Hallo iedereen,
Ik heb een Mechelse Herder puppy een teefje van ongeveer 14 weken oud. Nu heb ik een probleem bij haar lijn aan te doen. Als ik met haar wil gaan wandelen ga ik naar de garage om daar haar bandje aan te doen. Ze komt dan niet mee bij het roepen van haar komt ze niet af. Haar eten krijgt ze ook daar en dan komt ze er wel. Als ze uiteindelijk in de garage is, wil ik haar bandje nemen en aandoen. Hierop begint ze te blaffen en te grollen. Ik moet haar dan altijd eerst kalm krijgen voordat ik haar bandje kan aandoen (dit lukt bijna niet). Als ik haar bandje wil aandoen en ik geef het commando om te komen naar mij voor haar bandje aan te doen komt ze ook niet.
Kan er iemand mij een aantal tips geven om dit probleem aan te pakken zodat ik niet steeds moet vechten met haar om dat bandje aan te doen =S?
Alvast bedankt,
Tim
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy wil bandje niet meer aandoen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Gewoon even om laten?
Dat had ik ook op het begin.
Toen wou mijn pup ook niet aan de lijn.
Maar na steeds weer proberen is het toch gelukt,
Gewoon geduld hebben.
Tim gebruik je een halsband of een tuigje, bij het tweede kan ik me voorstellen dat hij het niet leuk vind daar moet de hond aan wennen. Maar ik neem aan dat je als je een halsband gebruikt nog niet een hele zware gebruikt, houd de halsband in huis dan een paar dagen om,zodat je hond er aan went.Desnoods doe je hem alleen s,nachts af.
Misschien trainen, het bandje laten zien in de Garage net zo lang wachten tot ze komt en komt ze dan even lekker spelen maar geen bandje omdoen en dat net zolang tot je het bandje kan omdoen en dan weer lekker spelen. Dus iedere ker een stapje verder van het bandje laten zien tot het bandje omdoen.
1) Misschien gewoon eens het bandje ergens leggen en laten 'kennismaken' en belonen als er geen negatief gedrag is.
Doe dit een aantal dagen, tot ze geen negatief gedrag meer toont
2) Waar het hoofdje door moet, daar een snoepje doorhouden, zodat zij vanzelf haar kopje er door doet en belonen.
3) Uiteindelijk moet het lukken en moet je niet meer vechten
Hopelijk werkt dit
ja bedankt iedereen ik heb hier al verschillende tips gekregen en ik ga dit zeker proberen. Ik denk zelf ook dat ik meer geduld zal moeten hebben maar ik heb schrik dat ik het haar verkeerd zou aanleren en dat ze daardoor een slechte hond zal worden. Ik zit nu met haar in de hondenschool en daar heeft ze een africhtersbandje gekregen dit is geen strop maar een bandje van zodra ze meer trekt wat meer spanning geeft. ik heb ook een gewoon leibandje. Het bandje zelf houdt ze altijd aan en dan moet ik haar enkel nog aanpikken met de leiband. Ik weet niet goed of dat er iets mee te maken kan hebben.
groeten Tim
Waarom laat je het bandje niet gewoon om? Je moet het bandje leuk maken, zorg dat je pup, zodra hij het bandje ziet, hij denkt dat er iets heel leuks gaat gebeuren!
Tim bedoel je met een africhterslijn een soort slipband?Waarom moet je dat gebruiken op de hondenschool? Je hond is nog jong en nog heel goed aan te leren dat ze niet mag trekken dus is zo,n slipband echt niet nodig.
plaats misschien eens een foto van je bandje?
Als je een halve slip gebruikt kan ik me voorstellen dat je pup dat niet fijn vindt, wat raar dat ze dat aanbevelen bij pups? Klinkt als een nogal ouderwetse hondenschool... Niet mijn manier van opvoeden.
Zeg....
Ik zou gewoon eerst eens effe wachten tot dat inimini puppybabytje wat nog nat achter z'n oren is, net op de aarde komt kijken, door gaat krijgen dat hij moet komen..
Maak het leuk, riempje moet gekoppeld worden aan leuke dingen.
En dat kleine ding bij jullie is nog een baby, alsof die al weet dat ze moet komen..?
En ook al luisterd ze nu soms wel...eerst eens rustig gaan trainen, of beter gezegt..
Spelenderwijs laten leren wat je van de pup gaat verwachten..
Iets van een slipdinges zou ik al helemaal per direct in de kerstboom hangen..
Da's wel het aller laatste wat je nu nodig zou hebben bij een baby..
De pup moet denken..."Héée, de riem........ we gaan wat leuks doen"..
