11 maanden berner sennen reu gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

PAco (Gast)

Ik had een vraag over het gedrag van onze berner sennen. Hij is nu 11 maanden en een schat van een hond. Lief , speels, beschermend en waaks. Als pup zag je steeds vaker dat hij boven ons wilde staan en dat indrukte wij door hem dan op zijn rug te draaien. Dit werkte heel goed. Hij luisterde naar alle commando.s en uitlaten ging ook goed. Tot de laatste paar weken niet meer. Zijn geslachtsdeel komt er de laatste tijd heel vaak uit . en dan s er niks met hem te beginnen. In huis gaat het goed. In onze tuin wordt het al minder en buiten de tuin nog minder.
Zodra wij zijn riem aandoen en naar buiten willen met hem springt hij tegen ons op hapt in onze handen, jas , benen riem. Ook grommen erbij. Wat we hebben gedaan helpt niet, negeren en gewoon doorlopen , stoppen en negeren is hij weer rustig doorlopen , maar dan gaat hij weer opnieuw beginnen. Op zijn rug draaien en bovenop zitten tot hij zich overgeeft, maar met nu 56 kilo wordt dat steeds een hele klus.

Wij weten hè niet meer. Wie kan ons helpen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "11 maanden berner sennen reu gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel BuddyBuddy

honden foto van Buddy

Hoi Paco,

Ik heb ook een berner van deze leeftijd en herken wel wat je schrijf.
Op de ruggen leggen heb ik nog nooit gedaan en ga ik ook zeker niet doen.

Buddy hapt ook in zijn riem als we loslopen. Ik probeer hem dan af te leiden. Een beetje gek doen of als alles niet helpt met snoepjes, de "volg-oefening" zeg maar. Ga je op cursus?
Dan loop ik een beetje sneller door en zo meteen zijn de bomen en struiken aan de straat weer veel interessanter dan zijn riem.

Grommen? Nee, dat herken ik niet. Doet Buddy soms als die een stokje heeft en niet wil dat ik het stokje wegneem. Dat negeer ik, ik zeg dan zoiets als: ik beslis wat hier gespeeld wordt.
Soms grom ik ook terug. Weet niet of dat goed is.... O-) Maar ik vindt het wel grappig als we spelen. Wij grommen dan alle twee, maar ik heb niet het idee dat Buddy boos gromt, meer uit enthousiasme.

honden page profiel BuddyBuddy

honden foto van Buddy

Misschien ook een idee om je berner eerst te laten zitten, voor dat je naar buiten gaat? Een beetje rustig aan, hond zitten, jij eerst door de deur en dan de hond?
Ja, ik weet. Dat is moeilijk, maar het werkt. Als die zo graag wil wandelen, dan zou die wel snel begrijpen dat die eerst rustig moet worden of anders gaat de deur niet open.
Ik heb me laten zeggen, dat de volhouder wint! Dus ik hoop dat dit klopt ;-)

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hij is in de pubertijd en zorgt ervoor dat hij in zijn bovenkamer erg druk en dat uit zich in het happen en daardoor gaat hij ook grommen.

Op hem gaan zitten gaat echt niet werken omdat hij te sterk is. Doordat hij druk is in zijn bovenkamer heeft hij ook weer meer rust nodig. Wat doe je overdag met je hem? Hoeveel wandel je? En hoe is hij buiten? Hoe maak je hem geestelijk moe?

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Dat op de rug draaien is volgens mij een hoop onzin, en daar zou ik ook snel mee stoppen als ik jou was.
Ik zou ook gaan grommen als iemand mij steeds om wilde gooien, daarbij, het hele dominantie verhaal.. Volgens velen is dat erg achterhaald. http://www.puppies-en-honden.com/dominantietheorie.html

Je hond is denk ik wel aan het puberen, en zal wel een beetje uitproberen wat er allemaal mogelijk is. Blijf rustig en wordt vooral niet bang van hem. Grommen kan trouwens van alles betekenen, ook opwinding en spelen, let op zijn lichaamshouding, hoe gedraagt hij zich verder behalve het grommen. ook het happen naar je jas en de riem, waarom doet hij dat?
Ik denk dat het spanning afreageren is.

Hoe gaan de wandelingen? Loopt hij wel een los? Aan de lange lijn? Of moet hij steeds naast blijven? Wat gebruik je, halsband, tuigje?Gaat hij tijdens het wandelen ook happen? en zo ja wanneer?

