Naar aanleiding van een discussie in een ander topic over groente die wel 50% minder vitamines zouden bevatten ten opzichte van 20 jaar terug vs chemische vitamine pillen, open ik even dit topic.
De vraag die ik naar Kita stelde was namelijk of het dan niet beter is om 2x zo veel groenten te gaan geven omdat die chemische vitamines ook kwaad kunnen en ook niet al te gezond zijn.
Aan de andere kant realiseer ik me dat een hond natuurlijk een vlees eter is en dat er in groentes vandaag de dag ook heel veel gif troep zit..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Groente" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik ben van mening dat een hond geen groentes nodig heeft. Alles wat een hond nodig heeft zit in het voer van de planteneter...de plantereter eet het voer en de voedingsstoffen worden opgenomen in het vlees van het dier. De hond eet de planteneter en zo krijgt de hond dus zijn voedingsstoffen binnen.
Het enige nut dat groente heeft is het nabootsen van een voedingsvezel. Normaal is dat de huid en het haar maar omdat dit meestal niet aan de hond gegeven wordt kan de groente als voedingsvezel dienen.
Bij de Tinlo Premium soorten zit er geen groente in, maar wel huid/haar etc
Casper eet wel minder gras als hij groente krijgt. Blijkbaar zijn vezels dus wel nodig...
In gras zitten ook weer vitamines..
Maar waarom vind je groentes niet structureel nodig en vitamine pillen blijkbaar al helemaal niet?
Ik vind groente ook minder belangrijk in een maaltijd.
Als het er in zit, prima. Als het er niet in zit, ook prima.
Ik ga niet 2x zo veel groente geven, ik houd het maximale percentage 15% aan, want ik eet zelf ook geen dubbele portie ivm minder vitaminen dan 'vroeger'. Hoe meer groente ik zou geven, hoe minder vlees de maaltijd bevat, wat ik belangrijker vind dan groente voor een hond.
Ik zelf hou minimaal 10% aan, maar geef ook 1 dag Tinlo premium.
Mijn bouvier is dol op (konijnen) groente. Dus zij krijgt altijd wat als de konijnen ook wat krijgen.
We geven zo nu en dan wat groenten bij de KVV. Dat doen we meestal als we even niks te doen hebben, als er genoeg groenten in huis is of als de cavia wat krijgt. We pureren het dan met de staafmixer en mengen het door de KVV heen, hij eet gewoon op dus ik zie niet waarom ik het niet zou voeren.
Omdat er zoveel voor- en tegenargumenten zijn geef ik Chels af en toe wat groente, het is toch mooi meegenomen, die extra vitaminen? Ik bedoel het kan geen kwaad, alleen maar goed.. Ik heb een grote pan gepakt en een hele bloemkool, broccoli, zak sperciebonen, zak wortelen en zak witlof versneden en eventjes gekookt, en toen in kleine zakjes van 100gr. gedaan, en af en toe geef ik 'r zo'n zakje bij d'r KVV.. Geeft mij een goed gevoel en zij vindt het lekker dus..
Je kookt het toch niet?
Ze maalt het toch zelf Bij koken en malen (meer bij koken) verdwijnen er ook juist vitamines. Gemalen groente maakt ook weer antistofjes aan waar heel veel tegen en voor argumenten over zijn.
Hier geen fanatieke groenteneter; hij lust wortel, bloemkool, brocollie, boerenkool, kroten (is hij gek op), knoflook.
Ik geef niet zo heel vaak groenten, meestal alleen als we restjes over hebben. Als hij een week wat meer (in mijn ogen) slechter vlees krijgt, als biokip, kopvlees, ander bioindustrievlees. Dan krijgt hij er regelmatig wat groenten bij (aparte groentenprutjes dan).
In een normale week wordt er vooral wild gegeten, eigenlijk geen vliesvlees of erg vet vet vlees. En veel hele dieren als bijv hele hazen. Nee, dan zit hij wel prima qua vitamines vind ik en ga hem geen extra groenten voeren (of er moet net wat broccoli of andere groenten die hij lust overblijven)...
Als ruwe vezels krijgt hij dus af en toe wat noten of groenten, maar vaak eet hij dingen met haar. Dus dan vind ik dat overbodig.
Ja, met malen ook, dat heb ik van een dieetist..
Sla zit vrijwel geen vitamine in, dus dat tel ik eigenlijk al niet eens mee als groente.
Ze kauwt alle groentes eigenlijk wel goed.. Wortel, peen, witlof, komkommer, rode bieten en brocoli. Verder krijgen de konijnen (en dus mijn bouvier) eigenlijk niets.
De dingen waar ze zo mee schrokt zijn juist de kleine dingen zoals brokken.
Een hele zalmkop kauwt ze ook goed.
Als ze het niet zou kunnen verteren (dus niet opnemen), zou je het in haar ontlasting terug moeten vinden en dat vind ik niet.
Sla bevat verschillende vitaminen (A, B, C) en veel mineralen: natrium, calcium, mag nesium, ijzer, koper, fluor. Sla bevat calcium en fosfor in dezelfde verhouding als melk en bevat ook caroteen. Ze moet goed worden gekauwd vanwege de vele cellulose. Sla is dorstlessend en slaapverwekkend. Als je sla bij het begin van de maaltijd eet, stimu leert ze de vertering. Ze werkt kalmerend, reinigt het bloed, regelt de darmfuncties, ver frist de huid, voorkomt leverstuwing, geelzucht, darm verstopping en is een vijand van vet, verkoelt brandwonden, zweertjes, gezwellen en steenpuisten...
Sla is dus erg gezond!
Biologische groenten kopen of zelf kweken in de tuin?
Dan zou ik ook uit eigen tuin geven omdat je dan zeker weet wat er overheen gaat (in mijn geval niets) en je veel goedkoper uit bent..
Het is toch niet meer dan normaal om je hondenpoep op te ruimen?
Mmm.. tja, polder weggetjes.. die luxe heb ik nog niet :p
Tuurlijk weet ik dat het carnivoren zijn, maar als ze geen rauwe groenten zouden kunnen verwerken, heeft pureren ook geen zin.
Zolang je het niet in de ontlasting terug vind, is het verwerkt..
Ze eten toch ook rauw gras?
Wortel wordt hier in zijn geheel weer uitgepoept of gespuugd...
Lol, dan heb ik blijkbaar bijzondere honden.. Gras eten ze beiden zonder problemen, al kauwen ze meestal het gras gewoon fijn zodat de sappen eruit komen.
Tot nu toe bij beide honden geen wortel in de ontlasting. Mijn herder heeft vanmorgen wortel gehad (ok, geraspt door de pens omdat hij het anders gewoon zou laten liggen).
Mijn bouvier krijgt al zeker 1 jaar hele wortels en andere hele groentes die we niet terug vinden in de ontlasting..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Groente" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?