We willen Binky vandaag een rauwe kippenbout geven als maaltijd. Alleen omdat wij nogal leken zijn op het gebied van KVV en ander vers voer, zou ik graag willen weten hoeveel hij mag hebben.
Hij krijgt gewoonlijk Hills brokken, waar hij alleen wat van eet als ik het vasthoud. Dus we kijken of hij wel wil eten als er vers vlees in het spel is.
Hoeveel zou hij mogen hebben? En wat is er nog meer goed om te weten, mochten we vaker vers vlees i.c.m. brokken willen geven?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kippenbout" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Niks geven...
Aangezien je hond altijd brokken geef, zou ik hem nu echt geen kippenbout gaan geven. Je moet eerst beginnen met bijv. kippennekken.....
Als Binky normaal alleen brokken eet zou ik hem geen kippenpoot geven....... Het maagzuur van een brokkenhond is anders dan van een vers vlees hond. Ik zou dan eerst maar eens kijken of hij KVV wil eten. Na een aantal weken KVV kan je beginnen met een kippenekje of zoiets.
Ik weet het niet helemaal zeker maar als je je hond vers vlees met bot wil geven moet je eerst beginnen met kvv, omdat de zuurgraad van de maag nog niet hoog genoeg is voor zo'n kippepoot met heel bot erin.Althans, zo zijn wij begonnen op advies van HP ers. Als de zuurgraad wat hoger is geworden kan je beginnen met kippepoten, kippenekken ed. Ik hoop voor je dat de wat meer ervaren NRV ers nog reageren. Succes !!!
Nou, we zijn het wel eens allemaal....
Hij krijgt door zijn brokken wel altijd stukjes kip en / of gehakt o.i.d. Ook wel Rodi e.d. We hebben hem een keer een beetje pens gegeven uit Smuldier. Alleen was dat teveel in ene keer, want hij gaf wat terug.. Is dit dan alsnog een te grote overgang?
Snij het vlees van de bout en geef het vlees aan je hond
zolang je brok geeft zou ik geen bouten oid geven. gewoon vlees of kvv mag je altijd aan je hond geven of visfilet, maar nekken/bouten en co zou ik niet doen!
Mag het dan wel rauw? Of moet de kip dan toch gekookt zijn? En stukken gehakt af en toe? Mag dat wel?
(sorry hoor, ik ben echt leek op dit gebied.. Probeer met een beetje fantasie Binky gewoon aan het eten krijgen.. We hebben inmiddels vier soorten brok geprobeerd, Hills is tot nog toe het best.. Zelfs Wolfsblut Alaskan wil hij niet, terwijl hij verzot is op vis..)
En we hebben een kleine vriezer, dus grote stukken vlees zoals Carnibest e.d. die hier aanbevolen worden, werkt gewoon niet zo goed.
Hoi Cindy,
Een hond die brokken krijgt en niet gewend is aan vers vlees, zou ik niet zomaar rauwe vleesbotten geven (in verband met de zuurgraad en de vertering).
Er zijn grofweg twee vormen van rauw voeren:
KVV (kant-en-klaar vers vlees) en zelf samenstellen (hier is voldoende kennis voor nodig).
KVV is een mengsel van gemalen bot, spiervlees en orgaanvlees, en eventueel een groentenmix en/of toevoegingen. Ieder merk heeft weer een eigen samenstelling.
Het is een complete maaltijd voor de hond, het enige wat je hoeft te doen is het in porties verdelen, ontdooien en aan de hond geven. Je kunt af en toe eens een vleesbot geven om lekker op te kluiven (dit mogen ze in het geheel opeten).
Zelf samenstellen is ingewikkelder, en dit zou ik niet aanraden aan een beginner.
Enkel kippenbouten is natuurlijk geen complete voeding voor de hond, en ook niet aan te raden in combinatie met brokken.
Wat je wel zou kunnen doen, is bijvoorbeeld een aantal dagen in de week KVV voeren. Dit heeft veel voordelen t.a.v. brokken. Van KVV voer je ongeveer 30 gram per dag, per kilo lichaamsgewicht van de hond (afhankelijk van hoe groot en hoe actief je hond is. Kleinere en actieve hondjes hebben in verhouding iets meer voer nodig dan grote, rustige honden).