Probeer rust in te bouwen. Vermijd TE spannende situaties, laat hem lekker snuffelen, en doe wat zoek spelletjes, geef hem menatale uitdaging ipv fysieke. Probeer dus wat meer rust in zn koppie te krijgen.
EN als hij toch hapt en springt, los het dan kalm en positief op. Afleiden met wat lekkers, even laten zitten, wat op de grond strooien zodat hij lekker gaat snuffelen.  Het omdoen van de riem, ook even afleiden met wat lekkers. Ik heb wel eens van die rodiworsten (rodi, runner, oid, vleesworst voor honden) Die snijd ik in stukjes, hou hem zoiets voor zn neus en doe dan de riem aan, kijk eens of dat wel gat. Op den duur zal het vervelende gedrag uit slijten.

Uiteidelijk gaat het erom dat je i staat bent probleem gedrag voor te zijn, door het te voorkomen. Probeer iets minder je hond te controleren, laat hem wat vrijer, en controleer wat meer je omgeving. Dat geeft hem meer rust en vrijheid.

PAco (Gast)

We wandelen 5 keer per dag waarvan 2 rondes van een half uur . Andere 15 minuten. Hij loopt altijd aan de lijn.
Hij moet altijd zitten bij een deur. En ik ga eerst naar binnen/ buiten en dan mag hij pas komen. Ook met riem aan en uitdoen moet hij eerst zitten .

2 keer per dag ravotten we samen door de tuin door te voetballen zoekspelltjes door koekjes te zoeken etc dat doen we een half uur .

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik zou wat vrijer met hem om gaan. Al dat zitten iedere keer is nergens voor nodig.
Met riem aan en uit doen, waarschijnlijk is hij heel blij om tegaan wandelen, en dan moet hij eerst zitten, kan zijn dat dta hem frustreerd.  Hoe rustiger relaxter jij met hem om gaat, hoe rustiger hij wordt.
En wie er eerst door de deur gaat, och, zolang hij niet naar buiten stormt en jou onder de voet loopt..

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

hier word gewoon gezeten met riem aandoen,
ze doen dat uit zich zelf...wel aangeleerd natuurlijk.

Óp de rug leggen is zeer achterhaald.

hij is aan t puberen, hij is lekker alles weer uit aant proberen :-D

Consequent zijn en blijven ,komt goed

Negatief gedrag negeren en postief gedrag goed belonen

honden page profiel sandra, elmo & denzelsandra, elmo & denzel

honden foto van sandra, elmo & denzel

wat elianne hier boven zegt, doen wij ook met onze honden!

Ik heb een berner reu van 1,5 jaar, die behoorlijk druk kan zijn, maar hij weet dat wij uiteindelijk echt de baas zijn, met het naar buiten gaan, gaan wij eerst door de tussen deur, daarna komt hij, hij gaat dan netjes zitten en wacht tot hij zn riem aan heeft! ik ga eerst door de voordeur daarna hij, soms als hij een drukke bui heeft, wil hij nog weleens tegelijk met mij door de deur, maar dit accepteer ik niet, gaan we weer naar binnen net zolang tot hij het door heeft! beloon dan inderdaad als hij het wel netjes heeft gedaan!

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

tuurlijk vergeten ze t weleens hoor ;-)

vooral als ze in de gaten hebben dat ze met de auto mee mogen....

Na veel jaren moet ik nóg tegen mijn man zeggen....laten zitten, jij eerst buiten....met korte riem naar auto lopen

Ik vind t zoóó stom zicht...2 trekkende Leo;s met struikelende man dr achteraan :-D :-D

dan wilt ie op de dogs mopperen.... ;-)

Nee ! Manlief, jij bent fout en de dogs profiteren er van.

Dus wie is er dan weer een miepmuts??
ik natuurlijk :-D ;-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Is het dominantie? En over dat woord kan ik een boom opzetten,maar dat doe ik niet.;-)

