Een vraagje, meneer Jinx wordt natuurlijk steeds groter (gelukkig maar) en weegt inmiddels 24kilo. Hij doet het echt perfect, met één (groot) nadeel: trekken als een malle.
Nou staat het ras er om bekend en verwacht ik ook echt niet dat het ooit helemaal weg zal gaan, maar hij trekt nu vooral heel erg omdat hij nogal snel in de stress schiet van alle indrukken die hij krijgt. Ik heb bij elkaar denk ik al uren staan wachten tot hij de druk van de lijn af haalde/kilometers extra gelopen door direct een andere kant op te lopen, maar ik zie daar nu geen vooruitgang meer in.
Ik merk dat ik heel stijf begin te worden in mijn rug van al dat getrek. Komt denk ik ook wel omdat hij soms echt van het ene uiterste achter me naar het andere uiterste voor me galoppeert... Ik probeer het op te vangen door de lijn dan weer kort, dan weer lang te laten, maar zoals al gezegd...echt enorme vooruitgang zie ik niet meer.
Daarom ben ik nu een beetje op de uitkijk naar hulpmiddelen en kom ik dan toch vooral vaak bij de gentle leader uit, maar ook bij een ulead. Nu vraag ik me bij beide af of ze, ondanks juist gebruik, wel geschikt zijn voor een hond van 5,5 maand? Is het niet slecht voor gewrichten, hals, etc? Ik zou denk ik nooit alleen een van deze tools gebruiken, maar ook altijd de halsband, zodat ik zodra het goed gaat alleen die vast heb. Maar toch vraag ik het me af.
En hebben jullie ervaring met ontsnappen uit een ulead? Aangezien Jinx dus ook regelmatig naar achter trekt mag dat absoluut niet gebeuren. En ik zou dan dus in mijn geval ook nog een halsband hebben, maar ik wil hem sowieso niet het idee geven dat hij makkelijk van die ulead/gentle leader af komt....
Goed, een hoop vragen, maar ik hoop dat jullie ons kunnen helpen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ulead/gentleleader?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Om opmerkingen over het stressen zelf te voorkomen, uiteraard zijn we ook hard aan het werk om dit te verminderen. Maar ik ben in deze vraag dus vooral op zoek naar een hulpmiddel dat het lopen voor mij iets makkelijker maakt...
Hoi Simone,
Mijn newfoundlander van 5 maanden is behoorlijk sterk en trok ook heel erg.
Ik heb toen toch de u-lead besteld,want het was echt niet meer te doen met wandelen.
Ik geloofde ook niet in de verhalen van de U-Lead,maar nu ik hem heb ben ik er echt heel tevreden over,vanaf de dag dat ik het tuig ben gaan gebruiken,is het trekken voor 90% verbeterd.
En ze kan zich echt niet eruit trekken,het is net een tuig,maar alleen maak je de riem voren op de borstkast vast.
Ik denk dat een hond die zo trekt met een halsband de hals veel meer belast als met een u-lead.
Hoop dat je wat aan mijn advies hebt.
Groetjes Brigitte
Dankjewel Brigitte! Hier heb ik al zeker wat aan! Ben heel benieuwd wat de rest er over te zeggen heeft als ze morgen wakker worden ' Ga nu ook maar eens slapen!
Hey Simone,
Bij mijn iets te enthousiaste Leonberger-puber Ronja gebruik ik de U-Lead. Even kort samengevat vind ik dat hij zijn werk doet: Ze trekt niet meer aan de lijn. Maar... niet elke hond laat zich tegenhouden door de U-Lead, het kan zijn dat je hond door blijft trekken. In dat geval zijn je zorgen voor de gewrichten gegrond. Maar ik denk dat als je het gebruik van de U-Lead langzaam opbouwt je hond echt wel door krijgt dat trekken zinloos is. Dat is namelijk het idee erachter, je hond is niet meer in staat om je mee te sleuren en probeert het daarom ook niet meer.
