Wat kan ik het best gebruiken voor onze hond.
Hij heeft nu een halsband, maar doordat hij erg aan de riem trekt maakt hij rare piepgeluiden in zijn keel.
Sommigen zeggen: Nou, eigen schuld, en juist goed dat hij het benauwd krijgt, dan leert hij het trekken wel af.
Ikzelf ben geneigt een tuigje te kopen, dit lijkt me veel fijner zitten.
Wat is jullie ervaring?
Hebben jullie misschien een linkje oid wat nu een goed tuigje is?
Ik heb al zitten kijken, maar zie door de bomen het bos niet meer.
Of is het idd beter om hem gewoon zijn halsband te laten houden?
Ik bedoel.....je ziet zat honden met slipkettingen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Halsband of tuigje." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou gaan beginnen met het trekken afleren.
Tuig ontlast de keel natuurlijk, maar dan hebben ze wel nog meer kracht om te trekken. Ik vind beide prima werken, alhoewel ik wel het liefste een brede halsband gebruik.
Hoi Lizzy
een tuigje is idd het meest prettige voor een hond en ook het meest gezonde voor een hond.
Met een halsband heb je toch bij een hond die erg trekt aan de lijn, dat bij elke ruk aan de lijn, van de hond of de baas, een aanslag op de nek en hals wat wel schade kan opleveren.
Het voelt ten eerste niet fijn voor de hond, de reactie vajn een ruk en het is schadelijk voor nek/halswervels en zenuwen.
Het beste kun je een tuig gebruiken als deze;
Met Als het ware een "H" op de rug.
Deze tuigen verdelen de kracht en het gewicht en zitten wat verder naar achteren toe, niet gelijk achter de voorpoten, in de oksels, waardoor het niet gaat schuren, wat andere tuigen vaak wel doen.
Mijn ervaring met de U-lead is zeer positief, onze Ridgeback teef van ruim 8 maanden kon behoorlijk trekken, we hadden natuurlijk al het stil staan bij trekken geprobeerd, maar dat werkte niet echt. Sinds 3 weken gebruiken we de U-lead (gekocht bij onze hondenschool) en ik kan niet anders zeggen dan dat het super werkt: je klikt de riem vast op de borst (dus niet bovenop, want dan kan de hond nog gaan trekken/hangen) en als ze gaat trekken, trekt ze zichzelf uit balans, dus laat ze het nu wel.
Waldo heeft beide met link daartussen ivm potentiele houdini kwaliteiten.
en Jef trekt niet meer aan de lijn sinds zijn tuigje!
..niks geoefend...hij voelde schijnbaar de behoeft niet meer...daarnaast ging hij ook een stuk rustiger lopen op de trap sinds die tijd..
Ik vind de tuigjes van MC leather erg comfortabel en gebruiksvriendelijk en duurzaam.
Ik zou niet meer zonder tuigjes willen!
Ieder heeft zijn eigen ervaring natuurlijk
De U-lead, zit horizontaal over de borst en strak achter de voorpoten, oksels, wat schuren dus niet uitsluit.
De door mij boven getoonde tuigen zijn ruimer, ligt ruin om de hals (niet strak) en verticaal over de bosrt, ruim naar achteren toe, waardoor deze niet schuurt, prettig zit en dus aangenaam voor de hond.
Door de ruimere omvang, wordt in mijn ogen de kracht en gewicht meer verdeeld over het hele lichaam.
Je moet zelf kijken wat het beste werkt voor jouw hond!
Oké....mmmm.....die U-lead lijkt me eigenlijk ook wel iets.
Wie weet verminderd dit ook het trekken bij hem.
En je hebt tóch een tuigje.
Hopelijk zijn er nog meer mensen met ervaringen over dit tuigje....
Ik heb voor Jet een Julius K9 IDC tuig. Deze bevalt mij echt super goed. Jet heeft al vanaf 9 weken een tuig, ik zou niks anders meer willen.
Voor Skip heb ik ook een K9 tuig, bevalt goed maar heb hem wel vast moeten naaien. Het klittenband trok meneer zo los
k9 ontsnappen hier ook alle honden uit. ze gaan gewoon de achteruit en ze zijn los. zou dus ook niet zo'n tuig aanraden. de hurtha tuigen zitten dan beter hier.
maar ik zelf gebruik toch liever de halsbanden.
het is gewoon belangrijk om het trekken af te leren.
je kan tot die tijd een tuig gebruiken. het helpt misschien om een nieuwe start mee te beginnen. zodat ze het tuig gaan linken aan niet trekken. maar dan moet je dus heel concequent zijn. en hem nooit laten trekken terwijl die het tuig om heeft (dus dan altijd stil staan)
Mellow is ook zo uit haar Julius tuig.
