Ik heb een lange tijd geen bericht meer geplaatst maar wel altijd mee gelezen, er is een hoop gebeurd
bij ons wat ik even wil delen met jullie.
Ik heb vaak gedacht dat Dyuna niet helemaal goed liep maar onze dierenarts zei elke keer dat je daar nog niets over kon zeggen omdat ze nog in de groei is. Ik heb het een tijdje aangekeken maar er bleef een gevoel knagen dat er iets niet klopte. Uiteindelijk zijn we naar Putten gegaan en hebben we Dyuna laten onderzoeken en onze vermoedens bleken te kloppen. Dyuna liep inderdaad niet goed. Ze hebben foto's gemaakt van haar heupen en daaruit blijkt dat beide 1 heup een lichte afwijking heeft en de andere heup grote afwijkingen heeft. Ze heeft dus HD, maar haar afwijkende gangen komen niet uit haar heupen vandaan maar uit haar knie. Dus hebben we ook foto's laten maken van haar knie en daaruit bleek dat er veel vocht in haar been zit, waardoor er niet te zien was wat er precies mis was. Het vermoeden was dat haar kruisband kapot was. Het advies was 6 weken alleen aan de riem lopen , niet spelen met speeltjes of andere honden. Wat een drama voor een jonge hond. Uiteindelijk 8 weken aan de riem gewandeld en weer terug naar de dierenarts. Er was totaal geen verbetering dus werd er besloten dat ze werd geopereerd en tegelijk gesteriliseerd. Ze hebben uiteindelijk haar been gebroken en met schroeven vastgezet, en meteen haar meniscus een beetje bij geschraapt. De laparoscopische sterilisatie ging ook niet als gepland. Ze bleek een cyste te hebben van 3 a 4 centimeter waardoor ze nu dus een groot litteken op haar buik heeft. Ze mag nu 6 weken niet lopen . En dan terug komen voor een controle foto. En als de controle foto goed is word het langzaam aan opbouwen met wandelen.
Ik vind het zo zielig voor haar, een jonge hond moet kunnen spelen en Dyuna moet nu revalideren.
Momenteel slapen we met een matras bij Dyuna in de woonkamer.
Ze is gewend om op bed te liggen maar ze mag geen trappen lopen. Ze eet erg weinig en drinkt ook weinig. Ze word nu verwend met alles wat ze dan wel wilt eten. Hopelijk gaat het snel beter met haar.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lang geen bericht geplaatst maar een hoop gebeurd." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Jeetje Jessica wat een ellende allemaal.Kan me voorstellen dat je hoofd niet staat naar verhalen op hp.maar ik hoop wel dat het vanaf nu alleen maar de goeie kant opgaat met Dyuna en ze na deze 6 weken een normale jonge hond mag gaan zijn.Heel veel sterkte.En fijn dat je weer wat van je laat horen.
Jeetje, wat een ellende, heel veel sterkte en spoedig herstel
ach gossie, ik ken er nog een die net een grote operatie achter de rug heeft.
maar waarom haar been gebroken ? weet je dat zeker, ? met deze operatie stabiliseren ze de poot , maar is niet nodig dat tie gebroken wordt, de plaat en schroeven gaan er in en stabilseerd de poot.
heb je medicatie gehad ? mag ik vragen wat ? en wat bedoel je met zes weken niet lopen ?
wat heeft de orthopeed dan gezegd om te revalideren ?
Ik heb mijn bericht nog even aangepast.
Wat een tegenvallers...
Heel veel sterkte met het herstel!
als de poot echt gebroken is, gaat tie niet alleen in een drukverband maar in het gips, vergis je je niet ?
kruisband operatie stabilseren ze de poot, mooie techniek die er bij jouw hond gedaan is hoor, plaat met schroeven. en wat de meniscus betreft, ja meestal is er ook schade aan de meniscus. en als jouw hond zolang heeft moeten lopen zonder operatie dan is er ook arthrose ontstaan.
Ja ze hebben echt haar been gebroken. Er kwam een lange uitleg. Ik zal proberen om een korte versie er van te plaatsen. Dyuna is een Old English Bulldog x Cane Corso.
Dit type hond staat vaak te steil op de poten waardoor de kruisbanden vaak te veel te lijden hebben. Dus een kruisband vervangen was niet echt een optie omdat zeer waarschijnlijk ze binnen een jaar dan weer een kapotte kruisband heeft (ze is nu 41,5 kilo dus ook een zware hond) Ze hebben dus haar been gebroken om een andere stand van het been te krijgen. De ingreep word vaker gedaan bij grote zware honden (TPLO)? Er zit kans in dat als we pech hebben dat ook haar andere kruisband kapot kan gaan.
wat een rottigheid allemaal.
erg sneu om zo'n jong beestje alleen maar rust te moeten geven terwijl ze zo graag spelen!
heel veel sterkte en succes met het herstel. hopelijk mag ze zich snel weer als een jonge hond gedragen.
