Met een linkje..
Los loopt ze rustiger en heeft meer oog voor me..maar dan nog vaak 20 meter vooruit..Dat is zeker op straat té ver..
Dus..wil ik dit gaan proberen, al ben ik bang dat ik mager scharminkel zo vetmest..of ze idd na 2 snoepjes denkt; "Bekijk het!"
http://uitgelatenhond.nl/nooit-meer-trekken-aan-de-riem-hoe-leer-je-het-af
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond die trekt aan de lijn, is dit een goeie manier??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
je mest ze zo vlug niet vet hoor
t is wél zo dat als je veel oefent met beloning, je het gewone voer wat mindert.
de ene keer met stukjes Frolic afwisselen met kleine stukjes worst.
en natuurlijk kan ie ook wel s dnken van..ik ga vandaag eens niet luisteren..
heel herkenbaar hoor zulke momenten
Proberen zou ik zeggen, wij zijn hier ook mee bezig met begeleiding v d gt.Het duurt wel ff, maar we zien al een ietsie pietsie resultaat!
Je moet heel veel geduld hebben en vooral consequent zijn!!!!
Als de lijn al niet meer gebogen is moet je al stoppen zodat er geen spanning op de lijn zit dus ik wens je veel succes.
Het artikel wat je laat zien is heel duidelijk, ook wij leren dit zo.
Ik heb gedroogde rundvlees brokjes gemaakt om zo toch met een wat gezondere snack te oefenen en belonen. Niks geen vet of wat dan ook erbij ... drogen in de oven klaar
belonen met een ..leuk woord ? dat werkt hier uitstekend, nimmer met voer werk ik, altijd met ..leuk woord. dan heb je altijd een beloning bij je.
ja dat klopt wel maar in begin wel handig om even duidelijk te maken wat je graag zou willen. Hier is het dan ook soms gewoon niks ... en soms weer wel ... ze weten niet precies hoe en wat.
Maar een husky of ierse wolfshond zijn wel hele andere honden dan een golden en een newf
Je hoeft niet altijd te belonen met wat lekkers.
Je kan het de ene keer wel doen en de andere keer niet. Zo blijft het een verrassing en blijft vaak ook de aandacht wat langer hangen want je weet nooit wanneer er weer lekkers komt.
Je kan als beloning iets gedroogd gebruiken.
Bijv. kipfilet, dat kan je zo kopen bij de dierenspeciaalzaak.
Dat is puur gedroogde kip zonder toevoegen dus echt geen dikmaker.
Bij de meeste dierenspeicaalzaken die gedroogde kip verkopen zijn er ook andere varianten van gedroogde dingen, zo kan je lekker afwisselen.
Als je een keertje niet iets gedroogd wilt geven maar iets wat lekker ruikt kan je denken aan kaas, rodi worst, sommige gerbuiken frikandel.
Dit zijn natuurlijk wel dikmakers maar zo af en toe moet geen probleem zijn.
Rodi worst kan je in porties invriezen wat ook weer handig is.
De methode die je wilt proberen is wel goed.
Djago trekt daardoor een stuk minder maar je moet het wel echt vol blijven houden.
Heel consequent zijn.
Wij zijn het even uit het oog verloren zeg maar en je merkt gelijk dat je weer van voor af aan kan beginnen.
Terwijl we het zover hadden bereikt dat wanneer de lijn echt strak ging staan hij ging zitten.
Helaas voor ons doet ie dat niet meer.
Volhouden en heel veel succes
Mijn ervaring is dat er voor iedere hond een andere aanpak geld, maar ook hier wordt de beloning met woord en/of voertje gebruikt. Bij Djens werkt het voertje goed, bij Sky helemaal niet. Die is totaal niet geinteresseerd in eten, ook niet af en toe, wat ik ook meeneem. Een stembeloning is voor Sky effectiever.
ja dat is zeker een goede methode, die wordt hier ook toegepast (nog steeds )
net als bianca al zei heel even iets minder consequent in geweest en hop er wordt gelijk weer misbruik van gemaakt . Dus weer hard aan t trainen.
