Ik ben vast erg ongeduldig en had teveel verwacht.
Sinds een week heb ik een nu 9 wk oude pup, een ondernemend hondje met veel kattenkwaad. Maar dat is het probleem niet, de oudste, 1,5 jr oud is vreselijk irritant, de hele tijd valt ze uit naar de pup, alles wat hij doet is volgens de oudste niet goed. Ze mag niet op de bank, dan krijgt ze een knauw, mag niet bij me in de keuken dan krijgt hij ook een knauw. Mijn zoon zat chips te eten en Eli gaat met zijn kop de zak in en de oudste wilde een knauw geven op dat moment hield ik hem tegen met mijn hand waardoor hij mij beet :s
Als ik met de oudste speel en de pup komt erbij, krijgt hij een knauw het is nu zelfs zo dat Eli bang is voor Jessie en met een wijde boog om haar heen loopt. Ik heb op deze manier geen zin om met ze te spelen. Ik zie de kop van mijn oudste gewoon verstarren op het moment dat Eli in zijn buurt komt.
Mijn vraag is nu hoe moet ik ze begeleiden, iedereen zegt dat ik de oudste zijn gang moet laten gaan, maar ik vind de correcties van mijn hond wel erg ruw, dacht dat ze zachte correcties gaven. En ik wil niet dat Eli heel bang van Jessie word.
Ik begrijp dat ze na een week heus niet gelijk samen in de mand liggen, maar dit had ik ook niet verwacht want jess is zelf ook nog zo jong, nu gedraagt ze zich als een ouwe chagrijn.
Ze spelen in de avond wel met elkaar, maar overdag is het dus gegrauw en geknauw.
Dus wat moet ik doen om alles in goede banen te leiden?
Ik geef de oudste extra aandacht en doe nog veel met haar samen dat kan het probleem niet zijn.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn oudste hond gedraagt zich als een chagrijn " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De oudste is nu dus duidelijk bezig met de pup te leren wat er wel en niet mag in huis...zo heeft hij het geleerd.
Dat hij nu wat minder rek heeft tov de pup zijn natuurlijk verschillende interpretaties voor.
Teneerste; bang dat hij minder aandacht krijgt van jou.
'ik heb het zo altijd gemoeten; nu moet jij dat ook'.
Dan de pup corrigeren om zo zijn best te doen naar jou toe.
Ten tweede; echt bang dat jullie de pup leuker vinden dan hij.
Geef hem daarom extra aandacht als de nieuweling niet in de buurt is, of even een slaapje doet.
Op het onverwachte heeft altijd een groot stimulerend effect.
Vanuit het schijnbare niets een aai, een knuffel; dat bevestigd hem en kalmeert hem.
Voor jou lijkt het of je hem extra aandacht geeft, een hond is hierin heel gevoelig.
Op onbewaakte een bevestiging werkt heel sterk.
succes, en vermijdt dat er gebeten kan worden....want dan ben je nog verder van huis...
Toevoeging; dat 'ruwe' is meestal nog aanvaardbaar als je de hond in zijn natuurlijke habitat zou zien.(een knauw valt wel mee; het is erger als het echt bijten wordt)
Dan wordt er vanaf een bepaalde leeftijd, als de puppietijd voorbij is, ook wel eens hardhandig opgetreden door de oudere honden. Pups pikken dit snel op en zullen dan snel gaan aanpassen.
succes
Ik ben zo bang dat als ik haar een aai of extra aandacht geef het een bevestiging voor haar word om Eli te corrigeren. Dat het juist erger word.
Maar mss is het ook zo dat ze ons wilt "helpen"
fijn maar is haar taak niet.
Ik zal haar nog meer aandacht schenken. Ze ligt trouwens bij ons op de slaapkamer en Eli beneden in de bench dus dan heeft ze al extra privileges.
Nouja ik ben mss erg ongeduldig en had het anders ingeschat, hoop dat ik over een aantal weken kan zeggen dat het dikke vriendjes zijn.
Al onze honden hebben dezelfde priveleges.
Eentje boven, allemaal boven!
Eentje op de bank, allemaal op de bank!
Extra aandacht geef je, als je apart met hun gaat wandelen.
Of eens de tuin in als de jongste ligt te slapen.
Het is net als met kinderen, voor iederen gelden dezelfde regels, alleen moet de jongste nog leren wat de oudste al kent.
Je moet je er zo weinig mogelijk mee bemoeien. Zo lang er geen gevecht ontstaat is er niets aan de hand.
Jou volwassen hond is zelf nog erg jong, maar wil al wel duidelijk maken wat wel en niet mag en kan.
