Onze pup Keetje (nu 3,5 mnd) is van begin af aan een bijtertje.. met die scherpe tandjes liggen mn handen regelmatig open.. Alles al geprobeerd, maar ze blijft het gewoon leuk vinden en ziet het als een spel.. als je haar straft, ziet ze het als een uitdaging en wordt dan nóg feller...
Het lijkt wel of alleen een fikse tik of duw een btje indruk op haar maakt... maar ja dat wil ik liever niet... iemand de gouden tip?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waarom leert ze het bijten niet af!! wordt er gek van..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Door haar te straffen maak je het alleen maar erger. Krijgt ze wel voldoende rustmomenten?
Als ze bijt kun je haar iets geven waar ze wel in mag bijten, zeg 'auw', draai je rug naar haar toe, loop weg. Maar straffen is echt not done.
even in een andere ruimte opsluiten (wel spullen opbergen)en als ze rustig is,er weer uitlaten. Neem aan dat je afleiden met iets waar xe wel in mag bijten al hebt geprobeert..Misschien is ze ook wel moe?
nee niet echt maar ik volg even hier ook een die het als een uitdaging ziet als je hem ''straft'' door duidelijk NEE te zeggen
Nooit tikken geven of duwen! Het is nog maar een baby, en pups ontdekken de wereld met hun bek en op die leeftijd hebben ze bovendien een zeer grote kauwbehoefte. Vaak gaan pups erg druk doen en happen als ze vermoeid zijn. Leg Keetje daarom regelmatig even in de bench/mand om te rusten en even bij te tanken. Is ze niet moe, leid haar dan af met iets waar ze wél op mag bijten! Bijvoorbeeld een speeltje of een kluifje.
Kun je aangeven wanneer er gebeten wordt?
Is het de hele dag door, is het alleen als er gespeeld wordt?
Is het op momenten als ze al een tijdje wakker is?
Als jullie enthousiast doen?
Het kan met verschillende dingen te maken hebben waar je dus op kan letten dat het gedrag over gaat.
In de meeste gevallen is het vaak overprikkeling, de pup is eigenlijk te moe en gaat "kliergedrag" vertonen in jullie geval kan dat dus het bijten zijn.
Vaak als je de pup naar z'n bench begeleid h'm/haar een kluif/kong geeft zul je zien dat ze even kluiven en daarna vaak in slaap vallen omdat ze gewoon moe zijn.
Mischien kun je aangeven wat jullie dagindeling is kunnen we kijken of daar mischien iets aan veranderd kan worden.
Ik begrijp je helemaal, ik had ook zo'n bijtpup Had er zelfs hier ook een topic over gemaakt indertijd haha. Is zelfs nog niet zo ontzettend lang geleden als ik er zo op terugdenk..
Gouden tip: het gaat over.
Het is een fase waar alle puppies (de 1 al wat meer dan de ander) door moeten. Gewoon geduld hebben, afleiden/ruilen en vooral niet fysiek worden. Wordt het je teveel, draai je dan om en wandel rustig weg. Voldoende rust geven is ook wel heel belangrijk.
Puppies stoppen alles in hun bek, dus helaas ook onze handen.
Bied een alternatief aan (speeltje), daar mag ze in bijten.
Als ze nog steeds alleen in jouw handen wil bijten. stoppen met spelen.
Opstaan, omdraaien en lekker wat anders gaan doen. Dan zal het kwartje uiteindelijk wel vallen (als je dit consequent doorvoert)
Succes
Oh Sanne, dat doe ik al vanaf de 1e dag, maar het meisje is daar totaal niet van onder de indruk.. auw roepen, rug toedraaien, negeren en weglopen.. ach dan probeert ze het op de voeten...
kan haar van alles aanbieden waar ze wél in mag bijten (het huis ligt bezaaid haha) maar dan nóg blijft ze gefixeerd op de handen...
volgens mij heeft ze genoeg rustmomenten.. slaapt regelmatig (overal overigens.. ligt niet altijd op zelfde plek) ... ik weet dat straffen door een tik of duw not done is..
zet haar idd ook wel eens apart, zal ze het dan doorkrijgen? misschien dat vaker doen....
kan niet wachten tot ze gaat wisselen haha
Het gaat echt over hoor! Hier ook een bijtertje die "nee" of "auw" als een spelletje zag. Bij hem hielp het heel goed door hem op dat moment de rug toe te draaien en stokstijfstil te blijven staan en hem te negeren. Dat was namelijk geen leuk spelletje en dan hield ie vanzelf op
Moet je wel even volhouden, want natuurlijk gaan ze eerst nog harder proberen om de aandacht te krijgen.
