Hallo Allemaal,
Poetsen jullie de tanden van jullie hond en waarom wel of niet?
Gebruiken jullie speciale tandpasta of tandenborstel?
Zoals jullie misschien weten, heb ik Biko vanaf dat hij drie jaar was. Zijn tanden werden naar mijn idee niet gepoetst. Nu heeft hij rode tandvleesrandjes en denk ik dat het toch nuttig kan zijn om zijn tanden te gaan poetsen.
Hij krijgt nu wel een (speciaal) botje na het eten eens in de paar dagen om zijn tanden te 'poetsen' maar misschien is dat niet genoeg meer?
Groeten,
Margje
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tandenpoetsen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik poets de tanden van Jazz met een rubber borsteltje dat ik om m'n vinger kan doen. Tandpasta voor honden heb ik nog niet gebruikt, maar ik denk er wel over na het te gaan doen omdat Jazz nogal uit z'n bekkie stinkt nu hij aan het wisselen is. Ook geef ik knabbelbotjes, speciaal voor het gebit of bullepeesjes maar dat doe ik omdat Jazz zacht voer krijgt.
hey,
heel af en toe poets ik de tanden van luna en pinky ook wel,
ieder heeft zen eigen tandenborstel,en ik heb er kindertandpasta voor,en ze laten het wel goed doen.
binnenkort begin ik bij de pups ook dat zij het ook gewoon worden.
groetjes
Ik zou geen mensentandpasta gebruiken als ik jou was... Er schijnen stoffen in te zitten die niet goed zijn voor dieren, bovendien zou de mond gespoeld moeten worden wat bij speciale hondentandpasta niet hoeft. Beter kun je dan gewoon met water poetsen.
Ik heb zo'n speciaal tandenpoetsvodje gekocht (hoe moet ik het uitleggen) die je op je vinger schuift. Die kan je uitwassen. Ik had ook hondentandpasta gekocht maar daar waren ze beide vies van. Nu gebruik ik eigenlijk gewoon zo'n spuitbus waar je een Kong mee vult, gewoon om wat smaak te geven tijdens het poetsen. sindsdien laten ze het netjes doen en zijn de tandjes mooi. Ik doe dit 1 keer in 2 weken omdat je nogal snel de neiging hebt het tandvlees wat te raken met dat ding maar een echte tandenborstel voor honden lukt hier niet zo goed, dus op deze manier lukt het wel en daarom doe ik het maar zo.
Groetjes
Barca wordt al een jaar lang elke week gepoetst met Vibac Dentifrice enzymatique Enzymatische tandpasta. Men verkoopt de daarbij behorende vingerborstels ook.
Het lastige van die vingerborstels is dat ze maar in een maat te bestellen zijn. Voor mij te groot. Ik wikkel dus een dubbelzijdige plakband om mij vinger, duw de vingerborstel goed over mijn vinger -even de dubbelzijdige plakband goed aandrukken en de dubbelzijdige plakband zit nu goed in de vingerborstel. Dit is inderdaad een hoop gehannis, maar het geeft de beste vastigheid. Andere vingerborstel, daar was ik niet tevreden over. Tandenborstel helpt niet bij Barca. Hij heeft veel respect voor mijn vinger maar die borstels....Grrrr
Draai de vingerborstel iets omhoog -richting nagel- omdat je anders niet goed de achterste kiezen kunt bereiken. Honden zijn meesters in het snel en vakkundig weglikken van de 'tandpasta'. Doe dus niet telkens nieuwe tandpasta op je vingerborstel. Leg je borstel halverweg de tandenrij en poetst door naar de achterkant, dan weer terug naar halverweg om de voor/zijkant te doen. Tube kost ongeveer 9 a 10 euro. Voorkant binnenzijde zou ik in het begin met rust laten. De hond kan het tandenpoetsen als benauwd eng -ongepast gaan ervaren. Probeer wel buiten boven en onderkaak te doen. Binnenkant komt later wel.
Daarnaast doe ik van Vibrac de Vet Aquadent in zijn waterbak. Ik hou mij niet aan de voorgeschreven hoeveelheid. Ik druppel een paar druppels in zijn waterbak en dat drinkt hij dan op. Dit voorkomt aanslag en dat is bij Barca heel goed te merken.