Je geeft aan dat zijn lippenstift regelmatig naar buiten komt.
Een hormonen kwestie denk ik en als mijn hond zo doet zijn er loopse teven in de buurt.
Nu springt onze hond niet tegen ons op en gromt hij nooit,maar misschien is je hond zo enthousiast om naar buiten te gaan door die hormonen dat hij jullie alleen maar dol enthousiast probeert tot spoed te manen,naar daar waar de aktie is.
Is het je opgevallen dat hij wel twee keer zolang staat te ruiken en likt aan graspollen e.d. en dat hij af en toe de lucht staat te proeven.Als dat zo is weet ik het zeker.
Lippenstift eruit is in ieder geval een teken van opwinding.
Als het loopse teven zijn zit er niet veel anders op dan te hopen dat het gauw klaar is in je buurt.En geen " strijd  "aan gaan.Is mijn ervaring.
Maar als het opwinding is,is het zaak om rust in de hond te brengen en geen "strijd"aan te gaan is dan ook  mijn ervaring.
Probeer hem dingen te laten doen waarvan je zeker weet dat ze zullen slagen.En als dit alleen zitten is prima en vervolg dan je weg,jij hebt dan het laatste woord.Zelf zou ik nooit meer een hond op zijn rug leggen,hoewel ik dat 20 jaar geleden nog wel heb gedaan.
Toen wisten we niet beter.Geen strijdt aan gaan en kreatief proberen hem op een andere manier af te leiden, wat bij loopse teven weinig succes zal hebben ben ik bang.
vr gr

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Welkom in de wereld van de "hondenpuber"

Ja die hormonen gaan door dat lichaam heen en zeker nu met een hoop loopse teven weten ze vaak van gekkigheid niet wat ze moeten doen.

Met het aandoen van de riem rustig laten zitten of staan, gaat hij zo achtelijk lopen doen hang je de riem weer op de plek en draai je je om en loop je weg.

Na 5 minuten probeer je het weer zeg niks pak de riem laat h'm zitten of staan en lijn h'm aan weer achtelijk gedrag niks zeggen riem weer weg hangen omdraaien en wat anders gaan doen.

Maak het aan de riem doen en uitgaan ook geen spannend moment dus ga niet roepen wie gaat er mee of kom op we gaan uit ect. gewoon mond houden en riem pakken.

Dit blijf je herhalen tot het kwartje valt en hij rustig is.
Dan kun je normaal aan je wandeling beginnen.

Maak je wandelingen eens een stuk langer 30 minuten vind ik persoonlijk te weining voor een hond en laat h'm minimaal 1x per dag lekker loslopen zodat hij even zijn eigen ding kan doen, dus lekker snuffelen en struinen buiten.
Dan bedoel ik dus niet in de tuin spelen dat doe je er eventueel naast.

Het op de rug leggen vind ik in veel gevallen grote onzin want hat is vaak helemaal nergens voor nodig en word tevaak op verkeerde momenten gebruikt.
Niet doen dus en tegen zo'n reus ga je het waarschijnlijk toch niet winnen dus bespaar je die moeite.

Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag ook een puber heeft dit nodig en er zijn honden bij die die rust niet zelf kunnen pakken begeleid ze daar dan in en bepaal jij die rustmomenten net als bij een pup.

Neem met het lopen weer een super lekker voertje mee en ga h'm weer belonen voor het goede gedrag ga dit bevestigen ipv het negatieve gedrag bevestigen en daarbij blijf consequent wat vandaag niet mag mag morgen ook niet.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Er is al genoeg zinnigs gezegd, maar wat ik me daarnaast nog even afvroeg.
Je zegt dat hij altijd aan de lijn loopt, loopt hij dan buiten de tuin nooit los, spelen en rennen met andere honden? In het bos, park of losloopgebied?
Samen wandelen en spelen is geweldig, maar wij kunnen niet wat een andere hond kan, die interactie heeft ie wel nodig.

honden page profiel Wil KettmannWil Kettmann

honden foto van Wil Kettmann

Ik heb momenteel een Zwitserse Witte Herder in de leefdtijd van 13 maanden het woord dominatie kent hij niet daar hij respecteerd dat ik de leider ben. De fout ligt het klikt misschien arrogant van mijn kant maar bij de baasjes. Je hond zal moeten wennen aan het feit dat jij de hoogste in rangorde bent. Dit doe je niet door hem op de rug te leggen al is het wel vaak verleidelijk omdit te doen.. Doe het niet je hond wordt er alleen maar nerveus door en begrijpt de situatie niet waarin jij hem probeerd te leggen. In samen werking met andere van dit forum heb ik een heel stuk over gedrag en rangorde op mijn beide website's staan. Ik mag hier geen link plaatsen dus als je het helemaal wilt lezen kun je naar mijn profiel gaan en een van mijn site's aanklikken ik denk dat je er veel van kan leren.

Hieronder zal ik een deel plaatsen maar het is teveel om het hier allemaal neer te zetten.