Bedankt allemaal voor de super snelle reacties... het regent buiten dus iedereen zit lekker achter de computer haha
Ze heeft het inderdaad wel als ze moe wordt het meeste... gister naar het strand geweest voor korte wandeling en veel gespeeld, indrukken opgedaan en in de auto wás ze toch bijterig.. ik begreep er niks van! die was echt doodop! dus daar gaan we rekening mee houden! Ik zal ook proberen haar in de bench te leggen met wat lekkers maar laat de deur open want anders ziet ze het misschien als straf ...
ik laat jullie weten of het werkt..!
Inderdaad het gaat over, echt! Maar blijf gewoon negeren enz. Heb je een bench? Geef haar dan verplichte rustmomenten.
Het lijkt nu of niks werkt, maar raak niet gefrustreerd want daar wordt het alleen maar erger van. Wees duidelijk en consequent, uiteindelijk zul je merken dat het toch gewerkt heeft.
Misschien heb je hier wat aan:
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_64-Bijten.php
en zoals ook al eerder is gezegd, het gaat over! Zeker als je pupje straks alles gewisseld heeft zul je merken dat het al een heel stuk minder wordt. Succes!
Gr. Alexandra
Zo herkenbaar.
Ik ging 'hoog huilen' als de pup mij beet. Dat hielp wel, alsof ik vreselijke pijn had. Dat had ik ergens gelezen.
Mijn zoon duwde juist zijn hand of arm verder het bekje in. Niet ruw natuurlijk maar wel zo dat ze hun kopje iets naar achteren doet, hij bleef licht duwen. Het was binnen twee dagen over.
ja hoe ongelooflijk het klinkt het gaat over !
Hoi Marjolein,
gefeliciteerd met je pup Keetje! (erg leuke naam, trouwens!)
Wat voor ras is ze eigenlijk? (altijd leuk omte weten, hihi)
Honden zijn niet exact te vergelijken met mensen maar soms met bepaalde voorbeelde is het wat makkelijker voor te stellen, vind ik dan..
Wij mensen hebben handen om mee te voelen, kleine kindjes zitten overal aan met hun handjes.
Pups hebben hun tandjes om mee te voelen, gebruiken dus sowieso veel hun bekkie maar in bepaalde gevallen/situaties zal het wat overheersen, dan als een gevolg van iets.
Als bv een klein kind moe is, wordt deze jengelig, huilerig, vervelend.. meestal is dat een teken van, ok, het is tijd voor een dutje!
Een pup die moe, overprikkeld is wordt ook vervelend, gaat meer bijten dan het al deed, wordt heel druk, geen stop etc..
Dat zijn tekenen dat het teveel is voor de pup en moet er ook ingegrepen worden door de pup een time out te geven, ff uit de situatie halen en apart zetten.
Het moet zeker niet als straf en opsluiting gezien worden en dit moet ook niet zo behandeld worden!
De pup kan er niets aan doen dus neem de pup in bescherming door haar ff rust te geven, zonder blikken, zonder gemopper, gewoon rustig meenemen, zonder wat te zeggen, apart zetten.
Als ze rustig is geworden of eventueel geslapen heeft, zonder aankijken en woorden uit de bench halen en laten lopen, nog ff negeren want als je bv zelf heel enthousiast, met een hoge toon gaat zeggen, "oh lieverd, was je daar weer, heb je lekker geslapen, oh poepie, kom maar met vrouwtje mee, schattie, lieffie..etc etc.. is ze zo weer terug bij af!
Dat met-vele woorden-lange zinnen-en-met-hoge tonen-praat gaat heel automatisch maar werkt bij honden vaak heel erg op de zenuwen!
Er wordt dan gezegd, kijk hoe blij de hond daar van wordt, hij kwispelt, gaapt en schudt zich uit, is dus enthousiast en vindt het leuk, maar dat is dus helemaal niet zo!
Dat zijn allemaal signalen om zichzelf en degene met-vele woorden-lange zinnen-met-hoge tonen-praat, te kalmeren!
Als een hond gevoelig is voor overprikkeling etc en iemand gaat zo doen, dan kan dat de druppel zijn, dat het de hond teveel wordt!
Zoals Diesl & Sky ook zegt, houdt het bij 1 systeem/aanpak/methode, als je nl van alles in een hele korte tijd gaat "proberen" is het voor haar heel erg verwarrend, ze weet niet wat je nou bedoeld.
Een methode/aanpak aanleren kost behoorlijk wat tijd, Keetje is nog een paar weken bij jullie dus dat is een hele korte tijd en het is onmogelijk om in die korte tijd verschillende dingen "echt" te hebben geprobeerd.
Neem 1 aanpak en ga hier de komende maand bv eens hard mee aan de slag, oefenen, herhalen, consequent, rustig, positief blijven en ff volhouden!
En kijk na een maand bv eens weer, heeft het geen of niet genoeg effect, DAN kun je kijken naar een andere aanpak!
Het "gewone" bijterig zijn van pups kan heel lang aanhouden, sommige honden van 1 jaar of ouder kunnen het nog doen!