Na zijn wekelijkse tandenborstelbeurt gebruik ik voordat hij gaat slapen de gebitsreiniger: Dentidog. Daarmee spray ik twee kleine spraytjes aan beide zijden van zijn bekje en uiteraard op zijn kiezen. Smeer dit goedje even met je kale vingertop goed over zijn kiezen/tanden en haal voor die tijd zijn drinkwater weg. Nu kan het de hele nacht intrekken en in de ochtend geef je hem zijn waterbak ( met de druppels vet aquadent) terug en een lekkere kauwbot.
Juist op dat moment echt een kauwbot geven. Die Dentidog maakt eventuele aanslag los en door het kauwen raakt hij het ook kwijt.
Let wel op. Dit helpt als bij de start zijn gebit eerst goed is gereinigd. Vraag aan de DA of hij na het reinigen de tanden en kiezen van je hond goed wil polijsten...anders heb je binnen drie dagen wederom een aanslag van hier tot tokio!
Hey Margje,
Nee ik poets de tanden van mijn honden nooit.
Zoals je weet voer ik rauw, en krijgen ze min. 2x per week barf materiaal.
Doordat hier veel spiervlees tussenzit of kraakbeen worden hun tanden op deze manier goed 'geflost/gepoetst'.
groetjes
Hoi,
Ik gebruik voor onze honden ook van die vingerborsteltjes. Ik heb ook eens van die hondentandpasta gekocht, maar dat vinden ze niet echt wat....Verder krijgen ze voldoende botjes. Onze Morris heeft een stralend wit gebit en onze Flos van bijna 15 jaar heeft voor zijn leeftijd eigenlijk ook nog best mooie tanden. Hij heeft wel wat aanslag en afgesleten hoektanden...Komt van al die stenen waar hij als jonge hond mee rond liep! Hem heb ik 2 jaar geleden nog wel z'n hele gebit laten reinigen. Hij had toen een ontstoken tand die getrokken moest worden, waardoor het toen goed gereinigd is. Sinds die tijd kan ik zijn gebit ook beter schoon houden....
Groetjes Monique
Ja, ik poets de tanden om de 3 a 4 dagen met enzymatische tandpasta van bij de dierenarts. Mijn honden krijgen rauwe botten met vlees aan, maar dat is niet genoeg om die kleine gebitjes tandsteen vrij te houden spijtig genoeg, al helpt het wel.
Zowel Kai als Lotje hebben geen spierwitte tanden. Lotje heeft ook enkele tanden kwijt, al heeft Lotje voor haar leeftijd wel een mooi gebit volgens de dierenarts. Kai begint wat aanslag op zijn kiezen te krijgen ondanks het poetsen en de botten.
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Gizmo is de oudste hond die wij momenteel hebben en is 6 - bijna 7 jaar.
Zijn gebit is blikkerend wit.
Moet zeggen dat ik daar dan ook best wel trots op ben
Hoi,
Nee, ik poets de tanden van mijn hond niet. Zij is nu over de 12 jaar oud.
Zij heeft altijd vers- vlees, barf. Zo als.: Kippennekken, Eendennekken, snacks : gedrocht pens, of rouw pens, Hart, Runderslockdarm....
Als je je hond zo af en tu Barf + gedrochte snacks + geperst buffelhuid, geperst pens,, Runderoren.. geeft dan hoef je je hond geen tanden te poetsen.!
Ik vind het ook niet natuurlijk, een wolf waar de hond van afstamt of een kat. poets je geen tanden.
Isabella
Hey Isabella,
In principe zou het ook niet nodig hoeven zijn om de tanden van een hond te poetsen als je inderdaad zoals jij ook natuurlijk voert.
Biko eet geen rauw vlees, dat vind meneer maar raar (ja hij is niet wijs hoor)
Ik heb hem gekregen met drie jaar en tot dan toe had hij brokjes gekregen.
Ik heb het geprobeerd met carnibest, maar het was voor hem een teleurstelling als ik zijn bak voor hem zette.
Nu ga ik wat ander vers voer proberen, maar ik weet nog niet of hij dat wel lekker vind.
Hij krijgt van mij daarom nu Farmfood. En ik merk dus dat zijn tandvlees best rood is. Vandaar de vraag over tandenpoetsen.
Groetjes!
Margje
Ook ik poets geen tanden en kiezen van m'n laatste twee honden.
Jip was een botten kar-fanaat en Stere idendito. Daarbij krijgt Sterre ook alleen maar natversvoer en barf ik tussendoor...
De collie meisjes hadden wel iets last van tandsteen.
Tandsteen begint, net als bij mensen - met plaque.
Beiden colliemeisjes hadden geen interesse in kluiven nog in botten.
