Onze labrador Senna is onlangs 2 jaar geworden. Ze is een actieve hond met een heel lief karakter. Nu zagen we een aantal weken geleden dat ze dikker werd. Verder geen veranderingen in haar conditie of wat dan ook. Ze ziet er geweldig mooi uit met haar glanzende vacht. Toch contact gezocht met de DA. Zij schrok van haar enorme buik en stuurde ons gelijk door naar een dierenkliniek. Daar werd middels een echo zichtbaar dat ze erg veel vocht in haar buik had. Eigenlijk helemaal vol zat. Ook is er een ECG gemaakt omdat er een hartruis werd gehoord. Maar de echo was niet afwijkend! Haar bloedwaarden waren eigenlijk vrij goed, alleen een te laag eiwitgehalte en albuminegehalte. Haar temperatuur was goed. Daarom kreeg ze fortekor voorgeschreven en furasumide (plastabletten). De volgende dag was ze al een stuk dunner. Ook heeft ze een speciaal dieetvoeding meegekregen en moeten we haar dagelijks 2 eieren voeren. Maar toen ze de afgelopen week voor controle moest bleek middels een rontgenfoto dat haar rechterdeel van het hart toch vergroot was. De DA heeft toen vocht uit het hart gehaald. Onze vraag is of er iemand dit verhaal herkent of met ons mee wil /kan denken waardoor dit zou kunnen komen. Senna is een labrador met goede ouders. Ze heeft een stamboom en leek ook altijd erg gezond. Wie kan ons helpen met hoe verder?
Groet Ilpa
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rechterkant hart vergroot/ fortekor/ labrador 2 jaar oud" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
heftig, en een goeie dierenarts die de situatie zag. en jullie doorstuurde naar een specialist.
zelfs honden met een stamboom kunnen zeker een hart probleem krijgen en hebben. weet niet of ouders daar op getest worden, maar dan nog, dat kan altijd gebeuren.
hoe verder ? bij de specialist blijven, voor verdere behandeling.
Ja, heel heftig.We zijn er ook best van geschrokken. We willen alleen graag ervaringen delen i.v.m de medicatie en eventuele prognose. Maar dank je wel voor je reactie.
Dat is schrikken.Dat wil je niet horen als je hond pas 2 jaar oud is.
Als er problemen met het hart zijn gaan de nieren daarop reageren.Deze proberen met vocht als het ware het hart in te pakken zodat het minder hard hoeft te werken.
Dit is een heel simpele uitleg.Als het probleem met het hart niet zich niet oplost,blijven de nieren helaas steun bieden door vocht.
Dat zou een reden kunnen zijn waarom er ineens zoveel vocht kan zijn.
Het hart is een gecompliceerde pomp waar van alles aan kan mankeren.
Als het hart te hard moet pompen kan het een sport hart worden en vergroten.Het hart is een spier dus die worden dan zeg maar heel erg getraind.
Relatief kleine afwijkingen,zoals bijvoorbeeld een klep die niet helemaal sluit of een gaatje in de tussenwand,wat bij de hond bij geboorte aanwezig is net als bij mensen maar dat snel na de geboorte hoort te sluiten kunnen dit veroorzaken.Bij beide afwijkingen is een ruis te horen.
Zelf een hond gehad met een klep die niet helemaal sloot en die is zonder medicijnen 12 jaar is geworden,maar bij hem is er nooit geen vocht probleem geweest.
Maar er kunnen ook veel ernstigere afwijkingen zijn natuurlijk.
Wat belangrijk is lijkt mij , dat er een specialist naar kijkt.
Mogelijk dat het afvoeren van het vocht eenmalig nodig is geweest,maar het hart is niet van de ene op de andere dag vergroot,dus nader onderzoek lijkt mij toch iets om te overwegen.
Sterkte
Senna is van kleins af aan gezien door de DA. Nooit iets opgemerkt als een ruis.Totdat ze dus vocht vast hield. Alleen rechterkant is vergroot. De arts in de dierenkliniek kan dit niet verklaren. Haar conditie en hoe ze is, doet, klopt niet met wat haar hart laat zien op de echo.
