Ik merk dat heel veel mensen op dit vorm tegen sterilisatie en castratie zijn om dat ze een gezonde hond gewoon hond willen laten zijn.
Maar wat ik niet snap: Een gezonde, gelukkige hond met hormonen, zou ook moeten paren om gelukkig te zijn. De hormonen zijn er niet voor niets. Maar deze honden zullen nooit in hun leven paren terwijl ze dat wel willen doen. (mits voor de fok) Tijdens de loopsheid merk je dat en, mannetjes willen ook graag paren.
Dit is toch super tegenstrijdig? En dan toch ook hartstikke zielig (naar mijn mening)
Als een hond gecastreerd/gesteriliseerd is heeft hij/zij ook de driften niet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie/Castrati,dubbel moraal op hp" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik vind het persoonlijk 100 keer erger wanneer ik Cody naar de dierenarts moet brengen, hem daar moet achterlaten, er in hem gesneden word, dan dat hij niet mag paren.
Plus dat als het echt zo belangrijk voor hem was, hij niet zou komen wanneer ik hem roep als er een loopse teef in de buurt is.
Plus dat de bewering dat een gecastreerde hond daar geen driften toe heeft niet altijd waar is. Ze zijn niet meer vruchtbaar, maar kunnen zeker nog willen paren.
Een hond plant zich niet voort om gelukkig zijn maar om genen door te geven.
Een hond dekt ook niet voor het plezier maar echt als voortplanting.
Niet elke hond heeft die sterkte drang dus waarom zou je dan een castratie overwegen?
Aan een castratie zelf zitten ook gewoon een hoop nadelen die vaak vergeten worden.
Denk aan een verhoogde kans op kanker.
Plus dat de operatie op zich al een risico is.
Lees deze artikelen even door. Staan veel interessante dingen in:
Voor en nadelen castratie teef
Castratie reu
Wat je stelt is niet helemaal waar.
Niet iedere reu in een (wilde) roedel plant zich voort. De teef kiest voor de beste reu.
Als je een reu hebt die wel die geslachtsdrift heeft, dan kan het wijzer zijn om hem inderdaad te laten castreren. Dan heb je namelijk een reu met aardig wat gedragsproblemen omdat hij niet mag/kan dekken. Denk aan ontsnappen door de kleinste gaatjes. (Ik kende een Jack Russel die het gepresteerd heeft om door een bovenlichtje in de keuken te ontsnappen) Heel erg janken, piepen. Veel voorhuidontstekingen omdat die hormonen maar blijven werken. Agressief gedrag als de eigenaar hem weg wil halen bij de deur of bij een teefje. Niet willen plassen buiten, niet willen eten, allemaal van verlangen.
Kijk, dan zeg ik, die jezelf en met name de hond een plezier en laat hem castreren.
Een andere reden vind ik zwerfhonden. Om dat probleem op te lossen is castratie gewoon noodzakelijk. En herplaatsers vaak ook, omdat ze anders (met name teefjes) het risico lopen gekocht te worden door handelaren. En die zien er helaas niet altijd uit als handelaren..
Er zijn echter genoeg reuen die hun hele leven lang, prima functioneren, natuurlijk omkijken en heftig kwispelen bij een loopse teef maar verder zich keurig gedragen. Waarom zou je die castreren?
Voor een teef ligt het voor mij iets anders. Omdat als je niet castreert en echt enorm veel meer kans is op kwaadaardige tumoren aan de primaire en secundaire geslachtsorganen. Maar goed, mijn persoonlijke voorkeur is een reu. Dus ik hoef die enorm lastige keuze ook niet te maken.
Tja, soms heb je gewoon geen keus. Los van de loopsheid of het medische plaatje kunnen er nog andere dingen meespelen. Siënna is bv zo klein dat wanneer het mis gaat haar leven risico loopt, dus....
Zielig je mag geen éen levend wezen de mogelijkheid om zich voort te planten afpakken.
Een hond moet een trotse hond blijven!
In Rusland en Polen is afgesproken dat een hond niet gecasreerd mag worden.