Ik hield hun gebit dus wél zelf schoon. Met een tandartskrabbertje trok ik het dunne laagje tandsteen er af.
Allebei de colliemeiden zijn met een prachtig gebit overleden met ruim 14 jaar.
Nu is het wel zo - net als bij mensen overigens - dat de ene hond meer last heeft van plaque/tandsteen dan de ander.
Poetsen kan héél goed een reinigende werking hebben maar tandpasta heeft weinig tot geen toegevoegde waarde. Het gaat om de reinigende werken van de borstel.
Toen ik mijn trimsalon nog had, kwamen er veel klantjes alleen maar voor tandsteen verwijderen...
Als honden zich braaf lieten helpen dan scheelde dat weer een dikke dierenarts rekening en het allerbelangrijkst voor de hond; geen narcose!!
Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Margje,
Op onderstaande link kun je de poets techniek vinden, zowel met een tandenborstel als met een vingerborstel.
Onderop de pagina vind je een link waar je gratis een proefpakket kunt aanvragen. Baat het niet - schaden zal het zeker niet en op die manier heb je nog geen extra kosten. Als dit niks is voor je hond dan heb je altijd nog de mogelijkheid om iets anders uit te proberen. Ik heb het ruim een jaar geleden ook aangevraagd en je krijgt het netjes thuisgestuurd.
Deze praktijk hebben wij uitgekozen voor de halfjaarlijkse
'tandartsencontrole' voor Barca.
Zal ie vast fijn vinden. )
http://dierengebit.nl/hond-tandenpoetsen.html
Hoi Wilma,
Héél goed plan om honden regelmatig te laten checken. !
Om het halfjaar is misschien iets te veel van het goede, afhankelijk van, of er tussendoor zelf gepoetst wordt of dat de hond een kluiver is - of aanleg heeft - of niet - voor tandsteen.
Honden kennen geen cariës zoals wij mensen kennen/hebben.
Gaatjes komen eigenlijk nooit voor in een hondengebit.
Als het mis gaat met het gebit van de hond, is het door de tandsteen/plaque.
Tandsteen heeft de neiging tussen het tandvlees en de tandhals te gaan zitten/kruipen op de lange duur.
Door bacterie vorming raakt het tandvlees geirriteerd en gaat ontsteken. Het kaakbot waar de tand of kies in staat kan zelfs gaan ontsteken.
Als het element gaat wiebelen in de kaak krijgt de hond problemen krijgen door pijn. De hond kan niet goed meer het eten doorknippen en gaat door pijn in z'n mondje slechter eten...
Dan moet het element verwijderd worden..
Dus een goede mond verzorging is voor honden nét zo belangrijk als voor ons mensen....
Leer je pup zo ongedwongen mogelijk te laten kijken in z'n mondje.
Daar heb jij en de hond, later alleen maar voordeel van!!
Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Nog een tip:
vermijd het laten knabbelen op té harde botten, met name dragende delen kunnen erg hard zijn. Hoewel mijn BC lang een supergebit had, kreeg hij afgevlakte tanden van deze botten. Afgevlakte tanden en kiezen kunnen ook problemen gaan geven...
Als je dragendebeenderen rauw geeft ben je hoe dan ook niet goed bezig,
draagbeenderen hebben een grote kans op versplinteren.
Genoteerd! Thanks
Het is wel zo dat je bijvoorbeeld een yorkshire terrier gebit niet meer kan vergelijken met een wolvengebit. Een wolf poets zijn tanden niet, maar zijn gebit is ook anders.
Yorkshire terriers hebben een heel nauwe mond naar achteren toe en het is daar dat Lotje veel tandplak/tandsteen ontwikkeld. Bij Kai beperkt het zich tot 2 kiezen en dan vooral dat gleufje erin is heel vatbaar voor tandsteen/tandplak. Ik vind het wel spijtig dat ze hun gebit niet proper kunnen houden met kauwen op botten. Maar dat is dus het nadeel van de meeste gezelschaphondjes. Bij grotere honden speelt dit probleem zich dus minder af. De hond van mijn zus is een golden retriever kruising, krijgt dezelfde voeding als Lotje en Kai en ook botten. Die heeft dus ook geen tandsteen. Bij hondjes zoals Lotje staan de voorste tanden ook minder ver ingeplant, waardoor ze heel snel uitvallen. Ze heeft daar eigenlijk nooit geen tandsteen gehad, maar toch is ze 4 voorste tanden kwijt en is er eentje afgebroken. Stukje zit er nog in, maar zorgt niet voor problemen.