Ik ken iemand die jarenlang op wedstrijd niveau heeft gesport met een gat in de tussenwand.
Weinig tot geen problemen en bij sportkeuringen niets ondekt,maar het hart was vergroot en de ruis werd ook luider.
Als er een minieme kleine geboorte afwijking (bv lekkende klep) is kan die later problemen gaan geven omdat het hart zich gaat aanpassen aan de afwijking door gespierder te worden en dus te vergroten en dus sluit de klep dan ook weer minder goed.Daardoor is de ruis dan wel te horen.
Maar je kunt je van alles afvragen wat logisch is hoor,maar in mijn ogen een specialist raadplegen kan waarschijnlijk betere antwoorden opleveren.
vr gr
Ilja, kan me zo goed voorstellen dat je heel erg geschrokken bent. Of je hond bij goede fokker vandaan komt, met gezonde ouders....zegt niet veel in geval van hartruis.
Mijn hondje had een lekkende hartklep en op het laatst boezem iets vergroot. Bij laatste constanteren pas begonnen met Fortekor te geven, daarvoor regelde haar hartje het zelf nog allemaal goed. Beetje zelfde verhaal als Eurasier jongen. Ook nooit vocht bij gekomen.
Zou het verder laten onderzoeken. En hoop dat het vocht inderdaad eenmalig is.
O ja te koud water is niet heel goed bij hartprobleem(destijds ergens gelezen). Gaf in de winter altijd lauw water. Ik dacht ook een teveel aan eiwitten, maar dat durf ik niet meer met zekerheid te zeggen.
Sterkte en hoop dat het net zoals bij mijn lieverd destijds stabiel blijft!
Albumine en eiwitten verlaagd, dat is toch ook een probleem van de leverfunctie.Als de rechterhartkant goed ondersteund wordt, dan kan het bloed vanuit de leverader beter naar het hart afvloeien en krijg je geen opstopping in de lever.
Het kan zijn als het hart in orde is, dat de lever ook weer normale waardes laat zien.
Hoe het komt dat die kant vergroot is....
Erfelijkheid of een congenitale afwijking die nu pas tot uiting komt. (hartruis duidt vaak op een lekkende klep)(Of een ontsteking door een of andere parasiet?)
Laat je verder goed bijstaan in de kliniek, zij zullen je zeker antwoord geven op al je vragen!
ik wens je van harte beterschap voor Senna!
Albumine en eiwitten verlaagd, dat is toch ook een probleem van de leverfunctie.
Saskia, teveel aan eiwitten in voedsel dus mee oppassen? Begrijp ik dat goed uit jouw zin?
Minoes; Ik weet niet in welke zin je de vraag stelt(is er een ziekte waar je je zorgen overmaakt?), maar albumine en eiwitten in het bloed (verlaging) wil zeggen dat de lever het niet goed geregeld krijgt.Dit kan te maken hebben met te weinig eiwitten binnenkrijgen (oedeem buikjes in ontwikkelingslanden), maar normalerwijs regelt de lever dit.
Als de lever gezond is, dan worden alle eiwitten die we binnenkrijgen via de voeding in stukjes geknipt, en in de lever in goede bruikbare eiwitten ,zoals albumine een drukregelaar, omgezet.(te weinig albumine in het bloed lijdt tot oedeem)
De klachten die ts opsomt, doen inderdaad denken aan een hart dat te weinig 'afzuigt' doordat het vergroot is.(te weinig kracht voor effectieve pompfunctie- decompensatie)
Daardoor blijft het bloed in de lever staan en komen er niet genoeg eiwitten in het systeem.(als Wendy meeleest moet ze maar corrigeren als er ergens hiaten in m'n uitleg zitten)
Met een hartprobleem zie je op verschillende fronten problemen opduiken. Waar hier het initiële probleem zit, kan ik niet zo zeggen vanachter mijn pc.