De pup komt door verschillende fasen, de pupfase, de puberteit, wordt jong volwassen, daarna volwassen. (ongeveer tussen de 2 en 3 jaar)
In al die fasen komen wisselende perioden voor; constante momenten voor maar ook zeker momenten dat het gedrag bv NIET constant is, dit zijn perioden waar de pup/jonge hond doorheen moet om zich te kunnen ontwikkelen tot een stabiele en evenwichtige hond!
De eigenaar behoort de pup/jonge hond te begeleiden, door deze fasen heen te helpen en te ondersteunen, het overkomt de pup ook allemaal maar, zal zich soms geen raad weten en dan is daar het baasje/vrouwtje, om te helpen en dus niet om boos te worden en te straffen, de pup/jonge hond is onwetend en zal niets met opzet doen om jou dwars te liggen!
Geef de pup veiligheid, vertrouwen, geborgenheid en probeer positief te zijn en te blijven!
Uiteindelijk komt het goed, met veel tijd, geduld en liefde!
is het met 6 maanden ook nog normaal dat die constant aan mijn arm hangt en me bijt , ze heeft inmiddels wel al gewisseld
nu moet ik wl zeggen ik kan best wel ruw met haar spelen vindty ze geweldig maar ze weet gewoon dan niet meer van ophouden
dan met een bal dan met een touw en ja ook wel eens samen op de grond gek doen , maar ook apporteren doen we ook , en dat gaat goed maar steed weer dat bijten in mijn armen als ik ergens zit of onder het lopen aan de riem
Isha, bedankt voor je duidelijke uiteenzetting..! ben ondertussen toch wel wat wijzer geworden.. Keetje is onze 2e hond, maar de 1e was toch als pup wat makkelijker... ach ja elke hond is natuurlijk anders..
Keetje is trouwens een kruising Beauceron (Franse herder) en een mechelse herder...
Ze is wat kleiner dan een doorsnee herder, maar volgens de DA is ze haar achterstand aardig aan het inhalen! Toen ze 8 weken was woog ze 2,8 kilo en nu is ze 3,5 mnd en weegt 10 kg... en groeit als kool! We hebben geen idee hoe groot ze zal worden, maar is niet echt belangrijk..
Denk dat echt de rustmomenten haar gegeven moeten worden, het is hier best een druk huishouden, we wonen hier met zn 5-en, mijn man en ik en onze 3 puberzonen, dus er loopt de hele dag door wel iemand in en uit. Iedereen wordt altijd vrolijk begroet.. als je van boven komt of als je van buiten komt.. en dat gaat eigenlijk van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat door..Logisch dat ze daar erg moe van wordt.. We lieten haar alleen ´s nachts in de becnh slapen (zonder problemen vanaf de1e dag..). Dus nu vaker lekker in de bench Keetje en knorren maar.. Hoop dat het uiteindelijk het bijtgedrag ten goede komt..
Ik ga met al jullie tips aan de slag en zal hier later nog eens op terug komen!
groetjes
Marjolein en Keetje
Bryan doet het ook.. dan stop ik met aaien en negeer ik hem
Ik denk dat veel baasjes dit doormaken. Bijtende pups. Ik zou haar negeren, als dat kan, want negeer maar eens een pup, die in je kuiten hangt.Ik zou weglopen, de kamer uitlopen en niet meer reageren.Je kunt even wegblijven, kom je terug en ze begint weer, doe je hetzelfde. Soms moet je dit heel vaak herhalen, want na 1 keer weglopen, helpt dat nog niet. Het kwartje valt gegarandeerd bij haar. Het moment dat je roept dat ze moet ophouden,is dat voor haar een aanmoediging, want dat is aandacht, ook al is die negatief.Het gedrag wordt dan nog erger,omdat ze weet,dat ze zo aandacht krijgt. Het kan zijn, dat ze niet genoeg rustperiodes heeft, want dan kan het bijten nog erger worden en zou je haar iets kunnen aanbieden, om haar af te leiden.Maar...troost je, het gaat allemaal voorbij.Een pup heeft heel veel rust nodig en ze weet nog niet haar rust te nemen, dus moet je haar die rust geven.
Ik weet niet of je een bench gebruikt. De bench zou ik niet als strafplek gebruiken, vooral niet als je die straks wilt blijven gebruiken. Sterkte.
Pups kunnen in sommig gedrag erg volhardend zijn. Evy is nu 5 maanden (volledig uitgewisseld nu) en bijt nog steeds. Ik vind de volwassen tanden meer pijn doen dan de puppy tandjes, hoe scherp die ook zijn.
Houd vol, ooit stopt het! (Roep ik ook iedere dag tegen mezelf. )
Onze pup, 14 weken bijt ook echt continu en over in, ik hou me ook vast aan de gedachte dat het echt overgaat, maar leuk is het niet....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "waarom leert ze het bijten niet af!! wordt er gek van..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?