Alleen in het begin heb ik beloont, als ze het goed deden met een snoepje. Dit om het gedrag te conditioneren, maar nu ze dondersgoed weten wat ik van ze wil beloon ik niet meer met snoepjes.
Als ze trekken sta ik stil. Belonen doe ik overigens alleen nog maar als ze los zijn en zelf daarmee ben ik weer aan t afbouwen. kijken ze me aan dan komt er een goed zo, wat braaf etc etc. een aaitje is met mijn 2 ukkies nog al lastig aan de lijn omdat ik dan alsnog over ze heen moet duiken soms is zelfs een spelletje doen even heel leuk. maar zelfs al beloon je met snacks kun je die heel klein breken zodat ze wel de smaak hebben maar niet gelijk een heel koekje. hier worden de frollicjes in 4 gebroken. in die paar maanden dat je echt gaat conditioneren van gedrag mest je je ze niet zo snel vet. Ook heel belangrijk is onvoorspelbaar gaan worden na een poosje in je beloon gedrag, dus de ene keer wel dan weer eens niet en dan weer wel, zo blijft het voor de hond ook een verrassing of er een lekker snoepje komt en zal hij toch elke keer zijn best doen om te zien of er dit keer iets lekkers bij komt kijken.
voor echt moeilijke dingen gebruik ik hier frikandel of runderknakworst. hele kleine mini stukjes, wat jonge kaas werkt ook als een tierelier. omdat ik dit soort beloningen bijzonder wil houden wordt dit alleen gebruikt voor hele moeilijke dingen dus als er bijvoorbeeld veel afleidingen zijn. Voor de simpele dingen met weinig tot geen afleiding komt hier gewoon een stukje frollic als beloning.
Ja, dit is een goeie manier om het te leren. Maar je moet zelf wel consequent zijn, en daarom pas gaan wandelen als je zelf rustig bent, en genoeg tijd hebt (dus niet van: ik moet binnen een half uurtje naar de tandarts, dus ik moet wel op tijd terug thuis zijn). Want eens je deze training begint is het echt: elke keer je hond trekt, wachten tot ie rustig wordt. Het kan zijn dat je de eerste keer amper 100 meter ver komt en daar 40 minuten over doet, haha. Van zo gauw je dit maar soms toepast en soms toch trekken toelaat, is het om zeep.Ik beloonde wel enkel als ze mooi naast me liep, en niet als ze -na het trekken aan de lijn- rustig werd of ging zitten. Want dan loop je de kans dat ze gaan associeren: zitten = snoep, terwijl het wel degelijk moet zijn: naast m'n baasje lopen = beloning.
Veel succes!
Ik volg dit onderwerp even mee. Onze golden van 6 maanden trekt ook als een tierelier. Aangezien ik veel pijn in mijn handen en schouders heb van de arthrose zou het fijn zijn als Beau rustig met me mee gaat lopen.Durf nu alleen niet zoveel te geven als beloning omdat ze al een paar dagen last van diarree heeft.
die methode doe ik ook! En pff dan zouden mij honden moddervet moeten zijn xD ik beloon ze erg vaak maar echt een hond is precies goed en de ander aan de magere kant
Yeahhh
Eerste keer op deze manier gelopen vanavond.
Werd behoorlijk draaierig van het stilstaan en omkeren, maar Ik denk dat ze het wel gaat bergijpen!
Iig steeds stukjes van ongeveer 10 meter dat ze niet trekt, en ze komt terug naar mij , let meer op mij. Onderweg wel even overgestoken omdat we een andere hond tegen kwamen en ik even alleen wou foccusen op het lopen.
Had verwacht dat ze niet naar de snoepjes om zou kijken, maar blijkbaar toch.
Weer alleen niet of ik "naast, volg of voet" moet zeggen.
Ik gaf een snoepje als ze een stukje niet trok en stopte zonder te trekken als ik stopte.
To be continued...
Je hoeft er helemaal geen woordje op te kleven, hoor. Je leert nu eigenlijk gewoon een gedrag aan, het wordt voor de hond dan een evidentie niet te trekken, dus hoef je het nooit als commando te gebruiken.
Ik heb er zelf wel een commando opgezet.. 'Naast'
Zodat ik ze als 'vrij' zijn, ook terug naast me kan zetten om verder te wandelen.