Ronja weet zich wel eens uit haar halsband te wringen door achteruit te lopen, maar bij de U-Lead heb ik het haar nog nooit zien doen en het lijkt me ook onmogelijk. Ze ligt nu te slapen dus ik kan morgen pas foto's maken waarop ik precies kan laten zien hoe de U-Lead zit. Misschien dat er op internet duidelijke foto's staan?
Mensen bij ons op de puppycursus maken gebruik van de Halti. Van wat ik gezien heb, moet je het dragen van de Halti "echt leren" aan je hond. Deze mensen zijn daar zo'n 2 à 3 weken mee bezig geweest. Het introduceren van de U-Lead was bij Ronja in een paar dagen gepiept. Hoe de Halti trekken voorkomt kan ik je niet uitleggen, ik heb er geen ervaring mee.
Hij is nog geen zes maanden en moet nog veel leren.'
Zelf zou ik dan liever de wandelingen misschien wat korter maken, met minder afleidingen. En ip daarvan een leuk aandachtspel gaan doen, of een lekkere snuffelwandeling ergens in de natuur, een zoekspelletje samen doen.
Belangrijk is ook dat je in alle rust de deur uitgaat samen. Dus neem de tijd om rustig de riem om te doen, en alleen naar buiten te gaan als hij (en jij ook) rustig is.
Let ook op waar je hem laat lopen, soms is het handig hem echt naast je te laten lopen en vooral niet voor je. Soms is juist een lange lijn ontspannend het hangt van de situatie af.
Turid Rugaas heeft in haar boekje Help mijn hond trekt, ook een stap voor stap methode beschreven om het trekken (en ook het uitvallen) aan de lijn tegen te gaan. Hier heb ik zelf veel aan gehad.
Een U-lead is een hulpmiddel geen wondermiddel.
Het is wel de bedoeling dat je naast de U-lead ook gewoon blijft oefenen met het naast lopen en het niet trekken. Het gaat niet vanzelf over wanneer je een U-lead gebruikt.
Een gentle leader zou ik niet aanraden omdat die over de neus gaat.
Als hij dan trekt dan trekt hij zijn eigen hoofd om.
Een U-lead trekt de hele hond omver van voren omdat dat een tuig is.
Ik ben het met Dobry eens.
Wij mensen hebben het ooit goed gevonden dat de hond aan de lijn trok, en dan nu ineens "hulp"middelen aanschaffen.
Mvg Jasmijn.
Ik ben het met Dobry eens.
Wij mensen hebben het ooit goed gevonden dat de hond aan de lijn trok, en dan nu ineens "hulp"middelen aanschaffen.
Mvg Jasmijn.
Ik ga ook helemaal met Dobry mee.
Ik begon je topic te lezen: alles geprobeerd, geen vooruitgang, ik dacht dat je het over een volwassen hond had... en dan plots: de hond is 5,5 maand oud! Dat is nog zo erg jong! Om dan al te zeggen: geen vooruitgang, kom joh! Je hond is een kleutertje! Je moet het veel meer tijd en geduld en training geven. Werken rond 'rust', ook dagdagelijks thuis. Leren omgaan met frustratie, leren omgaan met prikkels (van 0 beginnen en langzaam opbouwen). Maar ook de andere kant: de hond z'n vrije loop gunnen, trek er samen op uit, samen op onderzoek. De winter is een prima periode om met een snel-geprikkelde hond aan de slag te gaan, veel minder mensen/honden buiten, veel minder afleiding. Ideaal om een band op te bouwen en aandachtspelletjes te doen!
Fijn, al die reacties! Zal even kijken om alles zo goed mogelijk te beantwoorden! (zodat het plaatje wat duidelijker wordt)
Maar moet zeggen dat ik hier eigenlijk al heel veel aan heb.
