honden kennen elkaar al een tijdje en komen goed overeen.
Enkele dagen voor de bevalling komt het teefje naar mij en blijft hier tot de pups groot genoeg zijn. Bij mijn collega is er overdag niemand thuis en hier wel.. Het is de bedoeling dat we ieder één pup zelf houden, (dus we hopen dat het er meer als 1tje wordt ), mochten er meer komen dan zoeken we voor de anderen betrouwbare baasjes
Mensen! de redenen waardoor ik al meer als een jaar wegblijf van het forum zijn de onaanvaardbare opmerkingen van sommige mensen !!!!!!
dus AUB AUB AUB !!! enkel en alleen tips, ervaringen, jaag me hier niet weg
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips: voorbereiding vr een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zal u niet weg jagen..
(
Maar weet je zeker dat het geen nicht en neef is, half nichtje half broer.zelfde opa, dat soort dingen...
Dat jullie het geweldig vinden, da's natuurlijk altijd leuk.
Maar hebben jullie de bloedlijnen een beetje gecontroleerd op de stamboom...
hej Landseer,
dankje
Ze hebben beiden een stamboom, ze komen zeker niet van eenzelfde familie
en misschien nog iets,
reden waarom we een nestje willen kwam eigenlijk doordat we allebei een tweede chi in huis wilden, na wat opzoekwerk en na te denken hebben we besloten om met ons eigen hondjes te fokken.. het blijft dus bij eentje
Om te beginnen is het aan te raden de knieën te laten testen van beide hondjes, patella luxatie heet dat. Ook is een syri test aan te raden binnen dit ras maar beide tests zijn niet verplicht vanuit de rasvereniging. Echter zou ik dit persoonlijk wel zeker aanraden!
Hebben jullie een ervaren fokker die jullie bijstaat in deze plannen? Iemand, naast de dierenarts die jullie begeleid en ook aanwezig kan zijn bij de bevalling?
Zijn jullie voorbereid op de kosten van een keizersnede, iets wat binnen dit ras vaak voorkomt?
Met die vragen begin ik even...
hej Wichita,
de knieën zijn denk ik niet getest geweest, ze zijn allebei door de DA onderzocht geweest en hij heeft gezegd dat ze geschikt zijn vr een nestje, maar of hij de test voor hun knieën ook heeft gedaan moet ik eens vragen..
Geen fokker die ons gaat bijstaan, maar tijdens de bevalling halen we sowieso in ieder geval de DA erbij! Ook al gaat het zonder enig problemen, die risico nemen we niet om het op ons eentje te doen! En de kosten zijn inderdaad ook al besproken, daar zijn we van op de hoogte
bedankt!
Dierenarsten zijn in mijn ogen niet de juiste mensen om te vragen of een hond geschikt is voor de fok... Zij weten hier immers bar weinig van af in de meeste gevallen.
Een algemeen onderzoek om te kijken of je hond gezond is heb je wanneer je wilt fokken met je hond eigenlijk helemaal niks aan. Hier kan zelfs mee gefraudeerd worden dus heeft eigenlijk geen waarde. Als je verantwoord wilt fokken zul je tests moeten laten doen door specialisten, tests die bij het ras van jouw hond horen want ieder ras heeft weer andere gezondheidsproblemen die binnen het ras voor kunnen komen.
De Chihuahua is helaas een nogal ongezond ras, dus besef je dat er heel wat risico's aan het fokken met zo een hondje verbonden zitten. Niet alleen voor de ouderdieren, maar zeker ook voor de pups in hun verdere leven. Wil je dit goed en verantwoord aanpakken dan moet je van tevoren goed weten waar je aan begint en je dus niet alleen goed inlezen wat betreft fokken en een nest grootbrengen maar je ook goed verdiepen in het ras en diens afwijkingen waarmee je fokt.
Als je geen bewijs hebt van de patella luxatie test (deze wordt bepaald in graden, beste is 0/0 aan beide kanten) dan is deze in ieder geval niet door een arts uitgevoerd die hiervoor bevoegd is, dus zul je dit nog moeten laten doen.