Hondentaal


Oorsprong



Waar komt de hond eigenlijk vandaan? De meeste mensen zullen de wolf antwoorden en dit is waar. De wolf is de voorouder maar hoe is een wolf ooit veranderd in een hond? Dit is gebeurd door jaren evolutie en domesticatie. Hier een korte uitleg waar honden vandaan komen.



De wolf en de mens leefden vaak samen in het zelfde gebied en doordat de wolf ook een aasdier is zochten ze vaak nog eten tussen het afval van de mens. Zo werden zij aan elkaar geïntroduceerd. Toen de mens zag hoe goed de wolf kon jagen, besloten ze die kwaliteiten te benutten door samen te jagen. Ze leerde de wolf te delen en zo legde ze de beginselen van de hond.

Hoe het werkelijk gebeurd is en hoe ze de wolven getraind hebben is nog steeds onduidelijk maar dit is de meest logische theorie die er rond gaat.

Natuurlijk is een wolf niet hetzelfde als een hond en kan je een wolf ook nooit in huis houden. Hoe kan het dan dat die wolven honden werden? Het antwoord komt van een man genaamd Dmitry K. Belyaev. Hier een stukje van Wikipedia:



De geneticus Dmitry K. Belyaev begon in 1959 met een reeks vossen een domesticatie-experiment. In zijn instituut selecteerde hij vossen voor de volgende generatie enkel op tamheid. Ongeveer 5% van de mannelijke dieren en 20% van de vrouwelijke dieren mochten een volgende generatie stichten. 40 jaar en 45.000 vossen later, na 35 generaties van selectie op tamheid zijn de vossen uit dit experiment gedomesticeerd.



Ook doordat er geselecteerd werd op tamheid begonnen sommige vossen van de tamme generatie ook hun uiterlijk te veranderen. Ooit begonnen ze met witte vossen maar in sommige nesten zaten ook zwarte vossen, of grijze, of met alleen een grijze of zwarte staart. Ook dit is een doorbraak over hoe de verschillende rassen op de wereld zijn gekomen.



Ook met genetisch onderzoek is er gebleken dat alleen de wolf de voorouder is van de hond en zijn gen bijna niet verschilt met die van de hond. We kunnen er dus gerust van uitgaan dat je door te kijken naar wolven, veel kunt leren over honden. Maar is dat wel zo? Elke hond is anders en zal daardoor ook anders behandeld moeten worden. Wel kunnen we naar de wolf kijken voor de natuurlijke instincten die een hond heeft. Deze zijn namelijk hetzelfde. Een goed voorbeeld is voer verdedigen. Veel mensen denken dat zij als “alfa” altijd het voer van hun hond mogen afpakken, niets is minder waar. En het is ook logisch dat een hond zijn eten zal verdedigen, in de natuur is het namelijk zo, wat ik vind is van mij. En zelfs de alfa wolf mag het niet zomaar afpakken. Hier kom ik later nog op terug. Wel is het zo dat de hond veel eigen instincten heeft gekregen tijdens de evolutie. Daar leest u meer over in het volgende hoofdstuk.

Om mensen te helpen hun hond beter te begrijpen, geef ik een uitleg over wolven zodat het duidelijk word waarom een hond iets doet. Allereerst hoe leven wolven samen.

Zoals veel mensen wel weten hebben alle wolven een bepaalde rang hebben en dat de rangorde duidelijk is bij elke wolf. Geen enkele wolf wordt onderdrukt in een roedel, iedereen weet zijn plaats en er zijn weinig tot geen gevechten. Ieder leven is belangrijk voor de roedel omdat dat de roedel sterk maakt. Dus er wordt voor iedereen goed gezorgd.






De rangorde bij wolven



Afstamming van de huishond
Er zijn in het verleden, en waarschijnlijk nog steeds wel twijfels geweest over de afstamming van de huishond. Men ging er vroeger vanuit dat de wolf, de coyote en de jakhals de voorouders waren van de hond. Tegenwoordig zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat alleen de wolf de voorouder is van de huishond. De wolf, de jakhals en de coyote behoren wel tot hetzelfde geslacht. Wat de bouw en het gedrag van de hond betreft, komt die het meest overeen met die van de wolf. Paringen van de hond met de wolf brengen ook vrijwel altijd vruchtbare nakomelingen voor, terwijl dit met de coyote of met de jakhals zelden het geval is.