(Teveel eiwitten in de voeding kunnen nierproblemen geven)
Noot; Bij mensen die een eiwitdiëet volgen, krijg je een acetonadem, doordat de lever eiwitten moet gaan omzetten om brandstof te produceren. Hierbij komt aceton vrij. (gluconeogenese uit vetten of eiwitten)
Minoes, ik ben nog volop aan het studeren, volledigheid niet gegarandeerd.
ik ben wel blij dat de ts goed doorverwezen is.
@Saskia en @Minoes,
Dank jullie voor het meedenken en beredeneren..
In eerste instantie is er gereageerd door de DA op het oedeemprobleem!
Zoals ik al aangaf lijkt het probleem echt te zitten in het hart.
Op de echo zien de andere organen (maag, lever, darmen en longen) er nog wel normaal uit. (goede structuren) Maar alle organen zijn omgeven door vocht. De nieren konden niet goed in beeld worden gebracht; de tweede keer weet ik eigenlijk niet, want daar zijn wij niet bij geweest. Senna is namelijk even opgenomen geweest zodat het vocht bij het hart weggezogen kon worden. Haar 'pols' is qua snelheid binnen de marge. Schoot door het onderzoek later wel wat omhoog. De ECG liet ook niets bijzonders zien. Dat maakt het dus ook allemaal zo lastig. Haar bloedwaarden zijn ook nog steeds goed m.u.v een te laag eiwitgehalte en albumine. In principe hebben we afgesproken het nu even aan te zien. 'Hoe reageert ze op de medicatie'. Ze heeft nog wel steeds een behoorlijk bonzend hart.
Senna was ook volop in training. Dus dat het daardoor extra snel is gegaan met haar hart is ons duidelijk. Nu gaan we nog wel met haar wandelen, maar het rennen naast de fiets en het meegaan op jacht, zwemmen laten we nu voor wat het is.
Ons is geadviseerd haar door Garritsen te laten onderzoeken. Deze arts wordt ook nog wel eens verwisseld met Gerritsen in Ommen. Hebben jullie daar misschien ervaringen mee? Waar zouden we het best met Senna op de plek zijn?
@Saskia, dank voor je goede uitleg.
Nee maak me niet zorgen, had m'n vraag ook niet goed onderbouwd aan je gesteld, sorry.Toen mijn hondje een lekkende hartklep had, staat me bij dat ik ooit ergens gelezen had dat je moet oppassen met voeding waar veel eiwitten inzitten. Daar doelde ik meer op of dat klopt.
Topic van ts wel gelezen helemaal maar het stukje over verlaagd eiwitten etc.,was me even ontschoten.
Ja heel goed dat ze direct is doorgestuurd. Was bij ons destijds niet het geval, wij hebben dat zelf in werking gezet.
Als je mijn redenatie goed kunt volgen, dan weet je waarom je daarop moet letten.De lever is dan wel in orde, maar doordat het hart niet alles goed rondpompt, moet je de eiwitten goed regelen.
Nu geven ze furesamide om vocht uit te plassen en het oedeem op te lossen.
Bij nierproblemen zie je heel vaak dat je een eiwitsparend diëet moet volgen.
Hoe ts het moet regelen, dat laat ik over aan specialisten.
Voor Minoes, (even off topic, excuus ts)
Minoes, ik snap heel goed dat je met zulke topics terugdenkt aan je Salsa....
Had ik, kon ik....wat als.....
Neem het van mij aan; jij hebt alles gedaan. Ik twijfel er niet aan.
Maar als dit dan voorbijkomt....ik ken het...
Alles over artrose heb ik al gelezen, en als ik dan eerlijk ben....het was een optelsom....mijn Wodan was volgens de statistieken al in 'overtime'...irreversibel...
Saskia, heel lief van je. Stuur je even een pb want wil niet topic vervuilen van ts . M'n interesse ging dit keer uit voor ts en om er zelf wat van te leren.
Prima!