Vooral niet bang zijn, verdeel de aandacht over beide honden.
Verder vraag ik me af waarom je zo snel wil. Had je verwacht dat het vanaf dag 1 koek en ei zou zijn?
Dat is waar; over een aantal weken gaat het vast al beter; zijn de grenzen beter aangegeven en is de rust hersteld.
wees geduldig; bang moet je niet zijn, eerst aanzien, dan kun je je interpretaties misschien wel bijstellen en heb je twee maatjes voor het leven in huis!
Tja..het is net zoals een klein kind die er achter komt dat hij de aandacht moet delen met zijn nieuwe broertje of zusje die net geboren is.
De kleine heeft veel aandacht nodig ... en de oudste voelt ze weggecijfert.
Net zoals kinderen .. gaan honden er allemaal anders mee om.
Geef het inderdaad tijd en volg het goede advies van iedereen die al wat neergezet is.
Maar als het echt te bond word, heb jij het recht als roedelllijder om de honden even terug op zijn plek te zetten.
het is JOU HUIS...JOU REGELS...en JIJ betaald het voer.
trek ook je eigen grenzen van tot hier en niet verder.
Vaak weet je zelf wel waar de grenzen liggen..want het voelt niet goed (het beruchte onderbuikgevoel)
Ik weet zeker dat het over een paar weken beter zal gaan.
Dusty en gaya
Ik herken wat je schrijft, of we er goed aangedaan hebben om er een hond bij te nemen. Fijn te lezen dat jullie honden nu samen dikke mik is
Ik herken het ook erg.
Toen we bij m'n ouders een pup erbij kregen, gedroeg de oudste hond zich ook echt als een chagrijn.
We hebben ook een tijd gedacht dat dit nooit goed kon komen. De oudste zat de pup alsmaar af te snouwen...
Toch is het goed gekomen en zijn ze onafscheidelijk geworden. Hetzelfde toen de oudste een pup was en bij ons kwam en de andere hond haar juist gigantisch afsnauwde.
Geef het tijd. Begroet elke keer eerst de oudste. Geef haar meer aandacht dan de pup.
Veel succes ermee, maar het komt vast goed!
Alle honden reageren anders! Ik had geluk Sasha is echt de grootste schat van de wereld als je mij vraagt te lief! Zij pikt echt alles van Myra en heeft haar maar een paar snauwen gegeven ook al is Myra heel erg jaloers als ik Sasha aandacht geef! Hier is het zo dat Sasha soms bang lijkt voor Myra haha! Ik vind dit zelf erg moelijk om aan te pakken meestal laat ik ze het zelf uitzoeken! Maar als ik Myra snoepjes geef en Sasha komt erbij en ik geef haar ook kan Myra gaan grommen naar haar dat tolereer ik dan niet en grijp ik in en Myra ligt dan al snel op haar rug
Mijn teefje stel nog steeds. De pup van 8 maand de les, snout er duwd haar tegen hun muur.
Zij is de oudste en naar haar zal geluisterd worden, en dat doet mijn pup ook,
Mijn teef zegd waar zij wil liggen of wat de pup mag of niet.
Zo zal de pup nooit in de buurt komen als mijn teef onder mijn stoel ligt of ze krijgt een fikse snou, en als het moet springt ze er achteraan.
Daarnraks. Zat mij pup om de 5. min. Te blaffen, zij wilde met hasco spelen die moe was, snou, Jan en ja dan kijkt ze zielig en druipt af, en maakt een grote boog rond der moeder.
Mijn reu hoeft gewoon zijn lip op te heffen,
Mijn pup heeft goede hondentaal en ik ben er nooit. Tussen gekomen.
Normaal is een teef altijd de baas.
Groetjes
Ik vind wel dat je het volgende een beetje in de gaten moet houden:
Dat je oudste de pup regels duidelijk maakt, mag. Maar op momenten dat het niets met regels te maken heeft, vind ik niet dat ze alles moet 'claimen'.
Bijvoorbeeld: dat je oudste je kleintje terecht wijst als ie onbeleefd is (opspringen, te druk doen, de oudste komen storen in haar slaap, enz.) is okee. Maar dat je oudste naar de pup hapt omdat jij haar aait niet. Jij mag je kleintje knuffelen, daar heeft je oudste niets in te corrigeren. Dus dan mag je haar best terecht wijzen. Geeft dit te veel problemen: wijs ze elk een plekje toe en knuffel hen op hun eigen plekje. De ene moet zich tijdens dat moment niet moeien met de andere.