Haar Hurtta tuig (het Y-tuig dan) is ze ook al 3 keer uit ontsnapt (van de 4 keer dragen )
Hier wordt binnenkort dus nog een Ruffwear tuig besteld, is voor ons (en haar) ideaal!
(Volgende keer een rode.)
Jet is nog nooit uit haar Julius K9 tuig gekomen. Ondanks dat ik hem vrij los heb zitten.
Perdie ontsnapt ook uit elk tuig behalve zo ééntje als Cindy laat zien
Maar ik denk wel dat de meeste honden erg veilig zitten in de standaard H-tuigjes
Kobus heeft ook zo'n H-tuig. Perfect als hij aangelijnd loopt. Ik laat hem er echter nooit meer los mee lopen. Het is nu al twee keer gebeurd dat hij als hij een sprint trekt met een achterpoot tussen het tuig weet te komen! Het tuig schuift dan wat naar voren, waardoor de voorste lus erg wijd komt te staan. Kobus gooit in galop zijn achterpoten ver naar voor en raakt dan dus verstrikt in die lus. Beide keren heeft hij zich niet geblesseerd ( hij is nog jong en soepel ) maar ik moet toch even niet denken aan wat er allemaal kan gebeuren als je plotseling in volle galop een achterpoot vast hebt! Los loopt hij dus voortaan in zijn blootje en gaat er alleen een jachtlijntje mee.
Ik heb 2 tuigjes en 2 halsbanden.. Ik vind een tuigje mooier staan, deze doe ik vaak om als ik met Chels bij mensen op visite ga of als ik naar een losloopgebied ga ofzo, dan kan ik 'r makkelijker corrigeren of iemand anders als ze d'r bolle kop nieuwsgierig overal tussen douwt Maar als ik iets ga doen waarbij ze aangelijnd bij me moet lopen heb ik liever een halsband, dan voelt ze veel beter aan welke kant ik op wil, als ik aan het tuigje trek trek ik 'r helemaal uit balans zowat want die ring zit midden op d'r rug..
Ik ga zometeen met de trein reizen, dan doe ik een tuig om, zodat ik 'r makkelijker bij me kan laten zitten of liggen, of 'r opschuiven als er iemand anders bij me wil zitten..
Qua trekken lijkt mij inderdaad met een tuig dat ze hun hele gewicht erin kunnen hangen, maar met een halsband schijnt die 'pijn' juist ook weer te stimuleren, die adrenaline.. Ik weet dus niet wat beter is tegen het trekken..
Toen Kobus net uit het asiel kwam was hij super gestresst, hij liep aan de riem te stuiteren en te gillen om alles wat hij zag. Er waren duidelijk dingen voorgevallen bij zijn vorige bazen, want als je hem bij de halsband pakte kon je daarna beter je vingers even tellen...Elke druk op zijn nek joeg de stress weer verder op.
Ik ben met hem gaan wandelen aan een tuig en een elastische riem. Geen geruk en getrek meer van mijn kant aan zijn nek. Dat deed wonderen. De hond kon zich eindelijk ontspannen en ik kon met hem gaan werken. Inmiddels ( bijna een jaar verder ) loopt hij ontspannen naast me, los, met zijn tuig of aan zijn halsband. Zolang hij niet trekt maakt dat ook geen verschil, maar ik vond het tuig wel een prima ding om het mee te leren. Natuurlijk moet je je hond dan niet toestaan om trekkend in het tuig te gaan hangen, zo leer je een hond niet volgen. Kobus mag dat trouwens wel als we gaan canicrossen. Hij weet prima het verschil tussen wandelen en hardlopen. Ik denk soms dat hij het aan mijn schoenen en heupgordel al ziet.
Het maakt niet zoveel uit wat een hond draagt, aan een losse lijn lopen is iets wat jij je hond moet leren.
Koda heeft een halsband en een hurtta tuig en hij loopt eigenlijk altijd met zijn tuig vind ik het fijnste. Dat als hij een keer trekt hij niet meteen loopt te kokhalzen.
We hebben sinds gisteren een U-lead, en het werkt perfect!
Hij trékt gewoon niet meer!
Super!
We hebben sinds gisteren een U-lead, en het werkt perfect!
