Ik heb een vraag aan jullie allen.
Wat vinden jullie van het feit dat een gediplomeerd cursusleidster eigenaren van een pup van 5 maanden adviseerd om een gentle leader om te doen om het trek probleem op te lossen.
Nu hoef ik geen advies over het trekken zelf en hoe op te lossen. Ik heb hun al advies gegeven dat ding direct in de kast te gooien en het op een normale manier op te lossen. Het gaat me echt om het advies van de cursusleidster en jullie mening daar over.
Het gaat om een pup die door mij gefokt is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gentle leader." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Toen ik op de beginpagina (met meest recente onderwerpen) dit topic zag staan in de categorie 'puppy' was mijn eerste gedachte 'NEE!'
Van een cursusleider vind ik het ook niet echt een bijster snugger advies. Misschien wel als de hond al ouder is en er al weet ik hoeveel manieren zijn uitgeprobeerd, dat dit dan als laatste 'redmiddel' wordt ingezet.
Maar om zoiets nou bij een pup te adviseren (en dan ook nog van zo'n formaat)? Nee, van zo iemand verwacht je toch wel wat meer wijsheid.
Mits Goed aangeleerd en gedaan om de juiste redenen (dus met profijt voor de hond, en niet profijt voor het baasje) lijkt me die keuze verdedigbaar.
Maar je zult het niet vaak tegenkomen denk ik, dat die keuze gerechtvaardigd is.
en dat noemt zich dan een gediplomeerd cursusleidster...
Ik neem aan dat je geadviseerd hebt om uit te kijken naar een andere hondenshool ?
Ik vind het een crappy advies! Ik ben sowieso geen hele grote voorstander van hulpmiddelen omdat je het probleem er vaak niet mee op lost. Zonder gentle leader trekt de hond nog steeds. Moet toegeven dat mijn oudste border een halti om heeft gehad... Maar dat was vooral omdat mijn moeder een hernia had, in de tussentijd heb ik hem geleerd te lopen zonder trekken, halti is de deur dus alweer uit.
Vind dat de meeste honden op cursus ook gewoon een normale halsband om moeten. Hooguit zo'n halve slip (die dus niet verder kan dan dat je hem zelf op zn kleinst hebt gedaan). En ook die mag niet te strak! En misschien een tuig voor een grote dogachtige hond ofzo.. Maar nee de gewone halsband, aandacht, snoepjes en speeltjes staan toch echt bovenaan mijn lijstje.
Een gentle leader is in mijn ogen een laatste redmiddel dat je tijdelijk gebruikt en nooit zonder een tweede lijn aan tuigje of halsband.
Trekken aan de riem kan je op heel wat andere manieren oplossen.
Moest ik op cursus zitten bij iemand die dit adviseert zou ik mijn geld gaan terug vragen.
Zeker voor een pup!
Het lijkt mij dat het voor een pup van 5 maanden écht nog niet nodig moet zijn. Kan me niet voorstellen dat die het baasje door de wijk heen sleurt.
Mellow kan ook behoorlijk trekken, maar zelfs ik wil zoiets niet gebruiken. Niet zolang ze ook goede momenten heeft en ik verder lichamelijk in orde ben.
Op cursus moesten de honden bij ons een halsband om, Mellow had een tuig (later zag ik meer honden met tuig) omdat ze een halsband écht niet kan hebben.
Andere dingen (slipketting, halti etc.) waren niet toegestaan.