Lotje en Kai worden jaarlijks op hun tanden gecontroleerd.
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Ingrid, ik geef geen rauwe dragende delen. Let maar eens op wat er in de dierenwinkels ligt aan botten...
@ Martie,
Kom nooit in de dierenwinkel.. maar zal er op gaan letten.
@Ilja,
-Als het mis gaat met het gebit van de hond, is het door de tandsteen/plaque.
Klopt helemaal. Toch ga ik met Bassie elk half jaar naar de tandarts en in zijn {speciale?} geval beslist niet te veel. Vraag je eens af hoe dat tandsteen ontstaat. Dat kan met speekselen te maken hebben. Weghalen doe je weer door je hond te laten kluiven. Nee, ik heb het nu even over het onstaan van tandsteen.
Speeksel staan nummer een op de lijst. Daarnaast staat voeding. B.v. niet kunnen of willen kluiven. Altijd blikvoer krijgen. Aanleg staat er ook op. En, genetisch bepaald.
Als we nu gewoon even naar het speeksel kijken en je kijkt naar je eigen foto -zie rechtboven van mijn posting- dan zie je een enorme lap tong. Barca's tong hangt bijna de hele dag, zowel zomer als winter, uit zijn bekje. Dat uithangen overoorzaakt speeksel. In een dermate hoeveelheid dat.....Bassie voor de zekerheid echt naar de tandarts moet.
Houdt hij die tond wel eens binnenboord? Ja, als hij slaapt, ligt, eet en speelt. Voor de rest....ach, je hebt hem zelf mogen aanschouwen. )
@ Wilma
Dankjewel, ga er meteen een bestellen!
Groetjes,
Margje
Haai Wilma,
Klopt !! Het heeft ook met de samenstelling van het speeksel te maken + de bacterievorming van voedselresten én de reinigende werking van de tong....
Het is ook zo dat sommige rassen ook gevoeliger zijn voor en meer aanleg hebben voor tandsteen.
De poedels die ik in mijn trimsalon zag daar had 95 % aanleg voor tandsteen...
Met name vaak de kleine gezelschapshondjes; b.v de Yorkjes, de Malthesers hebben naar mijn idee meer aanleg.
Maar ik zag ook wel eens een bouv. met tandsteen....
En een enkele keer een D. herder of een Ierse Wolfshond...
Inderdaad "genetisch" bepaald....
Net als mijn colliemeisjes die meer aanleg hadden en niet wilden kluiven... :-(
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog nooit - in al die jaren - ooit een Briard heb gehad om te kammen en/of te wassen en/of bij te werken... :-(
Was en is gelukkig geen popie-jopie ras....
Net als bij ons mensen;
Als we gegeten of gesnoept hebben voelt ons tandglazuur wat stroef, als je er met je tong langs gaat...
Gaan we onze tanden poetsen dan voelt het weer lekker glad.... )
Dus je hebt helemaal gelijk..
Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Knuf voor Bassie...
Daar wil ik nog wel iets op toevoegen.
Veel mensen geven brood aan hun hond, boosdoener nr. 1 voor het ontstaan van tandsteen/plak.
Het schijnt zo te zijn (suggestief, weet nog niet zelf uit praktijkervaring) dat er in rauwvlees bep. bacterien zitten die goed zijn voor de enzymen van de bek van de hond. En zo tandsteen/plak verminderen/tegengaan.
Time will tell
beste margje,
ik poets de tanden van sara wel eens met een borstel die je om je vinger kunt doen, en ik gebruik ook van dat soort botjes.
je moet ook hondentandpasta in huis hebben als je de tanden van een hond gaat poetsen, want mensentandpasta is niet goed voor honden
dat is het enige van is wou zeggen.
doeiiiiiiiiiiiiiiiiii
linda (11 jaar)
ik krijg binnenkort ook een hondje 27 daagjes
en ik zou graag wwat willen weten over hoe ik het beste zijn gebit kan verzorgen.
ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
groetjes maryze
Pukkie haar tandjes worden niet gepoets omwille van het feit dat ze diarree had de dag na het poetsen.
Blijkbaar dus een reactie op de tandpasta.
We hebben de tandenborstel + tandpasta op de dierenhappening gekregen, was speciaal voor honden (staaltjes deelden ze uit).
Ze heeft wel een groot bot om aan te knagen en ook denta-sticks van pedigree.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tandenpoetsen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?