Onze Nana is nu 1 jaar geweest en ook omdat ze eigenlijk iets te zwaar is, wil ik haar naast de fiets laten lopen, zodat ze nog meer beweging krijgt.
Ik laat haar dan rechts van de fiets lopen, zodat zij in de berm loopt. Maar onze Nana, de snuffelkont, wilt dus graag snuffelen en in de berm valt altijd wel iets te besnuffelen. Het gevolg, dat ze niet altijd goed meeloopt. Loopt ze links van de fiets (ik ben aan het oefenen op een rustige weg, waar niet zoveel verkeer komt) loopt ze netjes naast met mee.
Nu heb ik net op internet zitten surfen en kwam een site tegen, waarop werd vermeld, dat je als baas verplicht bent om je hond rechts van je te laten lopen. Klopt dat?
Dan zal ik toch echt met haar meer moeten gaan oefenen.
Als ik zo dan met Nana bezig ben, vraag ik me eigenlijk ook wel af of honden het eigenlijk wel leuk vinden om zo naast de fiets mee te huppelen?! Ik fiets niet te hard, zodat ze "dravend" naast me loopt. Ik kan wel als ik gek gaan fietsen, maar langdurig hard rennen, lijkt me niet echt goed voor een hond. Een hond is toch eigenlijk een "draver" of heb ik het helemaal mis.
Als Nana straks wat conditie heeft opgebouwd, hoe lang of hoe ver kun je dan met een hond gaan fietsen. Hoe lang of ver gaan jullie dan met jullie honden?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rechts naast de fiets lopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik lees ff mee want wil dit ook gaan doen
Je hond is niet verplicht om rechts te lopen.. Maar voor jezelf..het is wel het veiligst! In de berm, waar geen idiote scooterrijders, fietsers en auto's komen
Het beste is de hond het tempo te laten bepalen, gewoon een matig drafje
Ik weet niet of het verplicht is maar....ik heb Djago standaard aan de rechterkant lopen.
Dat doe ik omdat ik dan tussen hem en eventuele tegenliggers zit.
En op sommige stukken is je fietspad op de weg. Dan zit er geen groen strookje tussen het fietspad en de weg in.
Als je dan word ingehaald door een auto word ik liever zelf aangereden dan dat Djago overreden word.
Ik ben ook al enkele keren gaan fietsen en zit ook met het probleem dat Perdie vaak bruusk stopt om te snuffelen. Ik weet trouwens niet of het verplicht is om rechts te lopen aan de fiets? Ik fiets ook altijd in draf maar ik twijfel ook of Perdie het wel zo leuk vind? Ik lees even mee
oja als wij een 20 minuten gefiets hadden en dan wel flink hé waren we allebei moe hahaha
sommige hondenscholen hebben een "fietsen met je hond" cursus..
Verder heb ik hier geleerd:
* je hond mag niet harder als in draf
*Niet gaan fietsen boven de 15 graden
* je moet het rustigaan opbouwen
wij zijn eerst met Bachera naast de fiets gaan lopen en toen steeds langere stukken fietsen. Keyser kon gelukkig al fietsen (zo gezegd)
* als je ver gaat fietsen regelmatig even een rust pauze.
* niet met volle maag laten rennen (ook niet te veel water laten drinken
oh en heel belangrijk : eerst uitlaten (poepen en plassen ) en dan pas gaan fietsen.
(keyser heeft me al eens van de fiets getrokken omdat ie moest poepen)
Ik heb een van mijn vorige honden ook mee laten lopen naast de fiets. Omdat er in de berm altijd vanalles ligt (scherpe steentjes, verpakkingen met etensresten) liet ik hem gewoon op het wegdek lopen. Vooral de verpakkingen gaven teveel afleiding. In het bos heb je natuurlijk wel een minder harde ondergrond. Dat lijkt me beter. Als ik in het bos was liet ik hem lekker los mee rennen. Toen hij 2 jaar was, liet ik hem heen en terug meelopen aan de fiets (2x 10 minuten in draf) en in het bos 20 minuten los. Ik vond zo'n veer ("Springer" o.i.d.) aan de fiets wel erg handig.
De hond loopt het veiligst aan de rechterkant, daar komt bij dat hij in de berm kan lopen zodat hij /zij niet de voetzolen stuk loopt.
Een hond laat je in draf lopen,er staat een fiets schema hier in de encyclopedie onder Opvoeding en Training.Zeker niet gaan racen.En niet op gaan voeren tot uren, het gaat om het plezier van het fietsen.maximaal van 5 tot 30 minuten.
Bedankt allemaal voor jullie snelle reactie's. Hier kan ik wel iets mee.
ik laat Jessy ook altijd rechts lopne, vind ik veel veiliger.
Ookal fietsen Jes en ik al 2,5 jaar ongeveer, we hebben nog steeds hetzelfde rondje met dezelfde snelheid, dat houd in:
*eerst 5 minuten opwarmen door echt in slakkengang naast de fiets te lopen (klein hondje, dan kan je sowieso al niet hard fietsen )
* dan als ze ook nog haar poep en pies kwijt is, gaan we zeker 25 minuten draven
*dan gaan we ongeveer 2 minuten in galop
*5 minuten draven om weer bij te komen
* dan gaan we meestal even pauze houden in de Life and Garden (en anders gaan we in de berm zitten)
* weer 5 minuten slakkengang
*15 minuten draven
*10 minuten slakkengang en dan zijn we weer thuis!