Syri moet ook weer bij een andere specialist gedaan worden maar daar kunnen anderen hier op het forum je vast wel meer over vertellen.
Ik raad je zeer aan een fokker te zoeken die je kan begeleiden tijdens dit nest want een dierenarts heb je als het er op aankomt erg weinig aan. Deze weet hoe je in noodsituaties moet handelen maar heeft zelden een bevalling meegemaakt die wel goed verloopt, echter kan dit alsnog mis gaan. Een dierenarts zit niet alle uren van de bevalling naast je, doorloopt niet dat hele traject met je en kun je niet ten alle tijden opbellen al is het alleen al voor wat steun en advies. Zoek dus een fokker die je kan begeleiden en ook bij de bevalling aanwezig kan zijn, deze weet hoe te handelen wanneer en ook wanneer het wel nodig is de dierenarts in te schakelen.
Heb je trouwens ook al eens een show met de honden gelopen? Mensen denken vaak dat dit alleen maar met mooi zijn te maken heeft maar op een show wordt op veel meer dan dat alleen gelet. De bouw van een hond is immers ook belangrijk zeker wanneer je denkt aan nakomelingen... De plus en minpunten van je hond worden op een show bekeken en wanneer je deze weet kun je hier rekening mee houden met diens partner. Ook nog wel een aanrader dus.
Wat trouwens ook erg belangrijk is binnen jouw ras is het formaat van de ouderdieren... Kleine teven kan immers beter niet mee gefokt worden, en het is ook niet erg handig als de reu veel groter is dan de teef in dit geval aangezien er bij Chi's al zo vaak bevallingsproblemen voorkomen.
Hoeveel wegen de hondjes dus?
Ik laat de wijze raad van medische zaken en testen graag over aan de fokkers op het forum, zij zullen je hier alles over kunnen vertellen, maar er zijn twee dingen die me opvallen en waar je misschien toch even over moet nadenken:het teefje komt enkele dagen voor de bevallig bij jullie wonen. is dat niet erg stressvol voor een hond? Van woning veranderen vlak voor zo'n ingrijpende gebeurtenis? Ander huis, andere mensen, andere geuren, andere geluiden én een andere hond erbij (de jouwe). Ook al kent ze jullie al.. het lijkt me toch heel stressvol voor een hond...
Ten tweede: als er meer pups zijn, DAN gaan jullie zoeken naar kandidaat-kopers. Daar zou ik eerlijk gezegd toch ook vroeger mee beginnen, gesprekken houden om mensen in te schatten, een wachtlijst opstellen, enz...
Wichita,
leuk dat je zo goede informatie meegeeft!
zou jij ons dan een arts willen aanraden waar we naartoe kunnen voor die specifieke tests?
Ons DA heeft inderdaad de honden nagekeken, een bloedtest, urinetest, de stambomen nagekeken (en dat was het dacht ik)
je raad om er een fokker bij te halen om ons te begeleiden neem ik zeker in overweging!! ga ik morgen meteen bespreken met mijn collega
wij hebben niet zo van die "tea-cup" chi's, Pasa (reu) weegt +- 2100, en Luna (teef) weegt +- 2400
hej Christel,
Zou het zo erg zijn? Luna is hier wel héél dikwijls? vrijdag, zaterdag en zondag blijft ze namelijk bij ons, en dat zal zo blijven ook.. Denken jullie dat het dan kwa kan? We dachten er zo over omdat er hier thuis altijd iemand is en dat ze dus nooit alleen gaan zijn, bij mijn collega is dat niet het geval..
Qua baasjes heb je mss wel gelijk.. Voor drie pups is er al zeker plaats. ene bij mij, een bij mijn collega en een bij de zus van mijn collega
en inderdaad, we hebben nog geen verdere kandidaten mochten we meer als 3 pupjes krijgen.. Daar moeten we misschien ook werk van maken!
Oké de gewichten zijn geen probleem zo te horen... Dat is mooi.