Er zijn veel verschillende merken, maar een aantal die de moeite waard zijn: Bandit, Carnibest, Carnivoer, Alaska, Haaksbarf, Darf eko, Tinlo Barfmenu. Als je interesse hebt in KVV: op de websites van de betreffende merken zal je verkooppunten kunnen vinden bij jou in de buurt.
Dank je voor je uitgebreide antwoord Em.
Zoals ik net voor jou al schreef, zijn wij echt leken op het gebied van KVV. D.m.v. redelijk veel lezen hier op het forum vind ik het geven van vlees wel aantrekkelijk. Het probleem is alleen dat wij een kleine vriezer hebben, dus inslaan voor een tijd is vrijwel onmogelijk.. Ik weet niet hoelang er gemiddeld met een portie KVV gedaan wordt.
Binky is rond de 4 kg bij 6 maanden. We durven ook niet zo goed de stap te maken om ineens KVV te gaan geven. En welk soort. Hoeveelheid e.d. spelen allemaal een rol.
Misschien is het het waard om eens te proberen. Maar je wordt vrij snel van de wijs gebracht hier. De één spreekt met veel positiviteit over bijvoorbeeld Smuldier, terwijl anderen het ergens geen goed merk vinden. Je wilt toch beste voor je hond.. We hebben één keer Smuldier geprobeerd, dat was een avondmaaltijd voor hem, maar toen hebben we denk teveel gegeven, want hij gaf terug. Moet Smuldier ook gemengd worden met de brok die we nu geven?
Het is een vrij grote stap om over te gaan naar een soort voer als Smuldier e.d. Zeker als je totaal onervaren bent. Dus ik hoop niet dat het erg is dat ik zoveel vragen heb. Wij zijn gewoon wat bezorgd aan het raken als Binky steeds niet uit zichzelf eet. Elke keer zijn voer uit mijn hand laten eten, is ook een beetje bezopen. 's Ochtends eet hij al helemaal slecht, dan komt er niets in.. Dus het is een beetje zoeken wat nou het beste is.
Het ís ook lastig als je altijd brokken hebt gegeven.
Mellow krijgt nu iets van anderhalf jaar KVV en nóg zit ik soms met vragen
Wij hebben ook een kleine vriezer (gewoon koel/vriescombi), zij heeft haar eigen la
Ik kan nog best wat kwijt in dat ene laatje hoor, toch wel voor 20 dagen. En Mellow eet een halve kilo per dag, dus voor Binky moet dat vast ook lukken
De kippenpoot is je al afgeraden, dus dat hoef ik iet mee te doen.
Probeer eens wat KVV, denk dat ie dan wel weer gaat smullen
Ik woon zelf in Nieuwerkerk a/d IJssel. Er zitten meerdere dierenwinkels bij wie ik weleens van die worsten zie liggen, ik weet niet of dat ook onder KVV valt? In allerlei soorten, niet in het vriesvak overigens.
Ja, misschien kunnen we het dan toch maar eens proberen.. En dan Vlees Compleet zie ik? En blikvoeding? Valt dat ook onder KVV of is dat weer een heel andere tak van voeren. Sinds dat ik geïnteresseerd ben in honden over het algemeen, ga ik er vanuit dat ze allemaal brok gevoerd krijgen. Dat leek mij dan ook niet meer dan logisch. Ik lees hier op het forum steeds vaker over voordelen e.d. van het voeren van KVV. We proberen nu d.m.v. stukjes hondensnack (van die strips zeg maar), stukjes banaan, stukjes gekookte kip of rul gehakt zijn voer smakelijk te maken. Binky is inmiddels zo uitgekookt dat ie die stukjes er tussenuit eet en de rest laat staan, totdat we hem serieus op een kinderlijke manier gaan voeren.