Commando naast vind ik ook wel handig, omdat ze een aantal maal per week ook los loopt in het bos e.d.
Ik las ergens dat de hond links hoort te lopen>>??
Is dat zo? Bij de fiets weer rechts (die snap ik wel)
Meestal loopt Djee aan de kant waar een berm is.
Heb mijn vriend voorgesteld dat wanneer hij er is ik met beiden honden alleen loop aan de lijn. (Zijn hond loopt altijd los..en trekt heel erg aan de lijn)
Ik moet zeggen dat ik uitlaten een stuk leuker vind wanneer ik merk dat de hond ook naar mij luisterd. Ik laat de hond uit ipv zij mij.
Ik heb goeie hoop dat dit goed gaat uit pakken.
Nog een vraagje; Is het verstandig om gedurende de "niet trek training" de honden niet mee te nemen naar losloopgebieden??
En zijn er mensen die mij goede boeken aan kunnen raden mbt trainen van je (volwassen) hond?
Het commando 'naast' is iets anders dan het niet trekken aan de lijn.'Naast' betekent echt: naast je been lopen en daar blijven lopen. De hond volgt dus een bevel op.
Niet trekken aan de lijn betekent dat de hond samen met jou gaat wandelen zonder trekken, dus hij kan wat achter je lopen, schuin voor, snuffelen, z'n tempo kiezen, maakt niet uit, zolang de lijn maar niet strak staat.
het links lopen is vooral bepaald uit de kynologische hondensport waarbij vast gesteld is dat de hond links van de begeleider loopt. of daar nog een andere reden achter zit weet ik dan weer niet. Persoonlijk kunnen mijn honden aan beide kanten lopen, dus zowel links als rechts.
Het comando naast is zoals Christel zegt heel iets anders dan niet trekken aan de riem.
"Naast" moeten ze hier als ik echt wil dat ze naast me lopen, dus aan de knie (zoiets als het comando "volg") bij bijvoorbeeld wegen oversteken, of als we honden passeren, ook is het voor ze een handig comando met veel afleiding om weer even terug naar basic te gaan. Dusty bijvoorbeeld is een hondje wat moeilijk kan omgaan met vrije grenzen en regels. Hij vind het fijn als er duidelijkheid voor hem is. Op momenten dat hij dus moeilijk om kan gaan met de vrijheid aan de riem dan moet hij naast mij lopen zodoende kan hij zich zelf weer kalmeren en is beter instaat de situaties beter aan te kunnen.
Bij het niet trekken aan de riem maakt het mij niet uit waar de honden lopen zolang er maar geen spanning op de riem staat.
In het begin van het trainen op niet trekken begin je zoals met alles in situaties waarin weinig tot geen afleidingen zijn, wanneer dit goed gaat ga je dit uitbouwen naar meer prikkels en afleidingen.
uit eindelijk moet de hond ook relax aan de riem mee kunnen lopen in een gebied waar loslopende honden zijn, spelende kinderen en ga zo maar door. Maar belangrijk is met trainen op dingen dat je de intensiteit ervan laag houdt en dit gedurende een langere periode op gaat bouwen naar hogere intensiteit. Kortom de lat laag houden en daarna pas verhogen.
Boeken van Turid Gaas zijn goede en inspirerende boeken om te lezen.
Vooropgesteld: iedereen heeft z'n eigen manier van wandelen en gedrag op commando zetten ja of de nee.
Ik zal mijn reden van het commando 'naast' verder onderbouwen:
Commando 'naast' houdt voor mij wel degelijk hetzelfde in als het niet trekken. Tijdens het gewone wandelen mogen ze van mij nl alleen maar naast lopen, niet voor, niet achter, niet opzij. Nergens voor nodig hier, ze krijgen genoeg tijd en ruimte om te snuffelen, te rennen, behoefte te doen etc. Geen gedoe met lijnen die in de knoop raken, een hond die een beetje naar links en de ander net een beetje naar rechts wil snuffen, geen gedoe met honden voor je voeten. Ik loop of met korthouders (dan staat de lijn al snel strak he) of met politielijnen van 1,5 meter. Als er dan een grotere hond voor je voeten loopt is ook de lijn al strak. Mijn honden krijgen vaak de ruimte om vrij te snuffelen , rennen etc.