Vind ik goed want je mag geen éen levend wezen de mogelijkheid om zich voort te planten afpakken.
Ik weet bijna zeker dat geen éen hond het zou willen.
Mellow komt uit het asiel, maar had nog niet de leeftijd om gesteriliseerd te mogen worden, dus dat moest nog gebeuren (bij tóch fokken met een asielhond krijg je een boete van iets van 450 euro).
Ik heb veel gezocht op internet en zoveel verschillende dingen gelezen (voor de eerste loopsheid, tussen de eerste en de tweede, pas als ze anderhalf zijn of helemaal niet) dat het me op een gegeven moment duizelde.
Heb het toen voor de eerste loopsheid laten doen, de dierenarts adviseerde dit ook.
Max was echt heel lang heel erg van slag als er loopse teefjes waren. Mijn moeder kon hem dan amper houden en hij was gewoon écht vervelend af en toe. Wilde alleen maar naar buiten, piepen, janken, heen en weer en heen en weer lopen, hij wist niet waar ie het zoeken moest.
Nadat hij was gecastreerd was dat allemaal over.
Hoi baasje van Igor. is dat afgesproken in Rusland en in Polen? Dat kan ik me moeilijk voorstellen. . Als honden daarover zouden kunnen nadenken, denk ik dat niet een teefje vrijwel continu zwanger zou willen zijn, een hele klus hoor . Lang leve de pil, sterilisatie etc. Daarnaast moet elke pup nog geplaatst gaan worden. In landen die de hond niet zo op een voetstuk hebben staan als wij in nederland, worden dan, denk ik de meeste pups verdronken, of zie ik het verkeerd? Zie het voordeel niet van niet steriliseren.
Het is niet omdat iets een 'natuurlijke drang' is, dat een hond ongelukkig wordt als ie het niet mag.
Zo is de natuurlijke drang van mijn honden om achter weglopend wild te gaan en het te doden. Dat mogen ze niet van mij. Zijn mijn honden nu ongelukkig omdat ze nog nooit een hert hebben mogen doodbijten? Natuurlijk niet! Ze krijgen zoveel andere dingen, waar ze wel hun hartje aan ophalen.
Je hoeft dus niet mee te gaan in elk instinct of elke natuurlijke drang om je hond gelukkig te maken.
Verder heeft het ook met verantwoordelijkheid te maken. Stel je es voor dat al die miljoenen huisdieren die we hebben zich allemaal gaan voortplanten, het moet niet gekker worden! Wat voor gruwelijke dingen gebeuren er dan met al die massa pups, denk je? Het is nu al zo erg gesteld met het overaanbod van pups, en de omstandigheden waarin ze moeten leven (zie broodfok)...
Wordt daar dan ook maar 1 pup gelukkiger van? Dacht het niet...
Dit moet elke eigenaar zelf weten vind ik! Myra is nu voor het eerste keer loops en voelt zich gwn niet helemaal top, dat vind ik weer zielig! Wij willen niet fokken met Myra en gaan haar dan ook steriliseren voor de tweede loopsheid! Puur omdat ze er zelf ook last van heeft ze is super afgeleid slaapt de hele dag en moet drie weken aan de lijn lopen wat voor een bc nou niet echt geweldig is Dus ja wij zien geen reden om haar niet de steriliseren, ons andere hondje had helemaal geen last gehad van de operatie en voelde zich de dag erna alweer lekker
Het advies van onze dierenarts was, om het zo lang mogelijk uit te stellen, het liefste niet. dat doen we dan maar.
ik denk dat je honden teveel vergelijkt met mensen.
een hond wordt er niet "gelukkig" van om zich voort te planten.
zo denkt een hond helemaal niet.
Sowieso is de mens de enige soort die "paart" voor het plezier.
Steriliseren/castreren is wel een oplossing voor al die ongewilde honden die het asiel overstromen.
Als het ziektes en andere problemen kan voorkomen zie ik het probleem niet.