Ik gooi ook wel eens een brokje door de kamer waar hij dan enthousiast achteraan rent en op eet. Maar hij moet zijn voer gewoon kunnen eten normaal. Hij krijgt ook weinig tussendoortjes, dus hij kan ook niet vol zitten.
Bedankt in ieder geval voor de tips die nu al gegeven zijn! Ik lees ook een topic over het geven van groenten en fruit. Hier krijgt Binky weleens een puntje banaan. Mag groenten en fruit alleen i.c.m. KVV gegeven worden of ook afhankelijk van elkaar?
hoihoi , hoeveel brokken geef je hem? onze maltezer wilde eerst ook niet zoveel eten van de brokken , bleek dat we hem dus gewoon teveel gaven waardoor hij weinig trek had , Mike is nu bijna 4 maanden maar zit op 2 maaltijden per dag , hij krijgt smorgens brokken ( wisselend van merk) en savonds kvv ( ook wisselende merken) en dat gaat super op . Zodra de brokken op zijn gaan we helemaal over op kvv .
Voor een klein hondje kvv te geven is er geen grote diepvriezer nodig hoor!
Ik zou je adviseren om eens op de site van haaksbarf, carnivoer en alaska dogfood te kijken. zitten er verkooppunten in je buurt van deze merken?
Je koopt van bovenstaande merken 4 rollen (= vier verschillende diersoorten), vis is geen diersoort (dat zou een vijfde rol zijn). deze moet je afwisselen om compleet te voeren
Deze geef je aan je hond. 5% van het huidige lichaamsgewicht is 200g per dag. Vermagerd je hond, dan geef je hem meer, verdikt je hond, dan geef je minder. geef dit eten verspreid over 2/3 maaltijden per dag.
Alaska heeft verpakkingen van 400g (dan kan je twee dagen met een rol doen), haaksbarf van 500g (2.5 dagen en de rol is op), carnivoer 200g en 400g.
tussendoor kan je altijd de complete versies van smuldier geven. hiervan geef je een half bakje per dag, verspreid over de maaltijden. neem de complete versies. Je kan je hond gerust 2/3 dagen per week smuldier geven, maar ik zou hiermee niet overdrijven. Ik vind de voeding ok; maar niet goed genoeg voor een pup om hierop te groeien.
Nou, helemaal super, zelfs met een kleine vriezer kom je dan al een heel eind! Persoonlijk zou ik dan een ander merk nemen dan Smuldier, met name vanwege de kwaliteit. Carnibest is een prima KVV. Carnibest is al helemaal compleet, je hoeft dus niets bij te voeren. Er zit een klein beetje rijst in, olie, vitaminen en mineralen, groenten en natuurlijk vlees (rund en kip). Je hebt verschillende varianten, je zou dan de 'Natuurvoer' kunnen nemen. Er is ook een Puppy-variant, deze is precies hetzelfde als de Natuurvoer maar dan fijner gemalen, maar voor een hondje van 6 maanden is dit in principe niet meer nodig. Er zijn ook andere smaken, bijvoorbeeld Lam/Rijst, Kalkoen, of Eend. En er is bijvoorbeeld ook een versie met biologische ingrediënten. Het is in principe niet nodig om af te wisselen met smaken bij Carnibest, maar het is wel extra gezond.
Carnibest kan je krijgen in rollen van 500 gram en van 1 kilo.
Je hebt ook merken die niet compleet zijn, maar waarbij je smaken moet afwisselen om tot een compleet menu te komen. Bijvoorbeeld Carnivoer. Dan geef je bijvoorbeeld de ene dag kip, de andere dag rund, de ene dag paard, de andere dag lam, de ene dag eend, en dan weer 'ns een dagje vis.
KVV mag je de hele week door geven, dat is zelfs het meest gezond (beter dan afwisselen tussen brok en vlees). Hij mag dit gewoon iedere dag hebben, je hoeft hem niet te laten vasten of iets dergelijks. Je kán extra groenten geven naast de KVV, het liefst dan wel fijn gemalen zodat het goed opgenomen kan worden. Het is niet nodig, want het zit ook al in de KVV, maar het mag natuurlijk wel.