Vaak doe je veel contacten op in het showwereldje maar ook alleen al door lidmaatschap van een rasvereniging. Misschien is dit in jullie geval dus ook een optie en komen jullie zo in contact met een ervaren fokker uit de omgeving?
Patella Luxatie is een test die bij een hoop dierenartsen praktijken wel gedaan kan worden. Dat kun je dus het beste navragen bij je eigen dierenarts want wellicht doet hij dit ook wel, heeft die dit nu alleen nog niet gedaan.
Syri ben ik niet zo bekend mee, ik fok namelijk niet met mijn Chihuahua en de rassen waarmee ik wel fok komt dit niet bij voor dus een goede betaalbare dierenarts voor die test kan ik zo een, twee, drie niet aanbevelen. Ja ik hoor vaak goede verhalen over Best dat daar een goedkope zit, maar een naam weet ik zo snel even niet voor je. Waarschijnlijk dat morgen overdag anderen hier op het forum je daar wel meer over kunnen vertellen .
En wat heb je tot dusverre zoal gelezen over dekking/bevalling/dracht/grootbrengen van pups? Specifieke boeken en/of sites? Bedoel dus eigenlijk waar komt je kennis tot nu toe vandaan en hoeveel weet je inmiddels al over wat jullie te wachten staat. Heb je al een plan wat betreft de socialisatie van de pups? Heb je al spullen in huis of winkels waar je alles kunt kopen? Ga je met een warmtelamp, warmtedeken of alleen kruiken werken? Wel of geen echo? Etc...
Wij fokken met toy en mini aussies en laten al onze honden onderzoeken op onder andere patella luxatie. Wij gaan hiervoor naar Emmeloord. Dr. Meij, Specialist Chirurgie Gezelschapsdieren onderzoekt de honden hierop. Persoonlijk vind ik dat als je gaat fokken de honden moet laten testen, dit om teleurstelling te voorkomen. Want je wilt tenslotte gezonde honden fokken en tevreden pupkopers....
Als de teef op een andere plek moet bevallen zou ik minimaal 1 week voor de geplande datum de teef in de andere omgeving plaatsen, zodat ze kan wennen aan de nieuwe omgeving en je de hond ook beter leert kennen.
Dingen die je nodig hebt:
Een werpkist met vetbed. Voor onder het vetbed gebruik ik kranten, want een vetbed laat vocht gemakkelijk door. Verder gebruik ik tijdens de bevalling veel oude handdoeken en keukenrol. Ik heb voor de bevalling altijd nutridrops in huis en gebruik dit regelmatig als een pup net geboren is, geeft de pups even extra energie. De nutridrops kan je ook voor de teef gebruiken om haar extra energie te geven indien nodig. Verder een goede weegschaal om de pups te wegen en te zien of ze goed groeien. Zelf heb ik altijd touwtjes klaar liggen voor, mocht dat nodig zijn, de navelstreng af te binden. Ik laat de hond nooit zelf de navelstreng doorbijten. Ik doe dit zelf met mijn handen, sommige teven bijten de navelstreng te kort af waardoor de pup kan gaan bloeden. Verder natuurlijk een telefoonnummer van een dierenarts bij de hand. Een chihuahua hoort wel bij een risicogroep wat betreft bevalling. Een teef mag niet te lang persen op een pup, dit kan de dood tot gevolg hebben voor zowel de pup als de teef. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen!
ik heb "fokkerswijzer" gelezen die we van de DA gekregen hebben, verder nog "Fokken met honden van Hans Räber" en "Rond de werpkist van Malinka Lingmont"
de sites die ik heb doorgenomen weet ik van buiten niet meer, maar ben al een tijdje aan het surfen hierover
Ik ga het er met mijn DA een over hebben..
Qua spullen hebben we nog niets in huis, mijn vader gaat het werpkist zelf maken van hout, en we nemen een warmtelamp. we hebben in huis overal vloerverwarming en denk ik dus dat we best zijn met een warmtelamp?
Bedankt Gea!
Ik zet ze alvast op mijn lijstje wat ik allemaal moet gaan kopen! en Emmeloord. Dr. Meij heb ik alvast genoteerd!
