Al een poosje heeft onze Golden Retriever Sandro last van één of meer voetzooltjes. Dan gaat 't weer een poosje goed en dan slechter. Hij heeft dan spontaan een flinke scheur in een zooltje of wat kleine scheurtjes bij elkaar. Als de ondergrond waarop hij loopt zacht is, zoals gras, of helemaal glad, zoals de kurkvloer in huis, draaft hij er lustig op los, niks aan de hand. Maar op bv. asfalt of grindtegels is het dan een ramp en mankt hij heel erg. We maken elke dag z'n voetjes goed schoon met een Biotex badje (een paar tellen) en daarna afspoelen met schoon water, dus we houden alles goed schoon zodat er niks in de zooltjes kan gaan zitten. Ik weet dat er geen middel is om voetzooltjes sneller beter te laten worden, maar is er iemand die dit herkent? Dit terugkomen en lang aanhoudende probleem ?
Morgen Manuela,
Vervelend voor je hond zeg!!! Onze Lynn, een Sharpei, heeft ook weleens last van haar zooltjes. Maar niet zoals jij dat omschrijft hoor. Ik ben zelf niet zo kapot van Biotex en vraag me af of dat iedere dag ook wel goed is. Wat ik zelf doe als Lynn last heeft is een flinke dot Vaseline onder haar voeten net voordat we weg gaan. Ook gebruik ik van Bach Rescue zalf. Dat doe ik erop en laat het dan intrekken b.v. als ze slaapt of voor de nacht. Je kunt haar ook sokjes aandoen als ze het eraf wilt likken hé. Misschien heb je wat aan mijn tips en er zullen er heus nog meer volgen waar je wat een zult hebben.
Succes,
Grtz Jorin
Misschien dat je er uierzalf op kan smeren, de hele voetjes, tegen het kloven.
En evt schoentjes aanschaffen zodat de voetjes even helemaal kunnen genezen.
Onze Gijs hefet voor een paar maanden geleden in glas ofzo getrapt en had ook een heel stuk van zijn voetzooltje af.
We zijn toen naar de DA geweest,en die heeft het ingepakt..en schoongemaakt.
Was in no time weer genezen.
Dus wat jij allemaal al doet lijkt me prima..
Sokjes en verband vreten ze er zo af, wij kwamen thuis met Gijs en hij had al zowat de middag het hele verband eraf gevreten..dus das moeilijk hoor.
Uierzalf net zoals Mexx schrijft is goed, dan houd je het vet en dan heb je minder kans op scheurtjes..
Veel succes ermee...
Sheila heeft met warme dagen snel blaren onder haar voetzooltjes, dan doe ik vlak voor naar buitengaan er vaseline of uierzalf op en dan hondenschoentjes aan.
Alvast hardstikke bedankt voor jullie snelle antwoorden!!! Een zalf opsmeren vóór het lopen is niet zo handig hier, want elk steentje, scherfje, gruisje etc. blijft dan juist aan het zooltje plakken en kan in de scheur kruipen. Ik kan het natuurlijk wel doen als hij thuis komt van het lopen en lekker ligt te luieren. Het zooltje inpakken (sok of schoentje) gaat het niet worden. Sandro is een stoere jongen, maar iets aan z'n poten doen moet er zo snel mogelijk weer af, of hij verzet geen stap. (En toch ga ik 't weer eens proberen met een schoentje......)
Alsnog alvast bedankt allemaal!!
Honden die snel last hebben van scheurtjes in de voetzolen, hebben er meestal extra snel last van als het een aantal dagen érg warm is geweest.
Je kunt dan het beste proberen om vooral(!) het lopen op asfalt te vermijden. Asfalt wordt namelijk echt blóedheet als de zon er fel op staat te branden, maar ook gewone stoeptegels worden heter dan je zou denken!
Asfalt kun je nooit helemaal vermijden (met oversteken enzo...), maar probeer het contact hiermee zoveel mogelijk te vermijden. Ook de stoep waar schaduw op valt is beter dan de zonnige kant van de stoep. Eigenlijk is het lopen op gras het beste voor de voetzolen bij erg warm weer.
Maar ja, dat lukt niet altijd en overal...
Ja, het lopen op asfalt etc. wordt door ons al zoveel mogelijk gemeden, zeker op warme dagen. We lopen trouwens sowieso liever op zgn. "glad" asfalt dan op het grof asfalt. Ook dit maakt verschil voor de voetzooltjes.
Bij één van mijn honden konden die "kloven" ook af en toe heel erg worden. Ik deed op dergelijke momenten bij het uitlaten toch even iets extra's om te zorgen dat het kussentje "ontzien" werd tijdens het uuitlaten.
Dan smeerde ik er wat uierzalf op vlák voor het uitlaten. Daar deed ik dan een afgeknipte sok overheen (boven het polsgewricht rondom vastplakken met papiertape), daaromheen een klein plastic zakje, ook met papiertape vastplakken.
De hond ging dan thuis 'n beetje raar lopen met die "verpakking", maar zodra ze buiten was liep ze er al snel normaal mee. Zodra ik weer binnen was haalde ik de hele boel er vanaf en gaf haar direct een kluif -of zoiets- waar ze gek op was.