In het wild kruisen honden en coyotes niet met elkaar, en honden en jakhalzen zeer af en toe, maar honden en wolven wel. De Saarloos Wolfhond is zelfs een ras dat ontstaan is door het kruizen met een Duitse herdershondenteef en een wolvenreu. Toch is het niet helemaal uitgesloten dat andere wilde-hondachtigen, naast de wolf, toch ook invloed hebben gehad op de hond. Zoals men denkt dat bij de Basenji het geval is.


Een roedel bestaat meestal uit 8 tot 12 dieren met allemaal hun eigen rang

Alfa.

De leiders van een roedel zijn het alfa paar, maar ondanks wat veel mensen denken is het teefje de baas en niet de reu. De Alfa is makkelijk te herkennen door de gezichtstekening donkerder en duidelijker is. Deze werken als een duidelijke visuele afschrikking op leden van andere roedels, die hierdoor meteen hun status herkennen. Alfa's zijn niet altijd de grootste dieren van de roedel (meestal niet zelfs) maar ze hebben een doordringende blik en een koninklijke uitstraling. Ook heeft een dominante wolf een donkere ononderbroken lijn van zijn hals tot staart. Hoe forser en langer deze lijn hoe hoger de rang van de wolf.
Een alfa word onttroont als hij te oud is en er een jongere kandidaat is in de roedel die de leiding over neemt. Het alfa paar heeft ook de sterkste geur en laten dit ook goed ruiken door hun territorium te markeren. Niet alleen met urine maar ook door met hun kop langs bomen te schuren en door met hond voeten te krabben. Ook met huilen kan je de Alfa herkennen. Het alfa paar hebben de laagste huil maar de Alfa zijn niet altijd de eerste die beginnen. Wel nemen ze snel de controle over het gezang, willen ze dat de roedel door gaat met huilen dan laten ze een lange lage huil horen. Willen ze dat de roedel stopt dan laten ze een afgebroken gehuil horen, twee of drie keer achter elkaar.

Beta.

De tweede rang ten opzichte van het alfapaar zijn de beta's, die meestal ook een paar vormen als de aantallen het toelaten. De beta's hebben een disciplinaire positie binnen de groep. Beta's zijn makkelijk te herkennen omdat dit het meestal de grootste en brutaalste dieren in de roedel zijn. Ze vertrouwen op hun kracht voor het afdwingen van roedelregels, die zijn vastgelegd door het alfapaar. De rol van de beta's is ordehandhavers, waarmee ze potentieel gevaar van de alfa afleiden.
De tamelijk opvallende ruglijn is onderbroken, in tegenstelling tot de sterke en continue ruglijn van de alfa's.
De beta's zijn vocaal zeer laag van toon, niet zo laag als de alfa's maar lager dan de andere roedel leden. Ze huilen ongeveer drie tot vier keer langer dan de alfa's en geven de roep van de roedel kracht en continuïteit.




Lagere rangen.

Lager in rand dan de bèta's staat een groep wolven die wel als middenkader word aangeduid. Deze groep wolven word meestal aangevoerd door enkele dominantere wolven. De wolvin leert en straft de nog lager geplaatste wolvinnen en de wolf vervult dezelfde rol onder de reuen. Deze dieren ontvangen via de beta's informatie van het alfapaar. In grote roedels met tot vijftien wolven is deze communicatielijn van groot belang. Zonder dat zou het alfapaar geen controle kunnen houden.
De hoofdtaak van wolven uit het middenkader is de illusie te creëren dat de roedel uit meer wolven bestaat dan in werkelijkheid het geval is.
Wolven in het middenkader zijn van nature wantrouwig en ze zijn zich steeds sterk bewust van iets nieuws en onbekends. De alfa- en betawolven vertrouwen op ze om bij gevaar alarm te slaan.

De Omegawolf word vaak bestempeld als de 'assepoesterwolf', omdat word verondersteld dat hij een lage status heeft en slecht word behandeld. Zo word de omega bij het eten vaneen karkas herhaaldelijk weggejaagd. Een mogelijke verklaring voor dat gedrag is dat het hogergeplaatste dieren in staat stelt van positie te verwisselen. Dat verzekert ze van de voor rang voorgeschreven prooidelen en van de juiste hoeveelheid voedsel. Hongerige wolven zouden elkaar ernstig kunnen verwonden zonder de afleiding die de omega geeft. Als de andere wolven hebben gegeten, wordt de omega beloond met wat voedsel van hoge kwaliteit dat speciaal voor hem is bewaard door de betawolf. Het is dus waarschijnlijk dat, ondanks de schijn, de omega een specialist van hoge rang is, die binnen de roedel wordt gewaardeerd.
Het gehuil van de omega is het meest klankrijke in de roedel en omvat zowel hoge als lage tonen. Door harmonie toe te voegen aan het gezamenlijke huilen helpt hij de roedel te kalmeren als die zich moet verdedigen.