Dat is een persoonlijke keus... Ik heb zelf alledrie de hierboven genoemde opties maar mijn voorkeur gaat meestal uit naar de deken en kruiken. Maar nogmaals dat is echt een persoonlijk iets.
Gea bedankt voor de tip trouwens, hahaha! Elphie moet binnenkort voor PL en ik woon hier om de hoek bij de praktijk. Wou tegen die tijd eens gaan rondvragen naar welke dierenarts ik dan het beste kan vragen maar dat weet ik dan dus al bij deze. Thnx dus...
Ik heb hier wel allerlei documentatie voor je indien het zover is... Hoe de bevallingen hier zijn verlopen, checklist van alles wat je in huis moet halen enkele weken voor de dracht, etc. En op mijn site zijn puppydagboeken te vinden waarin te lezen is hoe ik mijn pups socialiseer, dit is ook bij andere fokkers het geval dus zo kun je wat met die ervaringen ook doen. Maar goed dat is allemaal pas voor als het zover is. Van tevoren moet je immers net zo goed voorbereid zijn en is er nog een lange weg te gaan.
echt leuk dat je me documentatie en een checklist wil geven! Mag ik je site? kan ik al eens gaan lezen
http://www.special-princess.nl/
Oh ja en nog een ding... Chihuahua's blijven vaak langer in het nest dan andere rassen. Vanaf 7wkn mag een hond in Nederland officieel het nest verlaten maar bij de meeste fokkers is dit 8 á 9wkn. Chi's blijven echter veelal tot 11 á 12wkn nog bij de moeder omdat zij zo klein zijn en wat meer hulp nodig hebben nog in het begin. Hou hier dus ook rekening mee wat betreft de zorg, dat het dus wat langer kan worden als dat je misschien voor ogen had... En hoewel dit erg leuk is is het ook erg pittig en kun je er soms helemaal gek van worden .
Voordat je je Chihuahua laat dekken ben je verplicht beide honden te laten controleren op Patella Luxatie. Dat moet je laten uitvoeren door een erkende Orthopeed aangesloten bij de nederlandsechihuahuaclub. Beide honden moeten en 0 hebben of minimaal 0 of 1. Heb je ook in de lijnen van beide honden gekeken of daar erfelijke gebreken in voorkomen? Denk ook aan het sluiten van de fontanel.
De pups moeten wettelijk 10 weken bij de moeder blijven, andere rassen is anders maar bij Chi's niet.
Hou er ook rekening mee dat de kopers van je pups minimaal 1 jaar garantie hebben op erfelijke gebreken en dat je de pups moet verkopen met een wettelijk koopcontract
Mijn Chihuhua wordt deze maand ook gedekt en zij gaat 2 weken voor de bevalling naar mijn vriendin om daar te bevallen. Zij heeft al ruim 15 jaar ervaring in bevallingen en zij weet goed wat ze moet doen. Zorg dat je 24 uur een ervaren fokker of een dierenarts (ervaring met Chi's) achter je hebt staan. Neem anders contact op met fokkers uit de Chi-wereld, misschien woont er iemand bij jou in de buurt die je wilt bijstaan.
Ik wens je veel succes en geniet ervan
De pups moeten wettelijk 10 weken bij de moeder blijven, andere rassen is anders maar bij Chi's niet.
Ik weet niet waar je deze onzin vandaan haalt, maar ook chi pups moeten tot 7 weken bij de moeder blijven en daarna is het aan de fokker hoelang ze blijven.
Vooral als iemand niet aangesloten is bij de vereniging, mogen ze dit zelf bepalen.
Omdat beide ouders een stamboom hebben kan je voor de pups ook een stamboom aanvragen, dit vind ik persoonlijk niet meer dan normaal als beide ouders een stamboom hebben. Daarbij als er cups naar andere mensen gaan en ze willen er ooit mee fokken is voor hun een stamboom erg handig (om zo interest te voorkomen).
Let hierbij op dat je tot 3 weken na de dekking dekaangifte moet doen, het moet ondertekend zijn door de eigenaar van de geef en de rue.