Wees duidelijk: wat de ene hond mag, mag de andere ook. En wat de ene niet mag, mag de andere ook niet. Dus als je oudste haar kop niet in een zak chips mag steken, mag de pup dit ook niet. Punt. En als je oudste op de bank mag, mag het kleintje dit ook.
Hier ook allemaal gelijk, niet de één boven en de ander beneden..
Hier slaapt alles boven, wel zo leuk aangezien honden roedeldieren zijn en er niet echt gelukkig van worden als je ze zou scheiden. Maar dat is mijn mening.
Hier staan alle honden gelijk, alles leeft dan ook in harmonie hier, en ja toen Deva hier als pupje kwam kreeg ze ook wel eens een snauw maar daar heeft ze nooit wat aan over gehouden hoor. Het is normaal gedrag, je oudste laat nu gewoon je pup zien dat alles niet zomaar vanzelf gaat, honden onderling moeten erg hun best doen om op gelijke voet te komen. Je pup leert hier alleen maar meer van. Je oudste bevestiging geven is het tegenovergestelde van minder aandacht geven. Je zal hierin dus zelf ook een middenweg moeten vinden.
Al mijn honden spreken perfect de hondentaal en wellicht dat daarom alles ook in harmonie gaat.
Ik wil even uitleggen waarom mijn pup beneden slaapt. Mijn oudste hond is zindelijk en slaapt gewoon in een mand en niet in een bench. Ze heeft de bench altijd vreselijk gevonden en juist janken als ze erin zat. Dus ben ik daar mee opgehouden en ligt ze op mijn kamer.
De pup mag dat straks ook, maar nu nog niet want ik ben bang dat hij gaat lopen spelen en ook omdat hij nog niet zindelijk is. De bench staat beneden in de woonkamer en ook daar ligt hij overdag. Ik wil niet steeds de bench verslepen. En nu went hij eraan dat hij overdag ook in de bench op die plaats ligt. Als hij straks zindelijk is en ook niet meer gaat spelen gaat zijn mand ook naar boven of liggen ze beide in de mand.
Maar nu nog even niet.
niet zo ongeduldig.... het zijn net kinderen, een voorbeeld.....en heus ik vergelijk honden niet als kinderen hoor.
een baby erbij, oudste wordt helemaal erbij betrokken, na twee weken, want oudste moet wel een beetje delen he, vertelt tie tegen zijn moeder.....zo doe nou maar weer weg de baby, langer hoeft tie hier niet meer te blijven. echt, de moeder vertelde dat aan mij, hahahaha en nu ? de beste maatjes, vandaar geduld.
vandaar geduld....ga apart met de oudste dingen doen, zoals ook eens wandelen apart, doe dan daar eens leuke dingen met je hond, laat de kleine dan thuis. zodat tie voelt dat jij helemaal voor hem bent, komt tie thuis, heeft je oudste weer voldoening.
geef het de tijd, wat is een week >? iedereen moet aan de situatie wennen, jullie en de oudste hond.
Mijn vorige oudste hond was ook altijd leuk met andere honden. Maar wat hem betreft had de tweede er nooit gekomen en hoewel ze later goed met elkaar konden opschieten had ie er geen seconde mee gezeten als ze er niet meer zou zijn.
Je moet gewoon een hoop geduld hebben.
Even ter indicatie hoe het tussen Amy en Djago ging
En dat de hele avond/dag.....
Amy zit dus bij mijn ouders. Ze is 7 jaar oud.
Nooit een andere hond in huis gehad en buiten met andere honden is ze ook geen held.
We hebben het ze echt zelf laten uitzoeken.
Het werd vanzelf minder.
Djago ging begrijpen wat hij wel en niet mocht bij haar en nu hebben we geregeld deze speelpartijtjes
Ze doen het nu hartstikke goed samen.
Maar dat heeft wel ruim een half jaar geduurd.
Vergeet ook niet dat jouw hondje ook al eens een flinke aanvaring heeft gehad.
Dat kan ook meespelen.
Oh Bianca zulke foto's ga ik ook eens maken. Ook die blikken die jess kan laten zien, strakke grote pupillen en lip optrekken.
Vandaag ging het goed, ze hebben veel gespeeld. Eli wilde bij jess in de mand maar dat wil jess nog niet.
Vanochtend was ik met jess fun gg gaan doen en toen we thuiskwamen reageerde ze blij om Eli te zien.
Nou goed zo!
Heb geduld, het komt vanzelf wel goed
Het valt ook niet mee voor Jessie om alles ineens te moeten delen.
Daar moet ze ook aan wennen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn oudste hond gedraagt zich als een chagrijn " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?