Van een wolf word verwacht dat hij zijn snuit wegdraait als een dominanter lid van de roedel naderbij komt. Als hij dat niet doet, zal de dominante wolf uiteindelijk met eenbeet richting de hals of snuit respect afdwingen.
De kleuren van de middenkader wolven zijn neutraal, zodat ze gemakkelijk van rang kunnen veranderen als dat nodig blijkt. mocht een bepaalde wolf sterven, moeten ze misschien diens hogere of specialistische positie innemen.

Andere specialisten (de omega is er 1)

De roedel heeft nog 2 specialisten naast de omega. De jagers en de babysitters.
Jagers zijn vaak wolvinnen omdat ze 20-25 procent kleiner zijn dan reuen, waardoor ze vaak sneller en wendbaarder zijn. dat geeft ze meer kans de prooi te grijpen of de ontsnappingsroute van het vluchtende wild te blokkeren. Toch zijn ook de wolven nodig vanwege hun kracht, vooral als er op grote prooi, zoals bizons, wordt gejaagd. De jagende wolvin kan de beoogde prooi van de kudde scheiden en afmatten, maar ze heeft de hulp van een jagende wolf nodig om et dier neer te halen.
babysitters zijn gespecialiseerde wolvinnen en wolven die door de alfawolvin zijn uitgezocht om voor haar welpen te zorgen en ze op te voeden zodra ze gespeend worden. Daardoor kan de alfawolvin haar taken als leider van de roedel weer opnemen.

Hoe vreemd het ook mag klinken, de hond ziet de mensenfamilie ook als zijn roedel, waarbij er eentje de roedelleider is. Door met andere dieren in het roedel te vechten of door imponeergedrag kan een wolf hoger in rang proberen te komen, of zelfs het leiderschap proberen over te nemen. Daarom is het voor de mens ook belangrijk om op de goede manier te laten zien dat hij de baas is, want als de hond gaat denken dat hij de leider is kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Dit is een goed stuk over de rangorde in een roedel. Herkent iemand zijn hond ergens in?
Ik hoop dat jullie wat geleerd hebben.



Bron: Gerdine van 't Hoff




Honden communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal. Dit gaat van duidelijke signalen, zoals tanden ontbloten, tot subtiele signalen als de blik afwenden. Het belangrijkste communicatiemiddel van de hond is zijn lijf.

Honden kunnen niet praten. Dat is geen flauwe opmerking, maar een belangrijk vertrekpunt als we het hebben over de communicatie tussen honden. Omdat ze niet kunnen praten moeten zij dus op een andere manier met elkaar communiceren. Honden gebruiken voor de communicatie hun lichaam. Ze gebruiken vooral lichaamsdelen zoals oren en staart, maar ook het lichaam in z'n geheel. In mindere mate gebruiken ze geluiden zoals blaffen, janken, piepen en grommen.

Honden zijn erg gevoelig voor lichaamstaal. Subtiele signalen in een (naderend) contact kunnen een grote en waardevolle boodschap zijn. Het tonen van de flank, het wegkijken of het in een boog naderen zijn daar voorbeelden van.

Herken lichaamstaal hond
Voor jou als (toekomstig) hondeneigenaar is het belangrijk te weten hoe de lichaamstaal van een hond als communicatiemiddel fungeert. Als je de signalen van een hond goed kan interpreteren, kun je hem beter begeleiden. Bovendien zul je veel meer plezier hebben van je hond wanneer je hem begrijpt.

Ook ben je in staat de communicatie tussen honden onderling te volgen en te begrijpen. Dit maakt dat je beter kunt inschatten hoe een contact tussen honden zal verlopen. Je herkent onderdanigheidsignalen of merkt dat de rustig dominante houding van de andere hond geen voorbode is van een conflict. Kennis van de hondentaal kan er op deze manier toe leiden dat je een contact tussen je hond en een vreemde hond niet (meer) eng of spannend vindt.