Voor mij reu heb ik ook een gentle leader maar hij is 5 jaar en alleen gebruikt toen ik zwanger was en het winter was.
het ligt aan de hond en hoe groot het trekprobleem is
om sturing te geven tijdens oefening en training kan !! een GL heel fijn zijn
mits de hond het halstertje makkelijk accepteert en de eigenaar heel goede instructies krijgt
van een GL zelf gaat een hond hooguit symptomatisch minder trekken
doe je hem af, trekt de hond weer
ik vind het dus geen middel om het trekken "af te leren"
het is een middel om wat meer sturing te geven
maar alleen als voldaan wordt aan stevige voorwaarden
1 er van is, of het jonge hondje de GL makkelijk accepteert, zo ja, en in goede handen, met steun van de halsband ernaast.......
ik zag het op de hondenclub waar ik het laatst heb getraind ook wel, bij sommige jonge honden
en daar werd met veel zorg mee omgegaan en goed besproken hoe wat en wanneer
zonder begeleiding die weet wat ze doen....... nee, een GL is geen dingetje wat je er ff bij doet
maar.......... goed gebruikt kan het wel bijdragen in sturing en contact met de hond.
Het is ons voor Evy voor tijdens de cursus zelf ook geadviseerd, omdat Evy alleen maar met alles om haar heen bezig is en niet met de oefeningen. Ze zit zo in haar eigen wereld en gaat dan heel erg trekken om ergens te komen. Mijn vader en broertje.moeten haar dan met z'n tweeën vasthouden, zoveel kracht gooit ze er in.
Onze instructrice vond het wel heel belangrijk dat we buiten de cursus er mee zouden gaan oefenen en dan geen gentle leader. Alleen op de cursus dus, zodat Evy zichzelf niet helemaal hortedol maakt doordat ze van alles ziet en daardoor gaat trekken en blaffen en zichzelf haast op hangt in haar halsband, want dat doet ze dus. We hebben haar echt een keer met z'n drieën vast moeten houden, zodat ze op adem kon komen.
Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om geen gentle leader te gebruiken, maar dit heeft wel als gevolg dat mijn knieën tijdens cursus regelmatig open liggen, doordat ze mij omver trekt. Ook is Evy aan het einde van de cursus (duurt een half uur) behoorlijk overprikkeld. Ook komen we nauwelijks toe An het programma van de cursus zelf, maar zijn we de hele tijd oefeningen tegen het trekken aan het doen.
Oeps, ik ga vats veel tegnstanders krijgen.
Op cursus hadden we een hond in de groep die zo zijn eigen gang ging dat de normale trucjes niet werkten. De cursusleider pakte een GL en na tien minuten liep de hond netjes mee. De bazin was verbijstert. Na een paar keer kwam de GL met de riem en in een muM van tijd hadcen ze een hond die zich verder liet sturen zoals dat bij de rest van de groep ook gebeurde.
De GL werd dus duidelijk tijdelijk ingesteld en er werd steeds gekeken wanneer het anders kon wat veel positieve momenten voor hond en baas opLeverde ipv irritatie en ergenis wat een pup natuurlojk ook voelt en schade berokkend.
Dus ik vind dat het onder bepaalde omstandigheden prima toegepast kan worden
Hmmm, ik zou die GL toch alleen samen gebruiken met een ijzeren slipketting, lijkt me perfect om een pup onder controle te houden! Naast het gebruik van Fischerdisks is dit toch standaard in de opvoeding om een stabiele volwassen hond te krijgen. Of ben ik nu sarcastisch..
Ik vind het helemaal niks.
Ook goed onderbouwt vind ik het niks,ik zie te veel te vaak mensen met dat ding en een flexilijn lopen,mensen worden totaal niet goed geïnformeerd!!Dat vind ik eng,de schade die die dingen kunnen geven.
Ik zelfs mensen lopen die een ruk aan dat ding geven omdat de hond nog steeds trekt.
Of ze trekken gewoon nog steeds en dan zie je die oogjes afknellen
Ik heb er weinig geloof in dat men goed voorgelicht wordt over alle 'hulpmiddelen'.
Een pup moet je gewoon mee werken,lekker mee aan de gang samen,niet inlijven.