Tegen de tijd dat de kluif op was... was ze allang vergeten dat er iets op d'r poot was gesmeerd! Ze ging dan meestal na het opeten van "het lekkers" rustig liggen en likte niet aan haar zoetzool.
Daardoor genas het toch echt wel sneller dan wanneer ik niets om haar poot deed bij het uitlaten.
je kan de voetzooltjes wat verharden door als ze echt genezen zijn, er wat teerzalf op smeren, daar worden de voetjes wat harder van.
en inderdaad vooral asfalt vermijden, en ook kiezels. ga zelf maar eens daar op lopen met blote voeten, zo voelt het ook een beetje aan voor de hond.
Jeetje, wat een respons. Fijn hoor! Ik ga oefenen met het schoentje, dat lijkt me toch lekkerder lopen (als ie het gewend is / er geen erg meer in heeft)als ie een voetzooltje heeft met zo'n flinke kloof.
Gewoon een sok aantrekken en insmeren met uierzalf. Als je snel herstel wilt kun je een cortisonenzalf gebruiken (let op: kortdurend gebruiken en niet te vaak).
Sok kun je vasttapen met pleister (ik gebruik Leukoplast; de groene verpakking - daar kunnen ze het begin niet van vinden met de tanden en het scheurt niet).
succes!
ook al voorgehad met één van de honden, en moest drie maal daags baden in soda water en daarna wondzalf en schoentje van rubber, zijn te koop in de betere dierenzaken.
Grtzz
Martine
Met baden in soda of biotex is het altijd heel dubbel. Vroeger werd dit inderdaad veel aangeraden, maar tegenwoordig hoor je ook weer veel dat dit de huid juist weker en dus minder sterk maakt.
Ik heb eerlijk gezegd maar één keer eerder gehoord van een hond die zo vaak last van zijn voetzooltjes had, maar die had het nog erger, en dat bleek samen te gaan met een auto imuum ziekte.
Toen ik mijn laatste nestje had ging er één pup naar een fokker die al 35 jaar fokte. Eén van de eerste dingen die hij deed was de voetzooltjes van de pupjes bekijken, hij zei dat zwarte voetzooltjes sterker waren dan roze. Lijkt mij vreemd, want het is toch gewoon een kwestie van pigment lijkt me.
Ik gebruik voor alle schaafwondjes en voor kapotten voetzooltjes,Nestosyl.
Dit werkt super goed.
En doe dit voor het eten opsmeren dan zijn ze lekker aan het eten en kan het goed in trekken.
@Nienke,
Klopt hoor het maakt de voetzooltjes weker, maar is eigelijk bedoeld om te ontsmetten, als er een snede of vuil inzit, dan tiental min pootje erin.
En toeval of niet, maar de hond die die wonde aan de poot had, had wel degelijk een auto-immuunziekte bleek nadien.
Grtzz
Martine
Ai, dat is dus toch iets om in de gaten te houden!
Hoi, nou vandaag met de honden gewandeld en chico mijn reu de hele voetzool eraf!! wat een gedoe en het bloedde verschrikkelijk!! maak wonden altijd schoon met 3procent waterstofperoxide vermengt met water! nooit zo er op doen!! en toen verband en naar de winkel om schoentjes 2 voor 9.95. die thuisgekomen hem aangetrokken en honingzalf erop gesmeerd. dat had ik gekregen voor een grote buikwond voor mijn teefje na de sterilisatie daar was een ontsteking bij gekomen. Ik hoop dat het gauw dicht gaat want het doet hem verschrikkelijk zeer, de stumper.
Er lag natuurlijk weer glas ergens op het veld, dat doet de jeugd dan. Ik baal er verschrikkelijk van.
gr jeanet
Manuela ik herken het wel..
Ik ken twee mensen die de hond hebben laten behandelen - voor het zelfe probleem - door een klass. veterinair homeopaat en deze hond hebben beiden weer gezonde voetzooltjes.
Het heeft met het immuunsysteem te maken..
Lees eens op mijn site over vaccinaties en wat die doet met de gezondheid van de honden..
http://iljasterre.come2me.nl/
Jekunt daar ook over homeopathie lezen..
Als je een goed adres wilt hebben van iemand bij jou in de buurt dan mag je mij een pb sturen laat dan even je postcode weten..
Ik hoop je te lezen want het probleem is goed op te lossen..
Lieve groet, Ilja
Onze Labrador zijn voet is beschadigd, vanaf december. zijn bij twee dierenartsen geweest, en behandeld, maar tot op heden is het nog steeds open en het heelt maar langzaam. heeft alles geprobeerd.
Wie heeft er echt een oplossing????
We hebben nu berkenteerolie besteld , maar vraag me af of dit help,( Fysieke zoutoplossing,PawProtect,het help niet)
VASELINE dat werkt echt.
of Calendula zalf kun je gewoon bij de drogist halen(gemaakt van Goudsbloemen)
De open wonden van mijn Luca heb ik dichtgekregen
met Hansaplast pleisterspray.