Omdat kennis van de hondentaal zo belangrijk is, is het zeker aan te raden je er in te verdiepen




Hondentaal, niet alleen via 'gesproken taal' maar nog veel meer via 'lichaamstaal'.
Wil je je hond begrijpen zal je je hond toch enig zins moeten kunnen verstaan, dat lukt de meeste mensen niet zomaar daar moet je wat moeite voor doen.
Boeken over lezen of op cursus met je hond.
Hoewel het mij vaak tegen valt hoeveel theorie mensen op hun hondenschool krijgen.
Ik vraag me dan vaak af zijn die intructeurs bang om mensen dingen bij te brengen, bang dat ze overbodig worden,nemen ze er de tijd niet voor, vinden ze het aanleren van trukjes voldoende of zouden ze de kennis niet in huis hebben?

Als je je hond niet begrijpt, niet weet wat een houding, gedrag of geluid inhoudt en je toch je hond commando's geeft, ben je naar mijn mening maar wat aan het frobbelen (soms met wonderlijk goede resultaten, maar frobbelen blijft het!).

Deze mensen roepen dan' Pas op ik heb een dominante hond!' Dan denk ik lieve meneer of mevrouw ik ben zelden of nooit een hond tegen gekomen die alleen maar dominant is.
Als dat het geval is word hij of zij namelijk niet oud, een hond die altijd dominant is is namelijk niet te trainen, die accepteert namelijk geen leiderschap van zijn baas.
Gelukkig zijn de meeste honden in sommige gevallen of situaties dominant en in andere helemaal niet.
Vaker nog is een hond dominant uit gebrek aan leiderschap van zijn baas. Da's jammer, onnodig ook.

Dat leiderschap bereik je niet door slaan of schoppen, respect schop je er niet in angst wel.
Een goede leider is duidelijk, rechtvaardig, beslist (doet niet aan medezeggenschapsraden, althans niet in de hondenwereld), laat op een rustige manier blijken dat hij het voor het zeggen heeft.
Daar zijn een aantal zo gehete dominantie regels voor.
Die kun je gebruiken om duidelijk te maken aan je hond wie er
de baas is.
Zonder direct de confrontatie aan te gaan, want dat kan in sommige gevallen op een knokpartij tussen hond en baas uitdraaien.
Daar zit niemand echt op te wachten.

Een van die dominantie regels is bijvoorbeeld:
De hoogste in rang negeert de lagere.
Een regel die je als baas rustig een tijdje kan toe passen en met negeren bedoel ik ook ECHT negeren, niet aan kijken, aanhalen of tegen hem praten.
De meeste honden zijn hier meesterlijk in, denk eens aan de hond die 'oostindies doof' is of gewoon wegloopt als de baas iets van hem wil. Hou dit negeren eens een weekje vol, het lijkt simpel maar in praktijk valt het best tegen! Toch heb je na 1 weekje vaak een heel andere hond, die met plezier iets voor je doet.

Een andere regel.
Let eens op hoevaak je hond iets 'gratis' krijgt.
Zomaar een koekje, een aai, zijn natje en droogje, een knuffel noem maar op.
Gewoon omdat ie zo lief is.
Lekker makkelijk! Maar als u elke maand zomaar 10.000 kreeg, ging u dan nog werken???? Ach waarschijnlijk wel voor de lol, een paar uurtjes. Dat is nu net wat de meeste honden ook doen, soms luistert hij wel en vaak ook niet.
Laat hem eens wat doen voor zijn 'beloning' zitten, hierkomen, een stukje volgen etc.
Je hond vindt het prachtig mits je de juiste beloning voor jou hond of dat moment weet te vinden.
Zo word het leven van je hond ook spannender, niets is saaier dan het voorspelbare koekje bij de thee.

Maar goed hoe zat het ook al weer met dominant of onderdanig?
Angstig of agressief?
Stress-signalen???????

Veel bazen denken kan mij dat nou schelen hij moet gewoon doen wat ik zeg, punt uit.
Lieve baas, koop dan de volgende keer zo'n aibo robothondje, kost een paar cent maar dan heb je een hond die altijd doet wat je wil en zelfs een uitknop heeft.
Hondenbazen die meer over honden willen weten lees nog even verder.