Aan jou als baasje om te beslissen wat voor leuke dingen jij de pup wilt leren..
En dat kan soms best lang duren, verwacht hier ook weer geen wonderen....
Hondje is nog zo vreselijk jong...
Succes.
(en mischien.... naar mijn idee eens in de goudengids opzoek gaan naar een echte hondenschool)...(naar mijn idee he!)
ja ik ga met dat bandje stoppen en hoe moet ik het nu beste aanpakken om haar aan te tonen dat gaan wandelen leuk is. ik heb ook een doto geplaatst van de bandjes. Geef jullie commentaar hier maar op. Ik heb bij de foto wat uitleg geschreven.
Een andere hondenschool lijkt me aan te raden.
Ikzelf zou een gewone halsband kiezen, of een tuigje. Ik denk dat ze het bandje associeert met spanning, een wandeling is heel spannend voor een hond. Probeer rust te creeeren voordat je gaat wandelen, leer haar dat het halsbandje alleen omgaat als ze rustig zit. Probeer je handen niet boven haar hoofd te houden, en niet over haar heen te buigen, zodat je niet bedreigend overkomt.
Hou ook de wandelingen ontspannen en relaxed, als ze weet dat een wandeling leuk en ontspannend is, zal ze ook vantevoren wat minder opgewonden zijn. Misschien eerst een tijdje dezelfde saaie rondjes lopen, en daar onderweg wat kleine aandachtsoefeningetjes doen en wat zoekspelletjes, haar eens lekker te laten snuffelen en dan weer naar huis om te rusten en alles te verwerken.
Hier is nog een leuke link
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Ik denk dat wij ook zo een bandje gaan krijgen voor hondenschool :S, is dit zo slecht?
Ja ok dat zal ik proberen ik hoop echt dat het lukt want wil gewoon beste voor haar en dat het een goeie gezinshond zal zijn. Ik ga wel stoppen met dat bandje en een gewoon bandje terug nemen.
Mja.
Zit het bij mij nog steeds een beetje op het zelfde nivo als dat ze het verplichten..
Maar...okee...is persoonlijk..
Je brengt je kind naar de kinderopvang waar kinderen op hardhandige wijze wordt geleerd wat wel...en wat niet mag..
Geen mishandeling, maar we geven wel eens een tik om het af te leren..
Dan breng jij je kind daarheen, en maakt de afspraak dat ze daar best peuters mogen corrigeren doormiddel van een tik/klap als ze het maar niet bij jou kind doen..?
Ik vind het lastig, maar ik zou ergens anders gaan kijken als ze op een bepaalde school geen slipketting verbieden..
Je pup is vrij jong nog en is nu op haar gemak bij jou thuis dus gaat nu uitproberen.
Ik heb er geen zin in dus ik doe het niet.
Geduld geduld geduld heel veel pups doen dit ik had er ook zo een.
Pak er iets lekkers bij en lok haar naar je toe, laat haar zitten en lijn haar aan, laat de riem los en laat haar even drentelen in de garage.
Dit herhaal je een paar keer en dan ga je lopen met haar.
Als je geen tuigje mag gebruiken op een hondenschool dan gaan er bij mij meteen een hele hoop alarmbellen rinkelen... Dat betekent dat ze oude correctiemethodes aanhangen (corrigeren kan immers niet aan een tuig) en ik heb liever een band met mijn hond op basis van wederzijds respect dan op basis van ik ben de baas en jij luistert anders zal ik je fysiek corrigeren.
Waarom vind je mijn uitspraak om te lachen? Ik doel op het feit dat het vreemd is dat een hulpmiddel (ik vind halsbanden en tuigen ook hulpmiddelen) waarvan bewezen is dat het fysiek gezonder niet wordt toegestaan. Als hondenschool heb je neem ik aan toch het beste voor met honden? Ik zeg niet dat ze dit moeten verplichten, maar niet toestaan vind ik persoonlijk absurd.
http://clicktreat.blogspot.nl/2012/06/is-it-harmful-to-attach-aleash-to-your.html?m=1
Als je hond niet netjes naast loopt kan ok me voorstellen dat je ze onhandig vind, ik geef toe dat een halsband simpeler is, je corrigeert er makkelijker mee en ze gaan sneller om en af. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat het ongezond is, en hoe vaak geven we er niet toch een ruk aan? Al is het maar om de hond snel aan de kant te krijgen als er verkeer oid aankomt? Of als de hond schrikt? En dan heb ik het hier nog niet eens over slipkettingen, daar wordt het verhaal alleen nog maar naarder van. Zo'n regel als bij jou op cursus zou mij mij een hele goede reden zijn om elders te gaan lessen. Maar dat is mijn opvatting.