Ze heeft 3 verschillende medicatie s gehad.
Tremadol, Carperol en antibiotica.
Ze wilde haar ook niet eerder opereren omdat ze nog jong is. Ze is nu 11 maanden en dat was qua leeftijd op het randje. Ze moeten eigenlijk eerst uitgegroeid zijn omdat ze anders bang zijn dat er scheef groei kan ontstaan omdat ze nog in de groei is. Maar het was nu of anders de kans hebben dat de hele kruisband kapot ging.
tplo...... BAMSE is net geopereerd, de poot wordt niet gebroken met deze techniek, ik zie dat je hond niet in het gips zit, dan is die niet gebroken.
wel gestabiliseerd, met plaat en schroeven. en na de operatie een drukverband, wat na 24 uur er af mag, en na twee weken hechtingen eruit.
Bamse heeft ook deze techniek gehad. nog een vraag aan je, wat voor medicatie heb je gehad voor de hond ?
kruisband wordt ook niet vervangen, vervangen door een plaat met schroeven...... en het klopt dat bij honden met een steile achterhand vaak spontaan de kruisbanden kunnen scheuren.
Bij bamse is niet de achterhand er debet aan, ze heeft tremoren, door de tremoren zijn bij haar de kruisbanden gescheurd.
. Ze is s ochtends geopereerd en s middags mochten we haar ophalen. Ze heeft geen druk verband gehad en geen gips. Ze heeft oplosbare hechtingen. Ze heeft wel een kap mee gekregen, maar die gebruik ik niet. Ze voelt zich al beroerd genoeg en die kap doet er niet veel goed. We zorgen dat er 24 uur per dag iemand bij haar is zodat ze niet aan haar hechtingen gaat likken. Ze mag ook echt 6 weken niet lopen en op haar poot steunen. Dat vind ik overigens erg lastig, want hoe maak je een hond duidelijk dat ze niet op haar poot mag staan. Ze vliegt zowat tegen de muren op nu ze wat aan het opknappen is.
geen druk verband en geen gips.....nee bij tplo, gebruiken ze geen gips. gips wordt gebruik bij een gebroken poot.
de medicatie is correct, alleen de hoeveelheid weet ik niet van je,
hier dezelfde operatie techniek......maar wel revalideren direkt.
hoe laat je dan je hond uit als tie niet mag lopen ?
kan je toch niet even vragen wat het inhoudt de revalidatie ?
je spreekt over de techniek TPLO ...... hier dezelfde techniek. en de revalidatie wordt direkt ingezet.
dat je hond niet wilt eten, heel gewoon met die medicatie, als je hond maar drinkt, maak maar vleessoep. lekker soepie en vlees erin,
door de tremadol.... krijgen ze geen eetlust.
waar is de operatie gedaan ?
De operatie is bij dierenkliniek Putten gedaan. Deze staat erg goed aangeschreven hier in de buurt.
Wat voor een revalidatie heb jij voor Bamse?
De eerste dag wilde ze niet plassen of poepen. De dagen erna heb ik er bij de voordeur op het grasveld gezet van het speeltuintje. Nu loop ik 10 meter om bij het grasveld te komen en wanneer ze wat verder wilt lopen, loop ik dus wat verder met haar. Ik weet dat het tegen het advies is van de dierenarts, maar ze kan haar energie echt niet kwijt . Ze kan wel 15 minuten op 1 plek zitten en dan lekker om haar heen kijken.
Ik vind dat je met zeer beperkte medische kennis nogal stellig reageert Willemijn. De kliniek staat goed aangeschreven, de honden hebben een andere aandoening, een andere leeftijd, etc.
Jessica, door de medicatie en geen beweging is poepen en plassen even op een laag pitje, komt wel weer hoor, de tremadol veroorzaakt best wel even dat tie niet kan poepen, geef wat extra olie, wat je kan doen de pillen verstoppen in wat smeerworst, dan heb je ook kans dat je hond opeens spontaan toch moet poepen.
je vraagt Jessica wat voor revalidatie bamse krijgt ? rustig in stap aan de lijn, rechtlijnig kleine stukjes lopen, binnen drie tot vijf dagen belasten ze de poot, staat ook beschreven bij de techniek die jouw arts gedaan heeft hoor, en anders bij twijfel, bel even op vraag wat de revalidatie precies inhoudt, want zes weken helemaal niet lopen, even een belletje..
Het is een drama om die pillen te geven , ze vreet de worst niet op inclusief pil, of ze vreet de worst op en spuugt de pil uit Ik geef ze nu in een knoflook bonbon, dat gaat nog het best.
Ik heb inmiddels al 3 keer met de dierenarts aan de telefoon gezeten
Wat een triest bericht, Jessica.
Heel veel beterschap voor Dyuna toegewenst.
Hopelijk verloopt haar herstel voorspoedig.