Karnemelk is prima, net als yoghurt. Dit kan je gewoon door of naast de KVV geven. Melk zou ik niet geven (honden kunnen aan de diarree gaan van lactose), maar karnemelk is helemaal geen probleem (het schijnt zelfs te helpen tegen parasieten). Je kan Binky ook zo nu en dan eens een rauw eitje door zijn voer doen.
Oh, en over de prijs: daar zit zeker verschil in! Zo is Smuldier een vrij goedkoop merk, Carnibest is gemiddeld. Er zit ook nog verschil in tussen de varianten, bijvoorbeeld een lam of eend-versie is duurder dan een kip of rund-versie.
Edit: Doet mijn computer vreemd of is je antwoord verdwenen Cindy?
Je kunt ook gewoon gelijk patsboem overstappen hoor.
Sommige honden gaan aan de dunne van mengen.
En aangezien ie zijn brokken toch al moeizaam eet zou ik gewoon gelijk overstappen.
Edit: Nee, mijn antwoord is niet verdwenen, maar mijn antwoord staat na jouw antwoord.. Ik postte 16:22, jij 16:47 maar jij staat voor mijn antwoord. Vreemd!
Oké. En hoe doe ik het dat, stel we kopen rollen van 500g, daar doe ik zeg maar twee dagen mee. Hoelang moet dat ontdooien? Moet ik dat dan uit de diepvries halen de dag ervoor? Of ontdooit het snel? Kan die 100g dan in de koelkast blijven, of is het raadzaam om het direct weer in de vriezer te leggen? (voel me een beetje dom dat ik het zo vraag. )
Stel dat die rollen van één kg in de vriezer passen, nemen we die gewoon, want dan kunnen we een poos vooruit! Maar dan krijg ik weer de invries- of 'bewaar in de koelkast'-vraag. Haha.
Echt super dat ik hier zo geholpen word!
Ow wacht, ik lees al aardig wat gebruikerstips op internet!
'Wij zijn er inmiddels wel over uit dat we Carnibest in ieder geval gaan proberen! Ik lees dat je de eerste dag één theelepel in z'n voer moet doen, tweede dag twee theelepels etc. Één van de vragen die nog speelt.. Binky kreeg weleens Rodiworst door zijn voer, om hem te laten eten, alleen daar ging hij van stinken. Nu we dat niet meer geven, gaat het weer goed. Gaat een hond stinken van vers vlees of blijft hij zijn natuurlijke geur houden? (want m'n pupsel ruikt nog heerlijk. )
Ik zou zelf in een keer overstappen, mengen van vlees met brok is al niet aan te raden, dan maar in één keer. Carnibest adviseert zelf om er wat gekookt water overheen te gieten de 1e dagen.
Je kunt hen evt mailen, krijg je een goede uitleg, is mijn ervaring.
Ik vind dat Santa niet stinkt, en heb laatst van mijn zus gehoord dat ze hier ook geen hondengeur rook, dus als Binky gezond is, en vers eet, ga je hem niet meer ruiken ofzo.
Koop in ieder geval niet teveel als je gaat uitproberen, voor het geval het niet bevalt, ik spreek uit ervaring, zonde van het geld.
(niet de CB, maar wel zakken brok waar we uiteindelijk niet mee verder wilden..)
Ik geef nu soms wat groente, melkproducten geef ik niet meer, ivm allergieen.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/137475/groente,-welke,-hoeveel,-hoe-vaak?-.php
Dit topic heb ik laatst geopend over groente geven.
Ik lees dat Binky alleen Hill's eet, en alleen als jij het vasthoudt?
Daar zou ik dus wel mee stoppen.
Een hond moet gewoon uit zichzelf eten.
Mijn moeder's jongste hondje is altijd een moeilijke eter geweest, ik denk dat de kwaliteit vd voeding hierbij een belangrijke factor is, maar dat terzijde.
Hij is nu 13jaar en het meest vd tijd geeft zij hem de brokjes in de mond, dat wil je toch niet je hele leven?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kippenbout" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?