Ik snap er niets van.. Onze hond, Puck, heeft nooit iets kapot gebeten en sinds een paar weken kan ze er geen genoeg van krijgen. Puck is vanaf het begin 2 dagen in de week alleen (ze wordt dan tussen de middag uitgelaten) - dit ging altijd prima! Maar ineens is het gedaan met de rust en treffen we geregeld heel vervelende dingen aan. Vandaag was het een schoen die aan 1000 stukjes gereten is door haar. Mensen om ons heen zeggen dat het komt doordat ze alleen thuis is, maar dat is ze al een jaar, dus vanwaar ineens de verandering? Zo durven we haar haast niet meer alleen thuis te laten. Ik haal de bench er liever niet weer bij, hoor! Ze is kort voor haar vernielzucht gesteriliseerd en net toen ze weer naar het bos mocht daar gebeten door een andere hond - tot bloedens toe! Kan dit ermee te maken hebben en wat te doen...?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze labrador bijt ineens dingen kapot..!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb er voor de rest geen enkele ervaring mee, dus kan je helaas niet helpen. Ik ben alleen erg benieuwd wat jullie op een dag met haar doen.
Dank voor je reactie.
Ik neem aan dat je bedoelt wat we haar aan beweging en vermaak geven? Op maandag en dinsdag (waarop ze natuurlijk 's ochtends uitgelaten wordt) zijn wij dus overdag niet thuis en gaat ze uit met de uitlaatservice. 's Avonds na het eten lopen we 20-30 minuten met haar en dan ten slotte 's avonds voor we naar bed gaan nog een keer. Woensdagen ben ik thuis en zijn het de reguliere wandelingen met begin van de middag een bezoek aan het bos, op donderdag neemt mijn man hetzelfde schema voor zijn rekening en ik op vrijdag weer. In het weekend zo'n beetje hetzelfde verhaal.
Daar kan het dus niet echt aan liggen, lijkt me.
Daarnaast is er in dat schema geen enkele verandering geweest, dus het lijkt aan iets anders te liggen waarbij ik dus denk aan ofwel die sterilisatie ofwel de beet van de hond... :(
Vind het vooral voor haarzelf zo vervelend - wil niet dat ze gespannen is (als dat inderdaad de oorzaak is?)..
Hallo Puck!
erg vervelend en frustrerend kan ik me voorstellen,
dat jouw hond 'plotseling' alles stuk bijt kan er idd mee te maken hebben dat ze net gesteriliseerd is.
Een hond, geloof het of niet, wordt daar ... uhm.... 'onzeker' van, en kan dan deze frustratie kwijt willen. honden doen dat vaak door dingen stuk te bijten.
wanneer je haar/hem betrapt op het moment dat hij/zij scheurt moet je NIET het voorwerp uit de bek trekken (dat helpt NIET) wat doe je wel?:
1. blijf kalm, adem in adem uit.
2. loop rustig naar de hond toe
3. je 'prikt' de hond met beide handen net achter de ribben (dus linkerhand link, rechterhand rechts). dit is een plek voor de hond die mensen ook hebben bij hun knie, als wij een tik daar krijgen schiet onze knie omhoog. bij honden gaat de bek open. je doet de hond hier géén pijn mee! hiermee geef je an dat hij los moet laten, want wanneer hij het voorwerp zelf loslaat zal hij/zij er wat van leren!
het is belangrijk dat jullie in deze fase veel met jullie hond wandelen, laat hem/ haar meerennen met de fiets bijvoorbeeld, en zorg dat je duidelijk de leider in huis bent. als een hond onzeker is, kan het ook te maken hebben met het feit dat er geen stabiel leiderschap aanwezig is. Bij het wandelen ga jij eerst de deur uit en laat je je hond niet voor je lopen, maar dat wist je waarschijnljk al
En blijf volhouden! dat is het allerbelangrijkste, ook al duurt het een maand, dit is niet in 24 uur opgelost. blijf zelfverzekerd!
Veel/meer beweging is vaak de oplossing!
ps. om je leiderschap te verbeteren is het soms handig om een lijstje huisregels op te hangen in bijvoorbeeld de keuken, daar staat op wat de hond wel en niet mag, zo zal alles duidelijk zijn voor jou en de hond, en heb je een maatje voor het leven!
Hoe oud is Puck? Is er toevallig iets anders veranderd in huis waardoor dit gedrag naar voren kan komen?
Merk je verder ook verandering in haar gedrag? Of gebeurd het alleen als ze alleen is? Misschien een optie om een camera aan te zetten als je weg bent zodat je kan zien hoe/waarom ze zich opwindt?
Fijn te horen dat jullie veel wandelen.
dat is al een pluspunt,
verder lijkt het me belangrijk dat je het gedrag zoveel mogelijk corrigeert en dat blijft volhouden,
vergeet niet dat corrigeren moet gebeuren op het moment zelf! naderhand kun je er niets meer aan doen, de hond weet het dan al niet meer!
verder ken ik jouw hond niet,
en weet ik niet hoe of wat. ik antwoord naar aanleiding van wat ik lees, meer kan ik niet doen.
het enige wat je zou kunnen doen is misschien vaker met haar fietsen, dat is een erg intensieve manier van energie kwijtraken (want ik denk dat het daaraan ligt), ook al wandelen jullie goed met haar! laat dat duidelijk zijn, maar er is voor haar veel verandert, en idd ik denk spannning, als je die haar laaat kwijtraken zal zij meer ontspannen zijn en minder de neiging hebben om dingen stuk te maken,
wanneer ze geestelijk en lichamelijk moe is zal ze minder snel overgaan tot vernieling.
want als jij net de marathon gelopen hebt ga je ook niet (omdat je boos bent op de buren om joost mag weten wat) de woonkamer afbreken?
ze moet er ff doorheen,
dus:
1. blijf volhouden!