Jessica, wat erg he...wat ik gedaan heb, en ook hier is het vaak een drama hoor, maar de pillen moeten er helaas in.
smeerworst, pil erin, balletje draaien, en dan het volgende balletje zonder pil, de smeerworst aan je vingers smeren, balletje erin, waar die pil in zit, gelijk je vingers laten aflikken.
Jessica, waar loop je tegen aan ?
Ik vind wel dat Dyuna een dappere dame is, ze piept niet, ze huppelt nu op 3 poten rond, af en toe gebruikt ze de 4de poot. En gewoon niet binnen plassen.
knap...Jessica, de pillen zorgen wel voor bijna geen pijn.
je hond is mooi zinderlijk, mooier kan toch niet.
hier ook niet hoor Jessica.
Ik vind het vooral vervelend dat ze zo slecht eet. Ze heeft gister voor het eerst gedronken. Dat is 9 dagen later. Ze eet een klein beetje rijst, kip en sperziebonen, tartaartjes en vocht van rijst, kip en tartaar. Ze is helemaal ingevallen. Daar in tegen eet ze wel al het snoepgoed o.a. botjes. Ik heb het idee dat ze de eerste dagen echt veel pijn had nu zie je echt een stijgende lijn dat het beter gaat. Ik heb nog steeds het idee dat ze maagbeschermers moet hebben bij de medicatie, maar dat hoefde niet volgens de dierenarts
En een andere (bijkomend) probleem is dat ze gaat slopen in huis. Ik denk dat het komt door verveling en energie te veel nu ze opknapt. Ze heeft aan de kast gekauwd en aan de muur. 2 kleden gesloopt, een slof
Beterschap voor de jonge Dyuna!
grtz
Even voor Willemijn, want Jessica heeft gewoon gelijk met wat ze zegt dat het been gebroken (doorgezaagd) is:
De tweede methode is de zogenaamde TPLO, ofwel Tibial Plateau Leveling Osteotomie (zie afb. rechts). Deze techniek is ontwikkeld in Amerika door dr. Slocum en gaat uit van een totaal ander principe. Dr. Slocum bedacht een methode om het onderbeen zo te kantelen dat de voorste kruisband eigenlijk overbodig wordt. Het onderbeen wordt vlak onder het kniegewricht met een speciale ronde zaag doorgezaagd en zo gedraaid dat er geen krachten meer op de kruisband komen.
Marlies, dat hebben ze gedaan, waar heb je dat stukje gevonden?
voor dat Bamse zou geopereerd worden, heb ik alweer alles opgezocht wat de beste methode voor Bamse zou zijn, en stuitte ik op de TPLO techniek.
Heb ik samen met de orthopeed voor deze techniek gekozen.
TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy):
Deze methode wordt gebruikt voor de grotere hondenrassen met een zeer steile kniestand
Voordelen:
Zeer snel herstel
De té steile stand van de knie wordt gecorrigeerd
Nadelen:
hoe duur het is doet niet ter zake, even weg gehaald
Kans op zeer ingrijpende complicaties
Er wordt een zaagsnede door het bot heen gemaakt
Zeer invasief
De plaat en schroeven moeten in sommige gevallen verwijderd worden, dit betekent nogmaals een operatie
Operatie:
De knie wordt geschoren, gewassen en steriel geprepareerd.
Het gewricht wordt geopend en de restanten van de voorste kruisband worden verwijderd. Beide menisci worden geïnspecteerd. Wanneer de binnenste meniscus kapot is (40% van de gevallen), wordt het ingescheurde gedeelte verwijderd.
Het gewrichtskapsel wordt gesloten.
Met een speciale zaag wordt een gekromde zaagsnede door het bovenste deel van het scheenbeen gemaakt.
De botstukken worden gedraaid en onder een bepaalde hoek weer vastgezet met schroeven en een metalen plaat.
De hoek waaronder de botstukken weer aan elkaar gezet worden is erg belangrijk, een te grote of een te kleine hoek laten de operatie mislukken.
Revalidatie:
De meeste honden belasten de geopereerde poot al binnen 5 dagen.
2-3 maanden aan de lijn uitlaten, daarna het losse werk rustig op gaan bouwen.
Springen, traplopen, sprinten en draaien zijn verboden de 1e 6 maanden.
Na 6 maanden mag er weer echt gewerkt worden met de hond.
de arts heeft me verzekerd dat het een gveslaagde operatie is. en waarom voor deze techniek gekozen ?
dat de tremoren niet meer de kruisband kunnen belasten, vandaar dat we daar voor hebben gekozen, de tremoren hebben dit veroorzaakt. de linker achterpoot kan ook zo gebeuren als de tremoren de overhand daar krijgen. maar dat is voor latere zorg, het zag er nog goed uit. 14 december gaan ze daar ook weer fotoos maken. om te kijken of de kruisband nog heel is. het heeft dus niets te maken dat er sprake is van een steile achterhand of wat dan ook, bij Bamse werken de tremoren in het nadeel.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lang geen bericht geplaatst maar een hoop gebeurd." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?