Mijn commando's mbt uitlaten/ wandelen
'Hier' : op fluit, honden komen voor me zitten
'Naast': honden gaan aan hun eigen kant naast me staan/ lopen, hoeven niet naar mij te kijken. Mogen gewoon lekker met me meesjokken.
'Volg': aandachtsoefening
Als mijn honden 'vrij' hebben of te snuffelen etc, hoe zou ik ze dan zonder 'naast' weer naast me krijgen? Hoe weten ze dat de 'snuffel, speel, rentijd' om is?
Marinda:
Hoe doe jij het dan als ze tijdens het uitlaten willen snuffelen?
Ik laat dat nu toe..mits ze niet trekt.
Ik snap dat mijn hond ook haar krant wil lezen.
Het voelt alsof ik haar straf omdat ze wilt rondsnuffelen..En ze kan ook zo'n snuit opzetten...
Misschien moet ik ook een andere lijn hebben/
Heb nu een trainingslijn die alleen maar op de kortste stand is in te stellen..(of volluit 2 meter)
Ik gebruik nu even de kortste stand..
Martine: hier krijgen ze dan 'vrij'
Op een rondje door de wijk van 15 a 25 minuutjes is dit zo'n 4 a 5 keer. Op de dagelijkse wandeling in het bos, lopen ze naast mee tot we in het bos zijn en dan krijgen ze 'vrij', maar als ik aangelijnde honden of andere mensen aan zie komen, moeten ze terug 'naast' en het fijne daarvan is vind ik, als ze dat eenmaal kunnen, heb je geen lijn meer nodig.
Pas 1 dag later.
Ze let nu al veel meer op me!!
Ze reageert direct als ik haar naam roep en komt bij me.
(Lijn is maar 2 meter)
Ze zit en blijft op haar plek als ik dat vraag, en benaderd andere honden al rustiger, Gaat wel errug snel!
Mijn vriend komt even 2 dagen niet langs, zodat ze mij meer ziet als baas.
Ik vind het erg leuk om al zo snel vooruitgang te zien.
Vaak ga ik met mijn vriend en zijn + mijn hond naar het bos, naar losloop gebieden.
Ik kan het haar niet aandoen dat ze dan ineens aangelijnd moet lopen..Heeft ze nooit gehoeven..
Moet ik dat dan nu wel doen??? Mew
Super! Fijn dat het al beter gaat! Lekker blijven oefenen!!
Ik moet zeggen dat wij ook altijd naast gebruiken, niet zozeer om dan strak naast te lopen maar om een lossere riem te hebben, geen strakke. En om idd als er dan iets of iemand komt dan blijven ze ook mooi naast en zitten. Tis meer in begin om de dingen aan te leren.
Hebben riem ook altijd links, omdat toen gezegd werd ( 25 jaar geleden ) zo loopt je hond meestal aan de binnenkant dus niet aan straatkant, of als mensen passeren dan ook niet direct contact daarmee. En daarbij moet zeggen dat ik persoonlijk linkerhand prettiger vind.
de onze krijgt ook 2 snoepje onder het wandelen , maar de rest van de dag word zijn brokken en vlees afgewogen hij is nu 2 j en 4 maanden en weegt 9.3 kg , het is wel geen echte malthezer de moeder wel maar de vader niet hij mag rond de 8 kg wegen en mag niet boven de 10 kg komen .
gr kiki
wij hebben een lijn van 5 meter lang en toch loop hij af en toe mooi langs mij , hij ook eens kunnen rennen he .
gr kiki
Het links en rechts lopen heeft een doel.
de hond loopt links van je met volgwerk omdat je buiten de bebouwde kom vroeger aan de linkerzijde van de weg moest lopen. Jij loopt dan tussen de hond en het overige verkeer. Met de fiets is dat ook het geval en moet de hond rechts lopen....
Bij de KNPV krijgen ze ook nog eens aangeleerd om van zijde te wisselen.
Het maakt niet uit welke commando's je gebruikt, als ze maar werken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond die trekt aan de lijn, is dit een goeie manier??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?