Natuurlijk moet je blijven trainen en oefenen, dat zegt ze ook. Maar de TS verteld dat ze lichamelijke klachten begint te krijgen van het trekken. Mijn voorstelling daarvan is (ik weet niet of het bij Simone ook zo is) dat je als mens zijnde dan niet echt relaxed en positief aan je wandeling begint. Als ik bij voorbaat al sta te balen omdat ik geen zin heb in getrek ben ik bovendien veel kribbiger en minder geduldig tegenover mijn hond. Dit vind ik veel vervelender voor mijn hond. Voor haar lijkt het me fijner om naast een vrolijk mens te lopen met een U-Lead om, dan naast een kribbig mens zonder.
Ik weet niet of je het al verteld hebt, maar waar loopt hij nu aan? Aan een halsband of een tuig?
Die van mij trok met 3 mnd zo erg toen we hem kregen dat ik na 2 weken een normaal ( goedkoop ) tuig heb gekocht. Dat gebruiken we nog steeds en hij trekt een stuk minder. Het trekken is redelijk makkelijk te corrigeren en de halsband gebruiken we dus niet meer.
Wat we wel doen is als hij trekt een heel klein rukje aan de riem geven, Dan gaat hij vanzelf langzamer lopen Ik doe hem daarmee geen pijn, dat weet ik zeker maar het werkt hartstikke goed hier. En wij hebben ook een grote en sterke hond ( Tibetaanse Mastiff die het leuk vind om zijn mooie 40 kg in de strijd te gooien )
Uhhh effe denken... De eerste keer dat ik hem om deed ben ik niet met haar gaan wandelen maar heb ik binnenshuis met haar gespeeld en ze kreeg een bullepees om het af te maken. Ze vond het helemaal prima en heeft nooit moeilijk gedaan maar als Jinx het eng of vervelend vindt kun je hem met behulp van snoepjes zelf zijn kop door de opening laten steken. Ze had daarvoor ook nog nooit een tuig om gehad maar eens moet de eerste keer zijn '. Ik zou hem in het begin nog niet bij elke wandeling om doen, dat is denk ik iets teveel van het goede. Oh en voor de zekerheid ook altijd de halsband omdoen, ook al gebruik je tijdens de wandeling alleen de U-Lead.
Echt veel info over de U-Lead heb ik zelf ook niet kunnen vinden. Ik heb hem iig besteld bij de Martin Gaus Webshop gekocht.
Ik hoop dat de U-Lead je kan helpen '!
Groetjes, Lara
Ik heb hem het tuig gewoon direct om gedaan. Niks eerst leren hoe het zit. Gewoon direct om doen. Maar hij vond het allemaal ook helemaal prima. Veel met snoepjes werken en laten weten hoe leuk dat ding wel niet is.
Halsband gebruiken we alleen met training omdat hij die om moet voor zijn examen maar verder loopt hij altijd aan zijn tuig. Tuig gaat ook niet altijd af, zeker niet als ik bezoek verwacht of als ik ergens anders ben. Dan kan ik hem namelijk altijd bij zijn tuig vastpakken.
Ik wissel ook niet af omdat ik vind dat hij met het tuig gewoon 10x prettiger loopt dan met een halsband. En omdat hij dus aardig kan trekken, hangt hij zichzelf gewoon bijna op als hij een halsband om heeft en dat vind ik zielig maar behalve dat is ook alles behalve goed voor de nek en keel.
Dus mijn advies is probeer eerst een gewoon tuig ( zijn ongeveer voor 20 euro te verkrijgen denk ik ) en mocht dat niet werken kun je altijd verder kijken. Maar ga wel naar een deskundige om je te leren hoe je verantwoord met een hulpmiddel om moet gaan want je kan er meer schade mee aanrichten dan je denkt!
Ziva trok ook altijd ontzettend aan de riem met een gewone halsband, heb toen na veel speurwerk een U-lead besteld en vanaf dat ze die draagt is het trekken veel minder, ze heeft het tuig alleen om als we gaan wandelen en steekt zelf haar kop erdoor, want voor mij een teken is dat ze er geen hekel aan heeft! Ik bevestig de U-lead wel met een kleine musketonhaak aan de halsband, zodat ze er nooit uit kan glippen.