@Ilpa, even voor goede orde en jou niet te verontrusten.....mijn hondje is niet overleden aan haar hartprobleem maar aan iets anders wat helemaal los hiervan staat. Haar hartje was tot het eind sterk en stabiel ondanks vergrote boezem etc...
Ilpa, wil je hier op tijd en stond een update geven van je Senna?
beterschap!
Gaan we zeker doen!
We zijn nu een tweetal weken verder. Inmiddels hebben we de furosemide afgebouwd naar 2x daags 1,25 tablet. Ze houdt nog steeds vocht vast. We laten haar wel zeer regelmatig uit, maar ze plast dan niet altijd. Verder is er niet veel veranderd t.o.v het begin van de topic. Ze hijgt niet of lijkt niet benauwd. ze ziet er m.u.v. haar dikke buik, goed uit. Ze is ook gewoon vrolijk en heeft goede eetlust. Maar ik vind het zo moeilijk een plaats te geven. Het beheerst momenteel toch erg ons gezinsleven. Een da vertelde ons ook dat het vocht vaak maar langzaam wegtrekt. Ze heeft daar achteraf al een hele tijd, 1,5 maand, mee gelopen. Dus duurt het ook een tijd voordat het minder wordt.
Jammer Ilpa dat het vocht nog steeds aanwezig is ondanks de medicijnen.
Ik durf niet te beweren of de Da het goed of fout heeft met het verhaal dat het langer kan duren voordat het vocht is verdwenen.
Maar het ontstaan van het vocht samen met het hartruis zou mij ook nog steeds verontrusten dus ik begrijp dat het een wissel trekt op het gezinsleven.
Ik heb geen ervaring met genoemde specialist en heb ook niet direct een naam voor je,maar dat het een specialist moet zijn staat voor mij vast.Misschien dat het hart toch ondersteuning nodig heeft van medicijnen om de pomp functie te waarborgen.
Misschien dat anderen wel een arts kunnen aanbevelen.Liever voor niets extra onderzocht als te lang doorlopen met een probleem van deze aard.
Geen paniek,want er zijn ziektes van het hart waar je heel oud mee kunt worden of waar je oud mee kunt worden met ondersteuning van medicijnen.
Het is nog lang geen kastplantje tot dat het tegendeel beweerd wordt.
Zelf een hond gehad met een lekkende hartklep en deze is 12 jaar geworden en overleden aan longkanker.Deze heeft nooit medicijnen voor zijn hart gehad en kon met alles meekomen.Geen topsport dat niet, maar een wandeling van 6 uur in de bergen nooit een probleem voor hem geweest.
vr gr
Ze heeft naast de furosemide al fortekor. We vinden dat ze weer meer vocht vasthoudt, sinds een paar dagen.
O ja dat van de fortecor was ik vergeten.Maar er zijn nogal wat hartmedicijnen in omloop met veel weer een andere werking en ook met dezelfde werking,maar met andere bijwerkingen..Zo zijn er ook hartmedicijnen die juist hartklachten geven aan een patient en bij een andere patient weer niet.
Kan me nog digoxine herinneren bijvoorbeeld als middel om het hart te ondersteunen.Dus ja blijft voor mij toch de specialist de aangewezen persoon om uit te vogelen wat er aan de hand is en wat er eventueel aan te doen is,als er al iets aangedaan moet worden.
Wij hebben 2 bouviers gehad met een erfelijke hartafwijking. Zij hielden ook vocht vast, maar waren ernstig ziek. De problemen werden rond de 1,5-2 jaar ontdekt. Ze konden maar op 1 manier lopen, 1 manier liggen (plat op hun doos, met de poten naar achteren), 1 manier zitten (op 1 heup met de poten zijwaards) etc. Hijgen deden ze vrijwel continu. Mijn ouders (woonde toen nog thuis) hebben de honden langs dierenziekenhuis Emmeloord gebracht en de honden gingen aan de hartpillen en plaspillen. Ik weet de namen van de pillen en de hoeveelheden niet meer.
Achteraf gezien hadden de honden van pups af aan al zwarte tot echt groene uitscheiding uit de neus en vieze ogen.