Heb je ook aan de cursusleidster gevraagd waarom ze dit geadviseerd heeft? Als het alleen is om het trekken af te leren dan is het geen goed advies. Dan zal het niet werken. Er zijn (tijdelijke) situaties waarin ik het me voor kan stellen, zoals je zelf ook al als voorbeeld gaf.
Ik was er ook mee gestart (na drie jaar gevecht met het trekgedrag van Jolie)
MAAR ik zei dat tegen mijn trainer en hij zei: "dat is voor slechte hondentrainers" je moet dat zo doen... dus ik geef je de tip die hij gaf, omdat het bij mij blijkbaar werkt...
1e optie (in geval van meer dan één manier om op wandeling te vertrekken (voordeur + achterdeur, deze heb ik dus niet)
je maakt de hond klaar om te gaan wandelen... je probeert te vertrekken, als deze begint met trekken, niets zeggen onmiddellijk terugdraaien en langs de deur waar je normaal langs zou vertrekken vertrekken
Dat blijven herhalen tot het je lukt om van je oprit te geraken, als dat lukt is het normaal gezien al opgelost (als het niet lukt, terug naar huis gaan é)
Als het écht tijd is om ermee te gaan wandelen neem je de andere deur, ook al trekt hij, zodat hij zijn wandeling toch gehad heeft. Zo leert hij als ik langs die deur ga (gebruikelijke deur voor een wandeling) mag ik niet trekken en als ik langs de andere deur ga wel.
optie 2 (als je maar één deur hebt), ik heb hiervoor een harnasje en een halsband
maakt de hond klaar om te gaan wandelen (hier is dat met de halsband, niet harnas, want dat is voor de flyball eigenlijk), probeer te vertrekken, als hij trekt onmiddellijk terugdraaien, niets zeggen.
Als hij dan écht moet gaan wandelen omdat het tijd is, harnasje aandoen, zodat de hond leert: als ik het harnas aan heb mag ik trekken, als het de halsband is niet.
werkt écht
Mijn mening over de gentle leader.
Ik vind het top!
Mits je het goed gebruikt hé
Ik heb 2 boxers en de pup trekt ook.
Deze wil constant aandacht van de ander en vliegt heen er weer.
Wat tot gevol had dat ik een ontsteking kreeg tussen mijn schouderbladen van het corrigeren.
Ik gebruik de gentle leader dus alleen als ik ze samen mee uit neem.
Als ik er 1 meeneem krijgt hij een gewone halsband om en loopt hij ook perfect langs me.
Maar samen is gewoon nog een heel karwei.
Ik gebruik de leader zoals het hoort trek nooit eraan want dat leverd schade op dat weet ik.
Ik vind dus als jouw lijf zo belast wordt je best met z'n ding kunt werken op de juiste manier.
Daarnaast probeer je het probleem ook aan te pakken.
Ik vind in sommige situaties een gentle leader ook een handige tussen oplossing, maar het is geen oplossing van het probleem.
Dat jou boxer een ontsteking heeft gekregen van de correcties geeft eerder aan dat je het niet juist gedaan hebt. Je hoeft namelijk niet te corrigeren, afleiden, stoppen of terug lopen is veel beter dan een correctie geven. En ook moet de pup leren normaal te lopen met een andere hond samen.
Toen wij 4 weken geleden bij de pup waren, trok hij een klein beetje. Maar dit omdat mijn honden erbij waren. Toen ik ze alle 3 in de hand had, trok geen van alle.
Ding in de kast gooien en op een normale manier de hond leren niet te trekken.
Pff vind t niet echt een cursus leidster. Die moet het probleem aanpakken inplaats van zich er makkelijk van af te maken.
Ik vind dit soort dingen niet thuis horen bij pups, ook geen slipketting, schopjes, trekjes.
Het is niet zo dat iedere cursusleider volgens dezelfde denkwijze werkt, dus sta er niet van te kijken dat dit soort adviezen gegeven worden. De keuze aan de pupeigenaren of ze hierin mee willen denk ik dan..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gentle leader." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?