Hier een foto van Ziva met het tuig aan, deze heb ik naar degene waar ik dit tuig heb gekocht om te kijken of ik het goed had om gedaan, maar was prima volgens haar. Ziva heeft geen hinder van het tuig, als je het goed doet schuurt het nergens.
Was voor mij een uitkomst!
Ik heb ook een hond die erg trekt, hij weegt inmiddels 36,5 kilo en dat is niet echt fijn als dat je meesleurt, gelukkig trekt ie je niet omver maar wel zodanig dat jij zoiets hebt van ho even, versnelling terug aub! En dus heb ook ik verschillende middelen gebruikt, een ander soort tuig dan de U-lead en de Gentle-leader, die laatste kreeg hij een hekel aan hij wilde niet eens meer naar buiten dus toen ben ik verder gaan kijken en heb de U-lead aangeschaft. En voila het werkt ook nog! Plus hij vind het niet vervelend als hij die om heeft dus ik ben helemaal voor de U-lead. Ik heb em omgedaan en hij vond het allemaal wel prima, hij trekt niet meer.
Tuurlijk moet je blijven oefenen ook zonder hulpmiddel maar dit is wel erg handig om mee te beginnen. Gewoon voorzichtig om doen, niks forceren, geduld hebben. Dan denk ik dat het wel goed komt!
Nee, de halsband niet te strak en als ze trekt, trekt ze zichzelf opzij, ik heb het alleen aan de halsband bevestigd zodat ze niet uit kan glippen dus heb de halsband dan erg losjes om. Ik vind het een prima hulpmiddel, ben nl van `t winter in het park, doordat en het gras glibberig was en Ziva opeens een ruk aan de riem gaf, languit komen te vallen, niet zo erg op zich, maar ik hoorde iets knappen in mijn been en bleek ik later mijn hamstring afgescheurd te hebben, geen pretje kan ik je zeggen, heb er hèèl erg lang last van gehad. Dus voor mij een uitkomst!
Je hebt trouwens ook halti-tuigen zonder zo`n band om de snuit, waar je vooraan op de borst ook de riem vast kan klikken, maar eventueel ook op de rug, is misschien nog makkelijker, kan je van beide proberen, succes met wat je ook besluit!
Hoi,
Ik ga ook met Dobry mee. Om trekken af te leren, te voorkomen denk ik dat het hoe dan ook belangrijk is dat je de oorzaak aanpakt en niet het gevolg bestrijdt met correctiemiddelen.
Ik begrijp heel goed wat het is om met een sterke hond aan een strakke lijn te lopen en daardoor zelf pijn en ellende te voelen/klachten te krijgen.
Zelf ben ik begonnen met een heupgordel die goed strak om mijn bekken zit. En daar een riem aan met een stuk dik elastiek tussen riem en gordel. Wat de schokken opvangt.
Tegelijkertijd zorgen dat je als baas véél leuker bent dan de rest van de omgeving. Met bijv een speeltje, geluidje of beloningssnoepjes.
De heupgordel is zeker even wennen, want je hebt de speling van bewegende armen niet. En dat geeft in het begin onbalans gevoel. ook moet je meer opvangen met je benen ipv met je armen. Dat is echt wennen. Ik vond het een heerlijkheid dat ik mijn armen kon ontspannen.
Op onze hondenschool zijn alle corrigerende middelen verboden en besteden we toch ook veel aandacht aan wandelen zonder trekken. Heel goede oefening. Ook voor zeer grote sterke jonge honden.
Maar ook hier is geduld, timing en veel oefenen toch de toverformule. En dat werkt bij allemaal zo lang de baas het op een goede manier inzet.
Succes!
je kan een ulead nemen en dan een neklijntje kopen zodat hij met de ulead vast zit aan zijn halsband. Dan kan die niet ontsnappen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ulead/gentleleader?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?