Als je wilt weten hoe het met hun afgelopen is, dan laat je het maar weten.
Op dit moment hebben mijn ouders een bijna 13 jaar oude bouvier, die sinds een jaar ook hartproblemen heeft (de 3e hond op een rij dus). Hij houdt ook vocht vast. Sinds een paar maanden heeft hij er ook nog eens nierproblemen bij. Deze hond heeft ook hartpillen en plaspillen. Voor zijn nieren zit hij op Cavom Senior. De meningen over dit brok verschillen, maar een feit is dat de hond die we al zeker 5x opgegeven hadden, het nu weer perfect doet! Het is alleen wel zo dat alles op zijn tempo gebeurd, dus heel rustig aan. Stress wordt vermeden omdat dat een enorme aanslag op zijn lijf is (voor elke hond, maar voor honden met een hartprobleem is het een nog grotere belasting).
Wat in de ogen van mijn pa belangrijk is bij honden met een hartprobleem (zonder nierprobleem) is het beperken van vocht. Honden met hartproblemen willen namelijk heeeel veel drinken. Al dat vocht wordt in het lijf opgeslagen. Natuurlijk moeten ze wel voldoende vocht binnen krijgen, maar wanneer ze weer zo'n drink 'aanval' hadden, kapte mijn pa dat altijd na een paar slokken af.
Als je dit wilt toepassen, zou ik het wel eerst met je specialist overleggen.
Nu de hond van mijn pa op Cavom Senior staat met de pillen, is het overmatig drinken ook zo goed als over.
Senna is ook nog maar net 2 jaar. Het languit liggen doet zij ook. Maar dat deed ze altijd,al... ook als pup! Hojgen niet, maar haar ademhaling lijkt nu sneller. Dit viel ons vandaag op!! Ben wel benieuwd hoe het mey jullie honden is afgelopen.
Die 2 bouviers hadden idd ook van pup af aan al die houdingen.
Helaas zijn onze eerste 2 bouviers enorm ziek geworden. Op een gegeven moment wilden ze alleen nog maar drinken en helemaal niet meer eten. Ze verslapten op die manier enorm. De jongste van de 2 zou het ergste ziek zijn geweest, maar die periode heb ik (gelukkig) niet meegemaakt. Mijn ouders hebben me verteld dat ze aan de voeten van mijn moeder lag en toen een paar zuchten gaf en overleden was, maar ze was toen dus echt heel heel heel ernstig ziek.
De andere hond kreeg plotseling een hartstilstand en/of een hersenbloeding (het is onduidelijk welke van de 2). Ze storte ineens neer en kon niet meer lopen. De da had geen dienst en mijn ouders konden geen geschikte vervanger vinden. De hond overleed tijdens het rondrijden en bellen in de auto, opzoek naar een da die wel open was.
Beide honden zijn helaas rond de leeftijd van 3 jaar overleden op een verschrikkelijke manier. Zo verschrikkelijk dat mijn pa het niet aandurft om nog een bouvier in huis te halen en bang is dat mijn bouvier het ook zal krijgen (zij is tot nu toe gezond verklaard, maar ik heb haar stamboom dan ook van te voren uit geplozen en ze kreeg meerdere malen per jaar extra controles bij de da).
De huidige bouvier van mijn pa is op zijn erf achter gelaten door mensen die de hond niet meer konden verzorgen. Dat is dan ook de enigste rede waarom hij nu nog een bouvier heeft.
De bouvier is met 3 jaar pas volwassen. Het is erg jammer dat we ze zo vroeg al moesten missen.
Het spijt me dat ik je niet positiever kan berichten.
Kan oedeem ( zoals saskia het omschreef ) ook te maken hebben met een opgelopen trauma ?
Teresa, bedoel je door een val of stoot?
Normaal gezien komt dat niet voor.(toch niet én hartklachten én nierprobleem/leverprobleem) Dit is volgens mij meer gegeneraliseerd.