Luna moest geopereerd worden vanwege baarmoederontsteking maar anders hadden we misschien toch de keuze wel gemaakt voor sterilisatie.
beetje off the topic maar goed waar zijn jullie voor bij steriliseren alleen de eileiders eruit halen of ook de baarmoeder? Ik weet niet meer wat ze bij me andere teefje hebben gedaan. Maar lees dus dat je kunt kiezen op internet... En over een paar maanden is Myra aan de beurt!
Normaal gesproken wordt eigenlijk elke teef gecastreerd (dus eileiders helemaal weggehaald)
steriliseren wordt eigenlijk nooit gedaan. hierbij wordt de weg enkel dichtgebonden of doorgeknipt zodat de hond niet meer vruchtbaar is, maar bv nog wel loops wordt.
De redenen waarom er over wordt gegaan op sterilisatie/castratie zijn enkel van belang bij castratie. daarom wordt dat eigenlijk alleen maar gedaan.
de baarmoeder er compleet uit is weer een ander verhaal. dit hoeft alleen wanneer er een baarmoederontsteking is. na castratie heb je namelijk al een verminderde kans op baarmoederontstekingen en mammatumoren. de baarmoeder weghalen maakt wat dat betreft niets uit.
na castratie komen er geen hormonen meer vrij en zal de baarmoeder verschrompelen
Ik zie honden niet als een mens maar ik zie hier heel veel dat iedereen uit wil gaan van het meest natuurlijke gedrag van de hond en daarom vroeg ik me af waarom dit dan niet tegenstrijdig is. (de hond niet laten helpen en ook niet laten paren) En ik vind het interessant om de meningen hierover te horen.
BTW: Zelf ga ik mijn teefje laten steriliseren.
ja. de term sterilisatie klopt dus eigenlijk niet. het wordt overal zo genoemd, maar het is eigenlijk castratie
even om op je vraag terug te komen:
zou zeker de baarmoeder niet weg laten halen. je kan afspreken dat als ze iets afwijkends zien ze dit nog wel doen. maar normaal gesproken is dit echt niet nodig en zorgt dat er allemaal maar voor dat de ingreep veel groter is met een zwaarder herstel
ik heb trouwens bij jayla heel bewust gekozen om niet te laten steriliseren behalve als ze veel last krijgt van haar loopsheid of schijnzwangerschap. dit omdat de vacht bij toller vaak heel erg veranderd (en niet in positieve zin) verder vind ik het ook niet nodig. ik vind dat veel te veel mensen het doen omdat het zo lekker makkelijk is als ze niet meer loops worden. dat vind ik dus geen goede reden
ja dat is het zeker. maar ik vind het heel goed dat je er informatie over inwint.
dan weet je tenminste wat er gaat gebeuren en wat de andere mogelijkheden zijn
Ik ben er onder bepaalde omstandigheden voor, en voor de rest eigenlijk niet echt tegen, maar er ook geen fan van zeg maar.
Voorbeeldje:
Ceasar van mij had een niet ingedaalde teelbal, vastgegroeid in zijn lieskanaal. Dit kan tumoreus ontaarden en dat risico wilde ik niet nemen, dus laten castreren bij een specialist die ook de vastgegroeide bal kon weghalen zonder iets anders te beschadigen.
Als bv een reu helemaal doordraaid zodra hij een loopse teef ruikt, dan laten castreren, gewoon voor zn eigen rust. Zo eentje was Flip van mijn moeder ook. In zijn frustratie vloog hij dan ook andere reuen aan. Nu kunnen er 100 loopse teven langs hem heen lopen en het intresseert hem niets..
Laatst liep ik met de honden op het losloopterrein hier, kwam er iemand aan met een loopse teef aan de lijn.. Mijn beide heren waren natuurlijk los. Vrouw helemaal hysterisch.. Riep de honden terug en meteen erachteraan naar die vrouw "ze kunnen niks meer hoor"..
Toen kalmeerde ze wel weer gelukkig haha.
Flip had geen intresse in de teef en liep er straal langsheen. ceas wel daarintegen, die weet precies wat hij ermee moet ...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterilisatie/Castrati,dubbel moraal op hp" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?