Een beetje op de wond, deze ontsmet meteen en
er komt een doorzichtig laagje op.
Wel heel goed laten drogen, want dat duurt even.
Als je het niet goed laat drogen, plakt het en
dat is natuurlijk ook niet fijn.
Nu is het met een kussentje anders, omdat dat constant
gebruikt wordt, maar misschien kunt u dat eens proberen.
Wel moet je uitkijken dat de hond niet schrikt,
als je de spray gebruikt.
Hoi,
Dit is meer dan alleen een beschdiging ben ik bang..
Ik zou je willen aanraden naar een klassieke homeopaat te gaan..
En wellicht de voeding aan te te passen, want het zou ook voedingsgerelateerd kunnen zijn dat de wond niet wil genezen..
Ik denk aan een auto-immuun verstoring..
Als je een goed adres wilt van een klass. veterinair dan mag je mij een pers. berichtje sturen met je postcode en je regio..
Groet, Ilja
Hallo allemaal,
Ik heb een stafford teefje van 10 maanden oud. Nog nooit zo'n schatje meegemaakt. Nu heeft ze afgelopen zondag op het dorre gras gelopen en is heel haar voetzooltje tussen de twee teentjes stuk. Er was niets aan de hand en ineens ging ze mank lopen 's avonds. Er is echt een reepje huid van het zooltje af dus wellicht lag er iets scherps. Ze heeft dit al eens eerder gehad maar toen was de wond minder groot en ging het makkelijk over. Nu is het dus echt een flinke wond. Ik heb het mooi schoongemaakt en in de soda geweekt. Dat vind ze helemaal niet erg, maar dan doe ik er nestosyl op en een sok aan en dat vind ze niet leuk natuurlijk. Ze loopt ook niet op het pootje met of zonder sok ( het is rechtsachter trouwens) Nu heb ik het goed onder de lamp bekeken en er zit niks in de wond. De wond ziet er ook mooi wit uit en aan de randjes wel wat rood en plakkerig, maar niet geel en pusserig ofzo. Ik denk alleen dat als ik het steeds in pak het niet kan ijindrogen of zie ik dat verkeerd? Als ik het niet inpak gaat ze er ook aan likken. Ik heb nu 1 dag een sok met nestosyl gehad en een dag een verband met jodium. Nu wil ik de pleisterspray proberen. Het gaat natuurlijk niet in 1 dag over, maar d
Ik weet niet goed wat nu het beste zal helpen. Iemand nog ideetjes? groetjes renate
Ik weet niet of dit al gezegd is in dit topic, maar goed. Je hond loopt hoogstwaarschijnlijk meer op zacht terrein dan op hard terrein? In dit geval groeit er niet voldoende eelt op de voetzolen, waardoor als hij zich uitleeft op hard terrein(Bijvoorbeeld asfalt) de voetzool niet beschermt wordt erdoor. Zo kan het dat hij scheurt. Je moet dus gewoon vaker op harder terrein komen, en het dan rustig opbouwen zodat er eelt op komt =)
Nou wij lopen redelijk veel met haar en ook echt wel veel op de stoep. Niet zozeer op asfalt als het warm is. Ik denk ook dat het eelt nog niet hard genoeg is en ik hoop dat het snel heelt. Dan kan ik weer lekker met haar lopen en kan ze lekker spelen. Het is nu zo zielig!
Hallo, mijn border terrier wilde afgelopen maandag ook ineens helemaal niet meer lopen, nu zijn we een week of 3 geleden erachter gekomen dat hij beginnende artrose heeft en daar weten we het eerst aan, maar nu ging hij toch heel zielig met zijn andere poot omhoog staan en bij nader onderzoek bleek dat bij zijn r. en l. voorpoot het kapot was tussen ze kussentjes op precies dezelfde plek?!
Ik maak het nu schoon met gekookt afgekoeld water en smeer er calendulazalf op. Dit is lekker vettig maar heeft gelijk een genezende werking, buiten doe ik dan om zijn r.poot een schoentje, ook links accepteert hij het niet dus dan maar alleen om zijn ergste poot, binnen blijft hij er gelukkig erg af, ik denk zelf dat het ook beter is om er dan niks om te doen, blift week dan.
Met zo'n schoentje aan loopt hij veel lekkerder de druk wordt er minder van.
we hopen dat het gauw over gaat.
Hoi Manuela,
Check ook even tussen de voetzooltjes, als het daar ook rood is zou ik even nadenken of er misschien een exceem achter zit. Dit is natuurlijk echt niet altijd het geval maar het zou kunnen. Hier is ook wel weer een oplossing voor. Mijn labje Rossi heeft het ook allemaal kloofjes ed. en loopt kreupel op harde ondergrond... Ik smeer nu met Quicksure, is een mengsel van teer/zink.
hOI ALLEMAAL,
Het is nu december, ik heb jullie aanraders geprobeerd maar weinig succes,het lijkt of het niet dicht wil gaan , wij wonen zelf in Spanje, en gaan twijfelen aan de dokters hier.
Onze Boy (labrador)heeft er nog steeds last van ( open voetzooltjes)waarin atrose.
Kan iemand mij helpen ??????
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?