Hij trékt gewoon niet meer!
Super!
Ik ben voor de halsband. Mijn honden trekken/trokken ook. Nu minder dan vroeger. Maar ik heb altijd halsband gehad. Ja ze trekken aan de keel, maar met een tuigje maak je het prettiger om te trekken. Daar zijn ze origineel ook voor bedoeld. Dus je kan beter een halsband doen. Dit vind een hond ook niet fijn. Daarbij vind ik dat je wel goed moet werken met je hond om het trekken af te leren.
Ook merk ik altijd dat als ze een tuigje aanhebben, je minder controle hebt over je hond. Met de hals band vind ik dat veel mer.
Ik ben 100% voor een tuig.
Veel honden die aan de lijn trekken en een halsband omhebben, trekken om van dat nare gevoel op hun keel/nekje weg te komen. Zet je er een tuig om is het 75% kans dat het over is. Een tuig is natuurlijk geen wondermiddel dus ja, je moet ook blijven trainen.
Veel mensen weten niet hoeveel ontzettend belangrijke dingen in het nekje/keeltje van een hond zitten en wat je allemaal kapot kan maken door ze te laten trekken of ze daar een ruk aan te geven (denk aan een slipketting) maar ook met gewone halsbanden gebeurt dit heel erg vaak.
Als er bij ons honden het veld op komen bij de hondenschool die zo giga in de lijn hangen, krijg ik het zelf al vaak benauwd. Meestal zitten de honden een paar weken later op een tuig of U-lead. Wij proberen altijd eerst een tuig en werkt dat niet voldoende dan proberen we een U-lead.
Fijn dat het bij jouw hondje zo goed werkt. Zijn fijne dingen,
Ik gebruik beide.
Met een halsband kun je beter corrigeren.
Als mijn hond een tuig aan heeft gaat hij nog meer trekken.
wat is een u-lead zon ding om de neus?
loop je al cursus met hem? gewoon veel oefenen dat naast de baas lopen veel meer opleverd voor hem dan trekken
Helemaal mee eens, @Wendiej.
Ik heb het nu zelf ondervonden.
Ik heb een heel andere hond.
Marcel trekt zo goed als niet aan de lijn, maar hij draagt wel een tuigje. Hij heeft een zwakke luchtpijp/keel waardoor hij gaat hoesten als er een beetje druk op komt. Hoeft echt niet veel te zijn, zijn kop draaien om naar iets te kijken is al genoeg. Hij heeft sinds enkele maanden een hurtta tuig, hiervoor een k9 en een puppia tuigje en ze lossen allemaal het keelprobleem op. Ben dus een voorstander van tuigjes, maar als hij redelijk snel los an lopen heeft hij gewoon zen halsband aan.
Ik denk dat het grootste probleem met Kobus was dat de halsband bij hem verkeerd gebruikt was. Hij is overduidelijk mishandeld of in ieder geval slecht behandeld door zijn eerdere bazen.
Daardoor raakte hij direct overprikkeld van elke druk die op zijn nek uitgeoefend werd. Ik vermoed dat hij aan zijn nekvel geschud en wellicht met een slipketting gecorrigeerd is. Dat hij in zijn angst zelf druk op zijn nek zette door in de riem te gaan hangen kon ik hem een beetje moeilijk uitleggen. Hem los laten lopen was in het begin i.v.m. de veiligheid ook geen optie. Aan het tuig kon hij rustiger blijven en had ik een ingang om hem te leren "netjes lopen". Inmiddels kan hij ook gewoon links volgen, vast, los of aan een tuig, dat maakt niet meer uit, maar cals hij overprikkelt is draagt mijn Kobus zijn tuigje!
Lobke loopt geen meter met een tuig om. zodra ze een tuig ziet kruipt ze onder de bank, zelf heb ik nooit een tuig omgedaan bij haar wel de oppas en die zei dus dat het een ramp was soms heeft ze dagen dat ze in de riem hangt ,is dan moeilijk te corrigeren heb altijd een windhonden halsband in de tas van mijn scootmobiel die doe ik dan om en het getrek is over deze halsband heb ik al jaren ooit gekocht voor een teckel met nek hernia een tuig was toen ook geen optie ivm haar rug nu doe ik nog maar zelden de windhonden band om ze loopt veel prettiger mee aan de halsband kan haar beter corrigeren zodat ze naast de scoot blijft lopen in plaats er voor voor mij geen tuigjes meer .Hein.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Halsband of tuigje." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?