Een hond of mens kan niet in zijn eentje communiceren, hij is dus altijd dominant of onderdanig ten op zichte van die andere hond (of mens).
De afdelingschef is de baas (dominant) over zijn secretaresse maar ondergeschikt (onderdanig) aan de directeur.
Een en de zelfde persoon/hond kan dus eigenlijk nooit alleen maar onderdanig of dominant zijn, er is altijd wel iemand dominanter of onderdaniger.
Het kan ook per situatie wisselen.
Bijvoorbeeld de directeur in het voorbeeld van net krijgt tennisles van de afdelingssecretaresse, die is op dat moment dus de baas. Met honden is het net zo.


honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ja, je houdt er wel achterhaalde theorieen op na. Zelfs de gorte bedenker van dat model roept zijn eigen verhaal terug.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Ik heb tot een bepaald level helemaal niets met de roedeltheorie, behalve dan het stukje waar ik de baas ben. Ik hanteer vrij weinig regels in huis. Mijn honden mogen aan de lijn trekken, voor mij de deur uit, op de bank springen, tijdens het spelen boven op me liggen, als pup mocht Farah ook grommen als ze een kluif in de bench had. 


De enige regels die ik dan wel consequent gebruik:

Er wordt niet in mijn gezicht gehapt
Je blijft van mijn eten af
Je loopt niet voor mijn voeten of rent tegen mij aan
Als ik zeg dat je iets moet doen dan gebeurt dat, wat de situatie ook is
Hier is hier en zo snel mogelijk

Ik vind mijzelf erg soepel, zo makkelijk was ik niet toen de oudste een pup was. Voor hem was ik streng, legde hem op de rug, strafte hem etc maar dan ben ik behoorlijk op terug gekomen. Ik vind dat je je hond als persoonlijkheid tekort doet met echt overheersen. Ze worden minder enthousiast, banger/voorzichter en gespannen. Je band wordt slechter of is gewoon niet bestaand, de hond mist zijn binding met de baas. Dan krijg je bijv een hond die in het park pleite is zodra hij een andere hond ziet, aangezien die veeeeeeel leuker is dan de baas. 

Ik ben met mijn pupje al vanaf 7,5 week bezig met gehoorzaamheid dmv voer en spel. Ik denk dat ze nog niet eens 9 weken was toen ik haar tijdens het spelen met een andere hond al kon terugroepen en ze zelfs niet naar dr vriendje omkeek als we doorliepen. Ik werd dagelijks met open mond aangestaard omdat ik een pup had die niets anders deed dan naar de baas kijken en super gehoorzaam meeliep. 

Nu is ze 9 maanden en train ik nog steeds met haar zonder ooit 1 correctie te hebben gebruikt en ik heb haar tijdens de training nog nooit aan de lijn gehad, ook niet als er andere honden op het veld liepen. Ik ben gewoon enthousiast met haar bezig geweest vanaf de eerste dag, de periode dat een hondje sowieso op de baas let. Omdat ik er toen zoveel positieve energie in heb gestopt is het nu een moordhondje. 

Mijn doel: Mensen gaan pas proberen om een band met de hond te krijgen als hij eigenlijk al beschadigd is. Als pup zie je de schade nog niet echt maar zodra de hond in de "pubertijd" komt dan ga je merken of je de puppentijd goed hebt aangepakt of niet. Ik heb al eerder gehoord dat er mensen zijn die niet in de pubertijd geloven en ik deel die mening voor een gedeelte, naar mijn idee komt het slechte gedrag grotendeels voort uit een niet optimale opvoeding en verstandshouding. Een beetje stout kan elke hond wel zijn maar het constant negeren van de baas, omver trekken etc vind ik gewoon een gebrek aan respect. Een hond heeft een echte leider nodig en dat wordt je door in balans te zijn, veel rust en vertrouwen uit te stralen. Als jij aan je hond kunt laten zien dat jij ze door moeilijke situaties kan loodsen zonder zelf in paniek te raken dan zal je je respect krijgen. Maar als je ze "aanvalt" met allerlei agressieve methodes zoals op de rug draaien, constante snuitgreep (halti) en intimidatie dmv houding en/of stem dan denk ik dat je juist een averechts effect krijgt. 

Ik zou toch beginnen met wat echte training ipv een balletje in de tuin te trappen. Stel eisen aan je hond, bied hem een uitdaging en beloon hem wanneer hij exact doet wat je van hem vraagt. Beloon met voer en als superbeloning met een spelletje, het liefste met jou (niet steeds dingen weggooien). Maak jezelf interessant en uitdagend, wees leuker dan de honden in het park. Ook zou ik proberen om los met de hond te werken als je dat in een veilige omgeving kunt. Het is een jonge hond met veel energie en ik vind gedrag ombuigen naar iets positiefs de beste methode. Begin met kleine dingen waar hij altijd voor slaagt (opzetten voor succes) en ga dan later de lat hoger leggen met altijd een geweldige beloning er tegenover.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "11 maanden berner sennen reu gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: poep eten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^