Mijn ouders hebben onder andere een Maltezerleeuwtje van 12 jaar oud. Ik ben hier echt mee opgegroeid. Vanaf een paar jaar geleden is er bij haar een flinke bult gegroeid onder bij haar tepel. Inmiddels is het echt flink uitgegroeid, het wordt groter en groter en verkleurd. Een paar maanden terug is mijn moeder ermee naar de dierenarts geweest, die zei dat het waarschijnlijk een melkklierontsteking is (terwijl als ik op internet kijk ik eerder denk aan een tumor). Hij wist niet of het goed of kwaadaardig was. Ze konden het wel verwijderen met een operatie onder narcose. Omdat mijn ouders het geld niet hadden/hebben en ons Maltezertje nergens last van had, hebben ze het nog even aangekeken. Ik begon er laatst over, en toen zeiden ze dat ze het geld bijna bij elkaar hadden, maar dat ze er angstig over zijn omdat ze al 12 jaar is en ze bang zijn dat ze niet uit de narcose komt.. Daar heb ik nu dus ook schrik voor..
Zijn er mensen met ervaringen met narcose bij een oudere hond of een melkklier ontsteking/tumor..?
Wat zouden jullie doen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maltezer 12 jaar, ontsteking/tumor, onder narcose?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Weet niemand iets:( we zitten er allebei heel erg mee. We willen het beste voor haar...
Sorry dit bericht was van mij. Wa vergeten in te loggen..
Ik ken iemand die hun hondje is ook 12 jaar en heeft eergisteren ook
een operatie ondergaan.
Was wel een baarmoeder ontsteking en deze hebben ze verwijderd.
Hondje is goed door de narcose gekomen en alles gaat prima, verder
kan ik je niet helpen met melk klier ontsteking/tumor.
Oke, toch bedankt dat je de moeite neemt om iets te zeggen..
ze zeggen toch altijd hoe ouder de hond, hoe riskanter narcose is?
Als ze verders gezond is,zou ik een narcose wel durven riskeren,maar hebben ze de tumor onderzocht,en opgestuurd,vaak doen ze met een spuit,vocht uit de tumor halen,als het een vetbult is,zien ze het direckt aan het vocht,en bij twijfel sturen ze het op.mag ik vragen waar je geweest bent?misschien is het beter,om naar een oncoloog tegaan,een specialist dus,het klinkt duur,maar dat is echt niet zo,in gouda zit een goede oncoloog bv,ik weet niet waar je vandaan komt?Maar ik zou er wel goed naar laten kijken,wat goedaardig is,kan ook kwaadaardig worden.
Ik denk dat ze vertel wel gezond is.. Tja je kunt merken dat ze oud is. Ze heeft niet veel energie en vind alles wel best.
Zoals ik het begrepen heb is er niet echt goed onderzocht..:(.. hij keek schijnbaar en zei, waarschijnlijk is het een melkklierontsteking.. in de meeste gevallen is dat niet kwaadaardig. we kunnen het verwijderen met een operatie, dat kost zoveel...
en meer dus niet.. Wij komen uit een dorp tussen Tilburg en Eindhoven.. De maltezer is niet verzekerd.. Wat zou het kosten om een onderzoek te laten doen? Mijn ouders kunnen het niet opbrengen, ik kan wel eventueel bijspringen mocht ze pijn hebben of gaan krijgen natuurlijk, want het is gewoon mijn meisje..
Wat Trees zegt, hebben ze ook bij mijn hondje gedaan. Met een spuit vocht uit de bult halen en deze laten onderzoeken bij desbetreffend labatorium.
Mijn hondje had op 12 jarige leeftijd nog een narcose gehad. Ik vond het ook doodeng,mede daar haar hartje iets minder goed werkte. Voordat ze de behandeling kreeg, heeft DA eerst hartecho en bloedtesten gedaan om te kijken of ze gezond en sterk genoeg was voor de narcose.
Indien jullie gaan voor de narcose, zou ik vragen om een gasnarcose. Net iets veiliger.