En als je vind dat je hond stuurloos is aan een tuig, een veel gehoorde uitspraak, zou eens moeten kijken naar bv een halti harness of een u-lead, daarmee is je hond zelfs beter stuurbaar dan aan een halsband.
Ik heb geschreven dat ik om zo'n uitspraak wel even moet lachen, niet om te lachen.
Thuis lopen mijn honden altijd los, dus geen probleem. Als ik naar wedstrijden ga heb ik meestal een stuk of 6 honden mee. Ik heb gewoon alle lijnen losjes in 1 hand, de andere gebruik ik om spullen mee te nemen… Het klopt dat mijn honden niet allemaal netjes naast mij lopen, maar trekken doen ze gelukkig ook niet. En waar het maar even kan lopen ze gewoon los.
Wij hebben zelfs 1 border collie die juist wil gaan trekken met een tuig. En echt, je mag komen kijken, hij kucht dan nog harder dan een hond met kennelhoest. Ja, die gevallen zitten er ook echt tussen. En nee, met een halsband doet hij dit niet. Hij is dus duidelijk niet geschikt voor een tuig!!
Bij ons op de training is een ieder vrij om te trainen waarmee hij/zij wil. Ik heb alleen aangegeven dat het landelijk verplicht is op een IPO evenement dat een hond een slipketting draagt…..
Een halti harness of u-lead vind ik persoonlijk nog erger dan een halsband. Mijn mening is dat deze middelen helemaal overbodig zijn. Zoals ik al zei een tekortkoming van de geleider. Een halsband is voor mij voldoende en gemakkelijk in noodsituaties. Ja, ik blijf tuigen ondingen vinden, zeker bij het aanleren van bepaalde oefeningen.
Ik zal niet ontkennen dat mijn honden nog nooit een ruk aan de lijn hebben gehad. Soms vind ik dat gewoon nodig. Heb nog nooit een hond gehad die daardoor angstig is geworden. Zolang je maar eerlijk en consequent bent. En zolang ik nog provinciaal africhtings kampioen wordt of nederlands kampioen behendigheid, denk ik dat ik nog genoeg vertrouwen van mijn honden heb….. Met een bange hond red je dat echt niet hoor.
Ik zie op de foto's geen slipbanden hoor?
Wat is dan het precieze verschil volgens jou tussen om te lachen en van moeten lachen? Dan heb ik het blijkbaar verkeerd opgevat, maar ik zie het verschil eigenlijk niet direct.
Ik denk dat we qua hoe me met honden om moeten gaan helemaal niet zo ver uit elkaar zitten. Mijn punt is alleen dat de meeste hondenscholen die tuigen weigeren niet positief trainen, ik had inderdaad misschien het woordje 'meeste' toe moeten voegen.
Heb je ook de link bekeken die ik vermelde? Dat zijn voor mij hoofdredenen om mijn hond nooit meer een halsband om te doen. Halti tuig of u-lead zijn tekort komingen van de eigenaar, klopt, maar kan heel goed ingezet worden bij training zonder de hond fysiek pijn te doen of kans op letsel. Wat met een ruk aan een gewone halsband wel geldt. Plus de kans dat de hond schrikt en zichzelf bezeerd met een halsband groter is dan met een tuig en met een slipketting helemaal.
Nogmaals wil ik verwijzen naar de link en het verder hierbij laten, het wordt zo een wellus nietes spelletje, ieder heeft zo zijn mening en het topic ging heel ergens anders over dus laten we hem niet verder vervuilen
Nog als laatste, ws heeft jouw hond geleerd dat hij niet mag trekken aan een halsband (vaak gebeurd dit dmv een onprettige correctie, ik zeg niet dat dit in jouw geval zo is)dit zal je met een tuig opnieuw moeten aanleren. Mijn hond heeft met een tuig geleerd netjes naast te lopen en gaat aan een halsband juist lopen trekken.
Honden gaan van een tuig niet automatisch trekken, dat is wat hondenscholen die met slipkettingen werken suggereren maar dat is onzin. Ze kunnen er wel iets meer kracht ingooien dan met een slipketting maar met beide zal netjes aangeleerd moeten worden wat de bedoeling is. Zoals ik zei, mij mijn hond geldt dus precies het omgekeerde als wat die hondenscholen beweren omdat ik niet trekken aan het tuig positief heb bekrachtigd en dat bij een halsband niet heb gedaan omdat hij die nooit meer draagt sinds ik dat artikel heb gelezen, wat je mag geloven of niet maar wat mij allemaal heel logisch in de oren klinkt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy wil bandje niet meer aandoen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?