Het kan altijd zijn dat er een stuk lever of nier gekwetst is en dat de rest van het gezonde orgaan dan kan compenseren.(in een gezonde situatie)
Bij algehele pathologie (ziekte) kan het orgaan gewoon niet meer doen wat het zou moeten.
Aangezien in het lichaam alles aan elkaar vasthangt, heeft het ene effect op het andere....
Ik zal nog eens nakijken of ik nog dingen vind.(goede oefening weer voor m'n studie fysiologie!)
Luister goed naar je eigen specialist! Medicatie, opvolging en vertouwen zijn in deze materie heel belangrijk.
Ik hoop dat het oedeem bij je hond nog mag wegtrekken.
Woon je in Nederland of België?
Er zijn vast leden die je een second opinion adres kunnen aanraden, mocht je er behoefte aan hebben.
beterschap!
Saskia, wij wonen in Nederland. We hebben onze hond eerst laten onderzoeken door onze 'eigen' DA en zij heeft ons gelijk doorgestuurd naar een dierenkliniek. De DA is zelfs met ons meegereden om te kijken wat ze in de kliniek zeiden.
Vandaag nog even telefonisch contact gehad met onze DA. We gaan de furasumide weer iets ophogen. Toen ze er namelijk mee begon kreeg ze 2x2 tabletten daags. Toen zag je snel dat het vocht minder werd. Maar omdat ze daardoor ook 's nachts uitgelaten moest worden hebben we de dosering aangepast op advies van de kliniek en ook onze eigen DA. Maar 2 x 1,25 is schijnbaar niet voldoende.
We hebben in overleg met de arts in de kliniek in Oldenzaal en onze eigen DA niet laten uitzoeken waardoor het komt dat haar hart vergroot is. Volgens hen zal dit niet bijdragen aan een gerichtere behandeling. Ook werd aangegeven dat wanneer we dit zouden doen dit behoorlijk in de papieren zou kunnen lopen. En... de eerste onderzoeken hebben al behoorlijk wat kosten met zich meegebracht (echo onderzoek, ECG, Thoraxfoto's, bloedonderzoek) Alleen is het in Oldenzaal niet gelukt om er een reden aan te verbinden. De diagnose is wel gesteld.
Ik begrijp dat je een studie volgt waardoor dit ook interessant voor je is. Hoop dat je misschien op een idee komt wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Vertrouwen in de kliniek en DA hebben we wel, maar je wilt zo graag pas klare antwoorden en natuurlijk ook weten waar we aan toe zijn. Want laten we eerlijk zijn, Senna is nog heel jong en ik moet er niet aan denken dat ze niet meer van die vochttabletten af zou komen. Wij zijn een jong gezin en houden altijd al veel rekening met haar. Maar nu zijn we toch zeer beperkt in ons sociale leven doordat ze eigenlijk niet meer langer dan 3,5 uur alleen gelaten kan worden omdat ze dan weer uitgelaten moet worden. Begrijp me goed 'we hebben het er nu graag voor over'! Maar dat kan niet jaar in jaar uit! En aan de andere kant willen we haar nog heel lang bij ons houden. Het is zo'n lieve trouwe hond. Ze is erg vertederend! Moet en wil er niet aan denken.... als je begrijpt wat ik bedoel...
Ilpa, ik kan het me allemaal heel goed voorstellen.(heen en weer....kosten, vragen, bezorgdheid om Senna...)
Ik hoop dat ik ook nog op een idee kom, maar ik luister altijd naar de specialisten! jouw da en Oldenzaal
ondertussen wens ik jullie van harte beterschap en hoop ik dat je gaandeweg een dosering vindt die het beste past.
Furesamide is beter bekend onder de merknaam Lasix, en is idd aangewezen om dit soort hartgerelateerd oedeem op te lossen.(hartinsufficiëntie)
Krijgt Senna ook al medicatie voor het hart?
ja dus, fortekor. 1/2tablet v.d fortekor 5
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rechterkant hart vergroot/ fortekor/ labrador 2 jaar oud" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?