Heel veel sterkte! En hoop dat de bult onschudig is
Dat zal ik mijn ouders dan ook adviseren!
wat heeft je doen beslissen om het toch te doen als je ook bang was? want mijn ouders hebben nu echt zoiets van ze heeft er geen last van, ik neem het risico liever niet dat ze er niet uit komt.. ik vind het ook moeilijk.
Als ze niet goed onderzocht is,zou ik het niet klakkeloos laten weghalen,vooral niet als ze zeggen "waarschijnlijk"en bij de melkklieren,vind ik altijd een eng iets,ik zou zelf persoonlijk een specialist oncoloog bezoeken,de prijzen liggen echt niet hoger,als bij een gewone dierenarts,plus dat ze er veel meer ervaring mee hebben,ze doen ook nog altijd een bloedtest,om telijken,of lever,nieren ed nog goed zijn,voordat het onder narcose gaat.
en die extra kosten? hoeveel zou dat ongeveer zijn?
Trees zegt eigenlijk alles wat ik ook denk en naar zal gaan handelen. Ik zal persoonlijk niet zomaar operatief de bult weglaten halen indien het misschien niet nodig is.
Een punctie van de bult laten nemen, is niet zo duur hoor. Ik woon in een grote stad,en zelf bij onze DA was het betaalbaar. Al kan ik natuurlijk niet in jullie portemonnee kijken. Maar persoonlijk denk ik dat financieel haalbaar is.
Lang verhaal waardoor ik de beslissing heb genomen. Voelde dat mijn hondje al een tijdje niet zo goed ging, maar ook niet zo slecht dat DA er ernst of verdere onderzoeken van in zag. Wist dat ze een verrotte kies had, durfde deze nooit te laten behandelen ivm haar hartruis. Tot ik bang was dat ze zich daardoor soms niet lekker voelde en hoopte dat ze zich weer helemaal de oude ging voelen. Kennis van mij die DA is, heeft haar eerst goed onderzocht om zeker van te zijn dat ze de behandeling aan kon. Desondanks vond ik het eng, maar beslissing genomen omdat als ze inderdaad pijn/last van haar kies had ik niet egoistisch mocht zijn uit angst.
Kunnen jullie niet naar een andere DA voor second opinie en die punctie neemt van bult? Want dat zou ik echt laten doen.
Ja, dat zouden we eigenlijk moeten doen he.. ik vind persoonlijk dat er hier in de buurt geen goede DA zit.. dat is wel balen. Die van ons is ook niet goed vind ik zelf. Dus eerst eens op zoek naar een goede DA, en zaterdag kom ik weer thuis dan zal ik het er eens over hebben.
Je zou kunnen informeren bij een oncoloog wat de prijs is.
Wij hebben onze oudste reu (een grote kruising) van 11 jaar pas laten castreren.
Dit moest wegens problemen met de prostaat en een bal die groot en hard werd.
We hebben eerst een bloedonderzoek laten doen om te zien of alle organen in orde waren. En daarná pas de narcose laten doen toen we wisten dat zijn organen in orde waren.
Bedankt! Ik geef het door!
Een melkklier ontsteking zou in mijn idee ook zonder operatie maar met medicijnen te behandelen zijn.Zowel regulier als misschien ook wel op een alternatieve wijze.
Een melkklier tumor is niet anders te behandelen dan te verwijderen.
Een punctie is een optie,maar wat mij betreft ook niet zaligmakend,als de naald net naast de verkeerde cellen wordt gestoken is de uitslag prima maar hoeft dus niet zo te zijn is mijn ervaring.
Succes met jullie beslissing (ouders)
Goed overleg met de Da is belangrijk in deze en als het antwoordt niet naar tevreden is zou ik een andere Da raadplegen.
vr gr
Jaren geleden had mijn vlinderhondje Missy ook een melkkliertumor, ze had echt een soort bal onder de buik hangen, denk wel de grote van een mandarijntje. Had ook een hele nare kleur, blauw paarsachtig. Op een gegeven moment knapte dit open en is deze tumor operatief verwijderd, Missy was trouwens wel jonger dan 12. Het vel onder haar buik zat wat strakker natuurlijk na de operatie, da zei meteen als het weer opnieuw kwam konden ze niet weer opereren en idd, jaren later kreeg ze het opnieuw, ze is nog wel 14 jaar geworden.