Ik heb ook een doggyride, daar kan ze in als ze moe zou worden, en zo kan ik de pup van bijna 5 maanden ook meenemen
Wat ook handig is: ik heb Jessy geleerd dat als we naast een stoep fietsen, zij op de stoep rent. Echt handig!
Op de openbare weg is rechts vd fiets uiteraard veel veiliger. Maar denk eraan dat je je hond best niet te lang op asfalt of beton laat lopen, omdat dit de voetzooltjes kan beschadigen. Dus de berm is prima, of kies anders voor onverharde wegen (genre bosdreven, veldwegen), dan kan je zelfs midden op het pad fietsen om snuffelen in de berm te vermijden.
Steeds in interval opbouwen: minuutje fietsen, even gewoon stappen en snuffelen, weer minuutje fietsen. Zo bouw je op. Er is al een paar keer verwezen naar het fietsschema, dus bekijk dat even.
En 36,5 kg voor een flatcoat lijkt me eerlijk gezegd wel heel veel.... wat is haar schofthoogte? Is ze extreem groot?
Ha, hele discusie hier net aan de tafel gehad met man en kinderen. Is ons Nanaatje nu echt veel te dik.
Weegschaal naar beneden gehaald...alleen gewogen....samen met Nana gewogen....en ons Nanaatje weegt nu 35,8 kg. Dan zou ze in 4 weken tijd 1 kilo zijn afgevallen.
Ik ga binnenkort is langs de dierenarts en laat haar daar alleen even wegen. Daar is ze vorige keer ook gewogen. Als ik zie, dat Nana is afgevallen, dan werkt dat natuurlijk wel heel motiverend om zo verder te gaan. En dan straks wat meer fietsen, dan komt het helemaal goed met haar.
Het is voor een hond echt niet goed, als ze te zwaar is. Voor een mens natuurlijk ook niet
Goh, ik lees bij de rasstandaarden dat een teef tot max. 30 kg mag wegen en een reu tot 35 kg.
Dus laat jouw teefje aan de grote kant zijn, is ze nog steeds zwaarder dan een grote reu...
Maar 'heel veel' is natuurlijk relatief, he . 3 of 4 kilo is voor een mens niet veel, maar voor een hond een heel groot verschil!
Ga echter niet te snel, want snel gewicht verliezen is nooit goed. Liever 2 kilo vermageren over 6 maanden gespreid, dan op twee weken, zeg maar. Dus bouw het fietsen langzaam op, zodat haar spieren te tijd krijgen aan te sterken.
Kan ze los? Anders een paar stevige wandelingen in de bossen ertussen gooien, waarbij ze vrijuit kan rennen.
Zolang de hond (en jijzelf) maar heerlijk genieten van al die extra beweging, dan volgt dat gewicht wel vanzelf
Er is maar 1 zaak van belang en dat is dat je je gezond verstand moet gebruiken.
Bouw het rustig op. De hond geeft zelf wel aan hoe goed het gaat. Iets korter dan dat de hond kan is altijd beter dan iets te lang. Hou rekening met de omstandigheden buiten voor wat betrweft de tijd en afstand en boven al: zorg ervoor dat jij en de hond ervan genieten.
Links van de fiets lopen is echt wel een risico. Honden zijn moeilijker te zien voor automobilisten en laten we eerlijk zijn, er zijn voldoende gekken in de wereld. Ik wil je dus toch advisren de hond rechts te laten lopen. Dan zal je wel iest moeten verzinnen om de aandacht erbij te houden. De hond die ik ken naast de fiets komen vanzelf in een "runing state of mind" waarbij ze op een gegeven moment gewoon vooruit gericht zijn zolang ze mee lopen.
Ik zorg er ook aan de fiets wel voor dat ze een tijdje los kunnen lopen. Ik hou dan een rustig tempo aan en dan kunnen ze even hond zijn, lekker snuffelen en struinen. De start en afsluiting zijn in laag tempo op op te warmen en af te koelen en daar tussen in hanteer ik een tempo dat de dames comfortabel kunnen volhouden terwijl ze zich wel echt op het lopen moet inspannen. De juiste spanning vinden dus.
Het is verplicht in nederland om de hond rechts naast de fiets te laten lopen ook mag je maar een hond naast de fiets mee voeren .heb ooit een vriendin van mij heel boos zien kijke toen ze een bon kreeg was natuurlijk wel extreem wat zij deed ze nam 6honden naast de fiets mee en men moet stapvoets fietsen groeten Hein.
Ik zou me helemaal niets aantrekken van wat de rasstandaard zegt over het gewicht. Ik heb honden gezien die zowat door hun hoeven zakten maar wel met het gewicht van de rasstandaard.
Gewicht is zowiezo alleen interessant als referentie zodat je kan zien of ie erg afgevallen of aangekomen is. Daarvoor moet je op dezelfde weegschaal wegen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Rechts naast de fiets lopen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?