Daarbij moet je binnen 10 dagen na de geboorte geboorteaangifte doen, hierbij moeten ook direct de namen van de cups doorgegeven worden.
Omdat je geen kennelnaam hebt mogen de namen puur uit 1 woord bestaan.
Dan komen ze van de raad van beheer tussen de raad 5 en 7 weken de pups chippen. De stickers die je daarvan krijgt kan je bij de dierenarts gelijk in het paspoort van de pups plakken.
Als jij dit soort dingen vooraf al laat doen, hoeven de mensen dit zelf niet te doen. En weten de mensen zeker welk hondje ze mee krijgen en wat de afstemming is.
Veronique,
Ehh hoezo onzin
.Volgens de regels van de Nederlands chihuahuaclub mag en pup niet eerder het nest verlaten dan 10 weken!!
Ben je geen lid dan moeten ze minimaal 8 weken bij de moeder blijven.
Elke goede fokker doet zn pups nooit eerder weg dan 8 weken, dus hoezo onzin
@chihuahualover dat is niet wettelijk dat zijn enkel de regels van de chihuahua club.
Deze eisen dat als je lid van ze bent de pups tot 10 weken in huis houd maar dat is ook maar sinds kort van wat ik begrepen heb.
Ik wil niemand wegjagen maar vraag me serieus af waarom er zoveel gefokt wordt met chihuahua's.
Puur omdat je zelf een pup ervan wil en wat nou als je er in eens 4 krijgt dan moet je ze toch gaan verkopen.
Heb je gekeken naar de lijnen of alleen de dierenarts laten beslissen of ze geen familie zijn en hup er mag een dekking komen?
Wat voegen de pups toe aan het ras? Gaan ze ervoor zorgen dat ze door hun mooie stamboom het ras weer omhoog halen?
Worden ze gefokt puur voor het plezier van de baas?
Is de combi reu teef wel echt zo goed of vinden jullie het mooie hondjes en moeten ze daarom een nestje krijgen? (zonder te kijken hoe of wat verder?)
Geen aanval naar jou toe hoor maar pure interesse.
BESPAAR ME AUB AL JULLIE VOOROORDELEN!!
Onze honden komen NIET van een dierenwinkel uit glazen bokalen waarbij de afkomst niet of nauwelijks gekend is!!!! ze hebben allebei een stamboom en ook de pups krijgen dit!!!! ze komen NIET uit eenzelfde lijn!! in plaats van al dat negatieve commentaar en vooroordelen gelieve wat nuttige informatie mee te geven of gewoon niets te schrijven!! mijn hond is als mijn KIND VOOR MIJ dus ik zal er NOOIT iets mee gaan doen indien zijn gezondheid in risico komt!!! IDD bij het teefje van mijn collega!!!
Dus mensen!!! indien jullie je kennis zoals enkelen hierboven willen delen met mij BEDANKT!! en al het rest mag wegblijven, ik zoek hier gewoon ervaringen, kennis en tips hoe we ons op de dekking, dracht, bevalling en opvoeding kunnen voorbereiden. DANK U
Hoezo negatief commentaar? Ik lees vooral hele goede tips?
Ikzelf zou als je graag wilt fokken sowieso laten testen op PL (patella luxatie, zoals al genoemd is) en Syringomyelia. Syri kan je het beste laten testen bij de kliniek in Best, daar doen ze voor een gereduceerd tarief de MRI-scan.
Dit is het minimale wat ik zou doen als je verantwoord wilt fokken.
veel chi's overleven de bevalling niet, dus waarom zou je je hondje blootstellen aan dat risico?ze zijn zo klein en kwetsbaar, en bevallen meestal met een keizersnede.
Vooroordelen waar zie jij die? Jeetje zeg wat apart ben jij dat je zo reageert.
Ik vraag je simpele dingen lijkt me dat je die toch gewoon normaal kan beantwoorden ipv te gaan schreeuwen??
En ben het met Caitlin eens niet alleen op PL testen maar ook op Syri.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips: voorbereiding vr een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?