Daarintegen had ik nog een vlinderhondje Benno, die kreeg baarmoederontsteking op 13 jarige leeftijd, we konden kiezen, met spoed opereren of niks doen ivm haar hoge leeftijd, we kozen voor een operatie omdat we haar anders zowiezo kwijt zouden raken, krijg ik telefoontje van da, operatie gelukt, overleden met het dichtnaaien van de wond, kon de narcose niet aan!
Dus als ze er verder geen last van heeft, zou ik mezelf afvragen om te laten opereren, de kosten vond ik op zich wel meevallen.
Eurasier jongen, oh dat wist ik niet dat het niet volledig betrouwbaar is een punctie. Maar als je dan een punctie neemt van de bult, en stel dat het bij willekeurige hond genomen wel kwaadaardig is, kan de bult dan ook opgebouwd zijn uit goedaardige cellen? Begrijp ik dat goed?
Welk onderzoek kan je er dan zeker van zijn of het goed of kwaadaardig is? Vraagt dit uit interesse en voor mezelf als ik ooit weer in zo situatie kom.
Minous ik stuur je een Pbtje
Je mag het ook wel hier neerzetten.. ik wil het ook wel weten?
Off topic dan.Wat ik liever niet doe .Maar even symplistisch dan.
Een biopt nemen luisterd erg nauw.De biopt wordt van een bepaalde plaats in de bult genomen.De bult bestaat uit cellen.Dat kunnen gewone en kwaadaardige zijn.
Daar wordt niet keurig een lijn getrokken.Het is dus heel goed mogelijk dat op bv een milimeter afstand van de kwaadaardige cellen goede cellen aanwezig zijn.Prik je nu net die cellen aan dan is de uitslag goedaardig.Terwijl als je de biopt een milimeter naar binnen had genomen de uitslag anders zou kunnen zijn.
Dit hebben wij zelf ondervonden.De eerste biopt was oke,maar we hadden onze twijfels en hebben meerdere biopten laten doen en daaruit bleek wat anders.
Als een bult uit vet of ontstekings weefsel bestaat is een bioptuitslag meestal wel duidelijk.Ontsteking gaat vaak gepaard met pus.
Mijns inziens had de dierenarts bij sterk vermoeden van onsteking medicijnen mee moeten geven ter bestrijding van de ontsteking.Indien deze niet aan slaan kan er besloten worden tot een biopt.En dan zou ik weefsel uit meerdere plaatsen laten nemen.Als de arts dit al niet uit zichzelf doet.
Bovenstaand is uit eigen ervaring en aan ons uitgelegd door een specialist daar wij natuurlijk de vraag hadden gesteld hoe kan dit, de ene biopt oke en de anderen niet.
Als je hondje een onsteking heeft die niet vanzelf overgaat en dat denk ik niet in deze.Kan de oorzaak van de vermoeidheid ook daar in liggen.Zijn lichaam kan bezig zijn een onsteking te bestrijden en dit kost heel veel energie.
Ik kan helaas geen advies geven wat wijsheid is,dan kan alleen iemand die er voor geleerd heeft.
Minous heeft een pbtje gehad en op haar vraag wat kun je dan doen ben ik vergeten te zeggen,een biopt op meerdere plaatsen is een optie. Bij vermoeden van een tumor.Maar 1 biopt heeft voor mij geen meerwaarde.
Nogmaals sterkte met jullie besluit.
vr gr
Bedankt voor de uitleg!
Een dunne naald biopt van een melkkliertumor is vrij onbetrouwbaar. De cellen kunnen niet in weefselverband beoordeeld worden.
Die bult moet er zowiezo af. Die zit er al jaren, groeit en is nu ontstoken. Een kwaadaardige melkkliertumor kan er als een zwerende bult uitzien. Mijn vorige hond is op 7, 9, 10, 11, 12 en 15 jarige leeftijd geopereerd. Op 12 jarige leeftijd aan een longtumor en op 15 jarige leeftijd aan een vettumor in de buik.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maltezer 12 jaar, ontsteking/tumor, onder narcose?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?