2. zorg deze tijd voor extra beweging, bij voorkeur fietsen dat is erg vermoeiend voor haar/hem.
3. blijf zelf rustig, en stabiel, en geef dat over aan haar.
succes ermee!!!
Die camera is een goed idee, dan kun je kijken wat er gebeurd voordat ze gaat slopen. Wie weet is er wel iets veranderd in de situatie terwijl je weg bent waar je totaal geen weet van hebt!
Wat je zou kunnen proberen is om ervoor te zorgen dat je hond even bezig is terwijl jij weg bent en daardoor mentaal moe is en rustig kan gaan slapen. Dit kan zijn dat je de hond een kong geeft, zodat die lekker kan puzzelen om het lekkers er uit te krijgen of dat je snoepjes in het huis verstopt die die kan zoeken. Doordat die daar even mee bezig is gaat die op dat moment sowieso niet slopen.
Ik ben overigens geen voorstander van een hond prikken zoals Emma voorstelt, ook al doet het geen pijn. Het is en blijft een onprettige handeling voor de hond en kan de relatie schaden. Bovendien krijg ik uit jouw verhaal ook het idee dat het niet gebeurd wanneer je thuis bent, dus kun je op dat moment ook niet zelf ingrijpen.
nog even kort erachteraan:
de beet van de hond zal het niet zijn,
zolang jij daarn iet bij stilstaat (in de zin van elke dag medelijden hebben omdat ze gebeten is)
zal zij er niet aan denken,
honden weten niet wat er gisteren is gebeurd, ze weten niet dat jij vorige week die vaas bloemen om hebben gegooid, als jij er geen extra aandacht aan besteed (aan die beet) zal puck er echt niks van merken en ook geen trauma aan overhouden,
honden leven in het nu!
pfff lastig.
ik heb ook een Lab van 1jr oud die nooit sloopt. tenzij ik dingen van hout binnen bereik laat liggen (puzzels vd kinderen o.i.d.)
en lab moet minimaal 180minuten per dag beweging krijgen!
merk wel aan onze Messi krijgt ie dat niet gaat ie idd sloop en wild gedrag vertonen.
misschien is ie super verveeld als jullie er niet zijn? geef hem een kong of iets anders om lekkr op te kauwen, groot bot ofzo (je hebt hele grote is een succes bij onze Mes!)
zorg dat ie niks anders kan pakken (alles weg! echt overdreven opruimen) zodat ie niks KAN slopen!
slootp ie wel wat, straf niet dit helpt niet! ruim het op als de ander de hond gaat uitlaten.
succes ermee. hopelijk stopt ie er snel mee!!
Met het bovenstaande ben ik het eens
het ruilen is een zeer goede manier om de hond een mentale keuze te geven,
wat ik nog even wil toelichten,
is het 'prikken' ik vond het zelf erg moeilijk om dit te benomen, het is geen negatieve manier van corrigeren... bij lange na niet. dit is vooral bedoeld als het commando 'los' niet werkt.
of iets in die trant.
natuurlijk is het altijd belangrijk na een geslaagde corrrectie de hond te belonen, om te laten merken dat de correctie begrepen is!
de band met je hond schaden is nooit de juiste methode om 'slecht gedrag' af te leren!! dat wil ik even duidelijk maken.
waarom ik heb verteld dat er misschien meer beweging moet komen, is omdat wij de hond niet kennen. door de sterilisatie (wat niet vaak voorkomt) kan de hond onzeker worden, en daardoor gefrustreerd, frustratie kan leiden tot het willen vernielen van dingen om die frustratie eruit te gooien. maar nogmaals, we kennen de hond niet, het zijn oook alleen tips om het bestaande patroon te verbeteren niet te veranderen!
Veel succces
mijn reactie was te laat hihi,
ik ben het eens met dewi wilde ik zeggen
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN
HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.
Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.
Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.
met alle respect voor jouw mening,
maar hoe weet je dat? zijn er signalen?
ik zeg niet dat een hond niets meer WEET (ik geef toe verkeerde woordkeuze) maar.. uhm.. lastig... honden zullen er niet snel aan terugdenken, of er bij stilstaan, erover nadenken hoe je het ook wilt noemen, zolang jij er ook niet meer bij stilstaat, zij leven door, en zullen niet meer daarover nadenken.
Ben heel benieuwd wat er aan te doen is.
Heb hier nl hetzelfde probleem met Keetje van 15 maanden.
Zij heeft geen operatie of hondenbeet gehad maar ze is het gaan doen toen er een nestje pups geboren zijn. Van haar moeder.
Dacht aandacht/jalours, maar nee want nu pups allang naar nieuwe baasjes en wordt steeds erger.
Zit niet vaker alleen(3 dagen van 9-1 en 1dag 9-12) of anders gewandeld.
Lees met jullie mee misschien heb ik er ook wat aan.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze labrador bijt ineens dingen kapot..!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?